Depositphotos 45267021 S

Rozemarijn voor haar, rozemarijnolie voor haar – hoe te gebruiken, welke eigenschappen hebben ze en welke effecten hebben ze?

Als je op zoek bent naar natuurlijke manieren om de conditie van je haar te verbeteren, is het onmogelijk om geen aandacht te besteden aan rozemarijn – een kruid met veel verzorgende en gezondheidsbevorderende voordelen. Rozemarijn heeft een zeer rijke samenstelling, waardoor het al sinds de oudheid een belangrijke rol speelt in het menselijk handelen. Het heeft goede antiseptische en ontgiftende eigenschappen, ondersteunt de immuniteit en heeft een gunstig effect op de spijsvertering. Het is ook het geheim van gezond, mooi en sterk haar. Rozemarijnolie, rozemarijnthee en rozemarijnextracten zijn middelen die interessant zouden moeten zijn voor diegenen die onvolkomenheden aan de hoofdhuid willen wegwerken en het uiterlijk van hun kapsel aanzienlijk willen verbeteren. Ontdek de geheimen van rozemarijn en hoe je het in je haarverzorging kunt gebruiken!

Rozemarijn – wat voor plant is het? Een uniek kruid uit het Middellandse Zeegebied

Rozemarijn(Rosmarinus officinalis) is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt in zowel de Europese als de Aziatische geneeskunde, met groengrijze, naaldachtige bladeren en een intens, karakteristiek aroma. Het is niet alleen een gewaardeerd kruid voor veel kwalen, maar ook een opmerkelijke culinaire toevoeging zonder welke veel gerechten, zoals de Franse en Italiaanse keuken, niet zouden kunnen. Rozemarijn is echter ook een natuurlijke schat als het gaat om huid- en haarverzorging.

Rozemarijn is een groenblijvende struik in de lichte (Lamiaceae) familie met wortels in de mediterrane landen. Je vindt het onder andere in Italië, Frankrijk, Turkije, Tunesië, Portugal, Spanje en Cyprus. De plant werd al in het oude Rome en Griekenland gekweekt en tegenwoordig zijn er grote rozemarijnplantages te vinden in onder andere Frankrijk, Spanje, Marokko, Mexico en de Verenigde Staten.

In zijn wilde staat groeit rozemarijn vooral op rotsachtige berghellingen en in kustgebieden. De plant geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen en goed gedraineerde, losse, lichte grond.

Rozemarijn is een vaste plant met een sterk ontwikkeld wortelstelsel. De oudere scheuten zijn houtachtig en de jonge scheuten hebben een levendige groene kleur. Aan de stengels groeien smalle naaldachtige bladeren. Ze zijn donkergroen of grijsachtig van kleur. Ze zijn zeer aromatisch en hun geur is een eigenaardige combinatie van harsachtige en kruidige akkoorden.

Rozemarijnbloemen zijn klein en paars, blauw, roze of wit van kleur. Hun geur trekt sterk bijen aan. Vanwege het opzichtige en ongewone uiterlijk van zijn bladeren en bloemen wordt rozemarijn vaak gebruikt als sierplant. Het siert tuinen en in miniatuurvariëteiten verschijnt het ook in huizen.

Rozemarijn is een specerij-, medicinale en cosmetische plant. De toepassingen zijn breed en gevarieerd. In de culinaire wereld is rozemarijn een integraal onderdeel van de mediterrane keuken. Zijn intense aroma en licht kruidige, bittere, harsachtige smaak zijn troeven die rozemarijn perfect combineren met vlees-, vis-, groente- en aardappelgerechten en met kruidenmarinades en -sauzen.

In de geneeskunde komt rozemarijn al voor sinds de oudheid. Het werd vaak gebruikt in de volksgeneeskunde voor, onder andere, zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. In cosmetica is rozemarijnolie, verkregen door stoomdestillatie van de bladeren en bloemen, van bijzonder belang. Het wordt onder andere gewaardeerd voor zijn werking bij het stimuleren van haargroei, het verzachten van huidproblemen en het verbeteren van de bloedcirculatie in de huid.

Rozemarijn – samenstelling. Een panorama van terpenen, organische zuren en andere waardevolle stoffen

 verse rozemarijn, naast gedroogde rozemarijn en rozemarijnolie

Rozemarijn, deze mediterrane struik met zijn ongewone uiterlijk en aroma, is zeer rijk aan biologisch actieve verbindingen. De etherische olie en zijn talrijke bestanddelen, waaronder monoterpenen, diterpenen en triterpenen, spelen hierin een speciale rol. Rozemarijn bevat ook grote hoeveelheden rosmarinezuur, waardoor het kruid zo’n heilzame werking heeft op de conditie van het haar en de huid.

De belangrijkste actieve ingrediënten van rozemarijn:

  • Terpenen (eucalyptol, carnosol, kamfer, camfeen, borneol, pineen, geraniol, karwakrol, cineol, eugenol) – hebben antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen, ondersteunen de gezondheid van de hoofdhuidhoofdhuid, reinigt de huid, verbetert de bloedcirculatie, voorkomt infecties, remt de groei van bacteriën en schimmels, stimuleert de haargroei.
  • Fenolzuren, waaronder rozemarijnzuur – ingrediënten die rozemarijn extreem waardevol maken in haar- en huidverzorging. Rozemarijnzuur stimuleert weefselregeneratie, verzacht irritatie en bestrijdt micro-organismen. Het heeft antioxiderende eigenschappen. Het beschermt het haar en de hoofdhuid tegen vrije radicalen, die kunnen leiden tot celschade en veroudering van de huid en het haar.
  • Flavonoïden (luteoline, diosmetine, apigenine, genicanine) – vertonen antioxiderende, ontstekingsremmende, beschermende en vaatversterkende eigenschappen.
  • Carnosinezuur – heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxiderende effecten, vermindert het risico op infecties, ondersteunt de strijd tegen roos en hoofdhuidontsteking.
  • Fytosterolen – hebben beschermende, hydraterende, verzachtende en revitaliserende eigenschappen voor de huid, helpen de talgproductie te normaliseren, versterken de haarzakjes. Ze ondersteunen ook het cardiovasculaire systeem en normaliseren het cholesterolgehalte.
  • Tannine – heeft een antibacteriële, reinigende en adstringerende werking, remt overmatige vetheid van het haar.

Rozemarijn – eigenschappen en toepassingen in de natuurgeneeskunde

Rozemarijn heeft een rijke traditie in de natuurgeneeskunde. Infusies van rozemarijn worden onder andere gebruikt bij spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, verkoudheid en infecties. De belangrijkste medicinale grondstof is rozemarijnblad. Uit de bloemen en bladeren wordt rozemarijnolie gewonnen, wat ook een gewaardeerd ingrediënt is in de fytotherapie. Rozemarijnolie wordt gebruikt in massages en kompressen om pijn van verschillende oorsprong te verminderen, het lichaam te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

De belangrijkste gezondheidsbevorderende eigenschappen van rozemarijn

  • Verbetering van geheugen en concentratie – rozemarijn is een van de meest waardevolle planten voor het verbeteren van de hersenfunctie. Het stimuleert neuronale activiteit, verbetert denkprocessen, verheldert de geest en verhoogt het vermogen om informatie te onthouden.
  • Wspomaganie układu trawiennego i dróg żółciowych – stymuluje procesy trawienne, usprawnia motorykę jelit, pobudza wydzielanie soku żstimuleert spijsverteringsprocessen, verbetert de darmmotiliteit, stimuleert de afscheiding van maagsap, voorkomt darmkrampen, verlicht maagstoornissen, winderigheid, darmgas, indigestie, misselijkheid. Het heeft ook een cholagogische werking en bestrijdt klachten van de galwegen.
  • Ontstekingsremmend – rozemarijn bevat een hele reeks stoffen met ontstekingsremmende effecten, zoals carnosinezuur, carnosol, rosmarinezuur en eucalyptol. Het vermindert de activiteit van ontstekingsbevorderende cytokinen en is zo effectief tegen verschillende ontstekingsaandoeningen, zoals urineweginfecties, artritis, infecties van de luchtwegen en huidinfecties.
  • Versterking van het immuunsysteem – rozemarijn en rozemarijnolie moduleren de activiteit van het immuunsysteem en verbeteren de afweerreactie van het lichaam wanneer het wordt geconfronteerd met ziekteverwekkers. Ze hebben antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Ze vertonen ook antioxidantwerking, waardoor ze cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
  • Vermindering van stress en vermoeidheid – het aroma van rozemarijn staat bekend om zijn ontspannende enontstressende eigenschappen. Aromatherapie met rozemarijnolie is een remedie tegen stress, mentale en fysieke vermoeidheid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en hoge nerveuze spanning.
  • Vermindering van hetrisico op beschavingsziekten – rozemarijn vertraagt het verouderingsproces en helpt beschavingsziekten tegen te gaan, waaronder neurodegeneratieve ziekten, hartaandoeningen, diabetes. Het helpt het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren, verhoogt ook de insulinesecretie terwijl het de bloedsuikerspiegel verlaagt, helpt de bloeddruk te stabiliseren. Het dankt zijn waardevolle eigenschappen aan zijn hoge gehalte aan antioxidanten.

Cosmetische eigenschappen van rozemarijn. Rozemarijn in huidverzorging

 Rozemarijn in kommetjes, naast rozemarijnolie

Rozemarijn is een onvervangbare bron van heilzame bio-stoffen die diep in de huid doordringen en deze voeden en herstellen. Het stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor deze beter van zuurstof en voeding wordt voorzien.

Het neutraliseert schadelijke vrije radicalen en remt het verouderingsproces van de huidcellen. De waardevolle eigenschappen omvatten ook het reguleren van de talgklieren, waardoor het een zeer waardevol middel is bij problemen met seborroe.

Cosmetica met rozemarijnextracten of rozemarijnolie hebben een antiseptische en antibacteriële werking en verminderen irritatie en zwelling. Omdat rozemarijn de huid effectief reinigt en ontgift en de groei van micro-organismen remt, terwijl het ook een kalmerend effect heeft op de huid, wordt het aanbevolen voor de acne- en mee-etersgevoelige huid.

Rozemarijn zal ook gewaardeerd worden door mensen die tekenen van veroudering in hun gezicht zien, zoals rimpels, verlies van stevigheid en een ongezonde teint. Het kruid verbetert effectief de doorbloeding van de huid, licht verkleuring op, verbetert de teint en elasticiteit, hydrateert, voedt en heeft regeneratieve eigenschappen.

Rozemarijn voor haar – eigenschappen en effecten

Er wordt steeds meer gezegd over de fenomenale effecten van rozemarijn op het haar. Dit kruid heeft zo’n samenstelling van actieve ingrediënten dat het in staat is om verschillende haarproblemen aan te pakken. Enerzijds stimuleert het de bloedcirculatie in de hoofdhuid, waardoor de haarwortels en follikels intensief van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien, anderzijds behandelt het het haar over de hele lengte op veelzijdige wijze.

De eigenschappen van rozemarijn die het in de voorhoede plaatsen van kruiden die nuttig zijn bij het verbeteren van de conditie van het haar en de hoofdhuid:

  • stimulatie van de microcirculatie in de hoofdhuid,
  • snelle en effectieve reiniging van de hoofdhuid van onzuiverheden,
  • vermindering van de talgklieractiviteit, vermindering van seborroe,
  • versterking van de haarstructuur,
  • voeden en hydrateren van de hoofdhuid en het haar,
  • cellen beschermen tegen beschadiging, veroudering van de hoofdhuid en het haar tegengaan,
  • verlichting van ontstekingen van de hoofdhuid,
  • ondersteunt de behandeling van alopecia androgenetica,
  • bestrijden van bacteriën en schimmels die verantwoordelijk zijn voor hoofdhuidinfecties,
  • geeft glans en een gezond uiterlijk aan het haar,
  • ondersteunt de regeneratie van huidcellen.

Rozemarijn voor grijs haar

Rozemarijn moet worden overwogen door diegenen die grijs haar willen maskeren met natuurlijke ingrediënten en door diegenen die het grijs worden willen tegengaan. Rozemarijn stimuleert de bloedcirculatie in de haarstructuren, voedt de wortels en activeert melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de pigmentatie van het haar.

Dankzij deze acties vermindert het de zichtbaarheid van grijs haar, terwijl het verlies van de natuurlijke haarkleur en de vorming van nieuwe grijze haren wordt voorkomen. Rozemarijn is ook een rijke bron van antioxidanten die het verouderingsproces van het haar tegengaan.

Om grijs haar te bedekken en het verouderingsproces af te remmen, kunnen we rozemarijnspoelingen of -wrijfmiddelen of haarbehandelingen met rozemarijnolie gebruiken.

Rozemarijn tegen haaruitval

Rozemarijn is een van de beste kruiden om haaruitval tegen te gaan. Het kruid versterkt en immuniseert de haarzakjes en verbetert de werking van de follikels. Het gaat verkorting van de haarcyclus en vroegtijdige haaruitval tegen. De antioxidanten, antimicrobiële en schimmelwerende ingrediënten in het kruid bestrijden aandoeningen van het haar en de hoofdhuid, wat ook helpt om haaruitval te verminderen.

Rozemarijn bevat veel stoffen die de bloedcirculatie in de hoofdhuid verbeteren, waardoor voedingsstoffen beter bij de haarzakjes terechtkomen.

Bovendien kan rozemarijnolie de productie blokkeren van het hormoon dihydrotestosteron (DHT), dat een van de factoren is die leiden tot alopecia androgenetica bij mannen. Dankzij deze eigenschappen kan regelmatige toepassing van rozemarijn of rozemarijnolie op de hoofdhuid (bijvoorbeeld in de vorm van haarwrijfmiddelen) helpen het haar te versterken, haaruitval te voorkomen en de algehele conditie te verbeteren.

Rozemarijn voor haargroei

Rozemarijn is effectief in het versnellen en stimuleren van haargroei, daarom valt het steeds meer op bij mensen die snel weelderig haar willen kweken. De stoffen in rozemarijn zoals eucalyptol, rosmarinezuur, carnosinezuur en carnosol spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van de haarzakjes. Ze verbeteren de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en verhogen zo het transport van voedingsstoffen naar de haarzakjes, waardoor het haar sneller en sterker groeit.

Regelmatig rozemarijnbrouwsels in de hoofdhuid wrijven zal resulteren in sneller groeiend haar, dikker haar, gezonder uitziend haar en meer gedisciplineerde lokken.

Wil je je haar weer opbouwen of snel een weelderig kapsel kweken? Kijk dan eens naar het voedingssupplement Locerin.

Rozemarijn tegen roos

Rozemarijn hydrateert de hoofdhuid, gaat droge huid tegen, voorkomt schimmelgroei, reguleert talgklieren, remt vettigheid, reinigt huid en haar. Dankzij deze eigenschappen kan het een waardevol alternatief zijn voor kant-en-klare cosmetica en geneesmiddelen tegen roos.

Hoe gebruik je rozemarijn voor haar en hoofdhuid – de beste manieren, recepten

 Takjes rozemarijn

Bij het maken van zelfgemaakte haarcosmetica met rozemarijn is het een goed idee om gebruik te maken van haarwrijfmiddelen of haarspoelingen.

Spoelingen verzorgen het haar, verbeteren het uiterlijk, voegen glans toe, verbeteren de kleur, maar hebben ook een versterkend en revitaliserend effect op de haarstructuur. Wrijfmiddelen ‘voeden’ het haar van binnenuit, versterken het en bevorderen het herstel.

Een andere manier om het haar te verzorgen met rozemarijn is het oliën met rozemarijnolie (vanwege de hoge intensiteit moet het verdund worden met een andere olie). Dergelijke behandelingen hebben een voedend, hydraterend en regenererend effect. Ze sluiten de haarschubben en maken het haar over de hele lengte glad. Ze geven het haar ook glans en veerkracht.

Waarom zijn haarwrijfmiddelen een van de beste manieren om de conditie van de hoofdhuid te verbeteren, het haar te versterken en de haargroei te stimuleren? Omdat ze een hoge concentratie actieve ingrediënten bevatten die direct in de huid worden gewreven. Hierdoor bereiken ze de haarmatrix, waar de haargroei en -ontwikkeling begint.

Dankzij het systematisch inwrijven wordt er meer haar gecreëerd bij de wortels. Bovendien is het haar steviger verankerd, sterker en gezonder en de hoofdhuid functioneert beter, is vrij van micro-organismen en is gezonder.

Zelfgemaakte rozemarijnrub

Giet 250 ml kokend water over 3 eetlepels gedroogde rozemarijn. Laat ongeveer 20 minuten afgedekt trekken. Zeef de infusie, koel af en giet in een verstuivingsfles. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast. Verstuif de infusie na elke wasbeurt op de hoofdhuid en het haar. Masseer lichtjes in de hoofdhuid. Niet uitspoelen.

Eenvoudige rozemarijninfusie spoeling

Giet 200 ml kokend water over 2 eetlepels rozemarijnblaadjes. Zeef na 15 minuten en giet de vloeistof in een grote kom. Voeg een beetje warm water toe zodat je al je haar er comfortabel in kunt onderdompelen. Laat je haar na het wassen 3-4 minuten in de spoeling weken. Niet uitspoelen.

Hoe gebruik ik rozemarijnolie op mijn haar?

Combineer 3-4 druppels rozemarijnolie met 1 eetlepel van een andere olie (bijv. argan-, jojoba-, olijfolie). Verdeel door het haar en de hoofdhuid. Masseer de hoofdhuid een tijdje zachtjes. Spoel het haar na 15-20 minuten grondig uit met water.

Zelfgemaakte voedende rozemarijnolie

Bereid rozemarijnolie door een handvol rozemarijntakjes te mengen, het mengsel in een potje te doen en er een glas olijfolie bij te gieten. Je kunt ook gedroogde rozemarijnblaadjes gebruiken (1,5 kopje blaadjes per 1 kopje olijfolie). Zet het potje met de olie een maand op een donkere en droge plek. Na deze tijd zeven we het. Het specifieke product is klaar voor gebruik.

Category: gezondheid

Article by: admin