De ziekte van Hashimoto – symptomen, behandeling, dieet

Depressie

De schildklier speelt een sleutelrol in het functioneren van het hele lichaam. De hormonale economie, een goede stofwisseling, hartslag, stemming en huidconditie zijn afhankelijk van deze endocriene klier. Wanneer de schildklier faalt, zijn de effecten voelbaar in het werk van bijna elk orgaan. Helaas faalt dit belangrijke orgaan soms, en een van de meest voorkomende ziekten die het treft is de ziekte van Hashimoto.

Wat is Hashimoto’s ziekte?

Ook bekend als chronische lymfocytische schildklierontsteking, werd het voor het eerst beschreven in het begin van de 20e eeuw door een Japanse arts die het naar haar vernoemde. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat als gevolg van aandoeningen het immuunsysteem zijn eigen cellen vernietigt, wat resulteert in hypothyreoïdie. Andere auto-immuunziekten, ook wel auto-immuunziekten genoemd, zijn onder andere diabetes mellitus type 1, waarbij pancreascellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline, multiple sclerose, lupus of de ziekte van Basedow worden beschadigd.

De ziekte van Hashimoto is meestal progressief – hypothyreoïdie neemt toe en wordt vaak geassocieerd met veranderingen in de grootte van de schildklier, meestal de uitbreiding ervan. Soms ontwikkelt de ziekte zich echter niet en kunnen er zelfs remissies optreden, een vermindering van ontstekingsveranderingen en een vermindering van het aantal antilichamen. Dit laatste is meestal het geval wanneer de ziekte in verband wordt gebracht met omgevingsfactoren. Deze ziekte treft vooral vrouwen van veertig jaar en ouder.

De ziekte van Hashimoto – symptomen

De symptomen van lymfocytische schildklierontsteking kunnen zeer verschillend zijn en kunnen, vooral in het eerste stadium, helemaal niet voorkomen. Bovendien, als er symptomen zijn, zijn deze eerder te wijten aan hypothyreoïdie dan aan de ziekte van Hashimoto zelf. Een goede diagnose is pas mogelijk nadat gespecialiseerde laboratoriumtests, inclusief de concentratie van aTPO-antilichamen, zijn uitgevoerd. Er is ook echografie en histopathologisch onderzoek.

Waar moeten we in dit verband bijzondere aandacht aan besteden?

Als we vergezeld gaan van symptomen zoals…:

 • gevoel van vermoeidheid en zwakte, slaperigheid en apathie;
 • concentratieproblemen, motorische en mentale achterstand;
 • emotionele instabiliteit, een neiging tot depressie;
 • ongerechtvaardigde gewichtstoename;
 • een constant gevoel van kou;
 • menstruatiestoornissen;
 • huid- en haarproblemen (bleke en droge huid, broos en vallend haar);
 • vergroting van de schildklier, zwelling van het gezicht of de nek;

moeten we zeker het advies van een dokter inwinnen. Dit komt omdat deze verschijnselen zeer vaak wijzen op problemen met de schildklier. Daarnaast kan hypothyreoïdie veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto leiden tot hypertrofie van het hart met als gevolg een falende bloedsomloop, vochtophoping in de hartzak of de buikholte, ademhalingsproblemen, spierzwakte, spijsverteringsproblemen, veranderingen in het maagslijmvlies, menstruatiestoornissen, zwakte of gehoorverlies.

De ziekte van Hashimoto – behandeling

Na de noodzakelijke hormonale tests en diagnose worden de effecten van de ziekte, namelijk hypothyreoïdie, behandeld, omdat er geen effectieve behandeling is voor de ziekte van Hashimoto. De therapie is gebaseerd op het toedienen van schildklierhormonen, voornamelijk farmaceutica op basis van levothyroxine, een synthetische stof die de schildklierhormonen nabootst, die een gezonde levensstijl en een goede voeding leidt en de symptomen van hypothyreoïdie verlicht.

Bij milde schildklierproblemen, waarvoor geen tussenkomst van een arts nodig is, kan men naar voedingssupplementen grijpen die de gezondheid van de schildklier ondersteunen en de werking ervan verbeteren. Een daarvan is bijvoorbeeld Thyrolin, dat een samenstelling van plantaardige ingrediënten, vitaminen en mineralen bevat die niet alleen de schildklier ondersteunt, maar ook het lichaam versterkt, het hormonale evenwicht herstelt en de stofwisseling verbetert.

De ziekte van Hashimoto – het dieet dat we moeten volgen

Dieet is essentieel om de symptomen en zelfs remissies van ziekten te verlichten, temeer daar, zoals wetenschappelijk is aangetoond, de meeste ziekten hun oorsprong vinden in de darmen. Bovendien zijn darmstoornissen de meest waarschijnlijke oorzaak van auto-immuunziekten, aangezien het darmslijmvlies ongeveer 80% van de cellen van het immuunsysteem bevat.

Wat moeten mensen met lymfocytische schildklierontsteking eten?

In de eerste plaats producten die rijk zijn aan vezels. In het geval van deze darmaandoening werken de darmen langzamer, terwijl vezels hun peristaltiek stimuleren, gifstoffen uit het lichaam verwijderen en het gevoel van verzadiging verhogen. Deze uiterst nuttige stof is te vinden in volkoren graanproducten, bieten, wortelen en andere groenten, appels, bananen en andere vruchten, met name met een laag suikergehalte.

Ten tweede, eiwitten, maar niet in alle vormen. Vlees, eieren, vis, zeevruchten, peulvruchten, geiten- en schapenkazen worden aanbevolen. Koemelk en melkproducten moeten echter eerder worden vermeden, vooral omdat de ziekte van Hashimoto vaak gepaard gaat met lactose-intolerantie.

Ten derde, goede koolhydraten, of zogenaamde enkelvoudige suikers, die in snoepjes zoals chocolade of repen zitten, maar complexe koolhydraten die worden geleverd door bijvoorbeeld gries, rijst, aardappelen, pasta, peulvruchten en andere groenten en fruit.

Wat moet worden vermeden?

Aanbevolen wordt om de consumptie van zogenaamde kruisbloemigen, zoals kool, spruitjes, bloemkool, broccoli, boerenkool, radijs, lamsgroenten en noten, te beperken. Ze bevatten chemische verbindingen die jodium binden. Als het gaat om deze groenten, moet je ze in een open pot koken, in welk geval de schadelijke stoffen ontsnappen.

Soja en voedingsmiddelen die deze bevatten, waaronder kant-en-klare vleeswaren, moeten worden vermeden, aangezien soja een negatief effect heeft op de zieke schildklier van de schildklier.

In geval van lactose-intolerantie geen melk of melkproducten gebruiken, in geval van glutenintolerantie alle graanproducten van het menu verwijderen.

We sluiten hoog verwerkt voedsel, alcohol, sterke koffie en thee absoluut uit, we reduceren suiker tot een minimum of vervangen het zelfs door zoetstof, zoals vuur dat we snoepjes vermijden.

In het algemeen moet het dieet voor de ziekte van Hashimoto’s gevarieerd zijn, het menu moet rijk zijn aan voedingsstoffen, maar tegelijkertijd moet het de ontsteking verlichten zonder complicaties in de spijsvertering te veroorzaken. Het meest aanbevolen dieet lijkt dicht bij de Middellandse Zee te liggen, op basis van groenten, fruit, vis en schaaldieren, olie en water van goede kwaliteit.

Category: gezondheid

3 comments

 1. Ik kom net terug met een diagnose van de dokter – Hashimoto. Om eerlijk te zijn ben ik een beetje bang, maar aan de andere kant is het goed om eindelijk te weten wat de oorzaak is van het slechte humeur of de vetheid zonder enige reden. Ik gebruik medicijnen en ik gebruik een aanbevolen dieet. Maar zal dat helpen?

 2. Het zal helpen. Mijn medicatie en de verandering van dieet hebben me zeker geholpen. De ziekte is helemaal niet hinderlijk als je regelmatig voor jezelf zorgt.

 3. Ik bevestig dat Hashimoto niet zo eng is als zij ze schilderen. Het introduceren van een gezonde levensstijl heeft me veel geholpen – dieet, schildkliersupplementen, activiteit, gebrek aan stress. De symptomen van de ziekte zijn tot nu toe verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr