Zink en selenium in dienst van het lichaam, ook wel zonder micro-elementen niet bewegen!

Zaad- en kruidenkraam

Het is al lang bekend dat naast belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, koolhydraten en vitaminen, micro-elementen zoals zink en selenium een even belangrijke rol spelen bij het goed functioneren van het lichaam. Hun tekorten kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en in extreme gevallen zelfs tot de dood.

Het belang van zink en selenium voor het lichaam

Zink en selenium zijn micro-elementen die een belangrijke rol spelen bij de versterking van het immuunsysteem. Ze verhogen de activiteit van de witte bloedcellen en het niveau van de antilichamen, beschermen de afweercellen tegen schade. Daarnaast beïnvloeden ze een aantal andere fysiologische processen, van hart- en vaatwerk tot de conditie van de huid, het haar en de nagels.

Selenium en zink zijn in het lichaam onderling afhankelijk en vullen elkaar grotendeels aan in actie, zodat een tekort aan één van deze elementen het effect van de andere kan verstoren. U moet er echter rekening mee houden dat er een overmaat aan deze stoffen kan zijn, die even schadelijk is als een tekort. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel een te lage als een te hoge concentratie zink of selenium kanker kan veroorzaken. De WHO heeft vastgesteld dat de dagelijkse behoefte aan zink ongeveer 10 mg per dag bedraagt, voor selenium ongeveer 40 mg per dag.

Zink – eigenschappen en prestaties

amandelmelk

Zink heeft een aantal functies in het lichaam die de werking van de bloedsomloop reguleren, de voortplantings- en skeletsystemen beïnvloeden, deelnemen aan de productie van enzymen die verantwoordelijk zijn voor het metabolisme van eiwitten en koolhydraten, of het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Versterkt het immuunsysteem, verhoogt de immuniteit voor infecties, beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.

Zinktekort

Zinktekort in het lichaam kan leiden tot vervelende uitwendige symptomen en ernstige gezondheidscomplicaties. Allergieën, huidziekten en alopecia zijn vaak het gevolg van een te laag niveau. Zinktekort kan ook leiden tot gastro-intestinale en respiratoire aandoeningen, verminderde immuniteit en potentie, verminderde intellectuele prestaties, schildklieraandoeningen, apathie en vermoeidheid.

Lees het ook: Schildklierhypothyreoïdie – oorzaken, symptomen, behandeling en profylaxe

Zink in het voedsel

De ideale oplossing is natuurlijk om het lichaam op natuurlijke wijze, via de voeding, van de nodige voedingsstoffen te voorzien, hoewel dit niet altijd mogelijk is. In geval van tekorten is het echter de moeite waard om naar zinkproducten te grijpen, namelijk vlees, met name slachtafval, zeevruchten, vooral krabben en oesters, eieren en volle verse melk. Zink komt ook voor in graanproducten en peulvruchten, bladgroenten, noten, amandelen, zonnebloempitten en sesam.

Selenium – eigenschappen en prestaties

Zalm

Selenium speelt ook een zeer belangrijke rol in het lichaam. Net als zink versterkt het het immuunsysteem en beïnvloedt het de productie van antilichamen, lymfocyten en macrofagen. Beschermt het lichaam tegen infecties en vrije radicalen. Het versterkt het hart en de kransslagaders, beschermt de bloedsomloop, ondersteunt de voortplanting en is essentieel voor een goede ontwikkeling van de foetus.

Selenium – gebrek aan selenium

Seleniumtekort is voornamelijk te wijten aan voedingsfouten en onvoldoende producten die dit element bevatten in onze dagelijkse voeding. Dit kan leiden tot een verzwakking van de immuniteit, een risico op kanker of een hartaandoening, en uiteindelijk tot degeneratieve veranderingen in veel organen en weefsels.

Selenium in voedsel

Het seleniumgehalte varieert van product tot product en is meestal het hoogst in levensmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Daarom komt het meeste selenium voor in vlees, voornamelijk slachtafval, vis en zeevruchten, melk en zuivelproducten, gist en brood. Wat groenten betreft, bevatten ze meestal minimale hoeveelheden selenium, met uitzondering van peulvruchten, knoflook en champignons.

Selenium een schildklier

Beide elementen spelen een essentiële rol in de processen in de schildklier en bij de productie van hormonen. Selenium bepaalt niet alleen de goede werking van de schildklier en voorziet het lichaam van de nodige dosis vitamine C, E en selenium, maar vermindert ook het risico op kanker en andere schildklierziekten aanzienlijk. Selenium, vanwege zijn eigenschappen om de ontstekingstoestand te verminderen, heeft ook een grote positieve invloed op ontstekingen van deze klier.

Omdat het niet altijd mogelijk is om uw lichaam te voorzien van voldoende zink of selenium in uw dagelijkse voeding (het is onmogelijk om dagelijks rood vlees of slachtafval te eten als u gezond bent of op dieet), is suppletie de beste oplossing voor schildklierproblemen. Thyrolin is een van die specifieke eigenschappen die, dankzij de aanwezigheid van onder andere zink en selenium, de hormonale economie en de gezondheid van de schildklier ondersteunen.

Misschien ben je geïnteresseerd in:

Category: gezondheid

2 comments

  1. Over zink en selenium wordt weinig gepraat en het is erg belangrijk. De tekortkomingen worden weerspiegeld in het immuunsysteem. Ik zou mijn immuunsysteem niet gerepareerd hebben zonder zink en selenium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr