Komkommerbes is een plant die veel te bieden heeft op het gebied van natuurlijke gezondheidsondersteuning, waaronder het bestrijden van diabetische problemen. De belangrijkste geneeskrachtige bron is de vrucht, die qua uiterlijk lijkt op een komkommer met een sterk golvende schil. Komkommerbalsem wordt ook vaak komkommerbalsem genoemd. Komkommerbalsem bevat verbindingen die zich net zo gedragen als insuline in ons lichaam, wat bij regelmatig gebruik leidt tot een meer genormaliseerde suikerspiegel. Komkommerbalsem heeft ook vele andere kwaliteiten, waaronder sterke antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen. Ongetwijfeld kan het een complexe bewaker van het welzijn van het lichaam zijn. Kom meer te weten over deze opmerkelijke vrucht met een schat aan voedingseigenschappen.
Inhoudsopgave
- 1 Augurkenkruid (Momordica charantia) – exotische groente, tuiniersgenot of suikerrijke veroveraar?
- 2 Hoe ziet komkommerbolletjesworm eruit?
- 3 Hoe ziet de vrucht van de komkommerbalsemien eruit?
- 4 Komkommer kwartel – samenstelling
- 5 Pickleweed – een remedie tegen een hoge bloedsuikerspiegel
- 6 Bittere meloen – eigenschappen
- 7 Pickleweed – hoe te consumeren, aan welke gerechten kun je het toevoegen?
- 8 Komkommerkruid – contra-indicaties
- 9 Komkommer kwartelextract – hoe doseren?
- 10 Komkommerbalsem kweken
Augurkenkruid (Momordica charantia) – exotische groente, tuiniersgenot of suikerrijke veroveraar?
Het komkommerkruid (Momordica charantia) is van Chinese oorsprong en is een gecultiveerde, decoratieve, eetbare en medicinale plant. Hij behoort tot de komkommerfamilie, waartoe ook pompoen, komkommer en watermeloen behoren. De plant groeit in tropische en subtropische landen. Hij wordt onder andere gekweekt in India, Zuid-Amerika en Oost-Afrika. Het is een eenjarige plant die erg populair is in Aziatische landen. Het wordt gebruikt als onderdeel van veel gerechten. De voordelen voor de gezondheid zijn ook alom bekend.
De komkommerplant heeft een hele reeks andere namen. Hij wordt onder andere balsempeer, balsemkommer, karela, bittere kalebas, bittere komkommer en bittere meloen genoemd. De term ‘bitter’ is hier niet toevallig. De plant wordt namelijk gekenmerkt door zijn bittere smaak, wat niets afdoet aan het feit dat het een zeer gewild onderdeel is van veel oosterse gerechten. De eetbare delen van de plant zijn voornamelijk de vruchten, maar zaden, bladeren en jonge scheuten worden ook gegeten.
Hoe ziet komkommerbolletjesworm eruit?
Vanwege zijn esthetische, medicinale en culinaire kwaliteiten is komkommerkruid een steeds populairdere bewoner van Europese tuinen. Het is een klimplant die er erg indrukwekkend uitziet op hekken, latwerk, muren en andere steunen.
Komkommerbalsemien is uitgerust met snorharen waarmee hij vrij omhoog kan klimmen. Hij heeft ook lange, dunne, flexibele, harige stengels van 3 m lang. Hieraan groeien talrijke hartvormige bladeren. De bladeren van de balsemien zijn ondermaats, lichtgroen en zwaar gelobd. De bloemen zijn groot, geel, trechtervormig of klokvormig.
Hoe ziet de vrucht van de komkommerbalsemien eruit?
De vrucht van de komkommerbalsemien is langwerpig en lijkt op een kleine komkommer, maar de schil heeft een iets andere textuur. Terwijl de schil van de komkommer glad is, is de schil van de komkommerbalsemien bedekt met sterk geprononceerde uitsteeksels, waardoor de groente er heel eigenaardig uitziet.
De balsemvrucht kan 18 cm lang worden, maar is meestal kleiner. Ze zijn groen, maar kleuren daarna geel of oranje. Als ze volgroeid zijn, barsten ze en komen er rode zaden tevoorschijn. De plant bloeit van juni tot juli en draagt vruchten van september tot november.
Komkommer kwartel – samenstelling
De chemische samenstelling van komkommer kwartel bevat een breed scala aan actieve verbindingen, die verantwoordelijk zijn voor de vele gezondheidseigenschappen van de plant. Dankzij talrijke aminozuren ondersteunt bittermeloen celregeneratieprocessen en helpt het de hormoonbalans te reguleren. Dankzij rutine, catechinen en andere antioxidanten beschermt het de cellen tegen schade.
Dankzij de sterolen en glycosiden heeft de meloen een positief effect op hart en bloedvaten, triterpeensaponinen en polyfenolen, ontstekingsremmende eigenschappen en een positief effect op de bloedsomloop.ontstekingsremmende, ontgiftende en antimicrobiële eigenschappen, en heeft een antidiabetische werking dankzij polysachariden en polypeptiden.
Actieve ingrediënten van komkommerbalsem:
- polypeptiden,
- triterpenoïden,
- saponinen,
- looistoffen,
- proteïnen,
- voedingsvezels,
- aminozuren (waaronder asparaginezuur, histidine, leucine, glutaminezuur, lysine, serine, proline, tyrosine),
- glucosiden,
- polyfenolen (bijvoorbeeld catechinen),
- fytosterolen (taraxasterol, stigmasterol, lanosterol, spinasterol),
- fenolzuren,
- alkaloïden,
- vitamine C,
- vitamine A,
- mineralen (calcium, fosfor, kalium, ijzer, koper).
Pickleweed – een remedie tegen een hoge bloedsuikerspiegel
Komkommerkruid is een waardevolle bron van polypeptide-p. Dit is een verbinding die lijkt op de werking van insuline en deze nabootst. Polypeptide-p behoort tot een groep eiwitten en wordt gewoonlijk plantaardige insuline genoemd. Andere belangrijke stoffen zijn polysachariden, steroïde glycosiden (charantine), alkaloïden en voedingsvezels.
Al deze bestanddelen hebben een antidiabetische werking, verbeteren het insulinemetabolisme, normaliseren de bloedsuikerspiegel en verminderen het risico op hyperglykemie.
Komkommerbes is een van de meest effectieve natuurlijke remedies om te helpen bij problemen met een hoge bloedsuikerspiegel. Sterk geconcentreerd komkommerbessenextract is te vinden in het multicomponentenpreparaat NuviaLab Sugar Control.
Hoe komkommer kwartel werkt op de bloedsuikerspiegel:
- verhoogt de insulineactiviteit,
- verhoogt de insulinesecretie door de alvleesklier,
- leidt tot een toename in cellulaire gevoeligheid voor insuline, waardoor de cellen glucose beter kunnen benutten,
- vermindert de opname van glucose uit voedsel,
- helpt de activiteit te remmen van enzymen die betrokken zijn bij gluconeogenese, het proces van glucoseproductie door de lever,
- beschermt de cellen van de insulineproducerende alvleesklier tegen oxidatieve stress,
- helpt de opname van glucose uit het maagdarmkanaal in de bloedbaan te vertragen.
Voor de beste resultaten bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het reguleren van de insulinesecretie, moet komkommerkwail regelmatig, gedurende een lange periode en in de juiste doses worden gebruikt. Mensen met diabetes type 2 die diabetesmedicatie gebruiken moeten echter voorzichtig zijn, omdat komkommerparel het effect van de medicatie kan versterken.
Bittere meloen – eigenschappen
Bittere meloen is een echte antioxidantenbom. Het bevat grote hoeveelheden polyfenolische verbindingen, waaronder catechinen, die schadelijke vrije radicalen neutraliseren, de eliminatie van zware metalen uit het lichaam stimuleren, de werking van geneesmiddelen vertragen en de afbraak van koolhydraten vertragen.metalen uit het lichaam, de verouderingsprocessen van het lichaam vertragen, het cardiovasculaire systeem en de stofwisseling ondersteunen en antimutagene en antikanker effecten hebben.
De komkommerkweepeer vertoont:
- Antimicrobiële en immunostimulerende eigenschappen. Komkommerkweepeer heeft een gunstig effect op het immuunsysteem. Ondersteunt de productie van immuuncellen en antilichamen, remt ontstekingsprocessen. Het remt de groei van schadelijke bacteriën, virussen, protozoën en andere ziekteverwekkers en draagt bij aan hun snellere verwijdering uit het systeem. Dankzij deze eigenschappen kan komkommer kwartel een waardevolle ondersteuning zijn voor mensen met een verzwakte immuniteit, maar ook voor mensen die lijden aan bacteriële, virale en schimmelinfecties en parasitaire ziekten.
- Ontgiftende eigenschappen. Komkommer kwartel helpt de lever te reinigen en versnelt het proces van het verwijderen van schadelijke stofwisselingsproducten, gifstoffen, voedselresten, darmafzettingen en zware metalen uit het lichaam.
- Antikanker- en antioxiderende eigenschappen. Dankzij de inhoud van een hele reeks krachtige antioxidanten beschermt kwartel het lichaam tegen vroegtijdige veroudering en gaat het kankerprocessen tegen. Zoals talrijke studies hebben aangetoond, kan kwartel een antikankeractiviteit vertonen tegen onder andere borst-, lever-, alvleesklier-, prostaat- en darmkanker.
- Gunstige effecten op het hart en het cardiovasculaire systeem. Komkommer kwartel helpt bij het verlagen van slecht cholesterol (LDL) en triglyceriden. Het beschermt ook de hartspier en helpt bij het normaliseren van een te hoge bloeddruk.
- Gunstige effecten op de spijsvertering. Bittere meloen stimuleert de afscheiding van spijsverteringssappen en helpt zo bij de vertering van voedsel. Het verbetert ook de darmfunctie en voorkomt constipatie.
- Behoud van een gezond lichaamsgewicht. Komkommerparel heeft een positief effect op de stofwisseling, verbetert de oxidatie van vetzuren en remt lipogenese (het proces van vetweefselvorming). Belangrijk voor degenen die trainen: het heeft een positief effect op de groei van spierweefsel en de fysieke prestaties van het lichaam.
Pickleweed – hoe te consumeren, aan welke gerechten kun je het toevoegen?
De vruchten van de komkommerbalsemien worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn. Ze moeten dan groen van kleur zijn en ongeveer 10-15 cm lang.
Het is waar dat de vrucht van de komkommerbalsemien een bittere smaak heeft, maar in veel gerechten, vooral in de oosterse stijl, is dit eerder een groot pluspunt dan een nadeel. Aziatische gerechten zijn vaak een samensmelting van de vijf smaken (zuur, zout, zoet, umami en bitter) en het is in dit soort gerechten dat bittere meloen goed werkt. Hoewel hij in ons land niet zo bekend is, is hij erg populair in veel Aziatische keukens, waaronder de Chinese, Thaise en Indiase keuken.
Bittere meloen werkt goed als ingrediënt in sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, visgerechten, groentegerechten, salades en aromatische soepen. Het kan ook rauw worden gegeten.
Komkommerkruid – contra-indicaties
Hoewel komkommerkruid de behandeling van diabetes type 2 kan ondersteunen, moet het met voorzichtigheid worden gebruikt als je tegelijkertijd diabetesmedicatie gebruikt. diabetesmedicatie neemt (de plant kan de effecten van de medicatie verergeren en bijdragen aan een overmatige daling van de bloedsuikerspiegel).
Komkommerbalsem moet ook met voorzichtigheid worden gebruikt door mensen die cholesterolverlagende medicijnen nemen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mensen met ernstige maagdarmziekten en mensen met een lage bloedsuikerspiegel.
Komkommer kwartelextract – hoe doseren?
De dosering van komkommer kwartelextract kan variëren afhankelijk van het specifieke preparaat. De fabrikant zal aanbevelingen voor de dosering op het etiket van het product vermelden. De gebruikelijke aanbevolen dosering is ongeveer 300-500 mg per dag.
Houd je bij het gebruik van komkommerkers extracten altijd aan de aanbevolen doseringen. Als de aanbevolen dosering wordt overschreden, is er een verhoogd risico op bijwerkingen zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven.
Komkommerbalsem kweken
Komkommerbalsemien, of bittere meloen, is een vrij veeleisende plant. Hij groeit het best in een warm, zonnig klimaat (hij verkiest temperaturen boven 20°C). Het is een zeer vorstgevoelige plant. Hij houdt van een beschutte, rustige standplaats. De grond moet vruchtbaar, matig vochtig en goed gedraineerd zijn, met een licht zure tot licht alkalische pH.
Komkommerkruid is helaas vrij gevoelig voor ziekten, dus het moet worden beschermd tegen ziekteverwekkers, waaronder plagen zoals bladluizen en spintmijten of virussen zoals komkommermozaïekvirus.
Zaden van komkommerbalsemien worden eind april of eind april/begin mei gezaaid. Wettelijk kan het in de grond worden gekweekt, maar dan is de opbrengst niet erg overvloedig. De beste resultaten, wat vruchtvorming betreft, worden verkregen door de kwartels in plastic tunnels te planten. Dit kan met een touwtje of een andere steun.
Geef de planten regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd echter overbewatering van de grond, want dit kan leiden tot wortelrot. Onkruid moet ook systematisch verwijderd worden. Bemesting is ook nodig.
Bronnen:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-bitter-gourd
- https://www.webmd.com/diabetes/natural-remedies-type-2-diabetes
- https://www.healthline.com/nutrition/bitter-melon
- https://www.healthline.com/health/diabetes/bitter-melon-and-diabetes