analysis 2030265 1280

Fuleren C60 – een prachtige koolstofmolecule met buitengewone eigenschappen

Volle C60 is een ongebruikelijke koolstofverbinding. Verrassend steleffect proef

fuleren c60

Het begin van de ontdekking werd gegeven door de Engelse wetenschapper Harold Kroto, die tijdens zijn studie van uitgestorven sterren met de spectroscopische methode een unieke spectrale band opmerkte, die kenmerkend is voor koolstofverbindingen. Bijna tegelijkertijd kwamen wetenschappers onder leiding van Richard Smalley van de Universiteit van Houston ongewone chemische verbindingen tegen. Samen vormden ze een team dat al snel het bestaan van een stof ontdekte, later fullerenes genoemd.

Aanvankelijk werd het belang van de ontdekking onderschat, omdat het leek alsof we te maken hadden met een andere wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Na verloop van tijd bleek echter dat deze deeltjes, vooral Fuleren C60, een aantal praktische toepassingen hebben.

Deze allotrope koolstofvariëteiten zijn moleculen die bestaan uit een even aantal koolstofatomen, van 28 tot 1500, die een lege kooiachtige structuur binnenin vormen. De eenvoudigste fullereen molecule bestaat uit 60 koolstofatomen en heeft de vorm van een voetbal. Het wordt gevonden in meteorieten, interstellaire ruimtes en nevels die overblijven van uitgestorven sterren, en op aarde in kleine hoeveelheden in sommige rotsen en in een schoorsteenholte. Al snel werd ook de methode ontwikkeld om fullerenes te verkrijgen door een ingewikkeld proces van verbranding en scheiding van individuele cultivars.

Volle C60 – eigenschappen en toepassingen in de geneeskunde

De chemische eigenschappen van fullerenen zijn vergelijkbaar met die van aromatische koolwaterstoffen, maar hun grote voordeel, vooral in de context van medisch gebruik, is het feit dat ze uitstekende antioxidanten zijn. Geen wonder dat dit potentieel grote belangstelling wekt, en het vermeende vermogen om vrije radicalen op te nemen en te deactiveren is het onderwerp geworden van talrijke klinische proeven en experimenten.

Ze vertoonden uitzonderlijke antioxiderende eigenschappen van fullerenen en hun nut als draagstof voor geneesmiddelen. Het wordt steeds gedurfder om een systeem te ontwikkelen waarin een therapeutische of diagnostische stof in de C60 wordt geplaatst en vrij door het lichaam circuleert.

Ratstudies hebben zonder enige twijfel bevestigd dat de overleving van met fullereen behandelde dieren bijna twee keer zo lang is als die van de controlegroep op een normaal dieet. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat Fuleren C60 de celdood vertraagt en zeer effectief is in het verminderen van oxidatieve stress, een van de belangrijkste oorzaken van veroudering.

De effectiviteit van C60 bij het verwijderen van vrije radicalen is het gevolg van het feit dat het molecuul een grote en stabiele structuur heeft, die gevormd wordt door dubbele bindingen van koolstofatomen, waardoor het gemakkelijk te binden is met andere atomen, waaronder vrije zuurstofatomen, d.w.z. vrije radicalen.

Geschat wordt dat tot 34 radicalen zich bij één enkele Fuleren C60-molecule kunnen voegen. Zo absorbeert de C60, terwijl hij door het lichaam reist, een bepaalde hoeveelheid vrije zuurstofatomen en herstelt hij het natuurlijke evenwicht tussen deze atomen en de antioxidanten.

Met wat is oxidatieve stress en wat zijn de gevolgen ervan voor de gezondheid?

virusbestrijding

Zuurstof en voedingsstoffen, die een bron van energie zijn, zijn essentieel voor het leven van het organisme. De processen van ademhaling en metabolisme gaan gepaard met de vorming van zeer actieve deeltjes zoals zuurstofradicalen.

Ze worden vrije radicalen genoemd omdat het zuurstofatomen zijn die van één elektron verstoken zijn en het ontbrekende elektron uit andere atomen, eiwitten, vetten, koolhydraten, nucleïnezuren en eiwitten onderscheppen. Dit kan op zijn beurt leiden tot de vernietiging van eiwitstructuren, schade aan celmembranen, en zelfs tot DNA en genmutaties. Het is dankzij de werking van vrije radicalen dat bloedvaten, atherosclerose, hoog cholesterolgehalte, hypertensie, diabetes, kanker en andere ziekten worden vernietigd.

Vrije radicalen zijn een natuurlijk onderdeel van het lichaam en zolang er een evenwicht tussen hen en antioxidanten is, gebeurt er niets slechts. Het menselijk lichaam heeft een systeem van eiwitten, enzymen, eiwitten, eiwitten, micro-elementen die actieve zuurstofatomen opvangen – ze worden antioxidanten of antioxidanten genoemd. Daarnaast zijn vrije radicalen essentieel voor het leven, niet in de laatste plaats omdat ze de basis vormen voor het functioneren van het immuunsysteem.

Het gebrek aan een natuurlijk evenwicht tussen de effecten van zuurstofradicalen en het biologische vermogen om ze te verwijderen of de geleden verliezen te herstellen, veroorzaakt echter oxidatieve stress, en de lijst van schade veroorzaakt door binnendringende reactieve zuurstofsoorten is lang.

Oxidatieve stress is een van de belangrijkste factoren die veroudering veroorzaken en speelt een leidende rol in de ontwikkeling van ziekten zoals hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, degeneratieve veranderingen, kanker, ontstekingen, diabetes, astma, spijsverteringsproblemen, reumatoïde artritis en zelfs cataracten. Bovendien geloven veel artsen dat oxidatieve stress de oorzaak is van sclerose en de ziekte van Parkinson.

Zoals om de negatieve impact van vrije radicalen te minimaliseren?

We moeten ons ervan bewust zijn dat de aanwezigheid van reactieve zuurstofatomen op zich al duidelijk en gezondheidsneutraal is, tenzij ze in te grote aantallen voorkomen. Ondertussen dragen wij zelf, door een ongepaste levensstijl te leiden, bij aan de vorming van een overmaat aan antioxidanten, terwijl we tegelijkertijd niet genoeg antioxidanten leveren. Op deze manier bevorderen we de verstoring van het natuurlijke evenwicht en het optreden van oxidatieve stress.

De belangrijkste oorzaken van overmatige vrije radicalen zijn

  • roken van sigaretten – de stoffen in nicotine en sigarettenrook bevatten veel vrije radicalen en verminderen het gehalte aan antioxidanten in het bloed aanzienlijk;
  • vervuilde lucht – net als bij het verbranden van sigaretten;
  • Voortdurende stress – kan bijdragen aan de ontwikkeling van veel gevaarlijke ziekten;
  • overmatig alcoholgebruik;
  • langdurig zonnebaden, d.w.z. blootstelling aan UV-straling;
  • een abnormaal dieet, rijk aan verwerkte producten, zonder natuurlijke antioxidanten;
  • te inspannende training – zorgen voor een aanzienlijke versnelling van de stofwisseling en dus voor een verhoogde productie van vrije radicalen.

Het antwoord op deze risico’s is om het lichaam te voorzien van een adequate hoeveelheid antioxidanten, zowel door middel van een gezonde levensstijl als door het toevoegen van de juiste stoffen. Een zeer belangrijke rol speelt een goede voeding, rijk aan vitamine C, E, bètacaroteen of lycopeen – een van de sterkste, naast vitamine C, antioxidanten.

Het menu moet daarom gebaseerd zijn op verse groenten en fruit – wortelen, groene peterselie, spruiten, spruitjes, tomaten, zwarte bessen, spinazie, broccoli, bramen, watermeloenen, volkoren graanproducten, vis, melk en melkproducten, spruiten, zaden en noten. Thee, rode wijn (in kleine hoeveelheden) en cacao helpen ook. Even belangrijk is een gematigde maar systematische lichamelijke activiteit, het vermijden van stimulerende middelen, het vermogen om spanningen te verlichten en frequente rust.

Volle C60 – pro-gezondheidseigenschappen en belang voor het organisme in de het proces van de bestrijding van vrije radicalen

fuleren c60

Het is bekend dat vitamine C een krachtige antioxidant is. Veel mensen zullen verbaasd zijn te horen dat Fuleren C60 naar verluidt veel grotere antioxiderende eigenschappen heeft dan Fuleren C60.

Hoewel het geen volledig onderzocht deeltje is en er bij sommige onderzoekers enige twijfel bestaat of systematische suppletie, bijvoorbeeld, geen verstoring van de DNA-structuur veroorzaakt, lijken de vele klinische studies die tot nu toe zijn uitgevoerd het effect van oxidatieve stressverlichting te bevestigen. Niet alleen dierproeven, maar ook de opname van C60 door vrijwilligers heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Ze vonden aanzienlijke verbeteringen in gezondheid en welzijn, snellere spierregeneratie na het sporten en zelfs een jonger uiterlijk.

Het meest interessant zijn de mogelijkheden van fullereen in termen van het remmen van het verouderingsproces. En hoewel wetenschappers doorgaan met het analyseren van deze koolstofmolecule in termen van zijn pro-gezondheidspotentieel, is de ontdekking en het potentieel ervan een doorbraak voor de geneeskunde en dus voor onze gezondheid en een langer leven. Ook al duurt het lang voordat de C60 volledig gevalideerd is en het product op de markt komt, het is de moeite waard om te wachten met het vooruitzicht van veroudering en een gezonder en langer leven.

land

Het kan echter nu al met zekerheid worden bevestigd dat fullereen de ontwikkeling van virussen blokkeert en ontstekingen bestrijdt, en ook een destructief effect heeft op kankercellen door de aminozuren ervan te beschadigen. Het ondersteunt ook de behandeling van orthopedische verwondingen en verbetert naar de mening van sommige artsen chronische ontstekingsziekten – Crohn ziekte, multiple sclerose, prikkelbare en lekkende darmsyndroom.

Het is te hopen dat het vermogen van Fuleren C60 om oxidatieve stress te weerstaan definitief zal worden bevestigd en dat de verbinding op grote schaal beschikbaar zal komen als een universeel heilzaam gezondheidssupplement.

Ook een ontmoeting: VBD-olie

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin