Depositphotos 37299741 S

Ceylon kaneel – geneeskrachtige eigenschappen. De rol van de kaneelboom in de bloedsuikerregulatie

Ceylon kaneel (Cinnamomum verum) is een aromatische specerij en tegelijkertijd een geneeskrachtige plant, die steeds vaker wordt gezien als een betrouwbare bondgenoot van diabetici. Van de vele soorten kaneelbomen is Ceylon kaneel de meest waardevolle, zowel op culinair als op medicinaal gebied. Het is geen toeval dat het wordt beschouwd als een van de beste natuurlijke remedies om mensen met diabetische problemen te helpen. De bast bevat actieve stoffen zoals cinnamaldehyde en kaneelzuur die het vermogen hebben om het insulinemetabolisme te verbeteren en de glykemie te reguleren. Ceylonkaneel is niet alleen een beschermer van een genormaliseerde bloedsuikerspiegel, maar ook een plantaardig supplement met sterke antioxiderende eigenschappen, nuttig voor iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft.

Ceylonkaneel – een onmisbare specerij en ook een uitstekend kruidenmiddel

In de wereld van specerijen onderscheidt Ceylon kaneel (Cinnamomum verum) zich zowel door zijn unieke smaak en aroma als door zijn krachtige helende eigenschappen. Het geeft pit aan gebakken producten, desserts en kruidige gerechten, terwijl het ons de kracht van gezondheidsvoordelen geeft.

De Ceylon kaneelboom is lid van de laurierfamilie en is een boom die ongeveer 10 m hoog wordt. Hij heeft langwerpige volumineuze bladeren, kleine geelgroene bloemen en lichtgroen fruit in de vorm van steenvruchten. Hij heeft ook een fijne, dunne schors, die de belangrijkste bron van medicinale en specerijen is. De plant komt voor in tropische landen.

Ceylon kaneel komt oorspronkelijk uit gebieden in Zuid-Azië. Het dankt zijn naam aan Ceylon, een van de eilanden in Sri Lanka waar het groeit. Het komt ook voor in India, Birma, Sumatra, Java, Madagaskar en het Caribisch gebied. Het wordt gekweekt in Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

De kaneelboom heeft een zeer lange traditie in de menselijke geschiedenis. In Azië werden de medicinale en specerijeneigenschappen al in de oudheid gewaardeerd. Het werd gebruikt als diureticum, pijnstiller, om spijsverteringsproblemen te verlichten en als ontgifter. In de volksgeneeskunde heeft het zich ook bewezen als middel tegen verkoudheid – het verwarmt, versterkt het lichaam en verlicht vervelende symptomen.

Ceylonkaneelbast wordt 2 tot 3 keer per jaar geoogst. Het wordt kort gefermenteerd, van buiten schoongemaakt, dan in reepjes gesneden en in de zon gedroogd. Tijdens het drogen krult de bast van de kaneelboom aan beide kanten omhoog en vormt zo buisjes, een kenmerk van planten in het geslacht Cinnamomum.

Gedroogde buisjes van kaneelschors, kaneelstokken genoemd, zijn op grote schaal commercieel verkrijgbaar. Naast de Ceylonkaneelstokjes is gemalen Ceylonkaneel ook erg populair, een meer betaalbare en veelzijdige vorm van deze aromatische specerij.

Ceylon kaneel – samenstelling

Depositphotos 240234088 S

Kaneel is een combinatie van zoete smaak met kruidige noten en een element van scherpte. In het geval van de Ceylon kaneelboom gaat de ongewone smaak hand in hand met gezondheidsvoordelen. De plant bevat een breed scala aan bioactieve stoffen in zijn bast, die fungeren als antioxidanten en helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en ons lichaam op andere manieren te ondersteunen.

De belangrijkste actieve ingrediënten in Ceylon kaneel zijn:

  • Cinnamaldehyde (cinnamaldehyde, cinnamal). Een van de belangrijkste actieve ingrediënten van Ceylon kaneel is cinnamaldehyde. Het geeft kaneel zijn karakteristieke aroma en smaak. Dit ingrediënt staat bekend om zijn sterke ontstekingsremmende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Bovendien is het verantwoordelijk voor het antidiabetische effect (het maakt weefsels gevoelig voor insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel). Het stimuleert ook de vetstofwisseling en is een waardevol hulpmiddel bij het kwijtraken van extra kilo’s.
  • Kaneelzuur. Het heeft sterke antioxiderende eigenschappen, waardoor Ceylon kaneel een effectief middel is in de strijd tegen schadelijke vrije radicalen die gezonde cellen beschadigen. Het heeft ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het heeft immuunstimulerende en leverbeschermende effecten.
  • Flavonoïden. Ceylon kaneel heeft een palet aan flavonoïden zoals catechinen, epicatechinen, kaneeltanninen en quercetine. Deze plantaardige verbindingen hebben krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die het verouderingsproces kunnen vertragen en de lichaamscellen helpen beschermen tegen schade.
  • Eugenol, pineen, limoneen. Dit zijn aromatische verbindingen uit de monoterpenen groep met pijnstillende, anti-ulcer, ontspannende, antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze hebben gunstige effecten op het galwegenstelsel, het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel,

Andere actieve bestanddelen in Ceylon kaneel zijn:

  • polysachariden,
  • proanthocyanidinen,
  • chlorogeenzuur,
  • cafeïnezuur,
  • mineralen: calcium, mangaan, ijzer, fosfor, kalium,
  • B-vitaminen, vitamine A, vitamine K, vitamine E, vitamine C,
  • looistoffen,
  • cumarines,
  • slijmstoffen,
  • harsen,
  • diterpenen.

De bloedsuikerspiegel in evenwicht brengen, een belangrijk gezondheidsbevorderend effect van de Ceylon kaneelboom

Depositphotos 331904608 S

Ceylonkaneel wordt steeds meer onderzocht op zijn vermogen om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. Een aantal tests hebben aangetoond dat de consumptie van kaneel kan helpen bij het reguleren van het insulinemetabolisme en het verlagen van de glucosespiegel, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2 of prediabetes.

Het belangrijkste mechanisme waardoor Ceylonkaneel de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden is door de gevoeligheid van het weefsel voor insuline te verhogen en de insulinesecretie door de alvleesklier te verhogen. Cinnamaldehyde, een van de belangrijkste actieve stoffen in de Ceylon kaneelboom, speelt een belangrijke rol in deze processen.

Kaneelaldehyde verbetert het glucosemetabolisme. Het verbetert het glucosetransport en heeft een effect op spiercellen, waardoor ze worden geactiveerd om glucose uit het bloed op te nemen. Daarnaast stimuleert het de afgifte van insuline door de alvleesklier, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden na een maaltijd. Deze acties bevorderen een beter gebruik van glucose door het lichaam en voorkomen overmatige ophoping van glucose in het bloed.

Naast cinnamaldehyde bevat Ceylon kaneel een aantal andere actieve ingrediënten, zoals kaneelzuur en flavonoïden, die een gezonde koolhydraathuishouding kunnen ondersteunen.

Flavonoïden verbeteren de functie van alvleeskliercellen die verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van insuline, wat bijdraagt aan het handhaven van een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Kaneelzuur vermindert de insulineresistentie, beschermt de alvleeskliercellen die verantwoordelijk zijn voor de insulinesecretie tegen beschadiging en gaat het aanhouden van te hoge bloedglucosespiegels tegen (ter ondersteuning van het verlagen van de nuchtere glykemie).

Het extract van de Ceylon kaneelboom, dat de bloedsuikerspiegel stabiliseert, zit samen met andere glykemisch verbeterende ingrediënten in het preparaat NuviaLab Sugar Control.

Ceylon kaneel – geneeskrachtige eigenschappen

Ceylonkaneel is een waardevol middel voor mensen die worstelen om een genormaliseerde glykemie te bereiken. Naast het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel heeft het kruid nog een aantal andere heilzame eigenschappen. Door de sterke ontstekingsremmende effecten kan het een belangrijke oppepper zijn voor het immuunsysteem. Het kan een recept zijn voor het sneller uitdoven van infecties, een verbeterde spijsvertering en een betere cardiovasculaire functie.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen van Ceylon kaneel die het waard zijn om in gedachten te houden:

  • Ceylon kaneel heeft antiseptische, antibacteriële, antivirale, antischimmel en antiparasitaire eigenschappen, remt de groei en ontwikkeling van onder andere E. coli bacteriën, Salmonella en Candida schimmels,
  • Kaneel verwarmt, heeft een opwekkend, ontgiftend effect, bestrijdt ontstekingen, verlicht pijn en is daarom nuttig bij de preventie en behandeling van verkoudheid en infecties van de luchtwegen,
  • Ceylonkaneel is een waardevolle ondersteuning voor mensen die hun lichaamsgewicht willen verminderen(versnelt de stofwisseling, stimuleert de vetverbranding, verbetertde glucose-insulinemetabolisme),
  • kaneel heeft sterke antioxiderende eigenschappen, bestrijdt vrije radicalen, vermindert het risico op beschavingsziekten,
  • Kaneel kan de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen door de bloeddruk te reguleren, de bloedsomloop te verbeteren en het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed te verlagen,
  • Ceylonkaneel stimuleert spijsverteringsprocessen, gaat constipatie, winderigheid, indigestie, brandend maagzuur en darmklachten tegen,
  • Ceylon kaneel is een waardevolle ondersteuning voor de galwegen, lever en alvleesklier.

Heeft Ceylon kaneel anti-kanker eigenschappen?

Er zijn wetenschappelijke studies die suggereren dat Ceylon kaneel anti-kanker eigenschappen kan hebben. Samenstellingen die aanwezig zijn in Ceylon kaneel, zoals kaneelzuur, kaneelaldehyde en flavonoïden, tonen potentieel in het remmen van de groei van kankercellen. Veel van de verbindingen in de bast van Ceylon kaneel hebben antioxiderende eigenschappen om cellen te beschermen tegen mutaties die worden veroorzaakt door vrije radicalen van zuurstof.

Gebruik van Ceylon kaneelboom

Depositphotos 37299717 S

De Ceylon kaneelboom wordt gebruikt in de fytotherapie, in de culinaire wereld en ook in cosmetica.

  • Culinaire toepassingen. Ceylon kaneel wordt vaak gebruikt als specerij voor een hele reeks verschillende gerechten, van desserts tot vlees- en groentegerechten. Het voegt een kenmerkende, karakteristieke, pittige en toch zoete smaak en aroma toe. Het past perfect bij pannenkoeken, zoete rijst- en pastagerechten (bijv. rijst met appels, macaroni en kaas), havermout, thee, glühwein, compotes en andere lekkernijen. Het is ook een geweldige toevoeging aan fruitmousses, bijv. appel, en gebakken producten, zoals cakes, koekjes en muffins. In de Aziatische keuken wordt kaneel ook vaak gebruikt om pittige gerechten zoals curry’s te bereiden. Het is ook een interessant ingrediënt in marinades voor geroosterd vlees.
  • Cosmetische toepassingen. Kaneelolie en extracten van Ceylon kaneel worden veel gebruikt in de cosmetische industrie. Dankzij de antibacteriële, huidverzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen wordt kaneel gebruikt in huidverzorgingsproducten, vooral om acne, puistjes en andere huidproblemen te bestrijden. Dankzij de verwarmende en verstevigende eigenschappen is kaneel perfect als ingrediënt in scrubs. Daarnaast wordt de geur vaak gebruikt in parfums en kaarsen.
  • Gebruik voor gezondheid. Ceylonkaneel wordt gewaardeerd om zijn vele gezondheidsvoordelen. De werkzame stoffen in kaneel helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de hersenfunctie. Ceylon kaneel wordt in de natuurgeneeskunde ook gebruikt als antimicrobiële en antioxidant.

Ceylon kaneel – interacties met medicijnen

Ceylon kaneel kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, vooral medicijnen die gebruikt worden om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het kan ook de effectiviteit van sommige antistollingsmiddelen verminderen.

Mensen met overgevoeligheid voor kaneel moeten het gebruik ervan vermijden, omdat het kan leiden tot allergische reacties, waaronder huidreacties. Verder bevat kaneel bestanddelen die irritatie van het mondslijmvlies kunnen veroorzaken, dus mensen met een overgevoelig spijsverteringskanaal moeten hun inname beperken.

Overmatige consumptie van kaneel kan gevaarlijk zijn voor mensen met een maagzweer, leverziekte en nierziekte. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van kaneel door kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Waar koop ik Ceylonkaneel?

Ceylon kaneel is verkrijgbaar in grote supermarkten en kruidenwinkels, maar ook in tal van online winkels die gezondheidsvoeding, kruiden, specerijen, thee en biologische producten verkopen. Je vindt het in de vorm van hele kaneelstokjes of poeder.

Ceylon kaneel versus cassia kaneel

Ceylon kaneelstokjes zijn fijner van textuur. Ze bestaan uit vele dunne rolletjes die opgerold zijn (de rolletjes zijn in het midden gevuld). Ceylonkaneelstokjes zijn lichtbruin van kleur en verkruimelen gemakkelijk.

De kassiakaneelstokjes zijn donkerder, dikker en veel harder, en zijn ook hol van binnen.

Ceylonkaneel heeft een subtiele, zoete, licht kruidige smaak, waardoor het ideaal is voor dessertgerechten. Het onderscheidt zich door zijn uitgesproken, warme, zeer aangename aroma. Cassiakaneel heeft een intensere, scherpere smaak en is minder aromatisch.

Bronnen:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33341863/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29605574/
  • https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-and-diabetes

Category: gezondheid

Article by: admin