Hoe de neusbijholten te genezen? Thuis en andere manieren…

kruidenthee

Een loopneus en hoofdpijn kunnen een gewone verkoudheid zijn, maar het kan ook een symptoom zijn van een ontstoken neusbijholten. Wat nog erger is, elk jaar worstelen zelfs enkele miljoenen mensen met deze ziekte zonder het te weten. Geschat wordt dat maar liefst een derde van de Nederlanders heeft geleden aan een ontstoken neusbijholten en een vijfde aan chronische loopneus. Hoe de neusbijholten te genezen? Lees dit artikel!

Wat is ontstoken neusbijholten?

Aasplaatsen zijn met lucht gevulde holtes in de schedel, verbonden met de neusholte. Naast het fungeren als een schokdemper voor de delicate structuren van de hersenen, spelen ze ook andere rollen, zoals het bevochtigen van de lucht die door de neus wordt ingeademd. Ze bestaan uit: frontale sinussen, maxillaire sinussen, zeefcellen en wigvormige sinussen.

Ontstoken neusbijholten is een ontstekingsproces van de slijmvliezen aan de binnenkant van de neusbijholten als gevolg van verstoringen in de natuurlijke ventilatie. Hierdoor is het moeilijk om het slijm en de afscheiding van de occlusie van de sinusmond te verwijderen. Bacteriën die de verspreiding van de infectie veroorzaken vermenigvuldigen zich, de lucht die niet kan ontsnappen aan de randen tegen de sinuswanden, wat pijn veroorzaakt. De ontsteking kan acuut zijn, geneest na ongeveer 3 weken, chronisch, veel langer aanhoudend, ongeveer 8 weken, of terugkerend, wanneer een acute ontsteking meerdere malen per jaar optreedt.

Terwijl gezonde neusbijholtes geen problemen veroorzaken, kunnen de zieken het leven ondraaglijk maken. Ontsteking en de symptomen zijn het gevolg van een bacteriële of virale infectie. De sinuspijn, gelegen in het gebied van de besmettelijke sinus, subfebriele toestand, obstructie van de neus, intensieve afvoer naar de keel, soms hoesten.

Lees ook: Thuis manieren om weerstand te weerstaan

Acute en chronische ontstoken neusbijholtes

De acute vorm van infectie wordt gekenmerkt door een plotseling optreden van een verkoudheid of een infectie met bacteriën of virussen. Typische symptomen verdwijnen meestal na ongeveer 2-3 weken. Acuut optredende ontstekingen kunnen echter ondanks de gebruikte behandeling terugkerend zijn. Dit is een chronische vorm als de ziekte meerdere malen per jaar optreedt, of ongeveer 8 weken aanhoudt bij volwassenen en zelfs 12 weken bij kinderen.

In dergelijke situaties, vooral wanneer, ondanks de verandering in de behandelingsmethode, de symptomen niet alleen niet verdwijnen, maar zelfs verergeren, is een chirurgische ingreep soms noodzakelijk. Het doel is om pathologische veranderingen die het gevolg zijn van een langdurige infectie te elimineren.

Chronische, onbehandelde of slecht behandelde neusbijholten kan jaren duren en een mild verloop hebben, met periodes van verergering. Het lijdt geen twijfel dat de toenemende symptomen, zelfs van tijd tot tijd, de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk verslechteren. Een langdurige loopneus, hoofdpijn, verstopte neus en keelafscheiding zijn zeker geen genot.

Hoe kan ik een zieke neusbijholten genezen?

tablets

Bij de behandeling van acute ontstekingen worden preparaten gebruikt die ibuprofen, pijnstillende en ontstekingsremmende en pseudo-efedrine bevatten, die de zwelling van de slijmvliezen verminderen en de neusholte en ontsteking estuaria ontlasten. In ernstigere gevallen kan uw arts antibiotica en steroïden voorschrijven.

De hedendaagse geneeskunde beschikt over goede instrumenten om een goede diagnose te stellen en beslissingen te nemen over verdere behandeling. Een dergelijk instrument is bijvoorbeeld een endoscopisch onderzoek, dat een nauwkeurig onderzoek en beoordeling van de aandoening en mogelijke veranderingen in de neusholte en ontsteking estuaria mogelijk maakt. In het geval van terugkerende ontstekingen worden soms swaps en culturen uitgevoerd om te bepalen welke bacteriën de oorzaak zijn van de ziekte.

Soms vereist de behandeling van ontstoken neusbijholten een chirurgische ingreep. Het treedt op wanneer de laryngoloog permanente en significante pathologische veranderingen in de neusbijholtes opmerkt. Een chirurgische behandeling is ook noodzakelijk in geval van aangeboren of verworven afwijkingen in de anatomische structuur van de neusbijholtes, waardoor een goede luchtstroom wordt voorkomen. Het meest nauwkeurige onderzoek voor de operatie is de computertomografie van de neus en de neusbijholtes, waardoor het mogelijk is om anatomische anomalieën, veranderingen als gevolg van ontstekingen en de omvang ervan op te sporen.

Zelfgemaakte manieren voor ontstoken neusbijholten

Inhalaties

thee met mij

Als je te maken hebt met een individuele infectie in de beginfase, is het de moeite waard om te proberen de ontstoken neusbijholten te genezen met behulp van natuurlijke methoden die voor iedereen beschikbaar zijn. Net als bij rinitis zal inhalatie in ontstoken neusbijholten de belangrijkste methode zijn in termen van effectiviteit. Het kan voor dit doel worden gebruikt:

 • Keukenzout – in een schotel met heet water voeg een paar lepels zout toe, meng, bedek de kop met een handdoek en adem een paar minuten in. Inhalaties worden één keer per dag gedurende 5 dagen uitgevoerd.
 • Kruideninfusies – kamille, tijm, pepermunt, salie, zuivering. Brouw 50 gram kruiden in een liter water en adem ongeveer 10 minuten per dag in.
 • Etherische oliën – tijm, pijnboom, amandel, eucalyptus, munt. Voeg een paar druppels olie toe aan heet water, herhaal de inhalatie zoals hierboven.

Controleren: Hoe uw lichaam te versterken

Neusbijholten spoeling

Niet erg prettig, maar effectieve methode is het spoelen van de frontale neusbijholten. Dit type behandeling reinigt de neus en de Neusbijholtes, vergemakkelijkt de ademhaling, verlicht de pijn. Gedestilleerd water, zeewater of zout water worden gebruikt voor irrigatie. Spoelen kan met een neusvijg, pipet of druppelaar. Het mag niet langer dan enkele minuten duren en in geval van pijn of bloedingen moet het onmiddellijk worden gestopt.

Kompressen

Een andere zelfgemaakte manier is het gebruik van warme kompressen. Ze worden lokaal gebruikt, bijvoorbeeld aan de voet van de neus, en zijn gemaakt van heet zout, dat in een schone doek wordt gewikkeld en op een pijnlijke plaats wordt aangebracht.

Kruiden

Tot slot werken diverse laurierkruiden, die niet alleen uitwendig worden gebruikt, in de vorm van inhalatie, maar ook inwendig, in de vorm van siropen, infusies, theeën en tincturen, zeer goed. Hier zijn enkele voorbeelden van toepassingen:

 • Tijmsiroop – een bos verse tijm giet 1,5 liter water, kook op laag vuur gedurende een half uur, na afkoeling 2 eetlepels boekweithoning en sap van een citroen toevoegen. Neem 3 keer per dag een lepel.
 • Infusie van limoenbloesem en gedroogde frambozen – stoom een theelepel kruiden voor ongeveer 10 minuten, na afkoeling toevoegen honingdauw honing, 5 keer per dag drinken.
 • Tinctuur van knoflook en mulleïnebloem – meng 10 fijngehakte knoflookteentjes met een handvol gedroogd kruid, giet een glas spiritus erover en zet op een donkere plaats voor 2-3 weken opzij. Daarna zeven, in een flesje gieten en de volgende 5 weken laten staan. Drink 3 keer per dag.

De redactie beveelt aan:

 • Tran voor weerstand
 • Vitaminen voor weerstand

Category: gezondheid

5 comments

 1. Hallo. In de winter vecht ik elk jaar tegen de ontstoken neusbijholten. Helaas win ik niet: (Elk jaar is het hetzelfde, hoofdpijn, misschien niet te sterk maar wel erg vervelend, constante kou, verstopte neus, soms een gevoel van verstopte oren……. Een soort bloedbad. Je moet beginnen met inhaleren en spoelen, omdat de tabletten en vitaminen zelf niet veel geven. Heeft iemand inhalatie geprobeerd? Werken ze op de lange termijn?

 2. Ik heb elk jaar hetzelfde probleem als het koud is. Ik heb nog niet geïnhaleerd, maar voor deze sinus spoelen ja (met fysiologisch zout). En ik moet zeggen dat ik blij ben. Daarom is veel reliëf aan te bevelen.

 3. in mijn geval manifesteert ontstoken neusbijholten zich niet alleen in de winter maar ook in andere seizoenen van het jaar. Ik merkte dat ik erg gevoelig was voor de wind, zodra de wind harder begon te waaien (wat de laatste tijd steeds vaker voorkomt), hebben mijn neusbijholten er meteen last van. Nou, ik denk dat ik zelfs in het voorjaar en de zomer een hoed ga dragen 😉

 4. KatD een belangrijk ding dat je hebt aangeraakt, namelijk – hoofd bescherming, front in geval van lage temperatuur, wind, lelijke aura is erg belangrijk. Jarenlang heb ik mijzelf met mijn blote hoofd laten lopen, zelfs bij koud weer, en de effecten zijn zodanig dat ik de neusbijholten voor amen heb afgebroken. Nu zonder pet beweeg ik niet meer, zelfs niet als het relatief warm is.

 5. precies kaneel. Ik heb hetzelfde. Toen de vorst kwam, heb ik alleen nog maar de muts aangetrokken en was ik tevreden. En dan zijn we verbaasd dat we ontstoken neusbijholten hebben 😉 Houden in de warmte geeft veel. Ik raad warme kompressen en een warme muts aan: D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr