Mangosteen, ook wel bekend als garcin, lekker eten, geelachtig wordt beschouwd als een van de lekkerste tropische vruchten. Het is zeer aromatisch, met een smaak die doet denken aan abrikoos, sinaasappel en ananas, en heeft veel voedende en helende eigenschappen. Het is soms verkrijgbaar in Polen in de vorm van vers fruit, maar vaker nog in siroop, in blikjes, in mangosteenvruchten.
Inhoudsopgave
Mangosteen – wat is deze plant?
Mangosteen (Garcinia mangostana L.) is een altijd groene boomsoort die groeit in tropische bossen in Zuid-Azië. Het komt er vandaan, maar je kunt hem ook ontmoeten in de bossen van Brazilië en Australië. Het bereikt een hoogte van 25 meter en draagt pas na 10 jaar vruchten.
De vrucht is rond, donkerpaars, vergelijkbaar met mandarijnen, met een dikke schil en wit, zeer sappig vruchtvlees. Door zijn therapeutische werking wordt het al eeuwenlang door de volkeren van Azië niet alleen behandeld als een buitengewoon smakelijk voedsel, maar ook als een geneesmiddel en een preventieve maatregel bij vele ziekten. Mangosteen bevat veel waardevolle stoffen.
Mangosteen – gezondheidsbevorderende eigenschappen
Oorspronkelijk alleen bekend bij lokale gemeenschappen, werden de gunstige gezondheidseigenschappen van mangosteen de reden voor de populariteit van deze vrucht over de hele wereld. Mangosteen bevat veel waardevolle ingrediënten, namelijk mineralen: kalium, calcium, fosfor, ijzer, vitaminen: B1, B2, B6, vitamine C, A en E en antioxidanten, antioxidanten die de schadelijke effecten van vrije radicalen neutraliseren. In termen van hun vermogen om de mangosteenvrucht te vangen overtreft zeker andere natuurlijke producten.
Mangosteen is een bron van antioxidanten genaamd xanthonen en andere antioxidanten zoals co-enzym Q10, polyfenolen of vitamine C. Een van de verbindingen in de mangosteen zijn catechines die de volgende eigenschappen vertonen antioxidant, antibacterieel, anti-kanker, kan zelfs de ontwikkeling van het HIV-virus remmen.
Dankzij de aanwezigheid van deze bijzonder waardevolle stoffen verbetert Garcinia mangostana de immuniteit van het lichaam aanzienlijk en vertraagt het verouderingsproces. Dat is niet alles, want dit soort positieve eigenschappen van de pot heeft veel meer.
Namelijk, het heeft een positief effect op het zenuwstelsel, verlaagt het cholesterolgehalte, voorkomt atherosclerose, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, normaliseert het stofwisselingsproces, vergemakkelijkt de regeneratie van het lichaam en wondgenezing, bevordert de behandeling van maagzweerziekte, helpt het lichaamsgewicht te verminderen. Het heeft ook een gunstig effect op de spierkracht, de conditie van de gewrichten en de mentale conditie, het verlicht de symptomen van de menopauze.
Hoe mangosteen consumeren?
Het gezondste en meest waardevolle fruit is natuurlijk vers fruit, maar het is vrij moeilijk om het te krijgen, en is niet erg geschikt voor langere opslag, net als voor warmtebehandeling. Daarom blijft het te bereiken voor de meest gangbare vorm, namelijk mangosteensiroop, sap of concentraat. Als alternatief kunnen supplementen in de vorm van extracten in capsules of gevriesdroogde en gepoederde vruchten worden gebruikt. Mangosteenpoeder is zo gemakkelijk te gebruiken dat het gemakkelijk oplost in vloeistoffen, zodat je een melk- en fruitcocktail kunt maken, toevoegen aan elk sap, water, yoghurt, enzovoort.
Onlangs is een voedingssupplement in de vorm van mangosteensiroop zeer populair (we zullen het ontmoeten onder de naam Manogstan of Mangosteen). Volgens de producenten levert de supplementatie van dit product niet alleen enorme voordelen op voor de gezondheid, wat te danken is aan de kenmerken van het fruit zelf, maar biedt het ook aanzienlijke steun aan mensen die in korte tijd gewicht willen verminderen. Is dit echt het geval? Kan Garcinia mangosteenvruchten in de vorm van siroop bijdragen aan de vermindering van onnodige kilo’s?
Mangosteen voor afslanken
De Garcinia mangosteana vrucht wordt in zijn natuurlijke vorm geconsumeerd en kan, naast de bovengenoemde gezondheidsbevorderende eigenschappen, een rol spelen in het gewichtsverlies proces. Talrijke antioxidanten in de vrucht voorkomen de vetheid van de inwendige organen en verwijderen gifstoffen uit het lichaam, waardoor we over het algemeen gezonder zijn, minder vermoeidheid voelen, meer energie hebben. Dit betekent een actievere levensstijl en dus een hoger calorieverbruik.
Dit is niet alles, mangosteen onderdrukt de eetlust en versnelt de stofwisseling en stimuleert het proces van thermogenese, wat op zijn beurt leidt tot een vermindering van het lichaamsgewicht en lichaamsvet. Naast vele andere belangrijke stoffen is mangosteen rijk aan voedingsvezels, wat bijdraagt aan het verbeteren van de spijsvertering en darmfunctie en zorgt voor een gevoel van verzadiging.
Geen wonder dat deze exotische plant is gebruikt in tal van voedingssupplementen die zijn ontworpen om afslanking te ondersteunen. Aanvulling van mangosteenstroop brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee, maar het bevordert vooral een gezonde levensstijl en, zoals veel consumenten geloven, het bereiken en behouden van een slank silhouet.
Mangosteen – meningen van consumenten
Er bestaat geen twijfel over dat mangosteen in de vorm van afslankende siroop de grootste belangstelling geniet, veel groter dan vers fruit. Relatief gemakkelijk toegankelijk, naar verluidt zeer goed remt het hongergevoel, versnelt de vetverbranding en de stofwisseling. Wat meer is, de fabrikant beweert dat alleen het consumeren van de voorbereiding zal zorgen voor gewichtsverlies zonder extra inspanningen of behandelingen, zoals een evenwichtige voeding of fysieke activiteit. Zoals meestal het geval is in dergelijke gevallen, zijn de meningen van de consumenten zeer verschillend – van bewondering voor het vermeende gewichtsverlies van 20 kg tot sceptische uitspraken over de totale ondoeltreffendheid van de specificiteit.
Zonder op enigerlei wijze de pro-gezonde effecten van mangosteen in twijfel te trekken, is het de moeite waard om op te merken, echter, als we de zorg over gewichtsverlies, is het misschien beter om de juiste soort te kiezen uit de Garcinia familie, een die de sterkste thermogene eigenschappen en eetlustremmers, namelijk Garcinia Cambogia, het Cambodjaanse Garcinia.
Het wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan HCA – hydroxycitroenzuur dat deelneemt aan de biosynthese van vetzuren. Cambodjaans Garcinia is bijvoorbeeld te vinden in het Green Barley Plus supplement, dat naast het extract van deze plant ook extract van jonge groene gerst bevat. Een dergelijke samenstelling leidt tot intensivering van activiteiten die bevorderlijk zijn voor een effectief afslankproces.