Depositphotos 164262054 s 2019

Berberine – een plantaardige stof van onschatbare waarde met een hoge gezondheidsbevorderende en afslankende werking

Berberine is een plantaardige stof die snel aan populariteit wint en over een breed scala van waardevolle eigenschappen beschikt. Het helpt onder andere bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het versnellen van de vetverbranding. Hoewel berberine voor velen van ons enigszins een nieuwigheid is, heeft de stof in feite een eeuwenlange traditie. Het werd reeds in de oudheid gebruikt, neemt een belangrijke plaats in in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde, en werd vele eeuwen geleden in Europa en Amerika gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel tegen diverse kwalen. Wat is berberine en welke eigenschappen heeft het?

Wat is berberine en waar wordt het vandaan gehaald?

 Gewone braam

Berberine is een van de meest bioactieve plantaardige stoffen die in de kruidengeneeskunde en de supplementatie worden gebruikt. Het beïnvloedt de algemene verbetering van de conditie van het organisme, verbetert de stofwisseling en bestrijdt vele kwalen, waaronder die met betrekking tot de spijsvertering en de bloedsomloop. Het helpt ook lichaamsvet en lichaamsgewicht te verminderen.

Berberine heeft een krachtige werking op het lichaam, maar blijft tegelijkertijd veilig voor de gezondheid, hetgeen door talrijke studies over deze stof is bevestigd.

Berberine is een plantaardige organische verbinding die behoort tot de groep van isoquinoline alkaloïden. Planten die berberine bevatten zijn onder meer de gewone barbis, Indische barbis, henbit, Canadese bitterkers, Chinese tinctuur, gewone mahonia, moeras-eendkroos, boterbloem, Amoer kurkoekoekje, guduchi en Californische foelie.

De belangrijkste bron waaruit berberine wordt geëxtraheerd is echter de reeds genoemde barberry. Zowel de wortels, de stammen, de bladeren, de vruchten als de schors van de barbes bevatten deze waardevolle biosubstantie.

Berberine – een stof met een groot gezondheidsbevorderend potentieel

 berberine in poedervorm

Berberine, in de vorm van een geel poeder, vertoont een sterke biologische activiteit en onderscheidt zich door een zeer breed scala van positieve effecten op ons lichaam. Het heeft sterke antioxiderende eigenschappen, vermindert het risico van vele beschavingsziekten en verhoogt het niveau van de immuuncellen, maar dit zijn slechts enkele van de talrijke troeven van berberine.

Vanwege de heilzame werking wordt berberine al sinds de oudheid in de geneeskunde gebruikt en de faam ervan heeft zich vrijwel over de hele wereld verspreid. Er zijn voortdurend studies verricht naar de doeltreffendheid van berberine bij het oplossen van talrijke gezondheidsproblemen. Opeenvolgende tests zijn veelbelovend. Het lijdt geen twijfel dat berberine een stof is met een enorm therapeutisch potentieel.

Meervoudige effecten van berberine

Berberine is een natuurlijke remedie tegen tal van kwalen, vooral die welke het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Slechte voeding, overmatig gebruik van stimulerende middelen, chronische stress en uitputting, gebrek aan lichaamsbeweging – al deze factoren dragen bij tot de aantasting van het organisme, de verzwakking van de immuniteit en de ontwikkeling van vele ziekten, zoals overgewicht en zwaarlijvigheid, hartziekten, hoge bloeddruk, leverziekten, suikerziekte en insulineresistentie, tumoren, atherosclerose.

Hoe beschermt berberine onze gezondheid?

 • Het heeft een preventieve werking, vermindert het risico op beschavingsziekten.
 • Het vertraagt de ontwikkeling van beschavingsziekten (waaronder diabetes type 2) bij mensen die deze reeds hebben ontwikkeld.
 • Reguleert de stofwisselingsprocessen in het lichaam, voorkomt overgewicht en zwaarlijvigheid en de daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen.
 • Stimuleert de ontgiftingsprocessen.
 • Ondersteunt cel- en weefselregeneratieprocessen.
 • Beschermt het lichaam tegen de schadelijke effecten van ziekteverwekkers en vrije radicalen.

Berberine – gezondheidsbevorderende eigenschappen

Een van de belangrijkste werkingen van berberine is de stabilisatie van de glycemie en de preventie van de progressie van diabetes, hetgeen door talrijke onderzoeksresultaten is bevestigd. Er zijn echter nog veel meer van dergelijke waardevolle eigenschappen van berberine. Laten we de belangrijkste leren kennen.

Berberine en bloedsuikerspiegel

 berberine

Berberine heeft een positief effect op het insuline- en glucosemetabolisme van het lichaam. Het stimuleert de insulinesecretie door de pancreas, activeert insulinereceptoren, verbetert de gevoeligheid van weefsels voor insuline en verhoogt de glucose-opname door cellen. Het vermindert ook de productie van glucose in de lever. Door de koolhydraatstofwisseling te reguleren, voorkomt het een te snelle opname van suikers uit de voeding in de bloedbaan.

Berberine normaliseert de bloedsuikerspiegel, beschermt ons tegen verergering van diabetische problemen en helpt ons de glykemie beter onder controle te houden. Het kan een waardevolle steun voor ons zijn, zowel bij de eerste problemen met te hoge suikers, met insulineresistentie, in de pre-diabetische toestand, als reeds na de diagnose van diabetes type 2.

Lees een bespreking van een doeltreffend product om de suikerspiegel te verlagen: Redusugar

Berberine en immuniteit

Berberine is een van de meest waardevolle natuurlijke stoffen die ons immuunsysteem ondersteunen. Het verhoogt de activiteit van macrofagen, d.w.z. immuuncellen, waardoor virussen, bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers sneller en doeltreffender kunnen worden gevangen en geëlimineerd.

Door de uitbreiding van virussen en micro-organismen af te remmen, draagt berberine bij tot de onderdrukking en verlichting van infecties en verkoudheden. Vanwege zijn sterke antibacteriële eigenschappen wordt het soms een natuurlijk antibioticum genoemd.

Door de concentratie van ontstekingsbevorderende cytokinen te verlagen, vermindert berberine op doeltreffende wijze de ontsteking. Het is nuttig bij bacteriële diarree, bestrijdt oorontstekingen en stafylokokkeninfecties. Het gaat de replicatie tegen van virussen zoals het influenzavirus, HIV, HPV, herpesvirus.

Antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen van berberine

Berberine is ook een krachtige antioxidant. Het bestrijdt schadelijke vrije radicalen en beschermt onze lichaamscellen tegen beschadiging en vroegtijdige dood. Het remt de verouderingsprocessen van het organisme en heeft een positieve invloed op de regeneratieprocessen van de weefsels.

Belangrijk is dat berberine het risico op kanker vermindert door kankercellen te vernietigen en het proces van hun vermenigvuldiging te blokkeren (het is nuttig bij kanker van de dikke darm, de baarmoederhals, de lever, de hersenen, de borst en de schildklier). Dankzij de sterke antioxiderende eigenschappen vermindert berberine ook het risico op hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.

Berberine en het hart- en vaatstelsel

Berberine heeft een gunstige invloed op het hart en het cardiovasculaire systeem. Het beschermt de hartspier en normaliseert de hartfunctie. Het verlaagt het cholesterol- en triglyceridengehalte en verbetert het lipidogram. Verbetert de conditie van de bloedvaten, voorkomt de vorming van atherosclerotische plaque en voorkomt zo beroerten en atherosclerose. Het reguleert ook de bloeddruk en vermindert het risico op hartziekten.

Berberine en gewichtsverlies

Berberine draagt bij tot de beperking van het proces van gewichtstoename en stimuleert tegelijkertijd de afbraak van eerder opgestapeld vetweefsel. Dankzij zijn hoge biologische activiteit is het een van de meest waardevolle stoffen ter ondersteuning van het gewichtsverliesproces.

Het activeert het enzym AMPK, waardoor het metabolisme doeltreffend wordt versneld. Het bewaakt het juiste metabolisme van suikers en vetten. Remt de absorptie van koolhydraten uit voedsel, voorkomt de groei van vetcellen en de opslag van vetweefsel. Het reguleert de werking van hormonen die het vetmetabolisme in het lichaam beïnvloeden, verhoogt de snelheid van verbranding en verwijdering van vet uit het lichaam.

Berberine beschermt ons ook tegen aanvallen van verhoogde honger, stabiliseert de eetlust, waardoor het gemakkelijker wordt ons dieet te controleren en de calorie-inname te verminderen.

Lees een review van een krachtige vetverlager met berberine: Berber Fast

Berberine en het spijsverteringsstelsel

Het positieve effect op de werking van het spijsverteringsstelsel is een andere waardevolle eigenschap van berberine. Het verbetert de samenstelling van de intestinale microflora, d.w.z. het verhoogt het niveau van de nuttige bacteriën in de darmen en verlaagt de concentratie van de slechte bacteriën. Het verbetert de spijsvertering, verbetert de werking van de alvleesklier en de darmen.

Effect van berberine op de lever

Berberine heeft een positieve invloed op de leverfunctie, ondersteunt de ontgifting en beschermt de levercellen (hepatocyten) tegen beschadiging. Het is nuttig bij leverfalen veroorzaakt door giftige stoffen zoals ethanol en bij leveraandoeningen zoals steatose en fibrose.

Berberine als ondersteuning van het zenuwstelsel

Hoewel er relatief weinig over gesproken wordt, heeft berberine een zeer gunstige invloed op ons zenuwstelsel. Het verbetert de cognitieve functies, bevordert de concentratie en het geheugen, en verbetert het vermogen om kennis op te nemen. Het heeft een positief effect op de intellectuele prestaties en bevordert de vorming van nieuwe zenuwverbindingen.

Het heeft ook een beschermende werking op zenuwcellen (neuronen). Het verbetert de bloedtoevoer en de zuurstofvoorziening van de hersenen. Beschermt neuronen tegen vrije radicalen, voorkomt hun beschadiging en dood. Helpt langer onberispelijke mentale prestaties te behouden. Het voorkomt leeftijdsgebonden hersenziekten zoals Alzheimer, seniele depressie en dementie.

Berberine heeft ook een positief effect op onze stemming en algemene mentale toestand. Het gaat depressieve stoornissen tegen, bestrijdt stemmingswisselingen, verlicht nerveuze spanningen en vermindert stressniveaus.

Berberine – dosering, hoe te gebruiken

 berberine

De dosering van berberine kan variëren, afhankelijk van de bereiding en de hoeveelheid berberine in een portie. Soms is één capsule of tablet berberine per dag voldoende, andere keren twee of drie.

Ongeacht of we voedingssupplementen met meerdere ingrediënten met berberine of berberine alleen nemen, moeten we altijd de instructies van de fabrikant van een bepaald preparaat volgen en precies de dosering nemen die op de bijsluiter of verpakking staat.

De dagelijkse dosis berberine schommelt gewoonlijk tussen 500 mg en 1500 mg. Dit is een groot bereik, maar veel hangt af van de vraag of we berberine profylactisch, voor gewichtsverlies of voor therapeutische doeleinden gebruiken. Voor grotere hoeveelheden berberine worden verdeelde doses gebruikt.

Berberine – bijwerkingen, contra-indicaties

Berberine is een goed bestudeerde stof die veilig is voor de gezondheid. Het is echter belangrijk om de aanbevolen doses van preparaten met berberine niet te overschrijden. Overmatige inname van deze stof kan een aantal nadelige gevolgen hebben, vooral voor het maag-darmkanaal.

Mogelijke bijwerkingen van het innemen van grote hoeveelheden berberine

 • Buikpijn,
 • overgeven,
 • diarree,
 • constipatie,
 • winderigheid,
 • maag en darmkrampen.

Contra-indicaties voor het gebruik van berberine

Berberine mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen en zogende moeders. Het mag ook niet door kinderen worden ingenomen. Mensen die verschillende soorten geneesmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld diabetesmedicijnen, antidepressiva, immunosuppressiva, bètablokkers of antibiotica) moeten een arts raadplegen voordat ze berberine innemen. Berberine kan een wisselwerking hebben met veel medicijnen.

Check: Vetverbranders rangschikking

Bronnen:
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153862/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27671811/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32594322/
 • https://www.healthline.com/nutrition/berberine-diabetes
 • https://www.healthline.com/nutrition/berberine-powerful-supplement
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325798

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin