Depositphotos 176242372 S

Afrikaanse pruim (Pygeum africanum) – effecten en gebruik. Een wonderingrediënt voor prostaatgezondheid

Afrikaanse pruim, ook wel Pygeum genoemd, is een geneeskrachtige plant die oorspronkelijk uit de bergachtige gebieden van Afrika komt en die al sinds de oudheid door de lokale bevolking op grote schaal voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de Afrikaanse pruim een waardevolle bondgenoot kan zijn bij het gezond houden van de prostaat, wat belangrijke informatie is voor mannen die last hebben van aanhoudende prostaatklachten. De plant bevat een hoge concentratie actieve stoffen die een gunstig effect hebben op het urogenitale systeem. Door de rijke samenstelling heeft het ook veel andere voordelen, waaronder een positief effect op het immuunsysteem, dus niet alleen mannen die hun prostaat gezond willen houden kunnen er baat bij hebben. Neem een kijkje naar de eigenschappen van Afrikaanse pruim, bekijk de effecten op de gezondheid van mannen en leer meer over de andere, iets minder bekende activiteiten.

Afrikaanse pruim (Pygeum africanum) – wat is deze plant?

De Afrikaanse pruimenboom is een tropische boomsoort en ook een gewaardeerde medicinale plant. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Afrika en groeit in bergachtige en hooggelegen gebieden. Afrikaanse pruimenschors is een traditionele kruidenbron die al eeuwenlang gebruikt wordt in de Afrikaanse geneeskunde ten zuiden van de Sahara. Voor de mensen daar is het een remedie voor veel kwalen, waaronder blaas- en nierproblemen, maar ook zwakte, ontstekingen en infecties, koorts en seksuele disfunctie.

De Afrikaanse pruimenboom is lid van de rozenfamilie en heeft de vorm van een groenblijvende boom met een grote, bolvormige, sterk vertakte kroon. De boom groeit voornamelijk in regenwouden.

De bladeren van Pygeum zijn groot, verspreid, enkelvoudig, elliptisch, glanzend, donkergroen aan de bovenkant, lichtgroen aan de onderkant, getand aan de randen. De bloemen zijn klein, witachtig. De vruchten zijn klein, groenachtig rood en boonvormig. De schors is donkerbruin of zwart, ruw, sterk gegolfd en soms gebarsten. De schors, bladeren en vruchten verspreiden een amandelachtig aroma. De Afrikaanse pruimenboom wordt meestal 15-20 m hoog, maar soms wel 35 m.

Afrikaanse pruim – samenstelling

Onder de actieve bestanddelen van de Afrikaanse pruim spelen fytosterolen een belangrijke rol bij het verbeteren van de urogenitale functie en het tegengaan van prostaatgroei.

Fytosterolen zijn plantaardige verbindingen met een structuur die lijkt op die van cholesterol. In het geval van Afrikaanse pruim is bèta-sitosterol het overheersende fytosterol, hoewel andere stoffen zoals campesterol, sitosteron en daucosterol ook aanwezig zijn. Beta-sitosterol in het bijzonder staat bekend om zijn vermogen om lastige symptomen die geassocieerd worden met de prostaatklier te compenseren.

Afrikaanse pruim bevat ook vetzuren, polyfenolen en aromatische verbindingen. Deze stoffen werken synergetisch om de potentiële voordelen voor de gezondheid van de prostaat te vergroten. Afrikaanse pruim heeft een aanzienlijk gehalte aan fytosterolen en polyfenolen en wordt onderzocht op de vermindering van ontstekingen en effecten op het endocriene, immuun- en cardiovasculaire systeem.

Onderzoek suggereert dat fytosterolen de activiteit kunnen remmen van enzymen die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT). Te hoge niveaus van het hormoon DHT in het lichaam kunnen leiden tot prostaatcelproliferatie en hypertrofie van de klier. Afrikaanse pruim gaat dit proces tegen dankzij het hoge fytosterolgehalte.

Een ander opmerkelijk ingrediënt dat aanwezig is in de bast van de Afrikaanse pruim is ferulinezuur, dat verantwoordelijk is voor het choleretische effect en voor de ondersteuning van het spijsverteringsproces. Zowel ferulinezuur als vele andere actieve ingrediënten van de Afrikaanse pruim zijn antioxidanten die schadelijke zuurstofradicalen bestrijden en het verouderingsproces tegengaan.

Actieve ingrediënten in Afrikaanse pruimen:

  • Fytosterolen,
  • ferulinezuur,
  • vetzuren (palmitinezuur, myristinezuur, linolzuur),
  • triterpenen (oleanolzuur, ursolzuur),
  • flavonoïden(quercetine),
  • fenolzuren,
  • looistoffen.

Afrikaanse pruimenschors – gezondheidseigenschappen

Door de Afrikaanse bevolking wordt de Afrikaanse pruimenboom de ‘ijzerboom’ of de ‘plant met meerdere toepassingen’ genoemd. Deze namen suggereren dat het een betrouwbare, sterke, effectieve bron is, en dat het de gezondheid uitgebreid verzorgt. Dit is inderdaad het geval. Afrikaanse pruim heeft een verscheidenheid aan gezondheidsbevorderende eigenschappen die bij veel kwalen kunnen helpen.

Het heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen, is goed voor de urinewegen, beschermt de prostaat, maar verzorgt ook het cardiovasculaire systeem. Het speelt ook een rol bij het elimineren van gifstoffen uit het lichaam. Door de activiteit van het immuunsysteem te stimuleren, helpt het ons om ons beter te beschermen tegen aanvallen van ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën.

Afrikaanse pruim heeft eigenschappen die

  • ontstekingsremmend,
  • antioxidant,
  • kanker bestrijden,
  • antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend,
  • koortswerend,
  • bloedstelpend,
  • diuretisch,
  • cholagogisch,
  • diastolisch,
  • ontgiftend (activeert het lichaam om schadelijke stoffen efficiënter te verwijderen),
  • stimuleert spijsverteringsprocessen,
  • normaliseert het cholesterolgehalte,
  • beschermend,
  • normaliseert het endocriene systeem,
  • immunostimulerend.

Afrikaanse pruim voor goedaardige prostaathyperplasie

 gedroogde bast van de Afrikaanse pruimenboom (Pygeum africanum)

Afrikaanse pruim is een van de belangrijkste kruiden die wordt aanbevolen voor goedaardige prostaathyperplasie. Het bevat een hoge concentratie ingrediënten die de mannelijke hormoonbalans ondersteunen en een positief effect hebben op het functioneren van de organen die deel uitmaken van het urogenitale systeem. Dankzij de fytosterolen voorkomt het verhoogde niveaus van het hormoon DHT in het lichaam en helpt zo het proces van prostaatgroei te blokkeren.

Hoe werkt Afrikaanse pruim op de prostaat?

  • Vermindert ontstekingen in de prostaat en urinewegen, waardoor het ongemak vermindert en vervelende symptomen zoals frequent urineren, pijn in de onderbuik en perineum, branderig gevoel in de urinebuis worden verlicht. Het verbetert ook de urinefunctie en gaat de gevaarlijke complicaties tegen die kunnen optreden als gevolg van een langdurige ontsteking van de prostaat.
  • Het verbetert de urinestroom en elimineert urineproblemen. Afrikaanse pruim heeft een positief effect op het urogenitale systeem door de elasticiteit en verwijdbaarheid van de urinewegen te verhogen. Als gevolg daarvan draagt het bij aan een verhoogde urinestroom en een efficiëntere uitscheiding van urine uit het lichaam. De veel voorkomende klacht van prostaathypertrofie – het gevoel van onvolledige urine – kan zo worden verlicht. het gevoel van onvolledige lediging van de blaas, het plassen van kleine hoeveelheden urine, een intermitterende en zwakke urinestraal.
  • Beschermt de cellen tegen oxidatieve stress. Dankzij de aanwezigheid van quercetine en andere antioxidanten beschermt Afrikaanse pruim de prostaatcellen tegen oxidatieve schade. Dit is uiterst belangrijk, want dergelijke oxidatieve schade kan bijdragen tot de ontwikkeling van prostaataandoeningen.
  • Het reguleert de enzymactiviteit en heeft een gunstig effect op de productie van mannelijke geslachtshormonen. De fytosterolen in Afrikaanse pruim kunnen de activiteit beïnvloeden van de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van testosteron in DHT. Het beheersen van dit proces kan een belangrijke invloed hebben op de gezondheid van de prostaat.
  • Het reguleert de afscheidingsfunctie van de prostaatklier. Dankzij sitosterol en andere sterolen activeert Afrikaanse pruim de prostaat om te werken, wat helpt om zwellingen te verminderen en onaangename ongemakken die gepaard gaan met een toename van het steroïde volume te verminderen.
  • Het heeft regeneratieve eigenschappen. Dankzij de fytosterolen stimuleert Afrikaanse pruim het vernieuwingsproces van de epitheelcellen van de prostaat.

Je vindt het extract van Afrikaanse pruim samen met andere ingrediënten ter ondersteuning van de gezondheid van de prostaat in Prostan Plus.

Afrikaanse pruim voor de urinewegen

Afrikaanse pruim ondersteunt de gezondheid van de urinewegen op een aantal manieren:

  • maakt de urinewegen flexibeler, verbetert de urinestroom,
  • heeft een diuretisch effect, verhoogt de urinestroom,
  • gaat het vasthouden van urine in de blaas tegen,
  • vergemakkelijkt het legen van de blaas,
  • vermindert ontsteking van de urinewegen,
  • vermindert pijn door de spieren in de urinewegen te ontspannen,
  • beschermt urinewegcellen tegen schadelijke vrije radicalen.
  • Het vermindert de spanning in de spieren van de urinebuis en de urineleiders en elimineert het fenomeen van constante druk op de blaas.

Dankzij deze werkingen is Afrikaanse pruim een recept voor het verbeteren van de werking van het urogenitale systeem bij mannen met goedaardige prostaathypertrofie. Het kruid is even nuttig bij urinewegproblemen veroorzaakt door andere factoren.

Afrikaanse pruimenschors extracten – hoe te gebruiken en in welke doseringen?

Afrikaanse pruimenschors is commercieel verkrijgbaar als brouwkruid en in extractvorm, die op hun beurt in capsules of vloeibare preparaten kunnen gaan. De dosering kan variëren afhankelijk van het product, het doel van de supplementatie en de concentratie van actieve ingrediënten in het preparaat.

Meestal is de aanbevolen dosering van Afrikaanse pruim als supplement 200-1000 mg per dag. Als er echter meerdere kruiden met een vergelijkbare werking tegelijkertijd worden ingenomen of als er formules met meerdere ingrediënten worden gebruikt, kan de aanbevolen dosering van Pygeum lager zijn.

In het geval van gedroogde Afrikaanse pruimenschors voor het maken van afkooksels, is de aanbevolen dosis 1 eetlepel gedroogde gesneden schors per 1 glas water. Het afkooksel wordt 2 keer per dag geconsumeerd. Overschrijd de aanbevolen portie niet.

Hoe maak je een afkooksel van Afrikaanse pruimenschors?

Giet 1 theelepel, of ongeveer 3-5 g, schors in 1 glas warm water. Breng het aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 5 minuten koken. Zeef en zet opzij om af te koelen. Drink 2 keer per dag.

Hoe maak je een infusie van gemalen Afrikaanse pruimenschors?

Giet 150 ml kokend water over 1 theelepel gemalen bast. Laat afkoelen, roer en drink. Neem 2 keer per dag.

Afrikaanse pruim – een kruidenrecept voor veel kwalen, m.a.w. wanneer is het de moeite waard om Pygeum te gebruiken?

Pygeum wordt voornamelijk gebruikt bij urogenitale klachten, maar door het hoge gehalte aan fytosterolen en andere bioactieve stoffen is het ook nuttig bij veel andere gezondheidsproblemen.

Het heeft onder andere een zeer gunstig effect op het cardiovasculaire systeem – het vermindert de opname van cholesterol in de dunne darm en draagt bij aan het verlagen van het totale cholesterolgehalte. Het is ook een waardevolle ondersteuning voor de huid en andere problemen die verband houden met verstoorde hormoonspiegels, vooral androgenen.

Wanneer Afrikaanse pruim gebruiken?

  • bij goedaardige prostaathyperplasie,
  • bij urinaire aandoeningen,
  • bij de behandeling van polyurie of bedplassen,
  • voor en na een prostaatoperatie,
  • bij ontstekingen van de urinewegen,
  • bij erectieproblemen,
  • bij couperose en andere huidklachten gerelateerd aan een teveel aan androgenen,
  • bij hormonale schommelingen bij mannen en vrouwen,
  • bij constipatie, spijsverteringsproblemen,
  • bij hoge cholesterolwaarden,
  • bij aandoeningen van het immuunsysteem.

Afrikaanse pruim – bijwerkingen

Zoals elk supplement en kruid kan Afrikaanse Pruim een aantal bijwerkingen veroorzaken, vooral als het in te hoge doseringen wordt gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere

  • maagirritatie,
  • buikpijn,
  • misselijkheid,
  • winderigheid,
  • hoofdpijn,
  • duizeligheid.

Bovendien kan supplementatie met Afrikaanse pruimen de effecten van bepaalde medicijnen beïnvloeden, vooral die medicijnen die gebruikt worden om UTI’s te behandelen. Als je medicijnen gebruikt, is het raadzaam om je arts te raadplegen voordat je Afrikaanse pruim gaat gebruiken.

Bronnen:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37327163/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11869585/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9787978/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708250/

Category: mannenzaken

Article by: admin