Akkerpaardenstaart (Equisetum arvense L) is een interessant kruid dat de moeite waard is om in uw keuken te hebben. Onder het mom van een gewoon “kruid” verbergt het een schatkamer van veelzijdige geneeskrachtige eigenschappen. Dankzij zijn bijzondere samenstelling (onder meer de aanwezigheid van gemakkelijk opneembare silica) heeft het een gunstige invloed op de conditie van huid, haar en nagels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat akkerpaardenstaart een van de populairste natuurlijke ingrediënten is voor thuiszorgbehandelingen, zoals lichaams- en gezichtsmaskers, kompressen, haarwassen en haarspoelingen. Het zit ook in veel voedingssupplementen en cosmetica. Voor veel mensen is er geen ander kruid zo effectief voor het haar! Lees het artikel en kom meer te weten over het brede scala aan eigenschappen van akkerpaardenstaart!
Inhoudsopgave
- 1 Akkerpaardenstaart – Wat is deze plant?
- 2 Akkerpaardenstaart – plantensamenstelling
- 3 Akkerpaardenstaart – geneeskrachtige eigenschappen
- 3.1 Akkerpaardenstaart heeft een positief effect op de bloedsomloop
- 3.2 Akkerpaardenstaart helpt bij aandoeningen van de urinewegen
- 3.3 Heermoes is een natuurlijk recept voor wonden, infecties en huidziekten
- 3.4 Akkerpaardenstaart stimuleert de reiniging van het lichaam van gifstoffen
- 3.5 Akkerpaardenstaart verbetert de spijsvertering en reguleert de stofwisseling
- 3.6 Akkerpaardenstaart ondersteunt de immuniteit
- 3.7 Andere gezondheidsbevorderende eigenschappen van akkerpaardenstaart
- 4 Akkerpaardenstaart voor het haar
Akkerpaardenstaart – Wat is deze plant?
Heermoes wordt beschouwd als een van de oudste planten op aarde. Hij behoort tot de familie van de paardenstaart en ziet eruit als een kleine kerstboom. Wanneer over de stengels wordt gewreven, maken ze een karakteristiek krakend geluid, waar de naam vandaan komt.
In zijn vrije staat groeit akkerpaardenstaart bijna overal (o.a. weiden, akkers, hellingen, bermen, spoordijken, tuinen, bermen). Het verspreidt zich snel en regenereert gemakkelijk. Het komt veel voor en verspreidt zich bijna wereldwijd. Interessant is dat deze waardevolle medicinale plant op veel plaatsen als een hardnekkig onkruid wordt beschouwd.
Akkerpaardenstaart – plantensamenstelling
Goed opneembare siliciumverbindingen zijn het belangrijkste, maar zeker niet het enige voordeel van akkerpaardenstaart. In de samenstelling ervan vinden we een rijke poel van antioxidanten en andere waardevolle bio-stoffen.
Met behulp van akkerpaardenstaart kruid, voorzien we het lichaam van de volgende componenten:
- organische zuren (met inbegrip van ascorbinezuur en aconitinezuur),
- bioflavonoïden (ecivetine, isoquercitrine, quercetine, luteoline, apigenine, camferol)
- saponinen,
- tannines,
- plantensterolen,
- harsen,
- bitters,
- fenolzuren,
- kalium,
- kiezelzuur (silica),
- magnesium,
- calcium
- mangaan,
- fosfor.
Akkerpaardenstaart – geneeskrachtige eigenschappen
Akkerpaardenstaart is een kruid met tientallen waardevolle werkingen. Laten we eens nagaan welke voordelen we kunnen ontlenen aan het systematisch gebruik ervan.
Akkerpaardenstaart heeft een positief effect op de bloedsomloop
Een van de voordelen van akkerpaardenstaart (onder andere dankzij bestanddelen als kalium- en magnesiumzouten, kiezelzuur, fytosterolen en quercetine) is de positieve invloed op de bloedvaten en het hart. Het helpt het hart normaliseren, voorkomt hartritmestoornissen, verbetert de bloedcirculatie. Het verlaagt de bloeddruk, normaliseert het cholesterolgehalte en vermindert het risico op atherosclerose en andere hart- en vaatziekten.
Dankzij het hoge gehalte aan flavonoïden en silica versterkt en verzegelt het de bloedvatwanden, waardoor hun permeabiliteit vermindert. Akkerpaardenstaart heeft ook een lichte hematopoëtische werking (verhoogt het aantal rode bloedcellen). Bovendien helpt het om bloedingen te stoppen, is het nuttig bij diverse bloedingen, overmatige menstruatie, spataderen van de anus, zweren van de dikke darm, maagzweren.
Akkerpaardenstaart helpt bij aandoeningen van de urinewegen
Heermoes heeft een gunstige invloed op de gezondheid van de urinewegen. Door de urineproductie te stimuleren, verbetert het de nierfunctie en voorkomt het de vorming en het vasthouden van zand en stenen in de nieren. Het is nuttig bij ontstekingen van de urinewegen (bestrijdt bacteriën die infecties veroorzaken en heeft een ontstekingsremmend effect). Het heeft ook een gunstige invloed op de galwegen. Het ondersteunt ook de behandeling van urolithiasis en jicht.
Heermoes is een natuurlijk recept voor wonden, infecties en huidziekten
Dankzij akkerpaardenstaartkruid, of het nu uitwendig of inwendig wordt toegepast (en idealiter beide), kunnen we rekenen op een snellere en efficiëntere genezing van vele huidkwalen en -ziekten.
Heermoes stimuleert de synthese van huidcellen en verbetert de conditie van het bindweefsel en de slijmvliezen. Door de groei van nieuw weefsel te stimuleren en het regeneratieproces te ondersteunen, draagt het bij tot een algehele verbetering van de conditie van de huid. Vermeldenswaard zijn ook de ontstekingsremmende, reinigende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van akkerpaardenstaart, waardoor diverse huiduitbarstingen en infecties beter kunnen worden bestreden.
Bij welke huidaandoeningen en -ziekten is akkerpaardenstaart nuttig? Het helpt bij de bestrijding van seborroïsch eczeem, roos, psoriasis, seborroïsche dermatitis, ringworm, eczeem, uitslag en acne. Het helpt om sneller van abcessen, steenpuisten en zweren af te komen. Het verzacht irritaties, is nuttig bij brandwonden en zwellingen. Het vertoont eigenschappen die de wondgenezing versnellen.
Akkerpaardenstaart stimuleert de reiniging van het lichaam van gifstoffen
Akkerpaardenstaart staat ook bekend om zijn vermogen het lichaam te reinigen. Omdat het een diureticum is, stimuleert het de verwijdering (samen met de urine) van schadelijke stofwisselingsproducten, toxines en zware metalen uit het lichaam. Naast zijn ontgiftende werking helpt het het lichaam te ontdoen van alle ziekteverwekkers, zoals parasieten, bacteriën, virussen en schimmels.
Akkerpaardenstaart verbetert de spijsvertering en reguleert de stofwisseling
Het is de moeite waard om vriendschap te sluiten met akkerpaardenstaart in geval van spijsverteringsproblemen, problemen met een verhoogde bloedsuikerspiegel, een trage stofwisseling en een gemakkelijke gewichtstoename.
Een aftreksel van akkerpaardenstaart verbetert de werking van het spijsverteringskanaal en verlicht spijsverteringsstoornissen na een zware maaltijd. Het helpt tegen een opgeblazen gevoel en constipatie en verlicht buikkrampen en -pijnen. Regelmatig gebruik van heermoes helpt ook de stofwisseling te verbeteren en de werking van de alvleesklier te verbeteren. Het kan ook een effect hebben op het verlagen van het glucosegehalte in de bloedbaan.
Akkerpaardenstaart ondersteunt de immuniteit
Dankzij talrijke antioxidanten helpt akkerpaardenstaart een hoge immuniteit op te bouwen en vermindert het risico op beschavingsziekten. Door schadelijke vrije radicalen te bestrijden, beschermt het de cellen tegen beschadiging. Het remt ontstekingsprocessen, vertraagt de veroudering van het lichaam, geeft energie en vitaliteit.
Andere gezondheidsbevorderende eigenschappen van akkerpaardenstaart
- versterkt botten en verbetert hun dichtheid,
- het is nuttig bij reumatische aandoeningen,
- helpt tegen artritische pijnen,
- aanvullen van tekorten aan micronutriënten,
- ondersteunt de leverfunctie,
- heeft een ontspannend effect,
- het kan worden gebruikt als mondspoeling bij ontsteking van keel en mondholte en bloedend tandvlees,
- heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, verbetert de hersenfunctie,
- het is nuttig bij problemen met overmatig zweten,
- versterkt haar en nagels,
- verbetert de huidconditie, verhoogt de elasticiteit van de opperhuid en stimuleert de collageensynthese, verstevigt, maakt de huid glad en revitaliseert.
Akkerpaardenstaart voor het haar
Door systematisch akkerpaardenstaart op het haar aan te brengen, versterken we het, stoppen we overmatig haarverlies en activeren we het proces van regeneratie en dynamische groei. De stof die verantwoordelijk is voor deze waardevolle eigenschappen is hoofdzakelijk silicium, waarvan veel aanwezig is in akkerpaardenstaart (in de vorm van in water oplosbaar, perfect opneembaar kiezelzuur). Hoe werkt akkerpaardenstaart op het haar?
Akkerpaardenstaart revitaliseert en versterkt het haar en stimuleert de groei ervan
De aanwezigheid van veel werkzame stoffen in een hoge concentratie en in een gemakkelijk opneembare vorm is de reden waarom akkerpaardenstaart tot de meest effectieve, beste kruiden tegen haaruitval behoort. Een bijkomend voordeel van deze plant is de eliminatie van vele andere haarimperfecties en hoofdhuidziekten: roos, broosheid en breekbaarheid van het haar, verzwakking en verlies van haarvolume, langzame haargroei, verlies van haarstructuurDe verbindingen in de paardenstaartplant zijn onder meer: heermoes, paardenstaart, heermoes, heermoes, heermoes, heermoes, heermoes, heermoes, heermoes, heermoes.
De bestanddelen in akkerpaardenstaart ondersteunen de uitgebreide mineralisatie van het haar. Het haar wordt minder broos en breekbaar en wint aan kwaliteit. De versterkende en herstellende werking van akkerpaardenstaart gaat hand in hand met een versnelling van het haargroeiproces. Heermoes maakt het haar ook dikker, gladder, glanzender en beter gevoed.
Kijk eens naar het intensieve veld heermoes supplement voor snelle haargroei en haarregeneratie: Locerin
Akkerpaardenstaart blokkeert de schadelijke effecten van het hormoon DHT
Mensen die aan mannelijke kaalheid lijden, hebben vaak twijfels over de doeltreffendheid van kruidenbehandelingen. Als het probleem nog niet in een vergevorderd stadium is, kan akkerpaardenstaart het proces van verder haarverlies afremmen. Afgezien van de waardevolle eigenschappen die de haarbollen en -wortels versterken, heeft het nog een voordeel in de vorm van het blokkeren van de werking van het DHT hormoon, dat een negatieve invloed heeft op de haarfollikels.
Akkerpaardenstaart voorkomt minimalisering en afsterven van de haarfollikels en activeert deze om haar met een voldoende lange groeifase te produceren. Voor de beste resultaten moet heermoes extract gedurende een lange periode oraal worden ingenomen, en daarnaast moet heermoes in de vorm van maskers en wassen op het haar worden aangebracht.
Ontdek het voedingssupplement voor de behandeling van kaalheid met een multi-dosis van akkerpaardenstaart in de formule: Profolan
Hoe gebruik je akkerpaardenstaart voor het haar?
Thuisbehandelingen met akkerpaardenstaart voor het haar zijn snel en gemakkelijk. Om zichtbare effecten te bereiken, moeten ze regelmatig worden aangebracht.
Veld paardenstaart spoeling
Giet ongeveer 500 ml kokend water over 2 lepels akkerpaardenstaartkruid. Brouw onder de dekmantel. Wanneer het is afgekoeld, giet u het in een kom en laat u het in uw haar weken terwijl u uw hoofdhuid masseert. Na een paar minuten laat u het water uit uw haar lopen en droogt u het (bij voorkeur op natuurlijke wijze, zonder föhn). Een of twee keer per week gebruiken.
Veld heermoes haarmasker
Maal 3 eetlepels akkerpaardenstaart tot een poeder (in een blender of molen). Voeg een eetlepel haarolie (bijv. argan, jojoba, lijnzaad of andere), citroensap en een eetlepel honing toe. Breng de pasta over het hele haar aan en masseer de hoofdhuid lichtjes. Was het masker na 30 minuten. Gebruik het één of twee keer per week.
Hydrolyt met akkerpaardenstaart
Maak een aftreksel van 1 eetlepel akkerpaardenstaart en 150 ml water. Voeg een eetlepel haarolie toe (bijv. saffloer- of arganolie). Roer. Giet in een verstuiverflesje. Voor elke shampoobeurt sprayt u het hydrolaat over uw haar en hoofdhuid. Wrijf de vloeistof lichtjes in de hoofdhuid. Was je haar na 20-30 minuten.
Lees ook: Brandnetel voor het haar