prickly pears g79569dc09 640

Cactusvijg – of eetbare cactus, kenmerken, teelt, gebruik, gezondheid en gewichtsverlies eigenschappen

Cactusvijg (Opuntia ficus-indica) is een exotische Mexicaanse vrucht die bekend staat om zijn gezondheidsbevorderende en afslankende eigenschappen, maar ook om zijn unieke, boeiende smaak en opmerkelijke uiterlijk. Opuntia heeft een groot aantal voordelen – het vertoont antioxiderende eigenschappen, normaliseert de bloedsuikerspiegel, verhoogt de immuniteit, verbetert de huidconditie en maakt het figuur slanker. Omdat het de opname van vetten uit voedsel kan remmen, is het een ingrediënt in veel capsules en tabletten voor gewichtsverlies. Ontdek alle voordelen van de cactusvijg!

Cactusvijg – een bijzondere vrucht met waardevolle eigenschappen

 Cactusvijg

De cactusvijg is een van de soorten eetbare cactussen. Hij wordt ook wel Indische vijg, cactusvijg, Indische peer, knolpeer, missiepeer genoemd. Hij behoort tot de cactusfamilie (Cactaceae) en is een vetplant. De vrucht van de cactusvijg heeft een zeer zoete smaak en is tegelijkertijd zeer sappig, waardoor hij verfrissend werkt.

De cactusvijg komt oorspronkelijk uit Mexico, maar wordt tegenwoordig ook elders geteeld, onder meer in Zuid-Amerika, USA, Australië en Europa (vooral Italië, Spanje en Griekenland). Opuntia heeft een eeuwenoude traditie. Het werd al gebruikt door de Azteken, die zowel het voedsel als de gezondheidsbevorderende kwaliteiten ervan waardeerden. Het zou naar Europa zijn gebracht door Christoffel Columbus.

Cactusvijg is een typische thermofiele plant . Hij groeit goed in een tropisch, subtropisch en semi-woestijnklimaat. Het is niet erg bestand tegen lage temperaturen.

De cactusvijg is een forse cactus die tot 5 m hoog kan worden. Hij heeft de vorm van een struik of een kleine boom. Hij heeft afgeplatte stengels die bedekt zijn met een harde, wasachtige huid. Hij heeft talrijke aren van ongeveer 2 cm lang. Deze beschermen de plant tegen dieren en tegen te veel waterverlies. De bloemen van de cactusvijg bloeien in de zomer, voornamelijk in juni en juli. Ze hebben een roze tint en zijn zeer opzichtig, groot en opzichtig.

Hoe ziet de vrucht van de cactusvijg eruit?

De cactusvrucht is ovaal van vorm en qua grootte vergelijkbaar met een kiwi, peer of citroen. Aan de buitenkant is het bedekt met kleine uitsteeksels. De kleur kan variëren van rood, oranje en geel tot groen. In de vrucht zit rood of geel vruchtvlees met heel veel kleine zaadjes (die samen met het vruchtvlees worden gegeten).

Hoe weet je wanneer een cactusvijg rijp en eetbaar is?

 Cactusvijgen doormidden gesneden

Zoals de meeste vruchten heeft de cactusvijg zijn beste smaak wanneer hij volledig rijp is, maar nog vers, niet oud. Hoe weet je wanneer een vrucht geschikt is om te eten? De makkelijkste manier is door de kleur. Wanneer een cactusvijg een groenige tint heeft, is hij nog onrijp, terwijl hij bij een levendige gele, oranje of rode kleur rijp is.

Het beste is om stevig fruit te kiezen met een gladde, schadevrije huid. Als u groenig fruit koopt, moet u wachten tot het rijp is. Vermijd vruchten die beschadigd zijn, vlekken vertonen, te zacht zijn en er muf uitzien.

Hoe smaakt de vrucht van de cactusvijg?

Cactusvijg heeft een opvallend exotische smaak. Het zal zeker elke liefhebber van tropische vruchten zoals kiwi, ananas, pitaya, mango of granaatappel sterk aanspreken, maar niet alleen. In het algemeen is het een van de lekkerdere vruchten ter wereld, dus het smaakt vrijwel iedereen goed.

In de smaak is de cactusvijg duidelijk zoet, maar bevat ook een vleugje smaakvolle zuurgraad. Het is zeer sappig, wat het verfrissend en verkwikkend maakt. De smaak van de peer doet enigszins denken aan die van druiven of watermeloenen. Bovendien is het vruchtvlees van de peer zeer vlezig en zit het boordevol vezels, waardoor de vrucht langer een vol gevoel geeft. En door het hoge watergehalte van het vruchtvlees is het een effectieve dorstlesser.

Cactusvijg – in welke vormen kan het worden gekocht?

Alle bovengrondse delen van de cactusvijg zijn eetbaar – de bladeren, de bloemen, maar vooral de vruchten. Extracten van cactusvijgen worden gebruikt in tal van voedingssupplementen en cosmetica. Verse cactusvijgen kunnen soms ook in winkels worden gevonden. Ze kunnen rauw worden gegeten of aan gerechten worden toegevoegd.

Er zijn ook andere cactusvijgproducten te koop: cactusvijgenjam, gedroogde cactusvijgbloemen, gedroogde cactusvijgbladeren, cactusvijgzaadolie, gekonfijte cactusvijg, cactusvijgthee en cactusvijgpoeder.

Cactusvijg – voedingswaarden

Cactusvijg ziet er niet alleen goed uit en smaakt goed, maar vult ons lichaam ook met waardevolle stoffen, waaronder talrijke mineralen, vitaminen en verbindingen die fungeren als antioxidanten. Negentig procent van de vrucht van de Indische peer bestaat uit water; de rest bestaat uit stoffen die waardevol zijn voor onze gezondheid.

De cactusvijg bevat:

  • voedingsvezels (waaronder veel vezels van de oplosbare fractie, met pectine en betaglucanen),
  • eiwit,
  • aminozuren
  • onverzadigde vetzuren,
  • enkelvoudige koolhydraten (glucose, fructose),
  • vitamine C,
  • B-vitaminen,
  • vitamine E,
  • vitamine A,
  • kalium
  • calcium
  • fosfor,
  • magnesium,
  • mangaan,
  • ijzer,
  • natrium,
  • silicium,
  • koper,
  • tannines,
  • flavonoïden,
  • carotenoïden,
  • beta-cyanines,
  • organische zuren,
  • terpenen,
  • sterolen.

Cactusvijg – gezondheidseigenschappen

Hoewel cactusvijgen veel suikers bevatten, hebben ze een lage glycemische index, zodat ze met succes kunnen worden geconsumeerd door mensen met diabetesproblemen. Het is niet alleen niet schadelijk voor diabetici, het is ook goed voor hun gezondheid. Door de vertering van koolhydraten te vertragen, gaat het plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel tegen. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van cactusvijg gaan echter niet alleen over het normaliseren van het glucose- en insulinemetabolisme, maar veel meer.

Waarom je naar de cactusvijg moet grijpen:

  • stimuleert de alvleesklier om insuline af te scheiden, vermindert de insulineresistentie, helpt de bloedsuikerspiegel te normaliseren,
  • verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt,
  • dankzij de hoge concentratie antioxidanten het verouderingsproces vertraagt, de cellen beschermt tegen reactieve zuurstofsoorten en het risico op kanker en neurodegeneratieve ziekten vermindert,
  • verbetert de spijsvertering, voorkomt winderigheid, indigestie, constipatie,
  • heeft een diuretisch effect, stimuleert de ontgifting van het lichaam,
  • ondersteunt de lever,
  • heeft een positief effect op het immuunsysteem van het lichaam,
  • bestrijdt ontstekingen, helpt schimmel- en bacteriële infecties sneller te overwinnen,
  • Uitwendig toegepast verlicht het reumatische pijnen, stimuleert het wondgenezingsproces, bestrijdt huidinfecties.

Cactusvijg voor gewichtsverlies

 cactusvijg

De Indische vijg is een geschikte keuze voor wie zijn lichaamsgewicht wil verminderen. Het is een caloriearme vrucht en heeft een lage glycemische index, terwijl het zeer goed vult. Het is een geweldig patent om te snacken op momenten van honger en een smakelijke toevoeging aan snacks, smoothies en maaltijden. Het is ook nuttig bij het verwijderen van overtollig water uit het lichaam dat zwelling van het lichaam veroorzaakt.

Opuntia verbetert het koolhydraatmetabolisme en gaat bloedsuikerschommelingen tegen. Het voorkomt aanvallen van hongersnood en overmatig verlangen naar zoetigheid. Veelvuldig gebruik ervan zal ons zeker helpen onze eetlust onder controle te houden en het aantal calorieën dat we consumeren te verminderen. Het speelt ook een belangrijke rol in het metabolisme van vetten, door de absorptie ervan in het spijsverteringskanaal te verminderen en de uitscheiding ervan uit het lichaam te stimuleren.

Opuntia extracten zitten niet voor niets in veel vetverbranders. De cactusvijg versnelt het afslankproces en vult tegelijkertijd de tekorten aan vitaminen en mineralen aan die kunnen ontstaan bij de invoering van een afslankdieet.

Ontdek een krachtige vetverbrander met cactusvijg: Meltamin

 Meltamin vetverbrander

Gebruik van cactusvijg in cosmetica

Cactusvijg is rijk aan heilzame organische zuren en vitaminen zoals vitamine E, A, C en B-vitaminen. Het werkt ook ontstekingsremmend, verzacht irritaties en regenereert de huid. Het heeft antioxiderende eigenschappen die de huid beschermen tegen vrije radicalen en veroudering tegengaan.

De rijke samenstelling maakt cactusvijgenextracten en cactusvijgolie zeer populair als actief ingrediënt in cosmetica, waaronder: crèmes, lotions, zepen, gezichtsserums, bodybutters, hydrolaten, douchegels, shampoos.

Of het nu in cosmetica wordt gebruikt of als olie die rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, cactusvijg verbetert de huid op meerdere manieren. Het verbetert de hydratatie en voeding van de huid, vermindert rimpels, waaronder fijne lijntjes, heeft een gladmakend effect en laat de huid er stralender en vitaler uitzien.

Hoe eet je cactusvijg?

Hij kan rauw worden gegeten (vooraf de schil verwijderen) of worden toegevoegd aan gerechten, dranken en desserts. Cactusvijg is een fenomenaal ingrediënt voor, onder andere:

  • Mexicaanse gerechten,
  • fruitsalades,
  • geleien,
  • ijsjes,
  • kazen,
  • havermout,
  • conserven, bijvoorbeeld jam, sap,
  • yoghurts,
  • desserts,
  • omeletten, pannenkoeken,
  • blender cocktails.

Cactusvijg – teelt

 Cactusvijg

De cactusvijg stelt geen hoge eisen aan de bodem, maar groeit het best op zandige leemgronden. Het is een thermofiele plant en geeft de voorkeur aan veel zonlicht. Daarom komt het van nature vooral voor in landen met een warm klimaat. In ons klimaat komt het niet in het wild voor. Maar als we willen, kunnen we thuis cactusvijgen kweken.

Om de cactusvijg thuis te kweken, is het raadzaam een lage en brede pot met gaten in de bodem te kiezen. Houd in gedachten dat het voor het kweken van cactusvijgen essentieel is om te zorgen voor een goede drainage. Het water mag niet in de pot staan, maar moet vrij kunnen weglopen. De grond moet doorlatend, licht en zanderig zijn, en speciale grond voor cactussen werkt het best. Geef spaarzaam en weinig water wanneer u merkt dat de grond vrij droog is. Te vaak water geven kan leiden tot wortelrot en de dood van de plant.

Opuntia moet 1-2 keer per maand worden bemest met een meststof voor cactussen. Wat de standplaats van de cactusvijg betreft, kunt u de plant het beste op een zonnige, warme plaats zetten, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden of westen. Als u wilt dat de plant bloeit en vruchten draagt, is het essentieel dat hij veel zonlicht krijgt. Voor een betere groei van de cactusvijg is het raadzaam de plant tijdens het winterseizoen een rustperiode te gunnen door hem in een lichte maar vrij koele ruimte te zetten (minimumtemperatuur is 8-10 graden).

Bronnen:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33670110/
  • https://www.healthline.com/health/about-prickly-pear-seed-oil
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cactus-fruit
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25232708/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35780308/

Category: gezondheid

Article by: admin