Depositphotos 167246716 S

Vlierbes – medicinale eigenschappen, gebruik, contra-indicaties. Een volksremedie voor een goede immuniteit

We zijn steeds meer op zoek naar effectieve natuurlijke manieren om onze immuniteit te verhogen en onze gezondheid op peil te houden. Een van de meest effectieve vitaliteitselixers die vaak door onze grootmoeders en overgrootmoeders werd gebruikt, is vlierbessen. Het is een betrouwbare ondersteuning bij verkoudheid, gebrek aan vitaliteit en hoge vatbaarheid voor infecties. De hoge accumulatie van actieve stoffen in vlierbessen, waaronder anthocyanen en flavonoïden, maakt ze een echte zeldzaamheid op het gebied van natuurlijke geneeskunde.

Vlierbessen – kleine bessen met een groot potentieel

 Vlierbessentros

Vlierbessen zijn een plant waarvan de helende eigenschappen al vele generaties worden gewaardeerd. Het was al bekend in de oudheid. Het werd onder andere gebruikt als laxeermiddel en diureticum. Het werkte ook goed voor cosmetische doeleinden, waaronder haarverf. Onze grootmoeders waardeerden de buitengewone kracht van deze donkerpaarse bessen en daarom namen ze een van de belangrijkste plaatsen in in het arsenaal van huismiddeltjes, vlak naast grondstoffen als hoefblad, honing of rozenbottel.

Gebruikt in de volksgeneeskunde ondergaat vlierbessen momenteel een renaissance. Het is steeds vaker te koop in de vorm van sappen, siropen en voedingssupplementen. Het is een effectief middel tegen immuniteit en helpt tegen een hele reeks kwalen. Maar vlierbessen hebben meer voordelen. Het wordt niet alleen gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen, maar ook om zijn decoratieve en cosmetische kwaliteiten.

Zwarte vlierbes, of Sambucus nigra, is ook bekend onder vele andere regionale namen, zoals vlierbes, sering, hickory, hulst, vlierbes, wilde vlierbes, apothekersvlierbes en medicinale vlierbes. De plant behoort tot de muskusmeloenfamilie. Hij heeft de vorm van een struik of kleine boom. Hij heeft grote, donkergroene bladeren en witte bloemen in bloeiwijzen in de vorm van schermen. De vruchten zijn kleine bolvormige bessen die donkerrood, donkerpaars of zwart van kleur zijn.

Zwarte vlierbes komt voor in veel delen van de wereld, waaronder heel Europa, Klein-Azië en sommige gebieden in Afrika. Je vindt ze aan bosranden, langs wegen, op bermen, puin, braakliggende terreinen, op open plekken in het bos en rond huizen. Vlierbessenbomen en -struiken komen ook voor in parken en tuinen vanwege hun esthetische waarde.

De bloemen en vruchten van de vlierbes zijn de grondstof van de plant. Zowel de bloemen als de vruchten zijn een bron van veel stoffen die waardevol zijn voor het menselijk lichaam, maar het is de vrucht die meer bekendheid geniet en vaker wordt gebruikt. Naast vitaminen, minerale zouten, organische zuren of tannines bevatten ze grote hoeveelheden gezondheidsbevorderende pigmenten zoals anthocyanen.

Zwarte vlierbes – samenstelling van de plant

In dit tijdperk van geavanceerde geneeskunde is het niet ongewoon om ook terug te keren naar de wortels en te ontdekken dat traditionele behandelingen met plantaardige ingrediënten zeer effectief zijn. De effectiviteit van veel natuurlijke grondstoffen wordt bovendien bevestigd door wetenschappelijke studies. Vlierbes is zo’n opmerkelijk plantaardig ingrediënt dat het lichaam op vele manieren kan ondersteunen.

De vrucht is een rijke bron van gezondheidsbevorderende stoffen. Vlierbessen bevatten quercetine en rutine, krachtige antioxidanten die cellen beschermen tegen vrije radicalen. Ook versterkt de vitamine C in vlierbessen de immuniteit, terwijl anthocyanen kankerwerende eigenschappen hebben en goed zijn voor het hart. Dit is nog maar het begin van de lijst met rijkdommen die vlierbessen bevatten.

Actieve stoffen in vlierbessen

  • flavonoïden,
  • anthocyanen,
  • pectine,
  • looistoffen,
  • organische zuren,
  • aminozuren,
  • glycosiden,
  • triterpenen,
  • vitamine C,
  • vitamine A,
  • B-vitamines,
  • mineralen (kalium, calcium, fosfor, zink, magnesium, koper, mangaan).

Vlierbes – geneeskrachtige eigenschappen en gebruik

Vlierbessen zijn een veelzijdig wapen tegen gezondheidskwalen en huidgebreken. Het heeft goede vochtafdrijvende en diuretische eigenschappen, waardoor het een effectieve manier is om gifstoffen en schadelijke stofwisselingsproducten uit het lichaam te verwijderen. Een gezuiverd lichaam is essentieel als we willen zorgen voor een betere immuniteit, een soepel metabolisme en een genormaliseerd lichaamsgewicht.

Vlierbessen bieden ook waardevolle ondersteuning voor ons cardiovasculaire systeem, ademhalingssysteem en urinewegen. Dankzij het pectinegehalte reguleert vlier de spijsvertering en dankzij het gehalte aan vitaminen en minerale zouten zorgt vlier voor gezonde botten, ondersteunt het de water-elektrolytenbalans en revitaliseert het het lichaam.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen van vlierbessen:

  • vertoont antibacteriële en antivirale effecten,
  • ondersteunt de behandeling van verschillende soorten infecties, waaronder infecties van de bovenste luchtwegen,
  • verbetert de werking van het immuunsysteem, heeft een versterkende werking,
  • heeft slijmoplossende eigenschappen, helpt bij hoesten, loopneuzen en sinusitis,
  • helpt koorts te verdrijven dankzij de diaforetische eigenschappen,
  • heeft een positief effect op het gezichtsvermogen,
  • heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen,
  • helpt bij gewrichtspijnen en hoofdpijn, verlicht symptomen van ischias,
  • verbetert de darmperistaltiek, reguleert spijsverteringsprocessen, helpt bij winderigheid, indigestie, constipatie, diarree en buikpijn,
  • heeft anti-allergische eigenschappen,
  • reguleert de glucose-insuline balans, helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen,
  • heeft uitstekende antioxiderende eigenschappen (het heeft het vermogen om vrije radicalen te binden, waardoor het cellen beschermt tegen schade en het verouderingsproces remt),
  • ondersteunt het cardiovasculaire systeem, versterkt en versoepelt de bloedvaten, ondersteunt het hart, helpt de bloeddruk en het cholesterolgehalte te normaliseren.

Vlierbes voor immuniteit

 Vlierbessensap in een potje en vlierbessenjam in een kommetje.

Vlierbes is een onmisbare bondgenoot voor het opbouwen van immuniteit. In zijn samenstelling vinden we een hele reeks actieve stoffen die de natuurlijke verdedigingsbarrières van het lichaam tegen alle ongunstige factoren versterken.

Onder de bestanddelen in vlierbessen die de immuniteit ondersteunen, zijn quercetine, rutine, vitamine C, anthocyanen, fytosterolen, fenolzuren en B-vitaminen vermeldenswaard. Dankzij hen versnelt vlierbes het uitdoven van ontstekingen, stimuleert het de productie van immuuncellen en verbetert het proces van het vangen en neutraliseren van ziekteverwekkers. Vlierbes heeft ook een hoog antioxidantpotentieel. Door de immuunrespons te stimuleren, vermindert het onze vatbaarheid voor ziekten.

Vlierbessenextracten zijn te vinden in talloze medicijnen en voedingssupplementen voor immuniteit. Een van de meest uitgebreide formules voor het verbeteren van de immuniteit met vlierbessen is NuviaLab Immune. Naast het extract van deze plant bevat het supplement nog een aantal andere effectieve ingrediënten om het immuunsysteem te ondersteunen.

Vlierbessen tegen infecties

Door vlierbessensap of andere supplementen op basis van vlierbessen aan het dieet toe te voegen, voorzien we het lichaam van veel waardevolle stoffen om de strijd tegen infecties te ondersteunen en de immuunfunctie te verbeteren. De plant is zowel nuttig wanneer we het lichaam profylactisch willen versterken en de vatbaarheid voor verkoudheid willen verminderen, als wanneer we net een infectie doormaken. Tests hebben aangetoond dat het gebruik van vlierbessen in de juiste doses de ziekteduur met 3-4 dagen verkort.

Vlierbessen versterken effectief het vermogen van het lichaam om aanvallen van ziekteverwekkende micro-organismen af te weren, waaronder virussen en bacteriën. Vlierbessen in de vorm van sap, siroop of voedingssupplementen zijn absoluut een van de beste natuurlijke remedies voor patiënten met griepachtige symptomen en voor mensen die hun immuniteit willen versterken.

In het geval van infecties heeft vlierbessenvrucht een veelzijdige werking: het verdunt afscheidingen en maakt het makkelijker om eitjes te slikken, helpt bij het elimineren van een loopneus, heeft een koortswerende en ontstekingsremmende werking, verlicht hoofdpijnhoofdpijn, vermindert de groei van bacteriën en virussen, sluit bloedvaten af, beschermt de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen.

Vlierbloesem – gezondheidsbevorderende eigenschappen

 Vlierbloesems, naast een glas vlierbloeseminfusie

Hoewel vlierbloesems niet zo populair zijn en niet zo vaak gebruikt worden als vlierbessen, vertonen ook zij een aantal waardevolle gezondheidseigenschappen. Onder hun heilzame werking is het vermelden waard

  • antimicrobiële en antiseptische werking,
  • vermindering van ontstekingen,
  • positief effect op de bloedsomloop, afdichting van de wanden van de bloedvaten,
  • ondersteuning van het ademhalingssysteem, hulp bij catarre, hoest en infecties van de mond, keel, strottenhoofd,
  • antioxidant bescherming,
  • helpt de bloeddruk te stabiliseren,
  • werkt vochtafdrijvend, diuretisch en ontgiftend.

Vlierbloesems kunnen als kant-en-klaar gedroogd kruid worden gekocht of met de hand worden geoogst en gedroogd. Een infusie van vlierbloesems wordt op een triviale manier gemaakt:

Giet ongeveer 4-5 g vlierbloesems (1 eetlepel) in 1 kop kokend water. Laat 10 minuten trekken, afgedekt. Zeef. Drink 2-3 keer per dag.

Wanneer moet je vlierbloesems plukken?

Vlierbloesems worden geplukt in de vroege stadia van bloei, d.w.z. in mei en juni. De geoogste bloemen moeten van de stengels worden gescheiden, op papier, katoenen doek of dienblad worden uitgespreid en op een droge, luchtige plaats worden gedroogd.

Wanneer moet je vlierbessen plukken?

Terwijl bij bloemen het bloeistadium bepaalt wanneer ze geoogst worden, is bij vruchten de mate van rijpheid cruciaal. Pluk alleen sterk rijpe vruchten, als ze bijna zwart, zacht, mollig en glanzend zijn. De optimale oogsttijd is eind september/begin oktober.

Hoe maak je vlierbessensap?

Bereiden: 1 kg rijpe vlierbessen, 1 citroen, 1 l water, 1 kopje suiker.

Was de vruchten en verwijder de steeltjes en bladeren. Doe ze in een pot en giet er water bij. Voeg suiker en citroensap toe. Laat ongeveer een uur koken op laag vuur. Roer af en toe en plet het fruit lichtjes. Zeef door een zeef. Laat het sap afkoelen en bewaar het in de koelkast.

Hoe maak je vlierbessensiroop?

 Vlierbessensiroop in een fles, naast verse vlierbessen

De ingrediënten voor vlierbessensiroop zijn: 800 g vlierbessen, 400 g suiker, 700 ml water.

Nadat je de vruchten hebt schoongemaakt, doe je ze in een pot en giet je er water over. Kook gedurende 30 minuten. Laat afkoelen en scheid het vruchtvlees van het sap. Verwarm het sap, voeg de suiker toe en roer goed. Laat nog een paar minuten sudderen op laag vuur. Giet het sap na afkoeling in potten. Dichtschroeven en pasteuriseren. Je kunt het pasteuriseren overslaan, maar dan bewaar je de siroop (voor een korte periode) in de koelkast.

Vlierbes – dosering en contra-indicaties voor gebruik

Vlierbessen kunnen in verschillende vormen worden geconsumeerd. Ze worden gebruikt om conserven te maken – sappen, siropen, jam – en kunnen ook worden ingenomen in de vorm van voedingssupplementen. Vlierbloesems kunnen gebruikt worden om kruidenthee van te maken.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vlierbessen is 50 tot 100 gram, wat overeenkomt met ongeveer 15-25 ml vlierbessensiroop of -sap. Het is belangrijk om te onthouden dat vlierbessen alleen worden geconsumeerd in de vorm van preparaten, nooit rauw.

Voor gedroogde vlierbloesems is de aanbevolen dagelijkse dosis 5-15 g.

Voor vlierbessenextracten is de aanbevolen dosis tussen 100 en 300 mg extract per dag, maar het is altijd aan te raden om de dosis aan te passen volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Vlierbes – gebruik in cosmetica

Vroeger was vlierbessen te vinden in veel EHBO-koffers voor thuis, als universeel geneesmiddel voor alledaagse gezondheidskwaaltjes en verzwakking van het lichaam. Vandaag de dag wordt de vlierbes ook gebruikt in de wereld van huidverzorging.

Vlierbesextracten zijn steeds vaker te vinden in de ingrediënten van crèmes, maskers, hydrolaten, scrubs en andere cosmetica. Ook in zelfgemaakte recepten wordt dit ingrediënt niet vermeden. Het heeft een veelzijdige werking op de huid: het beschermt, ontgift, vernieuwt, egaliseert de huidskleur en verbetert de huidconditie. Bovendien werken preparaten met vlierbessen goed bij de verzorging van een geïrriteerde huid.

De vruchten, bloemen en zaden van vlierbessen worden gebruikt voor huidverzorging. De zaden worden ook gebruikt om vlierbessenolie te produceren, wat een geweldige voedingsbom is voor de vermoeide huid.

Hoe werkt vlierbes op de huid?

  • Vlierbloesemthee heeft een ontstekingsremmende, antiseptische en bloedstelpende werking. Ze werken goed op verwondingen, moeilijk te genezen wonden, beten, zweren, uitslag en andere huidlaesies.
  • Vlierbesvruchten zijn een manier om huidverkleuringen te behandelen. De anthocyanen die het bevat, hebben verhelderende eigenschappen waardoor het ingrediënt een effectieve manier kan zijn om de huidtint te egaliseren en het gezicht een gezonder en stralender uiterlijk te geven.
  • Vlierbessenolie verstevigt en verstevigt de huid en vermindert het verschijnen van rimpels. Het verbetert de conditie van droge en beschadigde huid.
  • Zowel de vruchten, bloemen als zaden van de vlierbes stimuleren regeneratieprocessen, waardoor de conditie van de huid aanzienlijk wordt verbeterd en huidlaesies sneller verdwijnen.
  • Vlierbes is een patent voor het verbeteren van het hydratatieniveau van de huid. Dankzij de hoge concentratie antioxidanten remt de plant ook het verouderingsproces van de huid.
  • Vlierbes is een reddingslijn voor de acnegevoelige, vette en gemengde huid. Het normaliseert de talgafscheiding, maakt de poriën vrij en voorkomt de vorming van puistjes en mee-eters.
  • Zwarte vlierbes heeft een verzachtende, kalmerende en tonifiërende werking. Het kalmeert de allergische en irritatiegevoelige huid, gaat roodheid, zwelling en jeuk tegen.

Is vlierbessen giftig?

Zwarte vlierbes geeft, ondanks de vele gezondheidseigenschappen, aanleiding tot enige bezorgdheid vanwege de aanwezigheid van een stof genaamd sambunigrine. Dit is een chemische verbinding uit de cyanogene glycosidegroep die voorkomt in de zaden, bloemen en bladeren van vlierbessen. Het is een giftige stof die zeer irriterend is voor het maagdarmkanaal en vergiftiging kan veroorzaken, dus vlierbessen kunnen beter niet rauw gegeten worden.

Vlierbessen die in gematigde hoeveelheden in de vorm van preparaten worden gegeten , vormen echter geen risico. Tijdens het kookproces, bij blootstelling aan hoge temperaturen, wordt sambunigrine vernietigd, waardoor de vrucht veilig is voor consumptie. Ook gedroogde vlierbloesems, gedrenkt in kokend water en geconsumeerd in de vorm van infusies, vormen geen risico op vergiftiging.

Concluderend: als je vlierbessen gebruikt, is het de moeite waard om de juiste bereidingswijzen te gebruiken om de mogelijke risico’s van sambunigrine te vermijden. Het is aan te raden om de vrucht niet rauw te eten, maar sappen en andere vlierbessenpreparaten te gebruiken die veilig zijn en boordevol gezonde eigenschappen zitten.

Bronnen:

  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-elderberry
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35348337/
  • https://www.healthline.com/health/elderberry-for-flu

Category: gezondheid

Article by: admin