Inhoudsopgave
- 1 Linzen – een plant met uitstekende voordelen
- 2 Linzen – samenstelling
- 3 Linzen – pro-gezondheidseigenschappen
- 4 Linzen – types
- 5 Linzen om af te slanken
- 6 Linzen – dieetrecepten – recepten
Linzen – een plant met uitstekende voordelen
Eetbare linzen zijn een wereldwijd populaire peulvruchtenplant van de fababonenfamilie met een hoge voedingswaarde. Het wordt beschouwd als een van de oudste gecultiveerde planten, die meer dan 10 duizend jaar geleden zou zijn gekweekt. Zaden zijn het eetbare deel van de plant.
De linzen hebben verschillende variëteiten die verschillen in smaak, kleur, grootte, hardheid en consistentie na bereiding. De meest populaire zijn gele linzen en rode linzen, terwijl groene linzen, bruine linzen en zwarte linzen minder vaak worden gebruikt in keukens. Vanwege het hoge eiwitgehalte worden linzen vaak behandeld als een vleesvervanger in vegetarische voedingssystemen, zoals veganistische en vegetarische diëten.
Linzen – samenstelling
Het is een schatkamer van gemakkelijk opneembaar eiwit met een goede aminozuursamenstelling, maar het is nog maar het begin van de voordelen voor de voedingswaarde. In linzen vindt u ook veel mineralen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van ons lichaam (kalium, magnesium, zink, calcium, ijzer, natrium, fosfor, koper, mangaan) en vitaminen (vitamine A, vitamine C, vitamine K, vitamine E, vitaminen uit groep B). De linzen bevatten ook voedingsvezels en Omega 3- en Omega 6-zuren.
Linzen – pro-gezondheidseigenschappen
Met een rijkdom aan voedingsstoffen ondersteunen linzen actief onze gezondheid. Door het hoge gehalte aan ijzer en foliumzuur voorkomt het bloedarmoede. Dankzij de grote hoeveelheden tannines (tannines) beschermt het tegen de vorming van kankercellen. Kalium in linzen helpt de bloeddruk te reguleren, magnesium helpt de geestelijke gezondheid in stand te houden en eiwit en calcium zorgen voor de gezondheid van onze botten en spieren.
De overvloedige voedingsvezel in de linzen helpt om het cholesterolgehalte te verlagen, voorkomt plotselinge sprongen en dalingen in de bloedsuikerspiegel, ondersteunt de strijd voor een slank figuur en heeft een gunstig effect op de gezondheid en het werk van de darmen. Het is vermeldenswaard dat linzen, in tegenstelling tot andere peulen, zoals bonen en erwten, gemakkelijk verteerbaar zijn en geen opgeblazenheid, constipatie of andere spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Linzen – types
Gele linzen en rode linzen zijn de meest delicate soorten waardevolle peulvruchten. Ze zijn fijn van textuur en zeer mild van smaak. Ze hoeven niet vooraf geweekt te worden, maar worden tijdens het koken snel en gemakkelijk te zacht. In principe zijn ongeveer 15 minuten op een laag vuur voldoende om zachte korrels te verkrijgen, die zeer gemakkelijk met een vork op een puree kunnen worden uitgespreid. Rode en gele linzen zijn uitstekende ingrediënten in vullingen, patés, patés, groentekoteletten en pasta’s. Ze kunnen ook gebruikt worden als verdikkingsmiddel voor soepen en sauzen. Deze linzen zijn evenzeer geschikt als basis voor salades en lunchgerechten (bijvoorbeeld als alternatief voor rijst, aardappelen).
De groene linzen zijn begaafd met een meer bepalend karakter. Het is harder en groter dan gele en rode linzen, het breekt niet uit elkaar tijdens het koken, maar behoudt zijn losse structuur. Groene linzen hoeven niet te worden geweekt en de kooktijd is ongeveer 25 minuten. De smaak van groene linzen is delicaat, maar niet zonder lichte pikantheid. Groene linzen kunnen op vele manieren worden gebruikt: als ingrediënt in vullingen (bijv. voor knoedels), als basis voor spreads en pasta’s, als toevoeging aan soepen, salades, groente- en vleesgerechten. Een interessante combinatie is ook de groene linzen met grassen van verschillende soorten.
Zwarte linzen (beluga) breken ook niet uit elkaar tijdens het koken, de korrels blijven perfect gescheiden en los. Het hoeft niet doorweekt te worden, maar het moet wel vrij lang (ongeveer een half uur) gekookt worden. De expressieve smaak van deze linzenvariëteit en het buitengewone uiterlijk maken het een zeer interessante toevoeging aan warme gerechten en snacks.
De meest veeleisende en hardste soort linzen om te verwerken zijn de bruine linzen. Het is een rode linze, maar in ongeaarde vorm. Door de aanwezigheid van schubben is dit de meest voedingswaardevolle linzensoort. Laat het voor het koken weken, bij voorkeur enkele uren. De bruine linzenkorrels verliezen hun vorm en omvang niet. Bruine linzen hebben een zeer sterke smaak en zijn perfect voor eenpansgerechten, stoofschotels, soepen, vlees- en groentesauzen, vullingen en salades.
Linzen om af te slanken
Voor degenen die om hun lijn geven of proberen om extra gewicht te verliezen, zijn gerechten met linzen een goede keuze. Het heeft een lage glycemische index, levert weinig calorieën (ongeveer 120 kcal in 100 g gekookte linzen), bevat weinig vet en weinig eenvoudige suikers, dat wil zeggen ingrediënten die gewichtstoename veroorzaken. Het heeft veel vezels, die de stofwisseling positief beïnvloeden en de koolhydraatstofwisseling reguleren.
Door de bovengenoemde voedingsvezels geven linzen een langdurig gevoel van verzadiging en voorkomen aanvallen van wolfshonger, waardoor we beschermd worden tegen extra voedsel. Als vezelproduct geven linzen ook om de goede werking van onze darmen. Het verhoogt hun peristaltiek, wat leidt tot een efficiëntere uitscheiding van voedselresten. Op deze manier voorkomt het obstipatie en winderigheid en draagt het bij aan het verminderen van de omtrek van de buik.
Linzen – dieetrecepten – recepten
Voedingsmiddelen met linzen zijn natuurlijk voedzaam en tegelijkertijd een voedingsmiddel, op voorwaarde dat we er geen mesterijadditieven aan toevoegen! Hier zijn enkele interessante ideeën voor dieetgerechten met linzen, die u zeker zullen bevallen van ons silhouet.
Gebroken, aromatische koteletten van linzen en paddenstoelen
Linzen en champignonkoteletjes zijn een goede optie voor een lichte fit-lunch. Het gerecht is snel en gemakkelijk te bereiden, dus het zal zeker de aandacht trekken van mensen met een drukke agenda. Als u de calorische waarde van linzenkarbonades zoveel mogelijk wilt verminderen, kunt u ze in de oven bakken in plaats van ze te bakken.
Ingrediënten:
- 1 glas droge gele of rode linzen
- 300 g paddenstoelen
- een half bos peterselie peterselie peterselie
- 2 lepels zemelen
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 ei
- 1 theelepel paprika en 1 theelepel hete peper en 1 theelepel hete peper
- een halve theelepel tijm
- een halve theelepel marjolein
- een grote snuifje gember…
- een grote snuifje peper
- 1 theelepel zout
- frituurolie
Voorbereiding:
Spoel de linzen af en kook ze in gezouten water. Wanneer gekookt, afkoelen en licht pletten met een vork. Spoel de champignons af, schil en rasp ze op een rasp met grote gaten. We hakken peterselie. Snijd de uien in blokjes. Fruit de ui licht in een lepel olie, voeg de champignons, een snuifje zout en peper toe en bak de ui gedurende 2-3 minuten. Combineer linzen, uien met champignons en peterselie. Voeg de door de pers geperste knoflook toe. Plak er een ei in, voeg zemelen en alle kruiden toe en meng goed door elkaar. De massa moet compact zijn, zodat de koteletten kunnen worden gevormd. Als het te zeldzaam is, kunnen we nog wat meer zemelen toevoegen.
Vorm kleine koteletjes, rol ze licht op in bloem en bak ze aan beide kanten goudbruin. Als u voor de bakoptie kiest, plaatst u de koteletten op het bakpapier en plaatst u ze gedurende ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Linzen met groenten en kip in een kruidige omgeving
Linzen met kip en groenten is een eenpansgerecht dat ons zal intrigeren met zijn smaak, onze honger zal bevredigen, veel waardevolle voedingsstoffen zal leveren en tegelijkertijd veilig zal blijven voor ons lichaam. Het bestaat alleen uit groenten en het dunste deel van kip – kan het veel calorieën bevatten?
Ingrediënten:
- 1 glas groene linzen
- 2 paprika’s
- 2 wortelen
- 1 blikje maïs
- 1 blikje gesneden tomaten in pekel in plakken gesneden
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 stengels van selderij
- 1 courgette
- 300 ml groentenbouillon
- kippenborst
- kruiden: zout, chilipeper, kerrie, komijn, koriander, oregano, paprika, paprika, enz.
- 1 eetlepel olie
Voorbereiding:
Spoel de linzen af en kook ze in gezouten water. Snijd de paprika’s in reepjes, de wortelen in stokjes, de uien in veren. Snijd de selderij in kleine stukjes, snijd de courgettes in blokjes. Pel en hak de knoflook. Was en snijd de kippenborst in blokjes. Bak het vlees in een lepel olie. Voeg de uien toe en bak ze een tijdje. Voeg paprika’s en wortelen toe. We zijn nog vijf minuten aan het bakken. Voeg de courgette, selderij, knoflook en selderij toe en laat nog 5 minuten in de pan op laag vuur staan. Doe de gekookte linzen in een pot, voeg gebakken kip en groenten toe. We schenken de bouillon in. We voegen tomaten en maïs toe. Meng de hele zaak.
Kook 15-20 minuten en roer af en toe. Voeg in het midden van het koken een theelepel kerrie, paprika, koriander, oregano en een halve theelepel chilipeper en komijn toe. Breng op smaak met zout. Als het gerecht niet pittig genoeg is, voegen we meer chili toe. Als het te zwak is, voeg dan een lepel citroensap toe.
Zwarte linzen met spinazie en warme kaas – een eenvoudige en snelle maaltijd voor lunch of diner
Dieet, snel, gemakkelijk te bereiden en toch origineel en essentieel – als u op zoek bent naar zo’n gerecht, zijn zwarte linzen met spinazie en expressieve kaas (bijv. Parmezaanse kaas) het juiste idee voor u.
Ingrediënten:
- 1 glas droge zwarte linzen
- 500 g verse spinazieblaadjes
- een scherpe, kenmerkende kaas (bv. parmezaan, grana padano, gorgonzola, rokpol)
- citroensap
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine ui
- kruiden: zout, peper, gember, nootmuskaat, peper, gember en nootmuskaat
Voorbereiding:
Kook de linzen tot ze zacht zijn. Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie en bak de ui, die vooraf in kleine blokjes is gesneden. Spinazie toevoegen, roeren, wachten tot de bladeren hun volume verliezen. Voeg de door de pers geperste knoflook toe en na een grote snuifje zout, peper, gember en nootmuskaat. We mengen ons. Breng op smaak met citroensap. Doe de gekookte linzen in een pan en meng. Leg de schaal op een bord, bestrooi met gehakte kaas en je bent klaar.
Heerlijke linzenpasta met kleurrijke toevoegingen
Kleurrijke linzenpasta met akkoorden van oosterse kruiden is perfect voor broodjes en toastjes of als aanvulling op snacks. Linzenpasta wordt in een handomdraai bereid en het effect is verrassend goed.
Ingrediënten:
- 1 glaasje gele linzen
- een half stel bieslook
- 2 platte eetlepels tafelmosterd
- 0,5 theelepels honing naar smaak
- 1 teentje knoflook
- een halve rode peper
- een paar zwarte olijven…
- een eetlepel olie…
- kruiden: zout, chilipeper, kurkuma, komijn, kerrie, gember, vers gemalen zwarte peper, enz.
Voorbereiding:
Kook de linzen tot ze zacht zijn, laat ze uitlekken, laat ze afkoelen en verbrijzelen met een vork tot champignon. Hak paprika’s, bieslook en olijven zeer fijn en voeg ze toe aan de linzen. Voeg mosterd, honing, geperste knoflook en kruiden toe. Goed mengen, kruiden naar smaak.