Collageen – een natuurlijk recept voor jeugd en gezondheid

gezonde huid
Citroen

Collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel dat verantwoordelijk is voor een goede conditie van de huid, pezen, gewrichten, botten en hoornvliezen van het oog. Het is het dat onze huid glad en strak maakt, de gewrichten efficiënt functioneren, de botten sterk zijn en de bloedvaten flexibel genoeg om een goede bloedcirculatie mogelijk te maken. Wanneer het schaars wordt met de leeftijd, verschijnen er onaangename uiterlijke symptomen en diverse gezondheidsproblemen. Leer hoe je een natuurlijk collageentekort kunt opvangen.

Collageen – eigenschappen en soorten

Natuurlijk collageen is een eiwit dat door het lichaam wordt geproduceerd en dat een bouwsteen is van bindweefsel. Rekbare en duurzame collageenvezels maken deel uit van de huid, het kraakbeen, de pezen en de botten en worden een soort bindmiddel van individuele weefsels. Ze beschermen de interne organen en houden ze in de juiste positie. Collageen is verantwoordelijk voor de vernieuwing van de huidcellen, de elasticiteit en beweeglijkheid van de gewrichten, de kracht van tanden en botten, de regeneratie van het kraakbeen. Het speelt ook een belangrijke rol in het functioneren van het immuunsysteem, omdat het de ontwikkeling van pathogene bacteriën en kankercellen remt.

Bij jonge organismen is er meestal voldoende eiwit in jonge organismen aanwezig om het regeneratie- en vernieuwingsproces goed te laten verlopen. Met het ouder worden wordt het vermogen van het lichaam om collageenvezels te reproduceren echter steeds kleiner, en degeneratieprocessen beginnen steeds meer te prevaleren boven vernieuwingsprocessen. Ongunstige veranderingen kunnen factoren als ziekte, stress, roken en milieuvervuiling versnellen.

Naast een toenemend tekort aan collageen en aandoeningen bij de regeneratie van collageenvezels, zijn er uiterlijke tekenen van huidveroudering en gezondheidsproblemen zoals gewrichtspijn en degeneratie, frequente botbreuken, parodontosis, zwakte, bloedarmoede.

De wetenschap onderscheidt momenteel enkele tientallen soorten collageen. De belangrijkste daarvan is:

 • collageen type I – verantwoordelijk voor de conditie van de inwendige organen, botten, gewrichten, huid, haar en nagels
 • collageen type II – ter ondersteuning van de opbouw van gewrichtskraakbeen
 • collageen van type III – speelt een belangrijke rol bij de bouw van pezen en bindweefsel, tanden, botten en kraakbeen

Naar gelang van de oorsprong wordt een onderscheid gemaakt tussen varkensvlees, rundvlees, gevogelte en viscollageen. Momenteel is viscollageen het meest gewaardeerd, omdat de werking ervan onder andere gebaseerd is op een effectieve reconstructie van natuurlijke collageenvezels die in het menselijk lichaam voorkomen. Bovendien heeft viscollageen een belangrijke invloed op de conditie van de huid en het haar, versnelt het de genezingsprocessen van wonden.

Effecten van collageenverlies op de huid

gezonde huid

Collageen, verantwoordelijk voor de elasticiteit en elasticiteit van de huid, is een soort structuur die de huid in stand houdt. In een jong organisme is het stabiel en sterk, maar met de jaren, als gevolg van stoffen die de natuurlijke regeneratie van collageenvezels ondersteunen, veroudert het, waardoor het zijn kracht en duurzaamheid verliest. Als gevolg hiervan verslechtert de conditie van de huid, en de tekenen hiervan zijn helaas zichtbaar, vooral in het gezicht en de hals. De huid verliest haar stevigheid en elasticiteit, rimpels, rimpels, groeven en verkleuringen verschijnen, oogleden en wangen vallen naar beneden, de huid wordt droog en dun.

De veranderingen omvatten ook andere delen van het lichaam, vandaar het optreden van cellulitis, striae en verwijde bloedvaten. De conditie van haar en nagels wordt slechter. Deze processen worden bevorderd door ongunstige omgevingsfactoren – zonnestraling of giftige stoffen en verontreinigende stoffen die in ons milieu aanwezig zijn.

Geen wonder dat steeds meer mensen zich wenden tot collageen bevattende cosmetica en supplementen om hun jeugdige uiterlijk zo lang mogelijk te behouden.

Collageen en gewrichten

Gewrichten zijn de beweegbare gewrichten van het bot in de zogenaamde placenta. Om wrijving te voorkomen en zo pijn in de gewrichten te voorkomen en zo de gewrichten in goede staat te houden, produceert het lichaam slijm en zijn de gewrichtsoppervlakken bedekt met kraakbeen en gewrichtsmembraan. Collageen speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren en de goede conditie van de gewrichten. Het is verantwoordelijk voor de juiste productie van gewrichtsvloeistof en beïnvloedt de conditie van het kraakbeen, de hardheid en flexibiliteit ervan, het bepaalt de efficiëntie en mobiliteit van gewrichten. Bovendien versnelt het de regeneratie van de aangetaste gebieden en vermindert het de reumatische klachten.

Een effectief supplement met collageen ter ondersteuning van de gezondheid van de gewrichten: Flexidium 400

flexidium 400

Collageen in het voedsel

Collageen van dierlijke oorsprong is aanwezig in veel voedingsmiddelen: vruchtengelei, gelei van varkens- of kalfsbouten, slachtafval, varkensknokkels, verschillende soorten delicatessenwinkels, zoals kopkaas. Het is echter moeilijk voor te stellen dat een dagelijkse voeding grote hoeveelheden van dergelijke producten bevat, vooral voor degenen die een gezonde levensstijl belangrijk vinden.

Daarom is het beter om van tevoren naar supplementen te grijpen om het tekort aan deze stof te compenseren, voordat we last hebben van symptomen van de menopauze en de volwassen leeftijd, vooral omdat de hoeveelheid collageen in het lichaam al na dertig jaar is afgenomen. Natuurlijk, als u rimpels of gewrichtspijn ervaart, is een supplementatie van collageen des te nuttiger om de effecten van een tekort aan collageen te verzachten en om u gezond en jonger op zoek naar langer te houden.

Collageen – Adviezen over de supplementatie

Net als bij andere supplementen hebben we nu zowel collageen in tabletten als in andere vormen. Het drinken van collageen is echter verreweg het populairst, meestal in de vorm van capsules of in water oplosbaar poeder.

Wat belangrijk is, aangezien vitamine C noodzakelijk is voor een goede synthese van collageen, is het de moeite waard om een product te kiezen dat deze beide stoffen bevat. FizzyCollagen+ is zo’n supplement, dat het meest waardevolle mariene collageen biedt in combinatie met vitamine C en andere schoonheidsverhogende ingrediënten. Het preparaat bevat collageen uit zeewatervissen, dat dankzij de op menselijk collageen lijkende structuur zeer goed verteerbaar en effectief is.

Lees: Beoordeling van FizzyCollageen

Category: schoonheid

8 comments

 1. Ik heb de laatste tijd veel gelezen over collageen en ik vraag me af of het echt kan helpen bij gewrichtsproblemen. Sinds enige tijd heb ik een probleem met mijn knie- en enkelgewrichten, en soms ook de ellebogen. Ze doen pijn en maken het moeilijker om te bewegen. Het heeft waarschijnlijk te maken met intensieve training, maar niet alleen dat. Ik merkte dat tocht of wind plus lage temperaturen het probleem verergeren. Heeft er iemand ervaring met collageenpreparaten? De meningen zijn heel verschillend en ik ben in de war, ik weet niet of het de moeite waard is om naar dergelijke maatregelen te grijpen.

 2. Ik heb hetzelfde. Ik train intensief en de gewrichten worden steeds zichtbaarder. Maar ik wil de sportschool niet opgeven en verliezen waar ik al jaren voor werk als het gaat om het uiterlijk van mijn figuur. (EN) Ik wil me graag aansluiten bij de vraag van de vorige spreker. Heeft iemand collageen gebruikt voor gewrichten? Helpt het?

 3. Jan80 jij bent degene die beslist – of het nu gaat om een grove training of gewrichten die zo nieuw en foutloos zijn als ze werken. Ik denk niet dat het mogelijk is om ze met elkaar te verbinden. We zullen een beetje training moeten opgeven. Ik praat een beetje omdat niemand je voor altijd van de sportschool zal laten afzien. Voor een tijdje, of gewoon relaxen met een lading en minder vaak lopen. Ik had hetzelfde en ik nam verschillende voorbereidingen en het hielp niet totdat ik de gewrichten rust gaf. Pas toen hadden ze de kans om zich rustig te regenereren.

 4. En ik denk dat je de training niet hoeft op te geven, maar dat je het gewoon moet aanpassen aan je eigen mogelijkheden en het rationeel moet plannen (en niet te vergeten de warming-up en stretching) en een ander belangrijk ding – om regelmatig oefeningen te doen om je gewrichten te versterken. Ze kunnen echt wonderen verrichten. Ze hebben me tenminste veel geholpen. Wat collageenpreparaten betreft, ik heb ze gebruikt en ik denk dat ze helpen, maar de beste manier om ze te combineren met oefeningen.

 5. Ik ben het ermee eens, je hoeft de training helemaal niet op te geven. Sport helpt de vijvers en schaadt ze niet. Het is beter om andere activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor de gewrichten onder de loep te nemen. Zo werden mijn gewrichten geraakt door staand werk en gebrek aan beweging. Toen ik mettertijd naar de sportschool ging, stopte alles. Ik heb geen pijn meer in mijn knieën of rug, niets meer. Normaal gesproken een nieuwe man.)

 6. Er was een vraag over het collageensupplement – ik nam en nam tot op de dag van vandaag en ik help persoonlijk veel. De gewrichten regenereren veel sneller en functioneren beter.

 7. Collageen helpt mij ook, maar dan vooral op de huid. Ik neem viscollageencapsules en wrijf elke avond collageencrème in. De effecten zijn groot. Rimpels zijn aanzienlijk verminderd en de teint is mooier. Ik raad elke vrouw in de veertig die zich wil herinneren hoe ze er tien jaar geleden uitzag: D.

 8. En het helpt me voor gewrichten en huid en voor alles 🙂 Ik drink al drie maanden viscollageen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het voor een snellere genezing van wonden en trauma’s zou zijn. Alles is prachtig geregenereerd en ik heb extra voordelen gevonden. Mijn huid is namelijk stevig geworden, ik zie er jonger en stralend uit, mijn haar en nagels zijn mooier en gezonder, mijn knieën spreken niet zo lang geleden. Alle pluspunten. Ik beveel het aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr