pexels lukas 298719

Wat versnelt je stofwisseling – 11 producten waarmee je sneller afvalt

Bij mensen met een trage stofwisseling zet zich gemakkelijk vet af op het lichaam, zelfs wanneer het calorieoverschot klein is. Bij mensen met een snelle stofwisseling worden calorieën uit voedsel echter continu verbrand en blijft het lichaam slank. Als je wilt afvallen, is het dus de moeite waard om je stofwisselingssnelheid te verhogen. Er zijn veel manieren om de stofwisseling te versnellen, waarvan de meeste zeer eenvoudige methoden zijn waarbij eenvoudige producten in het dieet worden opgenomen.

Wat is stofwisseling?

 een vrouw meet haar taille met een meetlint

Metabolisme (stofwisseling) is de verzameling van alle biochemische processen in het lichaam die resulteren in energiestofwisseling. Metabolisme zorgt ervoor dat vitale functies behouden blijven en het lichaam gevoed wordt. De minimale hoeveelheid energie die nodig is om de belangrijkste vitale processen in stand te houden, is het basaalmetabolisme.

Stofwisselingsprocessen worden onderverdeeld in anabole processen (de vorming van grotere, complexere moleculen uit kleinere, bijv. opbouw van spiereiwitten uit aminozuren) en katabole (afbraak van complexe verbindingen tot eenvoudigere moleculen, bijv. afbraak van complexe koolhydraten tot eenvoudige suikers).

Basale stofwisselingsprocessen omvatten de opname en absorptie van voedingsstoffen uit voedsel en hun afbraak in kleinere deeltjes voor verdere distributie naar cellen en weefsels, evenals de opslag van energie verkregen uit voedsel. Bij alle stofwisselingsprocessen komt energie kijken, waarbij het lichaam voor sommige stofwisselingsprocessen minder energie gebruikt en voor andere meer. Bij sommige stofwisselingsreacties komt ook een bepaalde hoeveelheid energie vrij.

Snelle stofwisseling sleutel tot een slank figuur

In spreektaal zeggen we vaak dat iemand een snelle of langzame stofwisseling heeft. Bij mensen met een snelle stofwisseling is het lichaam niet erg zuinig met energie, verbruikt het snel energie en neemt het grote hoeveelheden op. Als de energie uit voedsel op is, gebruikt het lichaam graag opgeslagen vet. Daarom zijn mensen met een aangeboren snelle stofwisseling over het algemeen erg slank en hebben ze geen problemen met gewichtstoename, zelfs als hun dieet zeker niet caloriearm is.

Het goede nieuws is dat zelfs als je een van die mensen bent met een aangeboren trage stofwisseling, je deze kunt “kickstarten” en versnellen met een paar eenvoudige trucs. Gewichtsvermindering zal dan veel effectiever zijn dan wanneer we de hele tijd zouden worstelen met een trage stofwisseling. Met een trage stofwisseling blijft het lichaam in een energiebesparende modus, wat de reden is dat het zo gemakkelijk energie ophoopt (in de vorm van vet) en deze niet graag verbruikt.

De stofwisselingssnelheid is afhankelijk van veel factoren, zoals:

  • Leeftijd – als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces verzwakt het vermogen van het lichaam om optimaal gebruik te maken van de aangeleverde energiebronnen. Met andere woorden, in plaats van voortdurend de verbruikte calorieën op te gebruiken als brandstof voor de weefsels, begint het spaarzaam energie te verbruiken en reserves op te slaan, vandaar de gewichtstoename.
  • Niveau van fysieke activiteit – bij mensen die dagelijks zeer actief zijn, is het metabolisme veel meer opgepept dan bij mensen die het grootste deel van de dag zittend doorbrengen. De stijl van trainen is hier ook van groot belang. Aërobe training stimuleert de stofwisseling in gemiddelde mate, terwijl intervaltraining (hoge intensiteit) en krachttraining (om de opbouw van spiermassa te stimuleren) de stofwisseling in hoge mate stimuleren.
  • Hormonale status – mensen met hormonale stoornissen (bijv. hypothyreoïdie) of die hormonale veranderingen ondergaan (bijv. puberteit, menopauze) kunnen een andere stofwisselingssnelheid hebben.
  • Eetstijl – niet ontbijten vertraagt de stofwisseling aanzienlijk. De intervallen tussen maaltijden zijn ook erg belangrijk. Als die te groot zijn (bv. als we om de 5-6 uur eten), vertraagt onze stofwisseling. Het is ook niet goed om te veel maaltijden te eten, wat leidt tot een gevoel van overeten of zelfs te veel eten. Het is beter om vaker te eten, maar te kiezen voor kleinere porties.
  • Hydratatie van het lichaam – als we te weinig vocht binnenkrijgen, is ons metabolisme trager, en omgekeerd – veel water drinken versnelt het metabolisme. Ongeveer 1,5 l – 2 l mineraalwater per dag (verdeeld in kleinere porties) is een zeer gunstige hoeveelheid. Belangrijk is dat water niet alleen de dorst goed lest, maar ook het hongergevoel vermindert (en tegelijkertijd 0 kcal bevat!). Om de stofwisseling te verhogen, werkt koud water (uit de koelkast) het beste.
  • Voeding – granen, noten, zuivelproducten, eieren, mager vlees en vis stimuleren de stofwisseling, terwijl meelproducten, snoep, fastfood, kant-en-klaarmaaltijden en ander sterk bewerkt voedsel de stofwisseling vertragen. Het invoeren van een uitgebalanceerd dieet met voldoende hoeveelheden van alle essentiële voedingsstoffen en veelvuldig gebruik van voedingsmiddelen die een thermisch effect hebben, is een effectieve manier om de stofwisseling te stimuleren.

Andere factoren die de stofwisseling beïnvloeden zijn: genetische aanleg (stofwisselingssnelheid staat in de genen geschreven), geslacht (vrouwen hebben een langzamere stofwisseling dan mannen), lichaamstemperatuur (hoe hoger de temperatuur, hoe intenser de stofwisseling), klimaat (mensen die in een warm, tropisch klimaat leven, hebben een snellere stofwisseling).

Bekijk: Ranglijst van afslanktabletten

Wat versnelt de stofwisseling? Vezelrijke voedingsmiddelen – en wat nog meer?

 Kruidenlepels

Bij het verteren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals vezels, eiwitten en gekruid voedsel, genereert het lichaam grote hoeveelheden warmte en verbrandt het daardoor sneller calorieën. Door naar de bovengenoemde producten te grijpen, stimuleren we onze stofwisseling en stimuleren we het mechanisme om energie te onttrekken aan opgeslagen reserves in de vorm van vetweefsel (waardoor de verbranding van lichaamsvet wordt gestimuleerd):

Gember – efficiëntere stofwisseling en snellere reiniging van het lichaam van gifstoffen

Gember heeft een onmiskenbare smaak en aroma, waardoor het een internationaal gewaardeerde specerij is. Net als andere sterke, prikkelende specerijen is gember ook effectief in het versnellen van de stofwisseling door zijn thermogene werking, waardoor gewichtsverlies wordt vergemakkelijkt. Een bijkomend voordeel van gember is dat het de ontgifting van het lichaam van gifstoffen stimuleert, evenals ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

cayenne peper – een natuurlijke vetverbrander

Peper cayenne is een pittige en verwarmende specerij, onmisbaar in Mexicaanse en veel Oosterse keukens. Tegelijkertijd heeft het krachtige afslankende eigenschappen. Het verhoogt de thermogenese sterk, zodat stofwisselingsprocessen sneller verlopen en opgeslagen vet efficiënt wordt afgebroken.

Bekijk de intensieve vetverbrander met peper cayenne en andere thermogene stoffen: Piperinox

Lijnzaadolie, lijnzaad – een bron van ingrediënten die de vermindering van overtollig lichaamsvet stimuleren

Zowel lijnzaad als lijnzaadolie zijn rijke bronnen van het zuur CLA, dat bekend staat om zijn goede afslankende eigenschappen. Het stimuleert de stofwisseling, remt verdere vetophoping en bevordert de afbraak van bestaand vetweefsel.

Vis – helpt de stofwisseling op gang en ondersteunt het cardiovasculaire systeem

Vis bevat grote hoeveelheden proteïne en calcium, die bijdragen aan een snelle stofwisseling, en onverzadigde vetzuren – die bijdragen aan een laag cholesterolgehalte, een sterk hart en een goede hersenfunctie.

Mager vlees, magere zuivel en eieren – van onschatbare waarde voor de stofwisseling

Zowel mager vlees als magere zuivelproducten (zoals yoghurt, karnemelk en kwark) en eieren verhogen gegarandeerd de stofwisseling door hun hoge gehalte aan eiwitten en calcium.

Citroenen, grapefruits en andere vruchten – gewichtsverlies plus detox

Citroenen, grapefruits en sinaasappels zijn bekende boosters van de stofwisseling en ontgifting van het lichaam. Een glas water met het sap van een citrusvrucht naar keuze is een zeer effectieve manier om je metabolisme een boost te geven. Andere vruchten, zoals aardbeien, appels, bosbessen, pruimen, kersen, enz. zijn ook bondgenoten voor een snelle stofwisseling. Een portie fruit rauw, in een fruitsalade, met yoghurt of als smoothie is een dieetalternatief voor snoep of een manier om een fitte maaltijd te nemen.

Peulvruchten – vullend en effectief voor de stofwisseling

Peulvruchten zoals bonen, erwten, kikkererwten, linzen, tuinbonen en sojabonen zijn perfect om af te vallen. Ze bevatten veel vezels en eiwitten en, zoals we allemaal weten, zijn deze ingrediënten bondgenoten van een snelle stofwisseling. Bovendien zijn peulvruchten een betrouwbare manier om honger te stillen.

Groene thee – stimuleert de stofwisseling en biedt de kracht van waardevolle antioxidanten

Groene thee stimuleert niet alleen de stofwisseling, maar verbetert ook de spijsvertering, reinigt gifstoffen en remt de opname van vetten uit voedsel. Het is ook verzadigd met antioxidanten die waardevol zijn voor de gezondheid.

Zeevruchten – een patent voor het vertragen van de stofwisseling veroorzaakt door hypothyreoïdie (en meer)

Zeevruchten zijn rijk aan eiwitten, die de stofwisseling stimuleren. Ze bevatten ook veel jodium, waardoor ze nuttig zijn bij schildklierproblemen.

Appelciderazijn – een waardevolle manier om stofwisselingsprocessen te verbeteren

Appelciderazijn reguleert de koolhydraatstofwisseling, vermindert de eetlust, stimuleert de vetafbraak en stimuleert de afvoer van gifstoffen en overtollig water uit het lichaam.

Groene koffie – stimuleer je stofwisseling en krijg energie!

Groene koffie bevat chlorogeenzuur, waardoor het de stofwisseling van koolhydraten verbetert en de opname ervan remt. Bovendien geeft het je, dankzij de cafeïne die het bevat, urenlang energie en verhoogt het de snelheid waarmee je calorieën verbrandt.

Bekijk: Vetverbranders ranglijst

Category: afslanken

Article by: admin