Rozenbottel is al eeuwenlang een van de belangrijkste grondstoffen in de kruidengeneeskunde. Het verbergt enorme hoeveelheden vitamine C, de kracht van waardevolle flavonoïden en vele andere actieve ingrediënten, waardoor het een onschatbare ondersteuning is voor het hele lichaam. Het stimuleert het immuunsysteem om te werken, gaat infecties en verkoudheid tegen en activeert de ontgiftingsprocessen van het lichaam. Dit zijn slechts enkele van de vele gezondheidseigenschappen van Rozenbottels. Naast het brede gebruik in de fytotherapie is de troef van de rozenbottel het briljante effect op de huid.
Inhoudsopgave
- 1 De kracht van gezondheid in een kleine rode vrucht
- 2 Rozenbottel – samenstelling
- 3 Rozenbottel voor immuniteit
- 4 Rozenbottelvrucht – helende eigenschappen
- 5 Hoe en wanneer gebruik je rozenbottel?
- 6 Wanneer oogsten we rozenbottels?
- 7 Hoe maak ik rozenbottelthee?
- 8 Rozenbottels – culinaire toepassingen
- 9 Rozenbottel in cosmetica
De kracht van gezondheid in een kleine rode vrucht
Derozenbottel is een struik uit de rozenfamilie die bloeit vanaf mei en vrucht draagt vanaf augustus. Het is een eenhuizige plant die gemakkelijk wordt bestoven door insecten, waaronder bijen en hommels. Hij is zeer winterhard, verdraagt lage temperaturen en is niet veeleisend. De Latijnse naam is Rosa canina L.
De medicinale grondstoffen zijn de bloemen en vruchten van de rozenbottel. Soms worden ook de bladeren gebruikt (bijvoorbeeld voor ontgiftende en versterkende infusies). De vruchten van de plant worden echter het meest gewaardeerd en hebben de meest uiteenlopende gezondheidseigenschappen. Ze zijn een van de beste bondgenoten voor een hoge immuniteit.
De wilde roos is een vrij hoge struik, die ongeveer 2,5 m hoog wordt. Ze heeft naar beneden gebogen takken die bedekt zijn met dikke, haakvormige doornen. Hij is ook voorzien van eivormige, elliptische, getande bladeren en lichtroze of witachtige bloemen met 5 bloemblaadjes. De vruchtlichamen zijn lichtjes langwerpig of bolvormig (ongeveer 2,5 cm lang), rood of roodoranje van kleur, voorzien van een vlezige bedekking waaronder zich talrijke kleine zaadachtige vruchtjes bevinden.
De wilde roos is een van de meest voorkomende struiken in het wild in ons land. Ze is ook wijdverspreid op vele andere plaatsen, onder andere in Europa, Afrika, Azië en Australië. Als geneeskrachtige plant heeft ze een zeer lange traditie. De plant werd al in de 4e eeuw voor Christus gebruikt in de geneeskunde van Hippocrates. Het kreeg grote bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een remedie tegen vitamine C-tekorten en beschermde tegen scheurbuik.
De wilde roos houdt van gematigde en warme klimaten. Zijn natuurlijke habitats zijn bosranden, bermen, wijdverspreide bossen, open plekken, struikgewas, hellingen, bermen, gebieden langs rivieren en bergachtige gebieden.
Rozenbottel – samenstelling
Dankzij de overvloed aan bioactieve bestanddelen is rozenbottel een recept voor gezondheid, goede voeding van het lichaam, kracht en onberispelijk welzijn. Rozenbottel bevat veel vitamine A, die belangrijk is voor het behoud van een gezond gezichtsvermogen, goed is voor de regeneratie van de huid en helpt bij wondgenezingsprocessen.
Als krachtige antioxidant speelt de vitamine E in rozenbottels een belangrijke rol bij de bescherming van cellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Bovendien is de rozenbottel een rijke bron van flavonoïden, die een krachtige antioxidant en ontstekingsremmend leger zijn en helpen in de strijd tegen veroudering en chronische ziekten.
Een belangrijk voordeel van rozenbottels, qua samenstelling, is ook het zeer hoge vitamine C-gehalte. Het bevat ongeveer twintig keer meer dan citrusvruchten en ongeveer tien keer meer dan zwarte bessen.
Gemiddeld bevat een rozenbottel 600-1000 mg vitamine C per 100 g. Interessant genoeg is er een variëteit die maar liefst 3500 mg vitamine C bevat in 100 g vruchtensap. Ontegenzeggelijk is wilde roos een van de rijkste planten aan deze vitamine, dus als je op zoek bent naar producten die, zelfs bij consumptie in kleine hoeveelheden, een flinke vitamine C-boost geven, dan is Rosa canina hier ideaal voor.
Waardevolle bestanddelen die aanwezig zijn in Rozenbottels voor de gezondheid zijn:
- flavonoïden (isoquercetine, quercetine, rutine, astragaline),
- carotenoïden (bètacaroteen, zeaxanthine, lycopeen, luteïne),
- anthocyanen,
- vitamine B1, B2, B3, B6,
- foliumzuur,
- pectine,
- galactolipiden,
- organische zuren (citroenzuur en appelzuur),
- looistoffen,
- vitamine A,
- vitamine E,
- vitamine K,
- carotenoïden,
- mineralen: ijzer, kalium, magnesium, silicium, calcium.
Daarnaast bevatten de rozenbottelzaden waaruit rozenbottelolie wordt gewonnen omega 3- en omega 6-zuren, die waardevol zijn voor de gezondheid.
Rozenbottel voor immuniteit
De rozenbottel bevat vitamine C in zeer hoge doses, die zeer goed door het lichaam wordt opgenomen. Het is bekend dat deze vitamine bij regelmatig gebruik gedurende een lange periode het proces van de opbouw van de natuurlijke immuniteit ondersteunt en de immuunrespons van het lichaam versnelt wanneer ziekteverwekkers binnendringen. Dit resulteert in een lagere vatbaarheid voor verschillende soorten verkoudheid en infecties en minder vaak ziek worden.Dit resulteert in een lagere vatbaarheid voor verkoudheden en infecties van verschillende soorten en een lagere incidentie, evenals een kortere duur en minder intensiteit van de symptomen wanneer een verkoudheid of infectie zich toch voordoet.
Naast vitamine C bevat de rozenbottel een aantal andere bestanddelen die het immuunsysteem ondersteunen: flavonoïden, carotenoïden, B-vitamines en anthocyanen.
Rozenbottel ondersteunt het immuunsysteem op verschillende manieren:
- het sluit de bloedvaten af, waardoor ze beschermd worden tegen ziekteverwekkers,
- blokkeert de proliferatie van vrije zuurstofradicalen die verantwoordelijk zijn voor oxidatieve stress en schade aan cellen veroorzaken,
- heeft een versterkend en revitaliserend effect op het lichaam en remt het verouderingsproces,
- remt de groei van virussen en bacteriën,
- is een bron van voedingsvezels, die de goede bacteriën voeden die de darmflora vormen en een grote invloed hebben op de immuniteit,
- helpt ontstekingsreacties te reguleren en de niveaus van pro-inflammatoire cytokinen te verlagen, waardoor ontstekingen worden verminderd,
- helpt de slijmvliezen te beschermen, die een verdediging vormen tegen virussen en micro-organismen,
- ondersteunt de vorming van antilichamen,
- stimuleert de activiteit van immuuncellen.
Rozenbottelvrucht – helende eigenschappen
Naast het versterken van de afweermechanismen van het lichaam, vertoont rozenbottel ook een rijk spectrum aan andere gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder:
- ondersteunt de werking van het spijsverteringsstelsel, reguleert de spijsvertering, bestrijdt buikpijn en diarree,
- helpt slijmvliezen te herstellen, waaronder het maagslijmvlies,
- heeft een positief effect op de leverfunctie en beschermt de levercellen tegen beschadiging,
- heeft een vochtafdrijvende werking, verbetert de reiniging van de urinewegen, gaat de vermenigvuldiging van micro-organismen in de urinewegen tegen,
- is door zijn sterke ontstekingsremmende eigenschappen in gewrichtsstructuren zeer behulpzaam bij artritis en artrose,
- voorkomt osteoporose, versnelt de regeneratie van gewrichtskraakbeen,
- is rijk aan antioxidanten, waardoor het een waardevolle ondersteuning is voor mensen die vaak in contact komen met schadelijke factoren, zoals smog, sigarettenrook en chemicaliën,
- inactiveert reactieve zuurstofspecies en gaat celmutatie tegen, waardoor het antikanker eigenschappen vertoont,
- heeft cholagogische en krampstillende eigenschappen, ondersteunt de galwegen,
- heeft een positief effect op de nierfunctie en helpt bij het filteren van de nieren,
- bij gebruik in aromatherapie heeft rozenolie een kalmerende, anti-stress, anti-depressieve en ontspannende werking,
- helpt het lichaam te ontgiften van schadelijke stoffen,
- heeft een adstringerende werking, versnelt weefselregeneratie,
- ondersteunt de bloedsomloop, sluit de bloedvaten af en maakt ze soepeler, heeft een positief effect op de bloedstolling, helpt de bloeddruk te normaliseren,
- Rozenbottelolie verlicht hoofdpijn.
Hoe en wanneer gebruik je rozenbottel?
Rozenbottel is een veelzijdige manier om de gezondheid te verbeteren. Het helpt bij problemen met de lever, nieren, galwegen, spijsvertering, hart en hoge bloeddruk.
Het werkt goed bij een opeenhoping van gifstoffen in het lichaam, gebruik van stimulerende middelen, verzwakte immuniteit, gebrek aan vitaliteit en een hoge vatbaarheid voor ziekten. Het is ook een goede keuze voor slechte diëten en voedingstekorten. Het is ook de moeite waard om te gebruiken tijdens de herfst en winter om het lichaam te versterken en de vatbaarheid voor verkoudheid te verminderen.
Rozenbottel is in vele vormen in de handel verkrijgbaar. We kunnen kiezen uit: rozenbottelsap, gedroogde rozenbottels, siropen en druppels met rozenbottelextracten, maar ook uit een hele reeks voedingssupplementen in de vorm van capsules en tabletten. Eén zo’n preparaat met rozenbottel is NuviaLab Immune. Het is een multi-ingrediëntenpreparaat ter verbetering van de immuniteit, dat naast rozenbottel ook veel andere waardevolle ingrediënten bevat ter ondersteuning van het immuunsysteem.
Wanneer oogsten we rozenbottels?
Rozenbottels worden meestal in de herfst geoogst, wanneer ze goed rijp zijn. De optimale periode is van augustus tot oktober. In deze periode krijgt de vrucht zijn volle smaak, kleur en voedingswaarde.
Rijpe rozenbottels zijn intens rood, hebben een egale tint, een glanzende, fris uitziende schil en blijven middelhard. Als de vrucht al erg zacht, gerimpeld en bruinachtig is, betekent dit dat hij overrijp is.
Hoe maak ik rozenbottelthee?
Giet 1 volle theelepel gedroogde rozenbottels in een onvolledige kop zeer heet, maar niet kokend, water. Dek af en laat 10 minuten trekken. Zeef. Drink de rozenbottelthee 2-3 keer per dag.
Rozenbottels – culinaire toepassingen
Verse rozenbottels kunnen worden gebruikt om gezondheidsbevorderende sappen, siropen, wijnen en medicinale tincturen te maken. De rozenbottels zijn ook ideaal voor het maken van zelfgemaakte jam, conserven en gebakken producten. Rozenbotteljam of rozenbottelmarmelade wordt vaak gebruikt om donuts mee te vullen.
Rozenbottel in cosmetica
De wilde roos wordt vaak gebruikt om de conditie van de huid te verbeteren en bewijst zijn waarde als revitaliserend, voedend, regenererend en verfraaiend ingrediënt. De grondstoffen die in cosmetica worden gebruikt zijn de bloemen, vruchten en zaden. De zaden van de roos worden gebruikt om een olie te produceren die zeer waardevol is voor de huid.
Dankzij het hoge vitamine C-gehalte stimuleert wilde roos de collageensynthese die verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Vitamine C, samen met carotenoïden, verhelderen de teint, verlichten verkleuringen en zorgen voor een stralende, uniforme huidskleur.
Vitamine E in rozenbottel vertraagt het verouderingsproces van de huid. Vitamine A versterkt de beschermende functies van de huid. Flavonoïden hebben een heilzame werking op de bloedvaten en neutraliseren vrije radicalen die schadelijk zijn voor de huid, terwijl organische zuren helpen dode huidcellen te verwijderen, vernieuwingsprocessen stimuleren en zorgen voor een vitale teint.
De rozenbottel wordt in thuisbehandelingen vooral gewaardeerd als basis voor maskers. Voor zo’n masker kunnen verse rozenbottels worden gebruikt, gemengd met natuurlijke yoghurt of olijfolie en aangebracht op het gezicht. Gedroogde rozenbottels kunnen ook worden gebruikt – giet heet water over 1 eetlepel gedroogde rozenbottels, laat uitlekken, voeg een beetje olijfolie toe en breng aan op het gezicht.
Rozenbottelolie werkt ook goed als ingrediënt in zelfgemaakte maskers. Combineer 1 theelepel olie met groene klei en meng grondig, breng de resulterende massa aan op het gezicht.
Rozenbottelzaadolie kan ook worden gebruikt als een zelfgemaakte scrub. Meng gewoon een kleine hoeveelheid met bruine suiker of koffiedik. Je kunt ook een scrub maken van rozenbottelzaad in poedervorm, die je mengt met yoghurt of karnemelk.
Je kunt ook een zelfgemaakte gezichtstonic maken van de bloemblaadjes van rozenbottels en van gedroogde rozenbottelvruchten.
Bronnen:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35897912/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36838668/
- https://www.healthline.com/health/rosehip-oil-benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/rose-hips
- https://www.healthline.com/nutrition/rosehip-tea