Het havermoutdieet is een van de meest interessante en tegelijk meest rationele vermageringsdiëten. Hoewel het gebaseerd is op één enkel product – havermout – vermijdt het eentonigheid en strenge voeding. Voor het samenstellen van een menu in het havermoutdieet kunnen we groenten, natuurlijke yoghurt en andere gewichtsverlies-vriendelijke culinaire producten gebruiken. Door het havermoutdieet kunnen we ons permanent ontdoen van ongewenste kilo’s, effectief, en bovenal, op een manier die veilig is voor onze gezondheid. Leer over de soorten en regels van het havermout dieet. Kijk hoe je een menu samenstelt!
Inhoudsopgave
Waarom is havermout ideaal als basis voor een vermageringsdieet?
Havermout is een van de favoriete producten van mensen die streven naar gewichtsverlies. Ze zijn uiterst gezond, reguleren de spijsvertering, zijn rijk aan voedingsvezels, zijn rijk aan waardevolle mineralen, vitaminen en aminozuren, vegen gifstoffen uit ons lichaam, reguleren de bloedsuikerspiegel, zijn vullend en stillen de honger perfect.
Havermout is zeer veelzijdig in gebruik – het kan de basis vormen van havermout, maar het doet het ook goed als toevoeging aan smoothies, pasta’s, cakes, karbonades, smeersels, dieetdesserts, gebakken goederen en andere gerechten. In gemalen vorm kunnen ze ook een geschikte vervanger zijn voor standaard paneermeel.
Het grote aantal toepassingen en voordelen voor onze gezondheid en ons figuur maken havermout tot een grote bondgenoot voor iedereen die aan het afvallen is.
Havermout – calorieën
Hoewel droge havermout veel calorieën bevat, ongeveer 370 kcal in 100 g, is het niet gevaarlijk voor ons figuur. Waarom? Ten eerste zijn ze zeer licht, zodat we ze weinig per keer gebruiken (100 g havermout is genoeg om meerdere havermoutmaaltijden te bereiden). Ten tweede worden ze dankzij het hoge gehalte aan vezels (10 g in 100 g havermout) langzaam verteerd, leiden ze niet tot plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel, en worden ze niet dik.
Havermout – calorieën
Havermout, de basis van het havermoutdieet, is een licht gerecht en veroorzaakt geen gewichtstoename, of het nu met water, melk of yoghurt wordt bereid.
De meest ascetische en magerste versie is natuurlijk havermout op water, zonder enige toevoeging of gezoet met een beetje honing. Als u van dergelijke minimalistische gerechten houdt, kunt u havermout op water zoveel gebruiken als u wilt, maar als u liever iets rijkere maaltijden eet, kunt u het bereiden met melk, yoghurt, uw favoriete kaas of sap.
Goede aanvullingen zijn ook: noten, gedroogd en rauw fruit, cacao, zaden en pitten, noten. Maak je geen zorgen. Zo’n rijkere havermout zal ons geen extra vetplooien geven, maar zal onze eetlust stillen en veel waardevolle voedingsstoffen leveren die afkomstig zijn van de additieven die we voor havermout hebben gebruikt.
Een voorbeeld van de calorische waarde van verschillende soorten havermout:
- havermout op water (1 portie – ongeveer 250 g) – ongeveer 200 kcal
- havermout met melk (1 portie – ongeveer 250 g) – ongeveer 280 kcal
- havermout met yoghurt (1 portie van ongeveer 250 g) – ongeveer 300 kcal
Hoe maak je havermout op de eenvoudigste, snelste manier? Doe de havermout in een kom, giet er kokend water of warme melk over, roer lichtjes en zet 5 minuten opzij. Als de cornflakes zijn opgezwollen, voeg je je favoriete toppings toe en je bent klaar.
Havermout – glycemische index
De glycemische index van havermout is laag, waardoor het een zeer waardevol product is voor mensen die streven naar gewichtsverlies, maar ook voor iedereen die kampt met bloedsuikerstoornissen. De uiteindelijke glycemische indexwaarde van havermout hangt af van de mate van verwerking.
De glycemische index van havermout en havermout uit de bergen is 40, terwijl de glycemische index van instant-havermout iets meer dan 40 bedraagt. Deze waarden gelden voor droge, rauwe vlokken.
Wanneer havermout wordt gekookt, stijgt de glycemische index ervan lichtjes (tot ongeveer 50-55), maar dit is nog steeds een lage waarde, volkomen veilig voor ons figuur en voor de insulinehuishouding van ons lichaam.
Soorten havermout dieet
In zijn meest restrictieve vorm bestaat het havermoutdieet uit het eten van bijna uitsluitend havermout op water of magere melk gedurende een week of twee. De calorie-inname is in dit geval zeer laag, veel te laag om ons lichaam goed te laten functioneren (we nemen slechts ongeveer 800-1000 kcal per dag op). Deze optie kan absoluut niet worden aanbevolen – streng beperkte monodiëten zijn nooit goed voor de gezondheid en het welzijn en eindigen bijna altijd met een jojo-effect.
Een andere variant is het eendaagse havermoutdieet. Het is gemakkelijk te raden dat dit geen dieet is dat gericht is op vetreductie. Daar is het gewoon te kort voor. Het is bedoeld om het lichaam te ontgiften, schadelijke stoffen en overtollig water af te voeren, het gehalte aan slechte cholesterol en vetafzettingen uit de bloedvaten te verminderen en de lever te ontlasten.
Tijdens het eendags havermoutdieet eten we de hele dag alleen havermout. We bereiden het met 7-8 eetlepels berghavermout en 2 liter magere melk. Dit wordt dan verdeeld in 5-6 kleine porties en elke 2-3 uur gegeten.
Het eendags havermoutdieet is een typisch gezondheidsbevorderend dieet, dat de beste resultaten oplevert als het periodiek wordt gedaan, bijvoorbeeld eens in de twee of drie weken.
Als we effectief enkele kilo’s willen kwijtraken, is noch een radicaal wekelijks havermoutdieet, noch een reinigend eendaags havermoutdieet zeker niet voor ons weggelegd. Een veel betere optie zou een havermoutdieet op lange termijn zijn, dat we gedurende een maand of twee zouden volgen en dat ons zou helpen geleidelijk gewicht te verliezen zonder later een jojo-effect te krijgen.
Havermout dieet op lange termijn – de regels
Een langdurig havermoutdieet is een manier om overtollig gewicht te verliezen, terwijl het lichaam wordt gereinigd van gifstoffen, het metabolisme en de spijsvertering worden gereguleerd en de bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd. De duur van het langdurige havermoutdieet is 4-5 weken, maximaal 2 maanden.
In de eerste fase van het langdurige havermoutdieet voeren we een tamelijk restrictief menu in, waarbij we bijna alleen havermout eten (op water, magere yoghurt of magere melk). We kunnen onszelf ook een beetje afwisseling toestaan in de vorm van hele groenten, salades, blender-smoothies, kleine porties zeer mager vlees (bv. een stukje kalkoen- of kipfilet, een plakje entrecote).
Havermout moet in bijna alle maaltijden voorkomen.
In de eerste fase mogen we niet meer dan 1.400 kcal per dag verbruiken (sommige bronnen geven 1.200 kcal als maximumhoeveelheid, maar voor de meeste mensen is dit iets te weinig). Het is geruststellend te weten dat deze rauwe fase maar een paar dagen duurt. Het doel ervan is het lichaam grondig te reinigen, overtollig onderhuids water af te voeren, de stofwisseling te versnellen en het vetverbrandingsproces op gang te brengen.
In de tweede fase van het havermoutdieet hebben we veel meer vrijheid bij het koken, hoewel ons menu nog steeds gebaseerd moet zijn op havermout en caloriearm moet blijven.
- 1 ontbijt: pap met magere melk
- 2 ontbijt: smoothie van gemengde groenten en havermout
- Lunch: 100 g. gekookte kipfilet met kruiden, salade, 3 lepels havermout op water
- Theetijd: 3 wortels
- Diner: yoghurt naturel met 3 lepels havermout
Na 5-7 dagen gaan we over naar de tweede fase van het dieet, waarbij we geleidelijk fruit, magere kwark, magere ham en gevogeltehaas, noten, peulvruchten, magere vis toevoegen. We proberen zo’n 1400-1600 kcal per dag te consumeren.
Wij eten elke dag havermout met magere melk of yoghurt, en daarnaast verwerken we havermout in de meeste maaltijden.
- 1 ontbijt: pap op magere melk met sultana’s en zonnebloempitten
- 2 ontbijt: volkorenboterham met mager vlees, een glas smoothie van gemengd fruit en havermout
- Lunch: 100 g volkorenrijst, gegrilde kabeljauw, gekookte sperziebonen
- Theetijd: omelet met eiwitten en havermout
- Diner: groentemelange met havermout
Vergeet niet om tijdens het hele havermoutdieet elke dag veel water te drinken (ten minste 2 liter).
Producten die niet zijn toegestaan op een havermoutdieet
Tijdens een havermoutdieet, elimineer je uit je dieet alle calorierijke, ongezonde, dikmakende, met vet doordrenkte en met suiker verzadigde producten.
Wij eten geen vet vlees of vette vleeswaren, zoute snacks, snoep, fast food, sterk bewerkte voedingsmiddelen (bv. instant soepen), delicatessen, wit brood, witte pasta, aardappelen. Wij drinken geen gekleurde dranken, koffie of alcohol.
Havermout dieet effecten
Langdurig gevoel van verzadiging, geen problemen met constipatie en winderigheid, geleidelijk en effectief verlies van overtollig gewicht, geen sterke hongeraanvallen, normalisering van de bloedsuikerspiegel – dit zijn de effecten van een rationeel samengesteld havermoutdieet.
Hoeveel gewicht kun je verliezen met een eetplan op basis van havermout? Gewoonlijk verliest u ongeveer 1 kg per week, maar in de beginfase van het dieet en als u overgewicht heeft, kan het gewichtsverlies sneller gaan.
Vergeet niet om het niet te overdrijven. We moeten de calorieën niet te drastisch verminderen. 1300-1400 kcal per dag in de eerste fase en 1500-1700 kcal per dag in de tweede fase is een optimum. Vergeet niet veel te drinken (water, water met citroen, groene thee, vruchtensappen) en vermijd producten van de lijst van verboden producten, en de resultaten zullen bevredigend zijn.
Als u het gewoonlijk moeilijk vindt om u aan een dieet te houden, is het de moeite waard uzelf te helpen met goede afslanktabletten die uw eetlust onderdrukken, uw maag verzadigen, u energie en vitaliteit geven en de vetverbranding versnellen.
Klik hier en bekijk de ranglijst van de beste afslanktabletten
Bronnen:
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/oatmeal-diet
- https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/311409