Chronische verkoudheid – oorzaken, symptomen, behandeling

 Een verkoudheid
Koud

Chronische verkoudheid is het meest voorkomende ongemak bij kinderen en ouderen. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie, die meestal onschadelijk is, maar als gevolg daarvan uiterst lastig. Leer meer over de oorzaken van langdurige verkoudheid en hoe om te gaan met de symptomen ervan.

Oorzaken van verkoudheid

In de neusholte zijn verschillende stammen van bacteriën, nuttig en schadelijk. Een gezond lichaam beheert hun niveau en activiteit over het algemeen effectief met behulp van een efficiënt immuunsysteem. Het slijmvlies van de neusholte produceert een afscheiding die het epitheel hydrateert en onzuiverheden verzamelt, en de cilia zorgen ervoor dat het naar buiten wordt verwijderd.

Wanneer we echter worden aangevallen door een infectie, worden immuuncellen gemobiliseerd, ontstaat er een ontsteking en zwelling van het slijmvlies en blijft de verhoogde hoeveelheid secretie in de neusholte. Soms vindt in zo’n situatie een tweede infectie plaats met bacteriën die zich in de resterende afscheiding ontwikkelen, wat leidt tot chronische verkoudheid die langer duurt dan een paar dagen.

Virussen kunnen ook de oorzaak zijn van langdurige verkoudheid, die meestal geassocieerd wordt met paranasale sinusitis. Vaak is chronische verkoudheid een allergische verkoudheid. Allergenen zoals plantenpollen, stof, dierlijk haar, schimmels of mijten veroorzaken een overmatige reactie van het immuunsysteem, die zich uit in koude, tranen en hoofdpijn. Hooikoorts,. allergische verkoudheid, komt steeds vaker voor en, wat nog erger is, manifesteert zich cyclisch en is ongelooflijk lastig.

Soms is een continue verkoudheid het gevolg van een gewone kromming van het neustussenschot en de daaruit voortvloeiende obstructie van het neustussenstuk, maar het kan ook worden veroorzaakt door ernstige ziekten in de vorm van aandoeningen van de bloedsomloop of zelfs kanker.

Symptomen van chronische verkoudheid

Chronische verkoudheid kan paroxysmisch zijn, van tijd tot tijd optreden, ononderbroken zijn.

De belangrijkste symptomen van verkoudheid zijn:

 • verhoogde hoeveelheid uitscheiding,
 • neuslekkage,
 • obstructie en bijbehorende ademhalingsproblemen,
 • niezen,
 • soms tranen.

Het soort symptomen wordt geclassificeerd als mild, symptomen die mild zijn en geen effect hebben op de normale activiteit en matig (verstorend) en ernstig zijn en een continue behandeling vereisen.

Verkoudheid, zelfs langdurig, is een veelvoorkomend verschijnsel, maar in de meeste gevallen wijst het niet op een ernstige ziekte. Als het echter gepaard gaat met bijkomende, zorgwekkende symptomen (hoge koorts, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, verandering van geur en kleur van de afscheiding) of langer dan 12 weken duurt, moeten we zeker naar een arts gaan.

Behandeling van verkoudheid – receptvrije geneesmiddelen

Helaas is de behandeling van verkoudheid alleen symptomatisch. Het wordt niet behandeld met antibiotica of andere geneesmiddelen die de oorzaak van de ziekte elimineren. Specifiek beschikbaar bij de apotheek zonder recept, het is in elk geval een geneesmiddel tegen verkoudheid dat alleen bedoeld is om de symptomen te verlichten. Dit zijn middelen die de bloedvaten van het neusslijmvlies krimpen, waardoor de zwelling en de hoeveelheid secretie afnemen.

U kunt kiezen uit actuele neuspreparaten – druppels, spuitbussen, gels, die meestal xylmethazoline of oxymethasoline bevatten, vasoconstricterende stoffen en het maken van de neusholte, waardoor de ademhaling wordt vergemakkelijkt. Ze kunnen echter niet langer dan enkele dagen worden gebruikt, omdat ze het slijmvlies kunnen irriteren of zelfs beschadigen.

Er zijn ook geneesmiddelen met krimpende werking die via de mond worden ingenomen en pseudo-efedrine bevatten. Ze werken op dezelfde manier, waardoor de verstopping van het neusslijmvlies wordt verminderd, waardoor de secretie wordt verminderd en onaangename symptomen, zoals een verstopte neus, worden verlicht. Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik ervan, vooral in het geval van hypertensie, hartziekten, hyperthyreoïdie, diabetes, ernstige nier- of leveraandoeningen.

Lees ook: Geneesmiddelen voor weerstand

Zelfgemaakte verkoudheid manieren

Allereerst speelt de warmte van het lichaam een belangrijke rol. Dit kan op verschillende manieren, door het drinken van warme en verwarmende vloeistoffen, bijvoorbeeld thee met frambozensap, warm bad, het weken van je voeten in heet water of het wrijven van je voeten en borst met een verwarmende zalf, bij voorkeur kamfer. Aan de andere kant moet de temperatuur in de slaapkamer afkoelen en zorgen voor een goede luchtbevochtiging in de hele woning, omdat bevochtigde lucht de slijmvliezen beschermt tegen uitdroging en tegelijkertijd voorkomt dat de afscheiding verdikt.

Bekijk ook: Thuis manieren voor weerstand

Even belangrijk is een goede hydratatie van het lichaam. Je moet grote hoeveelheden vloeistoffen drinken, zoals vruchtenthee, fruitextracten of water met sap. Vloeistoffen verdunnen de neusafscheiding en zorgen voor de nodige micro-elementen.

In het geval van verkoudheid zijn inhalaties ideaal. U kunt infusies van kruiden gebruiken: kamille, tijm, salie, zuivering. U kunt ook bereiken voor essentiële oliën – eucalyptus, dennen, tea tree. De behandeling wordt zo bereid dat er enkele druppels olie per 1 liter water met kokend water aan de kom worden toegevoegd. Buig vervolgens je hoofd bedekt met een handdoek over verdampend water en adem je neus in en adem je mond uit voor een paar minuten (ongeveer 5).

Met etherische oliën kunt u ook een kussen, pyjama’s, hygiënische weefsels, dit zal ons helpen om beter te ademen. Het is ook een goede manier om rinitis bij kinderen te behandelen. Snijplakjes die verzadigd zijn met oliën om aan beddegoed of kleding te kleven, worden ook speciaal voor hen geproduceerd.

Kan voor u interessant zijn:

 • Hoe baaien te genezen
 • Cocktails en sappen voor weerstand

Category: gezondheid

5 comments

 1. Met deze straf heb ik drie werelden. Niet alleen word ik vaak verkouden (een paar keer per jaar is standaard, en soms zijn er meer), maar ook elke keer als ik mijn neus niet helemaal kan genezen. Hij trekt achter me aan en trekt en wil niet vergeven. Na 2-3 weken vermindert het maar verdwijnt niet tot het einde. Dan duurt het de komende 2 weken. Ik probeerde verschillende medicijnen en huismiddeltjes zoals thee met honing en gember, inademen van de geur van mierikswortel, amol, pijnboomolie. Niets helpt.

 2. ik heb hetzelfde. Er wordt gezegd dat de rinitis 7 dagen duurt, maar ik word niet beïnvloed door dit gezegde. Elke keer met een maand uit het hoofd. Niet dat mijn neus de hele tijd volledig verstopt is en het onmogelijk is om te ademen – dit is de eerste dagen het geval, en dan duurt zo’n middelzware rinitis lang.

 3. Misschien heb je de immuniteit verzwakt en vandaar deze problemen met het wegwerken van rinitis. Het is de moeite waard om vitaminen te nemen als preventieve maatregel en enkele maatregelen om de voeding te versterken. Veel groenten, fruit en specerijen verbeteren de immuniteit. Adaptogenen zijn ook goed.

 4. Ik had al een paar jaar last van verkoudheid en toen bleek het door de barrière heen te gaan. Ik heb de procedure doorlopen en na een probleem. Als de rinitis je niet wil laten gaan en je niet weet wat de reden is, raad ik een bezoek aan de laryngoloog aan. Hij zal de oorzaak, de genezing en de hoofdpijn vaststellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr