Depositphotos 65549627 S

Orbitrek of fiets – wat te kiezen? Voor- en nadelen van trainen op twee populaire fitnessapparaten

Orbitrek of fiets? Deze vraag wordt vaak gesteld door mensen die hun conditie willen op peil houden en hun figuur vorm willen geven in het comfort van hun eigen vier hoeken. De keuze van een fitnessapparaat mag zeker niet toevallig zijn. Het is apparatuur die lange tijd bij ons zal blijven en die we intensief en vaak zullen gebruiken, daarom moet hij goed zijn afgestemd op onze persoonlijke voorkeuren. Orbitreka’s en hometrainers van betere kwaliteit zijn ook niet goedkoop, dus het is de moeite waard twee keer na te denken voordat u tot een definitieve aankoop overgaat. Wat het benadrukken waard is, is dat oefeningen op een fiets en oefeningen op een orbiter verschillend zijn. De mechanica van de beweging is anders, de training wordt uitgevoerd in een andere positie van het lichaam, en het brengt iets andere effecten met zich mee als het gaat om het vormen van het silhouet. Ook met deze punten moet rekening worden gehouden voordat we onze thuisgymzaal uitrusten met nieuwe apparatuur. Dus wat te kiezen – een fiets of een orbiter? Wat zijn de effecten van training op beide machines? Is het mogelijk om effectief gewicht te verliezen terwijl men traint op een orbicycle en een stationaire fiets?

Orbitrek of fiets – het eeuwige dilemma van mensen die thuis sporten

 vrouw die zich klaarmaakt voor een training

Sporten in de sportschool, zwemmen, aerobics, groepssporten, trainen in de buitenlucht – niet iedereen voelt zich thuis bij deze trainingsvormen. Voor velen onder ons is, wegens het gemak en de mogelijkheid om zich volledig op de oefeningen te concentreren, de ideale trainingsoplossing de aankoop van een fitnessapparaat en de installatie ervan in de eigen flat, het eigen huis of in een ruimte zoals een garage of kelder.

Oefentoestellen die in uw eigen vier hoeken van het huis kunnen worden geplaatst en die ideaal zijn voor het verbeteren van uwEr zijn tal van apparaten op de markt, die in uw eigen vier hoeken kunnen worden geplaatst en die uitstekend geschikt zijn om de motoriek efficiënter te maken, de gezondheid en de vorm te verbeteren, de spieren te versterken of overtollige kilo’s te verminderen.

De meest populaire zijn loopbanden, steppers, roeiers, multifunctionele atleten, orbiters en hometrainers, waarbij de laatste twee het populairst zijn.

Zowel orbiter bikes als hometrainers zijn zeer universele apparaten, die de vorm en het silhouet op veel verschillende manieren vormgeven. Ze zijn praktisch, mobiel (gemakkelijk te verplaatsen, mee te nemen), nemen thuis niet veel plaats in, ze passen zelfs in een kleine flat. Ze zijn ook zeer eenvoudig, comfortabel en aangenaam in het gebruik. Bovendien zijn ze veilig, belasten ze ons lichaam niet te veel en brengen ze een laag risico op letsel met zich mee.

Zowel stationaire fietsen als orbiters kunnen worden gebruikt ongeacht leeftijd en trainingsniveau. Het belangrijkste is dat beide toestellen bij regelmatige activiteit zorgen voor zichtbare effecten wat betreft de verbetering van de fysieke vorm en de verhoudingen van het lichaam. Er zijn echter enkele verschillen tussen een orbitrek en een fiets, zodat het de moeite loont beide soorten uitrusting nader te bekijken alvorens een definitieve beslissing over de aanschaf te nemen.

Hometrainer – verbeterde conditie, sterkere onderlichaamsdelen en snellere afslanking van het silhouet

 vrouw traint op een stationaire fiets

Stationaire fietsen zijn een uitstekende optie voor wie op zoek is naar de eenvoudigst mogelijke trainingstoestellen, die de gewrichten niet belasten enDe stationaire fiets is een uitstekende optie voor wie op zoek is naar het eenvoudigst mogelijke trainingstoestel, dat de gewrichten niet belast en de mogelijkheid biedt in een rustig ritme te trainen zonder het effect van snelle ademnood tijdens de training of uitputting en gebrek aan vitaliteit na de training.

De hometrainer wordt beschouwd als het beste hulpmiddel voor cardio-training (ook aerobic- of aerobic-training genoemd). Het is een training van constante, gemiddelde intensiteit waarbij energie aan de spieren wordt geleverd via het aërobe metabolisme.

Een gelijkmatig, gematigd traptempo gedurende een langere periode is een uitstekende manier om een hartslagniveau te bereiken dat geschikt is voor cardio-training (ca. Het gematigde tempo van langdurig trappen is een uitstekende manier om het juiste hartslagniveau voor de cardio-training te bereiken (ca. 60-70% van de maximale hartslag), en zo de efficiëntie van de hartspier te verhogen, het werk van het cardiovasculaire systeem in het algemeen te verbeteren, de conditie van het lichaam te verbeteren en vetweefsel te verminderen.

Een hometrainer is een veelzijdige manier om een effectieve cardio workout te bereiken, maar dit type toestel is ook geschikt voor een ander populair type workout, namelijk intervaltraining.

Dit is een intensieve training die een grote inspanning van het lichaam vergt. Kenmerkend is het wisselende tempo van de oefeningen (een bepaalde oefening wordt afwisselend met zeer hoge en matige intensiteit uitgevoerd), waardoor het uithoudingsvermogen, de kracht en de fysieke capaciteit aanzienlijk toenemen, evenals de dynamische verbranding van vetweefsel. Daarom wordt intervaltraining, of die nu op de fiets of op een andere manier wordt uitgevoerd, zeer vaak gekozen door mensen die snel willen afvallen.

Wat de moeite waard is om te benadrukken, is dat een fietstraining niet alleen een methode is om sneller vetweefsel te verminderen of de gezondheid en de vorm te verbeteren, maar het is ook een manier om de lagere delen van het lichaam te versterken. Training op een fiets mobiliseert onze benen en heupen om te werken, terwijl schouders, rug en armen over het algemeen in rust blijven. Regelmatige lichaamsbeweging op een hometrainer leidt dan ook vaak tot beter ontwikkelde bil-, dij- en kuitspieren en tot een toename van de kracht en het uithoudingsvermogen van de onderste ledematen.

Soorten hometrainers

 • Mechanische fiets – de eenvoudigste en goedkoopste hometrainer. De weerstand tijdens de rit wordt bereikt door de fysieke wrijving van het vliegwiel. Hoe hoger de belasting, hoe hoger de snelheid. Het nadeel van mechanische fietsen is de nogal luide manier van werken, voordelen – lage prijs en betrouwbaarheid.
 • Magnetische fiets – is geavanceerder in ontwerp dan de mechanische fiets. De weerstand in dit soort apparatuur wordt bereikt door een speciale magnetische rem. Magneetfiets is comfortabel in gebruik, stil en stabiel. Hij is uitgerust met een nauwkeurige belastingschaal, dankzij welke we de intensiteit van onze training nauwkeurig kunnen afstemmen op onze eigen voorkeuren en onze huidige conditie. Helaas zijn magnetische modellen duurder dan mechanische en gevoeliger voor defecten.
 • Elektromagnetische fiets – het modernste type fiets met digitale technologie. Hij is uitgerust met een boordcomputer die toegang biedt tot vele interessante opties. Met dit toestel kunnen we elk willekeurig trainingsprogramma kiezen, maar ook het verloop van onze training volgen, met weergave van talrijke parameters, zoals: hartslagmeting, aantal verbrande calorieën, afgelegde afstand, snelheid, enz. De elektromagnetische fiets wordt gekenmerkt door een zeer stille en soepele werking en een groot gebruikscomfort. Het remmechanisme wordt hier geregeld door een elektromagneet, die op zijn beurt wordt aangestuurd door een computer. Elektromagnetische fietsen zijn de duurste van alle soorten hometrainers.

Hometrainers – effecten, voordelen en nadelen

Een hometrainer is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar effectieve manieren om cardio te trainen. Het zal ook een goede optie zijn voor mensen voor wie fietsen een van de meer plezierige vormen van lichaamsbeweging is. Anderzijds zal het niet werken voor mensen die niet houden van sporten die zittend worden beoefend en die de voorkeur geven aan meer bewegingsvrijheid en het gebruik van de motoriek van het gehele lichaam.

Voordelen van trainen op een hometrainer

 • verbetert de efficiëntie van het organisme, verhoogt de algemene fitness,
 • versterkt het hart, verbetert de bloedsomloop,
 • heeft een positief effect op het ademhalingsstelsel,
 • is een uitstekende manier om gestaag, harmonieus cardio te oefenen,
 • helpt bij het modelleren van het onderlichaam, versterkt in grote mate de been- en bilspieren, en in mindere mate de buikspieren,
 • vermindert cellulitis,
 • is een universele, eenvoudige training, die zelfs kan worden gebruikt door ouderen, mensen met een slechte lichamelijke conditie, mensen die lijden aan bepaalde chronische ziekten (bijv. diabetes) en herstellende personen,
 • belast de gewrichten niet,
 • heeft een positief effect op het bewegingsapparaat, versterkt de botten,
 • versnelt het afslankproces (met een uur op de fiets verbrandt u ca. 400-500 kcal).

Nadelen van trainen op een hometrainer

 • dwingt zitpositie af, wat niet voor iedereen een voordeel is,
 • het is nogal eentonig, het kan saai worden,
 • de zithouding, het voorover leunen, kan bijdragen tot het handhaven van een verkeerde houding tijdens de training en kan blessures, verrekkingen en pijnen in de wervelkolom veroorzaken,
 • onvermogen om het bovenste deel van het lichaam te activeren.

Orbitrek – een slim apparaat dat het hele lichaam mobiliseert voor activiteit

 vrouw traint op een orbiter

Eenorbiter is een ander universeel fitnessapparaat met een grote groep aanhangers. Ondanks hun iets grotere afmetingen en het feit dat ze thuis meer plaats innemen dan compacte fietsen of steppers, zijn loopbanden een van de meest gekozen trainingstoestellen. Qua populariteit halen ze de loopbanden en hometrainers in en net als die worden ze het vaakst gebruikt door mensen die vooral willen afvallen en slanker willen worden.

Wanneer is het de moeite waard om een elliptische tracker te gebruiken?

Een elliptische tracker (ook elliptische trainer genoemd) is perfect voor aërobe training in een matig en constant tempo, maar ook voor intervaltraining met een variabele (nu eens hoge, dan weer matige) intensiteit. Een orbiter is, net als een fiets, een zeer universeel stuk gereedschap, dat voor vele doeleinden wordt gebruikt, zowel typische voor de figuur, als voor de gezondheid.

Regelmatige lichaamsbeweging op een orbiter is een goede optie als we onze lichamelijke vorm uitgebreid willen verbeteren, kracht willen winnen, de immuniteit willen verbeteren, het spier-, skelet- en gewrichtssysteem willen versterken en overtollige kilo’s willen kwijtraken. Sessies van een half uur of een uur op een orbiter zijn ook een goede ondersteuning voor krachttraining voor beeldhouwen en spiermassatoename.

Hoe oefen je op een orbiter? Wat geeft trainen op een orbiter?

Bij oefeningen op een orbiter maken wij met onze onderste ledematen bewegingen die lijken op die welke op een stepper of een fiets worden uitgevoerd (zij lijken ook enigszins op bewegingen die op langlaufski’s worden uitgevoerd). Tegelijkertijd bewegen we onze armen dynamisch door middel van twee verticale handgrepen.

Over het algemeen zijn de oefeningen op een orbitrek heel eenvoudig, we hoeven alleen maar te onthouden om een rechte houding aan te nemenWe moeten er alleen aan denken onze houding rechtop te houden, niet te wiebelen, geen onnatuurlijke houdingen aan te nemen en zowel onze armen als onze benen in gelijke mate te mobiliseren.

Door het specifieke ontwerp van de orbiter-machines worden bijna alle lichaamsdelen bij de training betrokken, met inbegrip van de armen, rug, buik, billen, dijen en kuiten. Dankzij de intensievere spierarbeid en de grote hoeveelheden energie die het lichaam tijdens de oefeningen verbruikt, is regelmatige training op een orbiter uiterst doeltreffend, zowel bij de verbranding van overtollig lichaamsvet als bij de vorming van het lichaam.

Een orbiter – effecten, meningen, voor- en nadelen van de machine

Volgens vele meningen zijn oefeningen op een orbiter beter dan oefeningen op andere toestellen, zoals een stepper of een hometrainer, omdat Omdat er meer spiergroepen bij betrokken zijn en het lichaam gedwongen wordt intensiever te werken, geven ze snellere resultaten.

Het lijdt geen twijfel dat een orbiter de optimale keuze is voor wie op zoek is naar een universele oefeningDe orbiter is ongetwijfeld de optimale keuze voor wie op zoek is naar een universeel trainingstoestel, dat zowel voor duurtraining als voor intervaltraining kan worden gebruikt, en dat alle spieren aanspreekt. Het zal ook diegenen aanspreken die rekenen op een aanzienlijke toename van de calorieverbranding en een snelle verwijdering van vet uit het lichaam. De uiteindelijke keuze voor een orbitrek of een fiets (of een ander apparaat) hangt echter af van onze individuele verwachtingen en voorkeuren.

Voordelen van opleiding op een orbiter

 • mobiliseert het hele lichaam om te werken, alle spieren worden aangesproken,
 • vormt benen, billen, heupen, buik, evenals schouders, rug, armen, helpt het figuur te modelleren,
 • verbetert de conditie, ontwikkelt motorische vaardigheden zoals kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, evenwicht,
 • verhoogt de efficiëntie van het lichaam,
 • versnelt het afslankproces, het is een van de beste methoden om vet te verbranden (tijdens een training van een uur op een orbitrek kunnen we 600-800 kcal verbranden),
 • versterkt gewrichten, spieren en botten,
 • verbetert het welzijn.

Nadelen van een orbitrek

 • meer ruimte in de kamer inneemt dan een simpele stepper of fiets,
 • de trainingen zijn uniform, wat voor sommige mensen saai kan zijn,
 • goedkopere loopbanden zijn meestal lawaaierig, en je moet veel investeren in kwalitatief goede, stille apparatuur.

Soorten spinningfietsen

De verschillende types van orbiterfietsen verschillen in hun remmechanisme. De meest populaire en meest gebruikte types van orbiter spinningfietsen zijn magnetische spinningfietsen. Zij worden afgeremd door magneten rond het vliegwiel, die op de juiste momenten weerstand opwekken.

Een magnetische orbiter is een middelmatig lawaaierig toestel, maar het precieze geluidsniveau hangt af van een bepaald model. Het is zeker minder lawaaierig dan zijn oudere broer, de mechanische orbiter. Over het algemeen zijn magnetische orbiters uitgerust met een weerstandsregeling, waardoor het gemakkelijker is om het trainingsniveau aan te passen aan uw eigen behoeften.

Een moderner maar ook duurder toestel is een elektromagnetische orbiter. De machine wordt bestuurd door een ingebouwde computer, en het remmechanisme is niet gebaseerd op magneten, maar op een elektromagneet. Elektromagnetische orbiters zijn minder lawaaierig dan magnetische orbiters en worden gewoonlijk gebruikt in sportscholen en fitnesscentra.

Een orbiter voor thuis – welk model te kopen?

De belangrijkste factor die bepalend is voor de keuze van een orbiter model is uw budget. De prijs van een orbiter is veel hoger. Als men niet veel geld heeft, kan men beter van de aankoop afzien en wat geld verzamelen of tot aankoop in termijnen besluiten en op apparatuur van goede kwaliteit wedden.

Een ander belangrijk criterium bij de keuze van een orbitrek moeten de technische parameters ervan zijn. Het toestel moet worden aangepast aan de lengte en het gewicht van de gebruiker. Voor sommige mensen kan een belangrijk criterium voor de keuze van een orbiter ook de aanwezigheid van extra functies en programma’s zijn.

Category: training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin