Gember – voor afslanken en meer. Ontdek de kracht van een natuurgeneeskunde!

GemberGember wordt meestal geassocieerd met de Indische keuken, maar er is geen zekerheid over de oorspronkelijke afkomst. In het wild groeit het in Azië, maar is het ook bekend in Australië, Pacifische eilanden, Afrika en Zuid-Amerika. Gember kwam naar Europa dankzij de Perzische arts en wetenschapper Avicenna, die rond de eeuwwisseling van de 10e en 11e eeuw leefde en zijn gezondheidseigenschappen beschreef. Vandaag de dag is de gemberwortel niet alleen een kruid dat kenmerkend is voor de keuken van het Verre Oosten, maar ook een plant die gewaardeerd wordt om zijn gewichtsverlies en therapeutische kwaliteiten.

Gember – smaak- en gezondheidseigenschappen

De plant, die we kennen als gember, kent vele variëteiten. In Europa gebruiken we meestal de zogenaamde medische gember, waarvan de wortel niet alleen een smakelijke specerij is die gebruikt wordt voor soepen, vlees, salades of desserts, maar ook een aantal gezondheidsbevorderende of zelfs therapeutische eigenschappen heeft. Dit komt door het unieke wortelgehalte van deze plant, namelijk eiwit, vet, vezels, calcium, ijzer, magnesium, zingiberol en fenolverbindingen.

Eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid, zoals onder andere bevestigd door testen:

  • Verwarming en pijnstillend effect;
  • bestrijding van virale, bacteriële, schimmel- en ontstekingsinfecties;
  • stimulering van de bloedcirculatie;
  • antistollingseffect;
  • vermindering van het risico op kanker;
  • het vertragen van het verouderingsproces;
  • helpen om gewicht te verliezen en cellulitis te bestrijden;
  • ontgiftingseffect;
  • ondersteuning van de spijsvertering, bescherming van lever en maag;
  • verlaging van het cholesterolgehalte;
  • het helpen bestrijden van brandend maagzuur en misselijkheid;
  • verbetering van de mentale prestaties;
  • diastolische activiteit.

Gember – gebruik voor de gezondheid

GemberOmdat de gemberwortel een aantal stoffen met antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen bevat, geneest hij perfect verkoudheden en kleine infecties. Het warmt niet alleen op, maar verbetert ook de slijmafscheiding, waardoor het een belangrijk hulpmiddel is bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen.

Thee en gemberinfusies worden al lange tijd gebruikt bij dergelijke ziekten. De consumptie van gember wordt ook aanbevolen in geval van gewrichtspijn en artritis, en de effectiviteit ervan wordt bevestigd door het feit dat het een bestanddeel is van veel verwarmende zalven. Het aanbrengen van geraspte wortels op pijnlijke gewrichten of spieren direct vanaf de ruwe wortel is ook zeer effectief. Een dergelijke verpakking of bad met toevoeging van geraspte of gemberpoeder zal ook verlichting brengen bij migraine of voor vermoeide spieren en benen.

De essentiële olie in de gember stimuleert de afscheiding van maagsappen, waardoor de spijsvertering wordt vergemakkelijkt en aandoeningen zoals winderigheid, constipatie of brandend maagzuur worden verlicht. Het toevoegen van een poederwortel of verse stukken aan voedsel is dus niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor de gezondheid. Door zijn ontspannende werking helpt het vrouwen tijdens de menstruatie. Het is ook vermeldenswaard dat gember wordt toegeschreven aan de kenmerken van een afrodisiacum, dus het is aan te bevelen aan mensen die hun libido willen verbeteren.

Gember – hoe te eten en in welke gerechten kan het worden opgenomen?

water met citroen en gemberTot voor kort associeerden de meesten van ons hooguit met gember met thee of een drankje met honing geserveerd in geval van kou, met glühwein of wijn met de toevoeging van deze specerij. Ondertussen zijn de mogelijkheden om deze waardevolle plant te gebruiken veel breder. Afhankelijk van of u het in poeder, gemarineerde, gekonfijte of verse wortelvorm koopt, kan het op verschillende manieren worden gebruikt.

Gemalen gember is een geweldige aanvulling op soepen, sauzen, taarten en gebakken fruit. Gember kan in kleinere plakjes gesneden worden behandeld als een klein tussendoortje, of als een remedie tegen keelpijn (in dit geval is de rauwe echter beter).

Een enorm veld om mee te pronken creëert gember in ruwe vorm. Toegevoegd aan vlees of zeevruchten, zal het niet alleen de smaak van het gerecht diversifiëren en verrijken, maar zal het ook meer opwarmen, wat zal resulteren in een snellere verbranding van calorieën. Verse gember past in de thee, dan zal het dienen als een opwarmende functie, evenals aan diverse groenten en fruit, waardoor een lekkere en gezonde cocktail wordt gecreëerd.

Voeg ananas, kiwi, banaan, boerenkool, groene komkommers of spinazie toe, voeg twee plakjes rauwe gember, een paar ijsblokjes, citroensap en combineer alles tot een homogene massa. Lekker!

Gember voor afslanken

Deze plant is, naast een aantal waardevolle gezondheidseigenschappen, ook een bondgenoot in de strijd tegen onnodige kilo’s. De stoffen die in de wortelstok aanwezig zijn, namelijk zingiberol en fenolische verbindingen: gemberol, zinferon en shogaol, verantwoordelijk voor de prikkelende, brandende smaak, zijn thermogenen die de vetverbranding stimuleren. Hierdoor wordt het hele stofwisselingsproces versneld, wat een grote hulp is bij gewichtsverlies. Bovendien stimuleert gember, zowel vers als in poedervorm, de afscheiding van spijsverteringssappen, wat de stofwisseling verder versterkt en een diastolische werking heeft op de gladde spieren van het maagdarmkanaal, waardoor de ontlasting wordt vergemakkelijkt.

Tot slot stabiliseren de stoffen in de gember het niveau van leptine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het gevoel van verzadiging, en verbeteren de bloedcirculatie, terwijl het tegelijkertijd gemakkelijker wordt om het lichaam te reinigen van gifstoffen.

Category: afslanken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr