Depositphotos 281027750 S

Gurmar (Gymnema sylvestre) – ondersteuning bij diabetes en gewichtsverlies. Ontdek de eigenschappen van de ayurvedische suikervernietiger!

Gurmar is een geneeskrachtige plant uit Azië waar alle mensen die kampen met overgewicht en diabetes aandacht aan zouden moeten besteden. Het bevat een uniek ingrediënt, gymneminezuur (gymneneïne), waardoor het de bloedsuikerspiegel normaliseert en het verlangen naar zoetigheid, zoute snacks of andere producten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het figuur aanzienlijk vermindert. Regelmatige consumptie van gurmar, in de vorm van kruiden of voedingssupplementen, maakt het mogelijk om de consumptie van suikers te beperken en zo de negatieve effecten op het lichaam te minimaliseren. Interessant genoeg heeft gurmar ook andere waardevolle gezondheidsvoordelen. Ontdek alle eigenschappen van gurmar.

Gurmar – een uniek kruid uit India

Gurmar (Gymnema sylvestre) is een van de krachtigste natuurlijke middelen om de koolhydraatstofwisseling in het lichaam te normaliseren. Het wordt al honderden jaren gebruikt en speelt een belangrijke rol in de oudste geneeskundige systemen, waaronder de traditionele hindoeïstische geneeskunde (Ayurveda). In het Hindi (de Indiase taal) betekent ‘gurmar’ ‘suikerdoder’.

Gurmar komt voor in tropische klimaten, voornamelijk in Azië (voornamelijk India), maar ook in Australië en Afrika. Het is een klimplant die op bomen en struiken groeit. Hij heeft langwerpige, ovale bladeren met zachte haren. De bloemen van gurmar zijn klein, geel, hebben elk 5 bloemblaadjes en staan in schermvormige bloeiwijzen.

Gurmar – samenstelling

 Gymnema sylvestre (gurmar)

Gurmar bevat grote hoeveelheden gymneminezuren, waardoor het een effectieve eetlustremmer is. Dit is echter slechts een van de vele actieve stoffen die in deze plant aanwezig zijn. Chlorofyl en flavonoïden zijn ook aanwezig, waardoor de plant een krachtige antioxidant is ter ondersteuning van het lichaam.

Lijst van actieve ingrediënten aanwezig in de gurmar plant:

 • Gymneminezuren,
 • flavonoïden,
 • saponinen,
 • alkaloïden,
 • sterolen (waaronder stigmasterol),
 • lupeol,
 • chlorofyl,
 • glycosiden,
 • terpeenverbindingen,
 • anthrachinonen,
 • inositol,
 • harsen,
 • organische zuren.

Gurmar – gezondheidsbevorderende eigenschappen

In oude beschavingen was gurmar een middel tegen een hele reeks kwalen. Het werd onder andere gebruikt als antiparasiet, antibacterieel, slijmoplossend, hart- en leverversterkend, koortswerend of om zweren en urinewegproblemen te bestrijden. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om diabetes, overgewicht en obesitas te bestrijden.

De belangrijkste medicinale grondstof zijn de bladeren van gurmar. Deze hebben de hoogste concentratie biologisch actieve stoffen. Verse gurmarbladeren zijn licht bitter, maar gedroogd en bereid als een infusie hebben ze een neutrale smaak. De wortel, schors en bloemen van deze plant worden soms ook gebruikt.

Van gurmar is aangetoond dat het hypoglykemisch werkt (verlaging van de bloedsuikerspiegel) en de insulinesecretie door de alvleesklier verbetert, wat zich vertaalt in een antidiabetisch effect. Dit is ongetwijfeld de belangrijkste (door onderzoek gestaafde) medicinale eigenschap van gurmar, maar het heeft meer.

Gurmar vertoont eigenschappen:

 • anti-diabetisch en anti-cholesterol,
 • ontstekingsremmend,
 • antimicrobieel,
 • antiparasitair,
 • antioxidant,
 • koortswerend,
 • verbetert het metabolisme van suikers en vetten,
 • slijmoplossend,
 • beschermend.

Gurmar reguleert de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij de verbranding van koolhydraten in de insuline-afhankelijke route en vermindert zo het risico op een aanhoudend hoge bloedsuikerspiegel. Dankzij zijn eigenschappen is gurmar een steeds populairdere keuze bij mensen die hun en mensen die hun lichaamsgewicht willen verminderen en moeite hebben om hun koolhydraatinname te beperken. Dankzij de anti-cholesterol eigenschappen werkt het ook goed bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Gurmar als methode om de bloedsuikerspiegel te verlagen, gurmar en diabetes

 gurmarbladeren in poedervorm

Dankzij de gymneminezuren heeft gurmar een complex effect op de glucose-insuline balans van het lichaam, waardoor het zeer effectief is in de strijd tegen diabetische problemen.

Bovenal heeft Gymnema sylvestre het effect dat het de opname van glucose in de dunne darm vermindert, de afbraak van koolhydraten vertraagt en de doorgang van glucose in de bloedbaan vertraagt. Hierdoor gaat het bloedsuikerpieken na de maaltijd tegen.

Gurmar verbetert ook het proces van glucosedistributie naar de weefsels. Het ondersteunt actief de werking van de alvleesklier, neemt deel aan de regeneratie van de alvleesklier eilandjes die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline en helpt bij het reguleren van de insulineconcentratie in het lichaam.

Dit is echter nog niet alles. Wanneer gurmar wordt geconsumeerd, worden de smaakreceptoren die verantwoordelijk zijn voor de perceptie van zoete smaak tijdelijk geblokkeerd. Het resultaat is een vermindering van het verlangen naar zoet. Dit beschermt ons direct tegen overconsumptie van producten met koolhydraten.

Het is de moeite waard om te onthouden dat de positieve effecten van gurmar het beste te zien zijn bij regelmatig gebruik (minstens enkele weken) van deze plant.

Bekijk een hoogwaardig preparaat met gurmar om de bloedsuikerspiegel te helpen normaliseren:

NuviaLab Sugar Control

NuviaLab Sugar Control PRO 6 300x200 1 NuviaLab Sugar Control .

Gurmar voor gewichtsverlies – eetlustremmer en stofwisselingsbevorderaar in één

Gurmar activeert gewichtsverlies door de stofwisseling te verbeteren en de calorie-inname onder controle te houden. Door in te werken op de relevante receptoren verzwakt gurmar de perceptie van zoete smaak. Op deze manier vermindert het de trek in zoetigheid en andere voedingsmiddelen die bijdragen aan gewichtstoename, zoals fastfood, chips en andere zoute snacks.

Bovendien vermindert gurmar de snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken en normaliseert het de insulinesecretie. Op deze manier gaat het de snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel tegen die leiden tot aanvallen van hongersnood. Tijdens zulke vlagen van intense honger worden vaak enorme hoeveelheden overtollige calorieën verbruikt.

Systematisch gebruik van gurmar maakt de bloedsuikerspiegel stabieler en vermindert het verlangen naar zoet voedsel. Dit leidt tot een betere dieetcontrole en een snellere en efficiëntere verwijdering van overtollige kilo’s.

Gurmar – een krachtig hulpmiddel bij het verlagen van cholesterol

Door de vetstofwisseling te verbeteren, vermindert gurmar de neiging van cholesterol, vetzuren en triglyceriden om zich op te hopen in het lichaam. Dit heeft als effect dat het lipidenprofiel verbetert. Een lager cholesterolgehalte betekent een lager risico op atherosclerose, coronaire hartziekten, beroertes en hartaanvallen. Gurmar is ook goed voor het hart en de bloedsomloop door zijn antioxiderende werking (beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen).

Gurmar – contra-indicaties en bijwerkingen

Het vermogen om glucose- en insulinespiegels te stabiliseren maakt gurmar zeer succesvol in het beheersen van diabetes type I en type II. Als we echter gediagnosticeerd zijn met een van deze ziekten, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat we gurmar innemen. Het is over het algemeen aan te raden om de suikerspiegel vaak en regelmatig te meten tijdens de gurmar behandeling.

We moeten vooral voorzichtig zijn als we antidiabetica nemen. Gurmar kan hun effecten versterken (en daardoor leiden tot een buitensporige daling van de suikerspiegel).

Het gebruik van gurmar wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Hoe gebruik je gurmar?

Gurmar is commercieel verkrijgbaar in veel verschillende vormen. De meest traditionele vorm van gurmar zijn gedroogde bladeren, waarvan infusies worden gemaakt.

Een theelepel van het kruid wordt over een glas water van ongeveer 80 graden gegoten. Vervolgens wordt het 10 minuten onder een deksel gebrouwen, gezeefd en gedronken.

Je kunt in de winkel ook gurmarbladeren tot poeder vermalen, wat je kunt toevoegen aan smoothies of verschillende gezondheidsbevorderende brouwsels.

Een ietwat originele manier om gurmar te gebruiken is door op de verse bladeren van de plant te kauwen. Dit is een zeer effectieve methode om de eetlust te onderdrukken. Wanneer de Gymnema sylvestre bladeren gekauwd worden, is er een snelle, directe verdoving van de smaakpapillen, zodat het verlangen naar zoet onmiddellijk verdwijnt.

Gurmar in de vorm van gedroogd kruid en poeder is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, eco-producten, apotheken en kruidenwinkels. Verse gurmarbladeren zijn zelden verkrijgbaar.

Aanvulling van gurmar

Een zeer handige vorm om gurmar in te nemen zijn capsules. Ze bevatten Gymnema sylvestre-extracten die zich onderscheiden door hun hoge concentratie actieve stoffen en hoge werkzaamheid. Voedingssupplementen met gurmar moeten altijd worden ingenomen volgens de aanwijzingen van de fabrikant op het etiket.

Bronnen:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=gymnema+sylvestre
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34467577/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3912882/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6830388/
 • https://www.healthline.com/nutrition/gymnema-sylvestre-benefits

Category: gezondheid

Article by: admin