De afgelopen jaren zijn aandoeningen aan de urinewegen een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen geworden. Ze treffen een groeiend aantal mensen, zowel jong als oud, en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van hun leven. Hoewel het onderwerp blaasproblemen vaak als taboe wordt behandeld, mag het niet worden onderschat. De gezondheid van de urinewegen is van vitaal belang voor het functioneren van het hele lichaam. Onbehandelde urineweginfecties kunnen leiden tot gevaarlijke complicaties. Terugkerende urinewegproblemen verslechteren ook aanzienlijk het levenscomfort en worden steeds hardnekkiger, dus het is de moeite waard om er zo snel mogelijk een einde aan te maken. Ontdek wat de meest voorkomende urinewegklachten zijn, hoe ze zich uiten, waarom ze optreden en hoe je ze effectief kunt bestrijden.
Inhoudsopgave
- 1 Blaasverkoudheid, incontinentie, urethritis – wat zijn de meest voorkomende urinewegklachten?
- 2 Oorzaken van blaasontsteking
- 3 Meest voorkomende symptomen van urineweginfectie, diagnose van blaasontsteking
- 4 Urineweginfecties – behandeling, onderzoeken
- 5 Urineweginfecties – complicaties
- 6 Preventie van urinewegontsteking. Wat kan worden gedaan om blaasproblemen te voorkomen?
- 7 Huismiddeltjes voor blaasproblemen
- 8 Blaasontsteking tijdens de zwangerschap
Blaasverkoudheid, incontinentie, urethritis – wat zijn de meest voorkomende urinewegklachten?
De belangrijkste functie van het urinewegstelsel is de productie, opslag en uitscheiding van urine, waarmee onnodige afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Urine wordt geproduceerd in de nieren en gaat vervolgens via de urineleiders naar de blaas, waar het enige tijd wordt opgeslagen voordat het tijdens het urineren via de urinebuis wordt uitgescheiden.
Onder normale omstandigheden zijn de urinewegen boven de blaassluiter steriel en vrij van micro-organismen. Soms dringen schadelijke micro-organismen echter diep in de urinewegen door en vermenigvuldigen ze zich, wat leidt tot ontstekingen en een aantal vervelende symptomen.
De meest voorkomende klachten aan de urinewegen zijn:
- Blaasontsteking – de meest voorkomende aan de urinewegen gerelateerde kwaal, meestal veroorzaakt doorDeze wordt meestal veroorzaakt door de E. coli-bacterie en uit zich voornamelijk in een constante druk op de blaas, een branderig gevoel bij het plassen en veelvuldig urineren.
- Urethritis – treedt op als gevolg van een infectie en de belangrijkste symptomen zijn jeuk aan de urethrale uitgang, frequent urineren en afscheiding of lekkage uit de urethra.
- Nierstenen – manifesteren zich voornamelijk door plotselinge, scherpe, hevige pijn in de rug. De oorzaken zijn voornamelijk te wijten aan te weinig drinken, te veel oxalaten en purines in de voeding en een eiwitrijk dieet.
- Urine-incontinentie – kan worden veroorzaakt door zwakte van de bekkenbodemspieren, urineweginfecties, eerdere bevallingen, trauma, psychiatrische aandoeningen en andere factoren.
- Nefritis – een ernstig gezondheidsprobleem, meestal veroorzaakt door infectie en gemanifesteerd door koorts, lumbale pijn, rillingen, misselijkheid, braken.
Verreweg het meest voorkomende van de genoemde problemen is blaasontsteking. Omdat urine in de blaas wordt opgeslagen (en er soms zelfs in blijft zitten), is dit orgaan een plaats waar micro-organismen zich gemakkelijk vermenigvuldigen en infecties ontwikkelen.
Om blaasproblemen te voorkomen, is een van de basismaatregelen dan ook om de urine niet te lang in de blaas te laten blijven. Het is ook raadzaam om veel te drinken of vochtafdrijvende middelen te gebruiken om ziekteverwekkers systematisch weg te spoelen en de urinewegen zelf te reinigen.
Oorzaken van blaasontsteking
Urineweginfecties kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar ontstaan meestal door een microbiële invasie. De meest voorkomende is de bacterie Escherichia coli (fecale bacil). Deze komt van nature voor in de dikke darm van de mens. Als de bacterie wordt overgebracht van het anale gebied naar de plasbuis, kan er een infectie ontstaan.
Zoals uit de statistieken blijkt, komen ontstekingen aan de urinewegen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe komt dat? Dat heeft te maken met anatomische omstandigheden. De urinebuis is bij vrouwen korter dan bij mannen en de vagina en anus liggen dicht bij de urethrale opening, waardoor ziektekiemen gemakkelijker de urinewegen kunnen binnendringen.
Bij mannen neemt het risico op blaasontsteking toe na de leeftijd van 50-60 jaar, wat verband houdt met de groei van de prostaat. Bij vrouwen neemt het risico op blaasproblemen toe na de menopauze als gevolg van verminderde oestrogeenspiegels en een veranderde samenstelling van de bacteriële flora van het vaginale slijmvlies.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van blaasproblemen en de belangrijkste risicofactoren:
- E.coli bacteriële infectie,
- infectie met bacteriën: Staphylococcus aureus, Enterococcus spp., Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa,
- infectie met bepaalde soorten virussen en schimmels,
- prostaataandoeningen bij mannen,
- meerlingen,
- menopauze,
- afwijkingen aan de voortplantingsorganen,
- aanwezigheid van een katheter,
- gebruik van vaginale producten,
- andere ziekten (bijv. diabetes, urolithiasis),
- gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. antibiotica, steroïden, immunosuppressiva),
- gebrek aan goede hygiëne,
- frequente constipatie,
- ernstige kou, bevriezing,
- zwaarlijvigheid,
- verzwakte immuniteit,
- hoge leeftijd.
Meest voorkomende symptomen van urineweginfectie, diagnose van blaasontsteking
Lastige urinewegsymptomen zijn een boodschap die wijzen op een bestaand blaasprobleem. Het geeft aan dat er dringend moet worden ingegrepen. Onthoud dat een onderschatte blaasontsteking zich kan ontwikkelen tot een ernstiger gezondheidsprobleem. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op een infectie van de lagere urinewegen:
- pijn tijdens het plassen (in het urethrale gebied) – pijn, ongemak, jeuk of een branderig gevoel tijdens het plassen zijn de meest waargenomen symptomen van een voortdurende ontsteking in de lagere urinewegen,
- frequente aandrang om te urineren – het gevoel constant te moeten urineren, zelfs bij een kleine of matige hoeveelheid vochtinname,
- Frequente kleine hoeveelheden urine – plotselinge, sterke aandrang om te urineren en frequente bezoeken aan het toilet waarbij telkens slechts een kleine hoeveelheid urine wordt gepasseerd,
- hematurie – zichtbaar bloed in de urine kan een symptoom zijn van blaasproblemen, nierstenen of zelfs ernstigere aandoeningen zoals kanker,
- urine-incontinentie, een probleem met het controleren van de urinestroom uit de urinebuis, urineverlies,
- troebele urine,
- doordringende urinegeur,
- verslechtering van de stemming,
- prikkelbaarheid,
- lumbale pijn (pijn in de onderrug, in het niergebied),
- pijn tijdens geslachtsgemeenschap,
- constante of frequente pijn in de onderbuik of het bekkengebied.
Urineweginfecties – behandeling, onderzoeken
Urineweginfecties moeten snel worden gediagnosticeerd en effectief worden behandeld, anders kunnen infecties terugkomen en leiden tot complicaties. Het diagnoseproces begint meestal met een grondig gesprek met de patiënt en een analyse van de kenmerkende symptomen, zo nodig gevolgd door urineonderzoek.
De diagnose van blaasontsteking verloopt meestal in verschillende stappen:
- Voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek – de arts ondervraagt de patiënt over zijn toestand en symptomen en gaat vervolgens over tot het beoordelen van de buik, palpatie en palpatie van de buik- en nierregio’s, waardoor meestal een voorlopige diagnose kan worden gesteld.
- Urineonderzoek (algemeen onderzoek en urinekweek) – een urinemonster wordt onderworpen aan laboratoriumanalyse. Informatie over de aanwezigheid van bacteriën, virussen, eiwitten, witte en rode bloedcellen of ontstekingsstoffen maakt het mogelijk om het type en de ernst van de infectie vast te stellen en de juiste behandeling te kiezen.
- Beeldvormende tests – in sommige gevallen, vooral als de infecties terugkomen of als er ernstige symptomen zijn, kan de arts het volgende aanbevelen beeldvormende onderzoeken zoals computertomografie (CT), cystoscopie, pyelografie, urethrografie of echografie (USG) om de toestand van de urinewegen te beoordelen.
De behandeling van blaasontsteking is meestal gebaseerd op een antibioticatherapie, omdat de meeste infecties bacterieel zijn.
Medicijnen voor blaasproblemen
- Antibiotica – in het geval van bacteriële infecties zijn antibiotica de primaire remedie die resulteert in een snelle uitdoving van de infectie. De arts selecteert specifieke antibiotica afhankelijk van de bacteriestam die in de urine aanwezig is (op basis van de resultaten van de urinekweek).
- Schimmelwerende of antivirale geneesmiddelen – worden gebruikt als schimmels of virussen verantwoordelijk zijn voor de infectie.
- Pijnstillers, ontstekingsremmers, koortswerende middelen – om de pijn en het ongemak van een blaasontsteking te verlichten en de lichaamstemperatuur te normaliseren. lichaamstemperatuur te normaliseren, worden pijnstillers zoals paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen, naproxen, acetylsalicylzuur gebruikt.
- Antispasmodica – in het geval van ernstige blaasspasmen en problemen met urinelozing, worden antispasmodica aanbevolen om de spierspanning in de urinewegen te verminderen om de hinderlijke symptomen te verlichten.
- Diuretica – verhogen de urineproductie en de plasfrequentie, waardoor schadelijke micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor urineweginfecties efficiënter en sneller worden weggespoeld.
Urineweginfecties – complicaties
Gezien het risico op gevaarlijke complicaties van urineweginfecties is een snelle diagnose en effectieve behandeling uiterst belangrijk. Verwaarlozing van deze problemen kan leiden tot ernstige en langdurige gevolgen, dus is het belangrijk om bij de eerste symptomen een arts te raadplegen.
Wat kunnen de complicaties zijn van onbehandelde urineweginfecties?
- Verspreiding naar de nieren – het negeren van de symptomen van een blaasontsteking kan leiden tot de overdracht ervan naar de nieren, wat op zijn beurt gevaarlijke pyelonefritis kan veroorzaken.
- Terugkerende infecties – mensen met terugkerende urineweginfecties kunnen chronisch ongemak ervaren, evenals een verhoogd risico op ernstigere aandoeningen zoals nierinfecties.
- Nierstenen – een complicatie van chronische urineweginfecties kunnen nierstenen zijn. Steenvorming wordt geassocieerd met de omzetting van minerale zouten in het nierweefsel.
- Verspreiding naar de prostaat – voor mannen kunnen urineweginfecties leiden tot prostatitis, wat een pijnlijk en mogelijk ernstig gezondheidsprobleem is.
- Urine-incontinentie – bij sommige mensen kunnen urineweginfecties leiden tot verzwakte bekkenbodemspieren, wat op zijn beurt kan resulteren in urine-incontinentie.
- Risico op urosepsis – in extreme gevallen, vooral als de infectie niet goed onder controle is, bestaat er een risico op het ontwikkelen van urosepsis – een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer bacteriën in de bloedbaan terechtkomen.
- Colitis – urineweginfecties kunnen zich soms verspreiden naar de dikke darm, wat kan leiden tot colitis en daarmee gepaard gaande aandoeningen zoals diarree en ernstige buikpijn.
- Verhoogd risico op pyelonefrose, nierabcessen, perinefrische abcessen en nierfalen.
Preventie van urinewegontsteking. Wat kan worden gedaan om blaasproblemen te voorkomen?
Om de kans op een urineweginfectie zo klein mogelijk te maken, is het de moeite waard om deze tips in de praktijk te brengen:
- drink voldoende vloeistoffen,
- als je druk op je blaas voelt, ga dan meteen naar het toilet, houd je urine niet op,
- was je genitaliën minstens één keer per dag, gebruik een speciale vloeistof voor intieme hygiëne,
- leeg je blaas na geslachtsgemeenschap,
- wissel tijdens de menstruatie vaak genoeg van tampon of maandverband,
- gebruik de voor-achter-richting, niet andersom,
- laat je lichaam niet koud worden, kleed je warm aan in de winter.
Huismiddeltjes voor blaasproblemen
Het meest gewaardeerde huismiddeltje tegen blaasproblemen is het regelmatig gebruik van kruiden met een vochtafdrijvende, antiseptische en ontstekingsremmende werking. Deze omvatten:
- brandnetel,
- salie,
- paardenbloem,
- guldenroede,
- berk,
- paardenstaart,
- bosbes.
Deze kruiden kunnen worden gebruikt om kruidenthee van te drinken of in therapeutische soaks. Het is ook de moeite waard om kant-en-klare kruidenpreparaten te gebruiken die de gezondheid van de urinewegen ondersteunen (zoals Cystenon) en het probleem van incontinentie verminderen (zoals UrinoFix).
Een ander bewezen huismiddeltje voor urinewegproblemen is het eten van veenbessen en het drinken van veenbessensap, en het eten van peterselie (zowel peterseliewortel als peterselie) en pompoenpitten.
Blaasontsteking tijdens de zwangerschap
Blaasontsteking tijdens de zwangerschap is een fenomeen dat ongeveer 3-4% van alle zwangere vrouwen treft. Het wordt geassocieerd met hormonale en anatomische veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw. Onvoldoende behandeling of het uitblijven van behandeling kan leiden tot gevaarlijke complicaties, waaronder een miskraam.
Als je als zwangere vrouw symptomen van blaasontsteking ervaart, is het daarom belangrijk om onmiddellijk naar je verloskundige of gynaecoloog te gaan.
Bronnen:
- https://www.healthline.com/health/bladder-infection-treatments
- https://www.cdc.gov/antibiotic-use/uti.html
- https://www.healthline.com/health/chronic-urinary-tract-infection
- https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults