tea gbced9f8f5 640

Adaptogenen – natuurlijke middelen om het lichaam te mobiliseren in de strijd tegen stress en ziekte

Laatst bijgewerkt op: 07.05.2022

Onder de honderdduizenden plantensoorten die op onze planeet voorkomen, zijn er enkele die zich onderscheiden door bijzondere eigenschappen. Zij hebben het vermogen zich aan te passen aan de uiterst ongunstige omstandigheden waarin zij leven en ontwikkelen daartegen een bijzondere weerstand. Bovendien dragen sommige van deze planten dit vermogen over op de organismen van de wezens die ze consumeren – dieren en mensen. Deze unieke planten zijn zogenaamde adaptogenen. Zij helpen ons ons aan te passen aan verschillende situaties, en zij verrichten ook allerlei “herstelwerkzaamheden” in het lichaam, wat leidt tot het herstel van het natuurlijk evenwicht. Wanneer is het juist om adaptogenen te gebruiken? Wat zijn de beste plantaardige adaptogenen en welke effecten hebben ze?

Wat zijn adaptogenen?

 Kruiden, naast mortier en flacon

Planten die adaptogenen worden genoemd, verhogen in het algemeen de weerstand van het lichaam tegen stress. Hiermee wordt stress in zeer ruime zin bedoeld, niet alleen mentale stress (die een specifieke emotionele toestand opwekt), maar ook fysieke stress in het algemeen, alle ongunstige omstandigheden en condities waarmee ons organisme te kampen heeft en die het natuurlijk evenwicht verstoren.

Een leven van voortdurende spanning, milieuvervuiling, overdaad aan taken en werk, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging of te intensieve lichaamsbeweging, lawaai en smog, en de gevolgen van de stress voor onze gezondheid en ons welzijn.In zekere zin zijn de natuurlijke degeneratieve veranderingen die met het verouderingsproces gepaard gaan, allemaal sterke stressfactoren voor ons lichaam.

Vaak kan het lichaam niet omgaan met overmatige stress en reageert het met het disfunctioneren van een of ander systeem of orgaan. De oplossing voor het probleem van het herstel van het evenwicht in het lichaam in een stressvolle situatie kunnen plantaardige adaptogenen zijn, die zowel op cellulair, hormonaal, orgaan- als systemisch niveau werken.

Hoe werken adaptogenen?

Een adaptogeen herstelt het juiste evenwicht in de werking van belangrijke systemen en organen en heeft daardoor een alomvattende invloed op de gezondheid van het gehele lichaam. Het normaliseert de hormoon- en neurotransmitterhuishouding, versterkt het immuunsysteem en beschermt de afzonderlijke organen, waardoor het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan ongunstige omstandigheden die ziekte in de hand werken, wordt vergroot.

Plantaardige adaptogenen genezen dus geen specifieke ziekten, maar versterken het lichaam zodat het zelf het hoofd kan bieden aan mogelijke bedreigingen.

Bovendien oefenen planten met een adaptogene werking slechts zoveel invloed uit op fysiologische processen als nodig is, zonder de normale lichaamsfuncties te blokkeren of te verstoren.

De resultaten van regelmatig langdurig gebruik van adaptogenen zijn niet alleen een verhoging van de weerstand van het lichaam, een verbetering van het immuunsysteemDe resultaten van regelmatig gebruik van adaptogenen over een langere periode zijn niet alleen een verhoging van de weerstand van het lichaam, een verbetering van de werking van het immuunsysteem en een verbetering van ons aanpassingsvermogen, maar ook een aantal voordelen voor de psyche, die iedereen ongetwijfeld in het dagelijks leven zal waarderen. Deze zijn:

 • efficiëntere hersenfunctie,
 • snellere besluitvorming,
 • betere controle over onze emoties,
 • een meer evenwichtige stemming,
 • een beter geestelijk welzijn,
 • verhoogde productiviteit,
 • betere communicatie,
 • betere slaapkwaliteit.

Het resultaat van een systematische inname van adaptogenen, vooral sommige, zoals cordyceps, ginseng, maca, Chinese citronella, ashwagandha of rhodiola roseaBovendien hebben adaptogenen een positief effect op de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren en de algemene lichamelijke prestaties, alsook op het regeneratievermogen van het lichaam.

Het werkingsmechanisme van adaptogenen op ons lichaam is hetzelfde voor alle planten in deze groep; maar afhankelijk van de samenstelling van de plant zijn er kleine verschillen in hun eigenschappen. Sommige zijn krachtiger op één gebied, andere op een ander, maar de overheersende eigenschap van elk adaptogeen is het stabiliseren van de werking van het lichaam.

Dankzij werkzame stoffen zoals steroïde lactonen, saponinen, fytosterolen, fenolverbindingen, alkaloïden, flavonoïden, terpenen en andere, hebben adaptogenen een holistische werking en oefenen zij een positieve invloed uit op zowel lichaam als geest. Zij maken het gemakkelijker om het hoofd te bieden aan factoren die een bedreiging kunnen vormen voor ons lichaam. Doordat zij een versterkend en normaliserend effect op ons hebben, helpen zij ons er sneller en doeltreffender mee om te gaan.

Wat onderscheidt adaptogenen? Welke planten behoren tot de groep van adaptogenen?

 Ginsengwortel

Om als adaptogeen te worden geclassificeerd, moet een bepaalde grondstof een alomvattende positieve werking op het lichaam hebben en zich door een aantal essentiële kenmerken onderscheiden:

 • het moet onschadelijk en niet giftig zijn,
 • moet het van natuurlijke oorsprong zijn,
 • het mag niet verslavend zijn,
 • het mag geen overprikkelend effect hebben en de natuurlijke functies van het lichaam niet verstoren of blokkeren,
 • het moet zorgen voor een niet-specifieke reactie op stress (een alomvattend effect hebben, het negatieve effect van stress op het hele lichaam verminderen, de gevoeligheid van het lichaam voor stressoren verminderen),
 • het moet de werking van het hele organisme normaliseren en werken aan het herstel van de homeostase in het organisme (een positieve invloed hebben op alle systemen en organen, tekorten en gebreken opvangen, tekorten aanvullen en onregelmatigheden herstellen).

Adaptogenen voor stress

Adaptogene stoffen laten zich kennen in de strijd met de meest uiteenlopende negatieve factoren: van schadelijke micro-organismen, schimmels, virussen en andere ziekteverwekkers, tot negatieve milieufactoren (smog, straling, vervuiling, lawaai, allergenen, ongunstige klimaat- en weersomstandigheden), tot mentale stress en zenuwuitputting ten gevolge van een intensief leven.

Het is in het derde geval, d.w.z. in situaties van een verzwakte mentale conditie, emotionele onevenwichtigheid en buitensporige mentale stress, dat we het vaakst naar adaptogenen grijpen.

Zij zijn uiterst nuttig op dit gebied, omdat zij ons in staat stellen ons gemakkelijker aan te passen aan ongunstige externe omstandigheden. Zij helpen ons onder meer beter met stress om te gaan en efficiënter te handelen in nerveuze en moeilijke omstandigheden, b.v. bij conflicten, ingewikkelde sociale relaties, maar ook in situaties waarin wij snel en soepel moeten denken, reflexmatig moeten handelen, snel beslissingen moeten nemen, enz. Zij zijn ook een waardevolle steun bij mensen die onder druk staan (b.v. op het werk), in een hoog tempo leven en allerlei dagelijkse activiteiten uitvoeren waarvoor een goed uithoudingsvermogen vereist is.

Door het niveau van het stresshormoon (cortisol) te verlagen, helpen adaptogene grondstoffen ons meer afstand te nemen van problemen, onze zenuwen steeds onder controle te houden en onze stemmingen beter te beheersen.houden onze zenuwen onder controle, voeren taken beter uit en bezwijken niet voor verlammende negatieve emoties zoals angst, paniek, prikkelbaarheid en droefheid. Bovendien hebben adaptogenen een ontspannende werking en reguleren zij de slaap-waakcyclus.

Check: Stress pillen zonder voorschrift – Ranking

Beste plantaardige adaptogenen

 bacopa monnieri

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha is een inheemse plant uit India, ook bekend als Vitania sluggard. Het is rijk aan uiterst belangrijke gezondheidsbevorderende en adaptogene stoffen. Ashwagandha ondersteunt het zenuwstelsel door de impact van stressvolle prikkels te verminderen en ondersteunt het emotionele evenwicht. Het ondersteunt de cognitieve functies en zorgt ervoor dat onze geest beter en efficiënter werkt. Het verlicht spanning, verbetert de stemming, elimineert depressieve stoornissen en angst, en vergemakkelijkt het inslapen.

Ashwagandha vertoont ook talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het beschermt het hart en de bloedsomloop, ondersteunt de werking van de ademhalingsorganen, de lever, de alvleesklier en de nieren. Bovendien optimaliseert het de hormoonhuishouding, helpt het de schildklierfunctie en de voortplantingsfunctie te verbeteren en verlicht het premenstruele en menopauzale symptomen. Het is ook een krachtige antioxidant, vertraagt het verouderingsproces, vermindert het risico op kanker, bevordert een lang leven en vitaliteit, en zorgt ervoor dat u er langer jeugdig uitziet.

Chinese Citronella (Shisandra chinensis)

Chinese citroen is een zeer oud plantaardig geneesmiddel, dat al tweeduizend jaar bekend is en bijzonder nuttig is wanneer het lichaam overbelast is, hetzij door ziekte, hetzij door verhoogde lichamelijke of geestelijke inspanning. Het kruid geeft energie, verbetert de psychofysieke conditie, vermindert vermoeidheid en stress. Het verbetert de werking van de hersenen, verbetert het geheugen en de concentratie en heeft een antidepressieve werking.

Het heefteen gunstige invloed op de werking van het hart en de bloedsomloop, reguleert de stofwisseling, ondersteunt het ademhalingssysteem, stimuleert de afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Het versterkt de immuniteit, heeft anti-allergische, anti-inflammatoire en anti-kanker effecten. Het helpt de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te normaliseren. Bovendien hebben de actieve stoffen in Chinese citronella een beschermende werking op de levercellen en ondersteunen zij de regeneratie ervan.

Rhodiola rosea (Rhodiola rosea)

Rhodiolarosea is een kruid dat groeit in hoge berggebieden, waaronder het noordpoolgebied (vandaar de naam Arctische wortel). De barre milieuomstandigheden hebben geleid tot de ontwikkeling van een aantal gunstige eigenschappen, ook voor de mens.

Rhodiola rosea verbetert de reactie van het lichaam op stressfactoren en beschermt ons zo tegen alle negatieve effecten van stress. Het onderdrukt de overmatige activiteit van het zenuwstelsel, staat niet toe dat negatieve gedachten de overhand krijgen, kalmeert innerlijk, helpt om afstand te bewaren, voorzichtigheid, kalmte en emotionele stabiliteit in moeilijke situaties.

Door de natuurlijke beschermende barrière van het lichaam te versterken, versnelt het de lichamelijke en geestelijke regeneratie, geeft het energie tot actie, verbetert het de stemming en heeft het een positieve invloed op de mentale functies. Het heeft ook sterke antioxiderende eigenschappen, beschermt cellen tegen beschadiging, vermindert het risico op kanker en vertraagt het verouderingsproces.

Gotu Kola (Centella asiatica)

Gotu kola, of Aziatische Centella, wordt beschouwd als een symbool van de traditionele geneeskunde uit India en Ceylon. Het bevat vele waardevolle bestanddelen, waaronder talrijke pentacyclische triterpene saponinen (b.v. madecasoside, asiaticoside, tannucoside, bramoside, centellizuur), alsmede flavonoïden, sesquiterpenen, vitaminen en magnesium. Dankzij deze eigenschappen vertoont het een aantal therapeutische en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Gotu kola ondersteunt in de eerste plaats het zenuwstelsel en herstelt het evenwicht ervan. Het verlicht nerveuze spanning, angst, rusteloosheid en vermindert stressniveaus. Het verbetert de geleiding van impulsen tussen neuronen en stimuleert het groeiproces van nieuwe hersencellen. Verbetert het denkproces en verhoogt de concentratie op de taak. Het stimuleert de afscheiding van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, waardoor de stemming en de wil tot handelen toenemen.

Gotu kola heeft ook een positieve invloed op de werking van het cardiovasculaire systeem en de elasticiteit van de bloedvaten en de bloedtoevoer naar de weefsels. Het ondersteunt het motorische systeem, versterkt het bindweefsel door de collageensynthese te stimuleren. Het werkt antibacterieel en antischimmel, versnelt de genezing van wonden en littekens.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri (kleinbladige bacopa), ook bekend onder de naam brahmi, is een eveneens uit India afkomstige plant, die vooral in de Ayurveda wordt gewaardeerd. De unieke verbindingen in bacopa – bacosiden (die behoren tot de groep van steroïde saponinen), ondersteunen het lichaam uitgebreid, verbeteren de bloedtoevoer naar de hersenen, beschermen zenuwcellen tegen degeneratie, vertraagt het verouderingsproces en reguleert de afscheiding van belangrijke neurotransmitters, waardoor de mentale functies worden ondersteund.

Bacopa wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende ziekten en is bijzonder nuttig bij intense geestelijke activiteit, omdat het invloed heeft op functies als geheugen, aandacht en concentratie. Het is vermeldenswaard dat bacopa wordt beschouwd als een van de meest effectieve kruiden die het proces van absorberen, onthouden en reproduceren van informatie verbeteren. Het gunstige effect op de cognitieve functies gaat hand in hand met stressvermindering en een betere stemming. Bacopa zal ons ook helpen om van negatieve emotionele toestanden en stemmingswisselingen af te komen. Het heeft een kalmerend en ontspannend effect, maar zonder een bedwelmend effect of buitensporige slaperigheid.

Bovendien versterkt Bacopa monnieri het immuunsysteem, vertoont het sterke antioxiderende eigenschappen en draagt het bij tot de normalisering van de bloedsuikerspiegel.

Ginseng in eigenlijke zin (Panax ginseng)

Ginseng is wellicht de bekendste plant afkomstig uit het Verre Oosten. Het wordt beschouwd als een universeel geneesmiddel voor bijna alles, vooral dankzij zijn werkzame stoffen, die hier in enorme hoeveelheden aanwezig zijn (het zijn er ongeveer 200). In de eerste plaats ondersteunt ginseng het hart en heeft het een antistollingseffect. Het versterkt het immuunsysteem, remt de schadelijke effecten van vrije radicalen, herstelt het evenwicht van de hormonale economie, verlaagt het cholesterol- en suikergehalte.

Ginseng heeft ook een aanzienlijke invloed op de psychofysische gesteldheid en de seksuele gezondheid. Het stimuleert de hersenarbeid en verbetert de hersenfuncties. Het bestrijdt vermoeidheid en moeheid, zorgt voor een gevoel van welzijn en een hoog energieniveau gedurende de dag. Het verbetert de motoriek, de kracht, het uithoudingsvermogen en helpt bij de regeneratie van het lichaam. Een variëteit van deze plant is Siberische ginseng met zeer vergelijkbare adaptogene eigenschappen.

Groene thee

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de voordelen van groene thee, die wel eens het gezondste drankje ter wereld wordt genoemd. De in groene thee aanwezige voedingsstoffen en antioxidanten beïnvloeden een aantal belangrijke vitale functies. Een stof van bijzonder belang is L-theanine, dat samen met cafeïne de hersenfunctie ondersteunt. Dankzij L-theanine heeft groene thee een kalmerend effect, vermindert spanning en stress, ontspant en stabiliseert de stemming. Groene thee staat ook bekend om zijn positieve rol in het stofwisselingsproces.

maca wortel

maca wortel, of pepergras, is een plant die, net als andere adaptogenen, groeit onder extreme omstandigheden, namelijk in de Andes, op een hoogte van 3000-4000 meter. Zijn ongewone samenstelling en eigenschappen maken het tot een van de zogenaamde superfoods. De maca-wortel beschermt het lichaam tegen diverse ziekteverwekkers en vermindert het risico op kanker. Het ondersteunt de werking van belangrijke systemen en organen, heeft een aanzienlijke invloed op het fysieke uithoudingsvermogen en de mentale functies – geheugen, concentratie, aandacht, denken. Bovendien reguleert het de seksuele functies, verhoogt het libido, bestrijdt het erectieproblemen en verbetert het de kwaliteit van het sperma.

Eleutherococcus spinensis

Minder bekend maar een zeer effectief adaptogeen, is spikyeleutherococcus de moeite waard om meer over te weten, vooral als je een actieve levensstijl leidt, last hebt van ernstige stress, verminderde vitaliteit of psycho-fysieke uitputting. Het zal ook nuttig zijn in situaties van frequent contact met schadelijke factoren van de beschaving.

Eleutherococcus vertoont een hoge antioxidantwerking, waardoor het schadelijke vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van beschavingsziekten en een snellere veroudering van het lichaam, doeltreffend bestrijdt. Tegelijkertijd is de plant een bewaker van het welzijn en verlaagt het cortisolniveau in het lichaam, waardoor de vervelende effecten van stress worden geminimaliseerd. Het heeft ook een positief effect op de efficiëntie van het lichaam, verbetert de prestaties en verhoogt de inspanningsmogelijkheden.

Astragalus

Astragalus is een plant die zeer rijk is aan biologisch actieve bestanddelen. Het is rijk aan flavonoïden, aminozuren, coumarine, choline, triterpene saponinen (astragalosiden), isoflavonen, polysacchariden en bio-elementen die waardevol zijn voor het zenuwstelsel. De talrijke werkzame stoffen in astragalus maken het niet alleen tot een adaptogeen middel, maar ook tot een antioxidant, ontstekingsremmend, antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend middel. Het is ook goed voor ons zenuwstelsel, verbetert de geestelijke vermogens, ondersteunt het hart- en vaatstelsel, de lever en de spijsvertering.

Astragalus immuniseert ons tegen stressfactoren en heeft tegelijkertijd een versterkende en beschermende werking op het lichaam. Bovendien heeft het een licht stimulerend effect. Het voegt vitaliteit toe, ondersteunt de spieren, verhoogt de inspanningscapaciteit en het uithoudingsvermogen, waardoor het zeer aan te bevelen is voor mensen die trainen.

Shatavari

Shatavari wortel is een zeer interessant adaptogeen met veelzijdige positieve effecten op het lichaam. Het heeft een rijke traditie in de Ayurvedische geneeskunde. Het wordt onder meer gebruikt om het lichaam te versterken, de immuniteit te verbeteren, het lichaam volledig te verjongen en te revitaliseren en om het oestrogeenniveau bij vrouwen te verhogen, de menstruatiecyclus te normaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Vanwege het gunstige effect op de hormonen wordt shatavari ook gebruikt als een natuurlijk middel om de schildklierfunctie te verbeteren.

De shatavari wortel, die rijk is aan steroïde saponinen, fytoecdysteroïden en isoflavonen, verbetert de reactie van het lichaam op stressoren en helpt de innerlijke kalmte te bewaren, zelfs in zeer ongunstige omstandigheden. Het reguleert de stemming, vermindert negatieve emoties, kalmeert de zenuwen en zorgt voor een algeheel welzijn.

Category: gezondheid

Article by: admin