35235197896 d85f580459 z

Havermout dieet, een manier om effectief gewicht te verliezen

Het havermoutdieet, of havermoutdieet, is een van de meest interessante en rationele diëten om af te vallen. Hoewel het gebaseerd is op één product – havermout, vermijdt het eentonigheid en strenge voeding. Voor het samenstellen van een menu in het havermoutdieet kunnen we groenten, natuurlijke yoghurt en andere culinaire producten gebruiken die bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies. Door het havermoutdieet kunnen we ons permanent ontdoen van ongewenste kilo’s, effectief, en bovenal – op een manier die veilig is voor de gezondheid. Leer over de soorten en regels van havermout dieet. Kijk hoe je een menu samenstelt!

Waarom havermout de perfecte basis is voor een vermageringsdieet?

 Een pot met havermout, daarnaast een kom met havermout

Havermout is een van de favoriete producten van mensen die streven naar gewichtsvermindering. Ze zijn uiterst gezond, reguleren de spijsvertering, zitten boordevol bloedsuikerspiegel, zijn vullend en stillen de honger perfect.

Havermout is zeer veelzijdig in gebruik – het kan de basis vormen van havermout, maar doet het ook goed als toevoeging aan smoothies, pasta’s, taarten, karbonades, smeersels, dieetdesserts, gebakken goederen en andere gerechten. In gemalen vorm kunnen ze ook een geschikte vervanger zijn voor standaard paneermeel.

Een groot aantal toepassingen en voordelen voor onze gezondheid en figuur maken havermout tot een grote bondgenoot van ieder mens tijdens het afvallen.

Havermout – calorieën

Hoewel droge havermout veel calorieën bevat, want ongeveer 370 kcal per 100 g, is het niet gevaarlijk voor ons figuur. Waarom? Ten eerste zijn ze zeer licht, zodat we ze weinig per keer gebruiken (100 g havermout is genoeg om meerdere havermoutmaaltijden te bereiden). Ten tweede worden ze dankzij het hoge gehalte aan vezels (10 g in 100 g havermout) langzaam verteerd, leiden ze niet tot plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel, en worden ze niet dik.

Havermout – calorieën

Havermout, de basis van het havermoutdieet, is een licht gerecht en veroorzaakt geen gewichtstoename, of het nu met water, melk of yoghurt wordt bereid.

De meest ascetische en magerste versie is natuurlijk havermout op water, zonder enige toevoeging, of alleen gezoet met een beetje honing. Als u van dergelijke minimalistische gerechten houdt, kunt u havermout op water zoveel gebruiken als u wilt, maar als u liever iets rijkere maaltijden eet, kunt u het bereiden met melk, yoghurt, uw favoriete kaas of sap.

Goede aanvullingen zijn ook: noten, gedroogd en rauw fruit, cacao, zaden en pitten, noten. Maak je geen zorgen. Zo’n rijkere havermout zal ons geen extra vetplooien opleveren, maar zal onze eetlust stillen en veel waardevolle voedingsstoffen leveren uit de additieven die we voor havermout hebben gebruikt.

Voorbeeld van de calorische waarde van verschillende soorten havermout:

 • havermout op water (1 portie – ongeveer 250 g) – ongeveer 200 kcal
 • havermout met melk (1 portie – ongeveer 250 g) – ongeveer 280 kcal
 • havermout met yoghurt (1 portie van ongeveer 250 g) – ongeveer 300 kcal

Hoe maak je havermout op de eenvoudigste, snelste manier? Doe de havermout in een kom, giet er kokend water of warme melk over, meng lichtjes en zet 5 minuten opzij. Als de vlokken opzwellen, voeg je je favoriete toppings toe en je bent klaar.

Havermout – glycemische index

De glycemische index van havermout is laag, waardoor het een zeer waardevol product is voor mensen die streven naar vermindering van het lichaamsgewicht, maar ook voor alle mensen die worstelen met bloedsuikerstoornissen. De uiteindelijke glycemische indexwaarde van havermout hangt af van de mate waarin het verwerkt is.

De glycemische index van gewone havermout en havermout uit de bergen is 40, terwijl de glycemische index van instant havermout iets meer dan 40 bedraagt. Deze waarden gelden voor droge, rauwe vlokken.

Na het koken neemt de glycemische index van havermout iets toe (tot ongeveer 50-55), maar het is nog steeds een lage waarde, volkomen veilig voor ons figuur en voor de insulinehuishouding van ons lichaam.

Soorten havermout dieet

 Havermout en gedroogd fruit in een saladekom

In de meest restrictieve versie bestaat het havermoutdieet erin gedurende een week of twee weken bijna uitsluitend havermout op water of magere melk te eten. De calorie-inname is in dit geval zeer laag, veel te laag om ons lichaam goed te laten werken (we nemen slechts ongeveer 800-1000 kcal per dag op). Deze variant kan absoluut niet worden aanbevolen – streng beperkte monodiëten zijn nooit goed voor de gezondheid en het welzijn en eindigen bijna altijd met het lichaam te ontgiften, schadelijke stoffen en overtollig water af te voeren, het gehalte aan slechte cholesterol en vetafzettingen uit de bloedvaten te verminderen en de lever te ontlasten.

Tijdens het eendags havermoutdieet eten we de hele dag alleen havermout. We maken het van 7-8 eetlepels berghavermout en 2 liter magere melk. Dit verdelen we dan in 5-6 kleine porties en eten we om de 2-3 uur.

Het eendags havermoutdieet is een typisch gezondheidsbevorderend dieet, dat de beste resultaten oplevert als het van tijd tot tijd wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld eens in de twee of drie weken.

Als u effectief een paar kilo’s wilt kwijtraken, zijn noch het radicale wekelijkse havermoutdieet, noch het reinigende eendaagse havermoutdieet zeker niet voor u geschikt. Een veel betere optie zou een havermoutdieet op lange termijn zijn, dat we een maand of twee volgen, en dat ons zal helpen geleidelijk overtollig gewicht te verliezen zonder het daaropvolgende jojo-effect.

Havermout dieet op lange termijn – de regels

Een langdurig havermoutdieet is een manier om overtollig gewicht te verliezen, terwijl blender-smoothies, kleine porties zeer mager vlees (bv. een stukje kalkoen- of kipfilet, een plakje entrecote).

Havermout moet in bijna alle maaltijden voorkomen.

In de eerste fase mogen we niet meer dan 1400 kcal per dag verbruiken (in sommige bronnen wordt 1200 kcal als maximumhoeveelheid genoemd, maar voor de meeste mensen is dit iets te weinig). Het is geruststellend te weten dat deze rauwe fase kort is, slechts een paar dagen. Het is bedoeld om het lichaam grondig te reinigen, overtollig onderhuids water te verwijderen, de stofwisseling te versnellen en het vetverbrandingsproces op gang te brengen.

In de tweede fase van het havermoutdieet hebben we veel meer vrijheid bij het koken, hoewel ons menu nog steeds gebaseerd moet zijn op havermout en caloriearm moet blijven.

Havermout dieet – een voorbeeld menu in de eerste fase

 • 1 ontbijt: pap met magere melk
 • 2 ontbijt: smoothie met gemengde groenten en havermout
 • Diner: 100 g. gekookte kipfilet met kruiden, salade, 3 lepels havermout op water
 • Theetijd: 3 wortels
 • Diner: yoghurt naturel met 3 lepels havermout

Na 5-7 dagen gaan we over naar de tweede fase van het dieet, waarin we geleidelijk fruit, magere kwark, magere ham en gevogeltehaas, noten, peulvruchten, magere vis in het dieet opnemen. We proberen zo’n 1400-1600 kcal per dag te eten.

We eten elke dag havermout met magere melk of yoghurt, en daarnaast verwerken we havermout in de meeste maaltijden.

Havermoutdieet op lange termijn – menu’s in fase 2 (voorbeeld)

 • 1 ontbijt: havermout op magere melk met rozijnen en zonnebloempitten
 • 2 ontbijt: volkorenboterham met mager vlees, een glas smoothie van gemengd fruit en havermout
 • Lunch: 100 g volkorenrijst, gegrilde kabeljauw, gekookte sperziebonen
 • Theetijd: omelet van eiwit en havermout
 • Diner: groenteschotel met havermout

Vergeet niet om tijdens het hele havermoutdieet elke dag veel water te drinken (minstens 2 liter).

Producten die niet zijn toegestaan op een havermoutdieet

Tijdens een havermoutdieet, elimineer je uit je dieet alle calorierijke, ongezonde, dikmakende, met vet doordrenkte en met suiker verzadigde producten.

Wij eten geen vet vlees of vette vleeswaren, zoute snacks, snoep, fast food, sterk bewerkte voedingsmiddelen (bv. instant soepen), delicatessen, wit brood, witte pasta, aardappelen. Wij drinken geen gekleurde dranken, koffie of alcohol.

Havermout dieet effecten

 havermout met yoghurt en fruit

Langdurig gevoel van verzadiging, geen problemen met constipatie en winderigheid, geleidelijk, effectief verlies van overtollig gewicht, geen aanvallen van sterke honger, normalisering van de bloedsuikerspiegel – dit zijn de effecten van een rationeel samengesteld havermoutdieet.

Hoeveel gewicht kan men verliezen met een dieet op basis van havermout? Gewoonlijk verliest u ongeveer 1 kg per week, maar in de beginfase van het dieet en als u overgewicht heeft, kan het gewichtsverlies sneller gaan.

Denk eraan uw menu zo samen te stellen dat u het niet op de een of andere manier overdrijft. We kunnen de calorieën niet te radicaal verminderen. 1300-1400 kcal per dag in de eerste fase en 1500-1700 kcal per dag in de tweede fase is het optimum. Vergeet niet voldoende te drinken (water, water met citroen, groene thee, vruchtensappen) en vermijd producten van de lijst van verboden producten en de resultaten zullen bevredigend zijn.

Als u het gewoonlijk moeilijk vindt om u aan een dieet te houden, is het de moeite waard een paar goede afslankpillen te nemen die uw eetlust onderdrukken, de verzadiging in uw maag verhogen, u energie en vitaliteit geven en de vetverbranding versnellen.

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/oatmeal-diet

 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/311409
 • Category: afslanken

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Article by: admin