lysienie plackowate

Hoe kan ik taartkaalheid bestrijden?

Hoewel het geen veranderingen in de huid veroorzaakt, is alopecia een ontstekingsziekte, waarvan het effect is dat er plotseling lokaal haarverlies optreedt. Het kan zowel volwassenen als kinderen raken, en vaak zijn vrouwen, voor wie dit soort aandoeningen een echte plaag is, het slachtoffer.

Patchwork alopecia – oorzaken

alopeciaTot nu toe is er geen duidelijk bewijs van specifieke oorzaken van plotselinge focale alopecia, hoewel recente studies lijken te bevestigen dat dit een auto-immuunziekte is. Een slechte werking van het immuunsysteem zorgt ervoor dat het haarzakjes aantast, omdat het deze als vreemde bestanddelen beschouwt.

Deze hypothese lijkt te worden ondersteund door het feit dat alopecia vaak gepaard gaat met andere auto-immuunziekten zoals lupus erythematosus, atopische dermatitis, vitiligo, schildklierontsteking en andere. Genetische achtergrond wordt ook wel een van de oorzaken van alopecia genoemd.

Patchwork alopecia – symptomen

Plotselinge haaruitval, soms binnen enkele dagen of zelfs uren, is een karakteristiek en zichtbaar symptoom van deze ziekte. De eerste “taart” is meestal rond en klein en wordt in de loop der tijd aangevuld met opeenvolgende vreugdevuren van verschillende afmetingen en vormen. In de meeste gevallen komen ze voor op een beperkt deel van de hoofdhuid, soms in andere harige delen van het lichaam.

Dergelijke veranderingen zijn onvoorspelbaar, kunnen onverwacht verschijnen, gevolgd door een spontane hergroei van het haar, of kunnen met onregelmatige tussenpozen worden herhaald – dit wordt terugkerende kaalheid genoemd.

Behandeling van lappendeken-kaalheid

In het geval van deze ziekte wordt een algemene en actuele behandeling gebruikt om de hergroei van het haar te bevorderen. Hier worden haargroeitabletten (bijv. Profolan), verschillende vloeistoffen om in de hoofdhuid te wrijven, therapieën zoals micro-naald mesotherapie, cryotherapie, acupunctuur, ultraviolet lichttherapie voor gebruikt. Er worden ook verschillende immunosuppressieve preparaten gebruikt, zoals cyclosporine of corticosteroïden.

Patchwork kaalheid bij vrouwen

Bij kinderen en jongeren lopen zowel meisjes als jongens min of meer hetzelfde risico. Bij volwassenen zijn vrouwen helaas vaker het slachtoffer van kaalheid. Met het oog op de bijzondere esthetische context voor vrouwen dient de arts bijzondere aandacht te besteden aan de waarschijnlijke oorsprong van de ziekte en aan het gebruik van verschillende cosmetische technieken en, waar nodig, kalmerende middelen.

Aan de ene kant is het een uitgebreide therapie die zorgt voor de best mogelijke effectiviteit en aan de andere kant gaat het om het minimaliseren van de stress die gepaard gaat met de ziekte. Naast de door de arts aangegeven specialistische geneesmiddelen kunnen vrouwen (en niet alleen) ook gebruik maken van traditionele volksmethodes, zoals sap van ui, knoflook of zwarte radijs, rode pepertinctuur, crotonolie.

Category: schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin