Kaneel – voor gewichtsverlies, voor de gezondheid, voor de smaak!

Kaneel is een van de meest gewaardeerde specerijen, gekenmerkt door een uitzonderlijk smakelijke, karakteristieke aroma, dat steevast geassocieerd wordt met smakelijke bakkerijproducten. Niet iedereen weet echter dat het naast de smaak ook veel gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een belangrijke bondgenoot van gewichtsverlies.

Kaneel – pro-health eigenschappen

Het kruid, zoals we het kennen, in poeder of hele stokken, wordt verkregen uit de gedroogde bast van een boom genaamd kaneelboom, die behoort tot de laurierfamilie en wordt Azië in gevonden. De meest gewaardeerde en potentieel minst schadelijke variëteit in overmaat is Ceylon kaneel. Het is lichter in gemalen vorm dan de Chinese soort en de rollen zijn bilateraal gerold in plaats van tot een enkele stok zoals kaneel uit China.

Kaneel is een bron van calcium, ijzer en mangaan en verbetert de smaak van veel gerechten aanzienlijk. Het voegt energie en vitaliteit toe, verbetert de spijsvertering, verlaagt het suiker- en cholesterolgehalte en de bloeddruk. Het is nuttig bij de behandeling van verkoudheid en infecties van de bovenste luchtwegen, heeft een koortswerend, ontstekingsremmend en antibacterieel effect. Het ondersteunt in belangrijke mate de behandeling van ziekten veroorzaakt door Candida schimmels. Het wijst ook op de positieve rol die het speelt bij het verbeteren van de hersenfunctie, verbetert het geheugen en de concentratie en heeft een positief effect op andere denkprocessen.

Vanwege hun antiseptische, antioxiderende en verfrissende eigenschappen worden schors en kaneelolie ook gebruikt in cosmetica, bij de productie van crèmes, zalven, parfums en lotions (onder andere ter bestrijding van cellulitis).

Kaneel voor gewichtsverlies

Naast de bovengenoemde eigenschappen heeft extract van kaneelboomschors niet alleen een gunstig effect op de werking van het spijsverteringskanaal door de behandeling van winderigheid, indigestie, diarree en maagaandoeningen, maar kan het zelfs maagzweren, hyperzuurheid en voedselvergiftiging voorkomen. Het gunstige effect van kaneel op het maagdarmkanaal veroorzaakt ook de effecten die veel mensen met overgewicht verwachten. Het is opgenomen in de groep van de thermogenics, omdat het versnelt de stofwisseling, verbetert de spijsvertering, reguleert de nierfunctie, zodat het lichaam efficiënter reinigt, wat meer is, het onderdrukt de eetlust voor snoep, die in veel gevallen zijn de oorzaak van het dik worden.

Een recept voor een cocktail bestaande uit een glas yoghurt of kefir, een halve theelepel kaneel, een halve theelepel gember en een snuifje chili is de laatste tijd populair geworden bij afslankende internetgebruikers. Dit soort mengsel heeft ongetwijfeld een mobiliserende werking op het stofwisselingsproces en helpt om gewicht te verliezen. Kaneel om af te slanken is zeker een nuttig instrument als het gaat om het verbranden van vet en het bestrijden van onnodige kilo’s in het algemeen.

Men mag echter niet uit het oog verliezen dat zelfs natuurlijk voedsel dat te veel wordt geconsumeerd, zoals elk ander voedsel, schade kan veroorzaken, in dit geval vooral door de aanwezigheid van cumarine. Mensen die lijden aan nier-, lever- of gastro-intestinale zweren, evenals zwangere vrouwen, zouden de inname van kaneel moeten beperken, maar gezonde mensen wordt niet aangeraden om het met hele lepels te eten, maar alleen als aanvulling op andere voedingsmiddelen.

Lees ook: Witte moerbei voor gewichtsverlies

Hoe kaneel te eten – afslanken en pro-gezondheidsmengsels met kaneel en honing

Naast deze melkcocktail is honing met kaneel een gezondheidsbevorderende combinatie die al in de oudheid bekend is. Een dergelijk mengsel warmt vooral op, wat de stofwisseling versnelt, het cholesterol-, glucose- en bloeddrukniveau reguleert en beschermt tegen problemen met het spijsverteringsstelsel. Kaneel en honing verhogen de immuniteit en vitaliteit, helpen infecties te bestrijden, verbeteren de kwaliteit van de mentale functies en de slaap.

Verwarm een glas honing een beetje, voeg een theelepel kaneel toe, meng goed en drink elke ochtend nuchter een lepel.

Kaneel – recepten

Gebakken rijst met appels en kaneel en gebakken rijst

Ingrediënten:

  • 1 zakje (10 dkg) gekookte rijst
  • 3 appels
  • 2 eidooiers
  • een half glas suiker of xylitol
  • vanillesuiker
  • citroensap
  • een theelepel geraspte verse kaneel
  • handvol rozijnen

Uitvoering:

Schil de appels, snijd ze in blokjes, bestrooi ze met citroensap, meng ze met een beetje suiker (of xylitol). Eidooiers mengen met de rest van de suiker (of xylitol), toevoegen aan rijst, evenals andere ingrediënten – rozijnen, kaneel, appels. Vet de hittebestendige schaal in met boter, leg de rijst erop, bestrooi met suiker. Plaats in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak ongeveer 15 minuten.

Kaneel-gemberkoekjes met kaneel en gember

Ingrediënten:

  • 30 gr bloem
  • 20 gr boter
  • 10 gr suiker
  • 1 ei
  • een halve theelepel kaneel
  • een snuifje gember
  • een halve theelepel bakpoeder

Uitvoering:

Meng de bloem met kaneel, gember en bakpoeder. Snijd op het bord de bloem met koude boter in stukjes, voeg suiker en ei toe en kneed snel tot een homogene massa. Vorm er een bal van, zet hem minstens een half uur in de koelkast. Rol vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 5 mm, knip alle vormen uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Na afkoeling kan het met glazuur worden geglazuurd.

Havermoutplaquettes met kaneel en havermout

Ingrediënten:

  • 1 glas havermout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • vleugje zout
  • 2-3 eetlepels melk
  • een theelepel kaneel
  • fruit

Uitvoering:

Meng de vlokken, bloem, melk, ei, zout en kaneel tot een homogene massa, zoals bij een pannenkoekendeeg, maar dan iets dikker. Doe het vet (bij voorkeur olie met een neutrale geur) met een lepel in een pan, pannenkoeken vorm, bak ze aan beide kanten van de pan en laat ze bruin worden. Na het bakken, leg er fruit op, bijvoorbeeld pruimen of gestoofde appels, bestrooi met poedersuiker indien nodig.

Bananencocktail met kaneel

De bereiding van zo’n drankje vergt geen enkele inspanning en zorgt niet alleen voor plezier, maar ook voor energie.

Schil en snijd de banaan in plakjes, doe hem in een hoog gerecht, voeg natuurlijke yoghurt en een snufje kaneel toe en meng.

Kijk ook eens: Rangschikking van de meest effectieve afslankpillen

Category: afslanken

8 comments

  1. Het is goed om te weten dat mijn favoriet een afslankend vermogen heeft als het gaat om kruiden. Ik hou van kaneel omdat het een fantastisch, uniek aroma en smaak geeft aan gerechten. Ik gebruik het steeds vaker en het is voor zulke gerechten dat ik het nooit zou denken dat het zou passen 😉

  2. In mijn geval is kaneel niet alleen culinair maar ook helend. Ik vecht tegen overgewicht en diabetes. Kaneel zit in mijn ijzeren arsenaal van suikerregulerende kruiden. Hij is daar echt goed in. En de eetlust na hem is kleiner, wat ik zeer waardeer.

  3. Kaneel is geweldig, het wordt toegevoegd aan bijna alle gebakken producten en aan cocktails. Probeer in je vrije tijd zulke koekjes te maken: een glas volkorenmeel, een glas havermout, 2 eetlepels kaneel, 2 eetlepels kaneel, een half glas xylitol, 1 ei, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel olie, 3 eetlepels rozijnen en ongeveer 100 ml sinaasappelsap. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten met elkaar te mengen, wacht een paar minuten. Het deeg moet dik en compact zijn en indien nodig kan een beetje bloem worden toegevoegd. Vorm koekjes, leg ze op bakpapier en bak ze op 190 °C gedurende ongeveer 20 minuten.

  4. Ik maak ook soortgelijke koekjes, alleen voeg ik er cacao en een beetje yoghurt aan toe, ik geef geen sap. Onlangs heb ik ook een super recept gevonden voor een mega eenvoudig, mega goedkoop en mega snel dessert met appel, kaneel en Griekse yoghurt. Snijd de appel fijn, laat het geheel zacht sudderen, voeg kaneel toe en laat afkoelen. Neem ongeveer 200 ml yoghurt, neem een beetje zoete yoghurt. We doen er appels in een saladebar en yoghurt bovenop. Het is heerlijk.) Over het algemeen hou ik van de combinatie van appel en kaneel 🙂

  5. Je hebt gelijk over de combinatie van appel en kaneel, het is goddelijk. Ik raad ook een andere, even koele combinatie van kaneel en chocolade aan. En omdat ik op dieet ben, maak ik dit magere kaneel-kolfdessert. Ik neem een theelepel gelatine en los het op in een beetje water. Ik neem een kopje melk en 2 eetlepels cacao, verwarm het, en maak het zoet met xylitol. Ik voeg opgeloste gelatine toe, mixen, afkoelen. Ik voeg een klein kopje natuurlijke yoghurt en ongeveer een halve theelepel kaneel toe, meng, zet de yoghurt in de koelkast op het juiste niveau.

  6. Ik hou niet van desserts daar, maar ik voeg vaak kaneel toe aan warme gerechten. Onlangs heb ik een barbecue juk gehad in een kaneelmarinade – een feest. Andere ingrediënten van deze marinade zijn droge wijn, olie, kruidnagel, marjolein, tijm, zoete en hete paprika, peper en zout. Probeer het en je zult er geen spijt van krijgen.)

  7. Iets lekkers heeft hier gedaan: Meisjes, overdrijf niet met deze culinaire losbandigheid, want het spek groeit;) Ik zal op een koele manier gooien om af te vallen met kaneel voor de verandering. Ik gebruik het al 2 weken en ik denk dat deze behandeling de stofwisseling op ingenieuze wijze versnelt zodat ik sneller en efficiënter gewicht verlies. De behandeling is zeer eenvoudig. Het is voldoende om elke ochtend voor het ontbijt een mengsel van een theelepel kaneel, een lepel citroensap en 200 sterk gemineraliseerd water te drinken. Ik zal je vertellen dat ik sinds ik dit gedronken heb, minder spijsverteringsproblemen heb gehad, bijna geen problemen, en ik heb niet meer zo’n constante honger als vroeger.

  8. Ik ben het ermee eens – water met kaneel werkt goed, ik voeg honing toe. Niet veel, voor een glaasje, zo’n beetje een lepel. Voor mij is zo’n kaneelbehandeling slechts een aanvulling op de voeding, beweging en aanvulling. Zonder hen, zou ik niet zeker gewicht verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr