Depositphotos 214858670 S

Kruiden tegen verkoudheid – welke geneeskrachtige planten helpen ons de infectie sneller te bestrijden?

Verkoudheid is een veel voorkomende kwaal die het domein is van het herfst- en winterseizoen. In de strijd tegen verkoudheid nemen we meestal onze toevlucht tot traditionele geneesmiddelen en vitaminepreparaten. We mogen echter niet vergeten dat we ook op de hulp van de natuur kunnen rekenen en gebruik kunnen maken van de heilzame eigenschappen van kruiden.

Verkoudheid, hoest, sinuspijn en andere symptomen van verkoudheid kunnen worden verlicht met kruidenthee en kruidenextracten. De natuurlijke immuniteit van het lichaam, onze grootste bondgenoot in het neutraliseren van ziekteverwekkers, kan ook worden ondersteund door een verscheidenheid aan geneeskrachtige planten. Je moet alleen weten naar welke kruideningrediënten je moet grijpen en hoe je ze moet gebruiken. Laten we eens wat dieper ingaan op kruiden waarvan de eigenschappen helpen om immuniteit op te bouwen en verkoudheidssymptomen te verminderen. Hoe kunnen we de heilzame kracht van kruiden inzetten in de strijd voor een goede gezondheid?

Wat bevordert de ontwikkeling van verkoudheid? Wanneer worden we gemakkelijk verkouden?

 een verkoudheid veegt haar neus af

Verkoudheid, een infectie van de bovenste luchtwegen die soms gepaard gaat met koorts, is een vaak voorkomende metgezel. Verkoudheid treft ons vooral tijdens de wisseling van de seizoenen en in de koudere maanden van het jaar. In deze periode is het immuunsysteem zwakker en heeft het meer moeite om aanvallen van ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën het hoofd te bieden.

De belangrijkste symptomen van een verkoudheid zijn een loopneus, hoest, sinuspijn, hoofdpijn, keelpijn, heesheid, niezen, een subfebriele toestand of koorts, zwakte en algemeen onwel zijn.

De frequentie waarmee verkoudheid wordt ervaren varieert. Veel mensen hebben er één of twee keer per jaar last van. Er is echter ook een grote groep mensen die zelfs meerdere keren per jaar het slachtoffer wordt van verkoudheid.

Welke factoren zijn bijzonder bevorderlijk voor het ontstaan van verkoudheid? Waarom ‘vangen’ we zo gemakkelijk verkoudheid en hoest?

  • Blootstelling aan virussen – veelvuldig contact met mensen die besmet zijn met de virussen die verkoudheid veroorzaken, verhoogt het risico om de infectie “op te lopen”. Ook het gebruik van openbare plaatsen waar virussen gemakkelijk worden overgedragen, is een factor die de kans op besmetting vergroot. Op momenten dat virussen meer voorkomen, zoals tijdens het winterseizoen, neemt het risico om besmet te raken toe.
  • Weersomstandigheden – lage temperaturen, constante kou, wind, neerslag, vochtigheid zijn allemaal weersfactoren die een daling van de immuniteit en meer frequente infecties bevorderen.
  • Verzwakte immuniteit – bij ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte en mensen met een tekort aan voedingsstoffen, demet voedingstekorten, slaaptekorten en mensen die onder constante stress leven, kan het immuunsysteem verzwakt zijn. Het lichaam is dan vatbaarder voor aanvallen van virussen en bacteriën en hun gemakkelijke vermenigvuldiging.

Welke kruiden tegen verkoudheid en griep?

 Een flesje kruidentinctuur, naast verse en gedroogde kruiden

De natuur kan onze beste bondgenoot zijn in de strijd tegen verkoudheid. Bij het kiezen van kruiden voor een verkoudheid is het de moeite waard om erop te letten of ze antivirale, ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen hebben . Het is zeker de moeite waard om in te zetten op geneeskrachtige planten die een bewezen effect hebben op het immuunsysteem en de meest vervelende verkoudheidssymptomen, zoals een loopneus, hoest of keelpijn, kunnen verlichten. Voor verkoudheid met koorts zijn ontstekingsbevorderende kruiden een goede optie.

Immuunversterkende kruiden

Immuniteit is een belangrijk onderdeel van hoe ons lichaam functioneert. Met een goed werkend immuunsysteem is ons lichaam in staat om aanvallen van ziekteverwekkers met succes af te slaan en ontstekingen, verkoudheid en infecties snel te bestrijden. Omgekeerd, met een laag immuunsysteem worden micro-organismen minder effectief opgepikt door immuuncellen en vermenigvuldigen ze zich snel, waardoor een ernstige infectie ontstaat.

Sommige kruiden, zoals echinacea, nigella, purgeermiddel, membraneuze astragalus, ginseng, knoflook en gember, stimuleren de productie van immuuncellen.Ze stimuleren de productie van immuuncellen en stimuleren de afweerreactie van het lichaam, waardoor ze een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van immuniteit en het beschermen van het lichaam tegen verkoudheid. Hun versterkende eigenschappen zijn van onschatbare waarde wanneer het lichaam vecht tegen infecties.

Bekijk een voedingssupplement met meerdere ingrediënten dat je helpt snel een hoge immuniteit op te bouwen: NuviaLab Immune

Kruiden voor ontsteking, opwarming en koortsverlaging

Verwarmende en koortswerende kruiden stimuleren de bloedsomloop, versnellen de stofwisseling en verhogen de thermogenese (warmteproductie in het lichaam). Ze verhogen ook het zweten, wat het zelfreinigende proces van het lichaam stimuleert en helpt om ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor ziekte sneller kwijt te raken. Tegelijkertijd helpen ze koorts te verlagen.

Intense infusies van verwarmende kruiden bestrijden rillingen, spierpijn en het gevoel van constante kou dat gepaard gaat met verkoudheid. Ze brengen een moment van verlichting en bevorderen het genezingsproces.

De populairste verwarmende kruiden zijn: gember, zwarte peper, kruidnagel, chilipeper, vlierbes. De meest effectieve ontstekingsremmende kruiden zijn onder andere linde, viooltje, wilgenbast, berkenblad en populierknoppen.

Kruiden voor inhalatie

Kruideninhalaties zijn een effectieve manier om de vervelende symptomen van een verkoudheid te verlichten, zoals een verstopte neus, ademhalingsproblemen, lastige hoest en sinuspijn. Ze ontlasten de luchtwegen en helpen ontstekingen en ziektekiemen en virussen te bestrijden.

Om een inhalatie uit te voeren, hoef je alleen maar kruiden te bereiden (bijvoorbeeld munt, kamille, venkel, jeneverbes, tijm, dennennaalden, rozemarijn, anijs) en kokend water. en kokend water. Doe de kruiden vervolgens in een kom, giet het kokende water erover, leun over de kom, bedek je hoofd met een handdoek en adem de opgewekte stoom een paar minuten in.

Kruiden die slijmen en de slijmvliezen van de keel en luchtwegen beschermen

Slijmoplossende kruiden verdunnen het slijm dat zich in de luchtwegen afzet, waardoor het makkelijker wordt om te slikken en de bronchiën en longen sneller worden gereinigd. Slijmvliesonderdrukkende kruiden vormen een beschermende laag op de slijmvliezen in de mond en keel, bevochtigen de keel, verzachten irritatie en voorkomen verdere ontwikkeling van infectie.

De beste slijmoplossende kruiden zijn tijm, hoefblad, hysop, zeepkruid, zoethout en salie. Aan de andere kant worden als afschermend kruid zwarte dotterbloem, goudsbloem, engelwortel, korstmos, rozemarijn of moerasspirea aanbevolen. Dankzij hun eigenschappen brengen slijmoplossende en beschermende kruiden verlichting tijdens een verkoudheid door de natuurlijke processen van het reinigen van de luchtwegen en het verzachten van irritatie van de slijmvliezen te ondersteunen.

Antiseptische en ontstekingsremmende kruiden

Desinfecterende en ontstekingsremmende kruiden bestrijden de bacteriën, virussen en schimmels die de luchtwegen bevolken en verkoudheidssymptomen zoals een loopneus, hoest en keelpijn veroorzaken. Tegelijkertijd verlichten deze kruiden ontstekingen en verkorten ze de duur van de infectie. Door de groei van micro-organismen tegen te gaan, versterken ze tegelijkertijd het immuunsysteem.

Effectieve antiseptische, antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende kruiden die helpen bij verkoudheid zijn: tijm, oregano, gember, knoflook, echinacea purpurea, vetkruid, wilg, duizendblad, kamperfoelie, salie, baikal schildklier.

Kruiden tegen verkoudheid – 10 effectieve ingrediënten

 kruideninfusie van koningskaars bij verkoudheid

Kruiden tegen verkoudheid kunnen afzonderlijk worden gedronken of gecombineerd in kruidensamenstellingen met meerdere ingrediënten. Zulke rijke mengsels kunnen een sterker wapen tegen infecties blijken te zijn (door de synergetische werking van de afzonderlijke componenten). Afzonderlijke kruiden zijn meestal effectief, maar kruidenmengsels hebben een uitgebreider en krachtiger effect.

Het is goed om te onthouden dat het bij het gebruik van kruiden, afzonderlijk of in mengsels, belangrijk is om matiging in acht te nemen en de aanbevelingen voor de dosering en de frequentie van inname op te volgen. Zo kunnen we negatieve bijwerkingen vermijden.

Welke kruiden tegen verkoudheid zijn vooral de moeite waard om aandacht aan te besteden?

Vlierbes

Vlierbes is een geneeskrachtige plant die al eeuwenlang wordt gebruikt om verkoudheids- en griepsymptomen te verlichten. Het bevat veel biologisch actieve stoffen die een gunstig effect hebben op ons immuunsysteem en de luchtwegen, waaronder: flavonoïden die een sterk ontstekingsremmend effect hebben, saponinen die het slijmoplossend vermogen bevorderen, anthocyanen die helpen bij het bestrijden van virussendie verantwoordelijk zijn voor verkoudheid en griep, evenals grote hoeveelheden vitamine C om de immuniteit te versterken en de duur van infecties te verkorten. Vlierbessenthee heeft ook een krachtig sudoriserend effect, wat helpt om het lichaam te ontdoen van ziekteverwekkers en koorts sneller te verlagen.

Lindebloesem

Lindebloesem staat bekend om zijn ontstekingsremmende, hoestonderdrukkende en koortswerende eigenschappen. Het heeft ook een vochtafdrijvend effect, waardoor het lichaam gemakkelijker wordt gereinigd van bacteriën en andere ziekteverwekkers, en heeft een positief effect op de immuniteit. Het vermindert ontstekingen in de luchtwegen. Het heeft ook goede bedekkende, hydraterende en verzachtende eigenschappen, waardoor het helpt bij keelpijn, heesheid en hoesten. Infusies van lindebloesem worden aanbevolen bij griep en griepachtige aandoeningen, tonsillitis, bronchitis, faryngitis, catarre en sinusitis.

Weegbree

De weegbree heeft een speciale betekenis in de volksgeneeskunde. Hij werd gebruikt om wonden te helpen genezen en huid- en spijsverteringsproblemen te behandelen. Maar dit zijn niet zijn enige troeven. Het is zeer waardevol in de strijd tegen verkoudheid. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en versnelt weefselregeneratie.

De weegbree heeft een sterke ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking, waardoor de infectie korter duurt en minder hevig is. Dankzij het hoge gehalte aan slijmstoffen verzacht het irritatie van de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen en vormt het een beschermende laag op hun oppervlak. Het heeft ook een slijmoplossend effect. Het is vooral nuttig bij natte hoest (vergemakkelijkt de uitscheiding van achtergebleven afscheiding), maar is ook effectief bij droge hoest (heeft een beschermend en verzachtend effect en voorkomt schrapen in de keel).

Tijm

Tijm is een van de belangrijkste kruiden bij verkoudheid. Dankzij het hoge gehalte aan etherische olie, met waardevolle bestanddelen zoals tymol en karwakrol, heeft tijm een hoge efficiëntie in het bestrijden van bacteriën en virussen, het afvlakken van ontstekingen en het desinfecteren van de luchtwegen.

Tijm is een effectief middel om keelpijn, sinuspijn, bronchitis, rhinitis en hoest (zowel droge als natte hoest) te verzachten. Het heeft een slijmoplossend effect, helpt slijm te verdunnen en vergemakkelijkt het ophoesten. Bovendien versterken de antioxidanten die het bevat de immuniteit van het lichaam en helpen infecties bestrijden. Tijm kan worden geconsumeerd in de vorm van infusies, inhalaties en siropen.

Salie

Salie is niet alleen een culinaire specerij, maar ook een plantaardig tegengif voor veel kwalen, waaronder virale en bacteriële infecties. Wanneer salie regelmatig wordt geconsumeerd, ondersteunen infusies ook onze immuniteit.

Salie heeft een antiseptische, ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Het heeft een adstringerende werking, verzacht irritatie van de slijmvliezen van de mond en keel en versnelt de regeneratie ervan. De essentiële oliën in saliebladeren helpen de bronchiën vrij te maken van achtergebleven afscheidingen. Ze hebben ook een koortswerende werking. Dankzij de slijmoplossende eigenschappen helpt salie bij het verdunnen en verwijderen van achtergebleven slijm, waardoor hoesten en een loopneus worden verlicht.

Hibiscus

Hibiscus is een schat aan vitamine C, mineralen en organische zuren, waaronder protocatechuïnezuur een belangrijke rol speelt. Het heeft uitstekende bacteriostatische eigenschappen en heeft bovendien een zeer gunstig effect op de conditie van de huid (remt huidveroudering). Hibiscus is ook rijk aan polysachariden, anthocyanen en flavonoïden. Al deze bestanddelen spelen een belangrijke rol bij de behandeling en preventie van verkoudheid.

Langdurig hibiscus drinken is een goede manier om de immuniteit op natuurlijke wijze te verhogen. Het kruid is ook uiterst nuttig wanneer een verkoudheid zich begint te ontwikkelen. Het helpt micro-organismen te bestrijden en zorgt ervoor dat ontstekingen en infecties sneller verdwijnen. Bovendien kunnen hibiscusinfusies koorts helpen verminderen, wat een veel voorkomend symptoom is van verkoudheid. Hibiscus werkt ook goed bij een hardnekkige hoest.

Marshmallowwortel

De belangrijkste actieve ingrediënten zijn slijmerige stoffen die de slijmvliezen van de keel omhullen, de keel beschermen tegen schadelijke microbiële activiteit en de keel verzachten. beschermen tegen schadelijke microbiële activiteit, irritatie verzachten, regeneratie stimuleren en hoesten verminderen. Dankzij de hydraterende en beschermende eigenschappen is het zeer nuttig bij droge hoest en een kriebelende keel.

Marshmallow heeft ook een sterk ontstekingsremmend effect, wat helpt in de strijd tegen infecties van de luchtwegen. Infusies en siropen gemaakt van guldenroede zijn populaire remedies tegen hoest en heesheid. Ze helpen verkoudheidssymptomen te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Ze hebben ook een verzachtend effect op aandoeningen zoals chronische rhinitis, stembandontsteking en tonsillitis.

Paarse zonnehoed

 Gedroogde paarse coneflower in een kom

Paarse zonnehoed of echinacea heeft zeer goede immunomodulerende eigenschappen, wat goed nieuws is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. nieuws voor mensen met een verzwakte immuniteit die vaak kampen met verkoudheid.

Echinacea bevat een rijk scala aan verbindingen die waardevol zijn voor het immuunsysteem, waaronder polysachariden, glycoproteïnen, alkamiden, cafeïnezuurderivaten en flavonoïden. Dankzij deze stoffen stimuleert het het immuunsysteem om meer afweercellen aan te maken, waardoor het lichaam virale en bacteriële infecties efficiënter kan bestrijden. Paarse zonnehoed heeft ook een ontstekingsremmende werking, waardoor verkoudheidssymptomen zoals keelpijn, een loopneus en hoest worden verlicht.

Frambozenblad

Frambozenblad is rijk aan flavonoïden, tannines en organische zuren en heeft een intense ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking. Het helpt luchtweginfecties bestrijden, vermindert koorts en stimuleert de afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Daarnaast bevat frambozenblad veel vitamine C en mineralen om het immuunsysteem te ondersteunen. Frambozenblad kan worden geconsumeerd in de vorm van thee. Infusies van frambozenblad werken ook goed als gorgeldrank om ontstoken kelen te verzachten.

Zoethout

Zoethoutwortel is tegenwoordig een zelden gebruikt kruid, maar wel een met een groot gezondheidsbevorderend potentieel. Het is uitstekend om verkoudheid te bestrijden en immuniteit op te bouwen. Het belangrijkste actieve ingrediënt in zoethout is glycyrrhizine, waardoor het sterke antivirale en ontstekingsremmende effecten heeft. Het blokkeert de proliferatie van virussen, waardoor het gemakkelijker wordt om een infectie te bestrijden terwijl deze nog in een milde vorm is en verergering van de symptomen wordt voorkomen.

Zoethout onderscheidt zich ook door zijn goede antibacteriële eigenschappen. Het heeft ook een slijmoplossend effect, waardoor het helpt om achtergebleven slijm uit de luchtwegen te verwijderen. Het verzacht hoest en loopneuzen, kalmeert een geïrriteerde keel en vermindert pijn.

Wat nog meer hoest en loopneus verlicht – andere huismiddeltjes tegen verkoudheid en griep

Naast het gebruik van kruiden werken ook andere huismiddeltjes goed bij verkoudheid, zoals:

  • het drinken van uiensiroop,
  • het drinken van bietensiroop,
  • melk met knoflook drinken,
  • het drinken van hoefblad siroop,
  • het inademen van de geur van mierikswortel,
  • lijnzaad met honing eten,
  • thee drinken met gember en citroen,
  • gebruik maken van warme baden met geneeskrachtige planten zoals rozemarijn, tijm, jeneverbes, salie, kamille.

Category: afslanken

Article by: admin