Depositphotos 22262045 S

Pompoenzaden – geneeskrachtige eigenschappen, gebruik, voedingsstoffen. Ontdek de gezondheidsvoordelen van deze populaire zaden!

Door hun hoge gehalte aan zink, antioxidanten en vele andere bestanddelen hebben pompoenzaden een groot gezondheidsbevorderend potentieel dat de moeite waard is om te benutten. Ze hebben een gunstige invloed op hart en bloedvaten en het immuunsysteem en helpen tegen plasklachten. Pompoenpitten zijn ook een waardevol hulpmiddel bij mannelijke problemen. Bij regelmatige consumptie bevorderen ze de gezondheid en het welzijn en verbeteren ze bovendien de conditie van de huid, het haar en de nagels. Ontdek hoe je pompoenpitten kunt gebruiken om het hele lichaam actief te ondersteunen.

Pompoenpitten – een ingrediënt voor gezond koken en een plantaardig recept voor veel kwalen

Pompoenpitten zijn een gezonde snack die verkrijgbaar is in zowel gepelde als gepelde vorm, die je ook zelf rechtstreeks uit de pompoen kunt halen. Het enige wat je hoeft te doen is de pompoen opensnijden, de zaden eruit scheppen, ze drogen en ze vervolgens op een droge plek bewaren.

Aangezien pompoenzaden een van de meest voedingswaardevolle granen zijn, is het de moeite waard om hun potentieel te benutten in de strijd voor een betere gezondheid en welzijn.

 man schil de pompoen

Pompoen is een groente waarvan zowel het vruchtvlees als de zaden, of pitten, veel gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Pompoenvlees, dat ongeveer 75% van het totale gewicht van pompoenvruchten uitmaakt, is rijk aan gezondheidsbevorderende antioxidanten uit de carotenoïdengroep, waaronder bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne. Hoe meer oranje pompoenvruchtvlees, hoe meer carotenoïden erin zitten.

Pompoenpitten zijn rijk aan antioxidanten en bevatten onverzadigde vetzuren en sterolen die goed zijn voor het hart, evenals andere heilzame stoffen. Pompoenpitten worden ook gebruikt om olie van te maken, een van de meest gezonde plantaardige oliën. Pompoenpitolie heeft zeer gunstige effecten op zowel de gezondheid als de conditie van de huid.

Voedingswaarden van pompoenpitten

Pompoen is geen veelgebruikte groente op het menu, maar de voedingswaarde is erg hoog. Als je niet houdt van de specifieke smaak van pompoen, die wat flauw is, hoef je het niet meteen uit je maaltijden te schrappen. We kunnen het koken in gezelschap van andere, iets meer uitgesproken groenten en sauzen die de smaak zullen versterken.

Of we nu wel of niet overtuigd zijn van de smaak van pompoenvlees en of we het nu wel of niet gebruiken bij het koken, het is zeker de moeite waard om pompoenpitten op het menu te zetten. Ze zijn een schat aan voedingsstoffen, plus ze zijn erg lekker en passen bij veel gerechten.

Pompoenpitten bevatten een breed scala aan gezondheidsbevorderende ingrediënten, waaronder vitaminen en mineralen, met zink op kop. Een handvol verse pompoenpitten bevat maar liefst 2,5 mg zink. Pompoenpitten zijn ook een goede bron van de jeugdvitamine vitamine E. Ook vermeldenswaard zijn de bèta-sitosterolen in pompoenpitten, die het probleem van incontinentie verlichten en zorgen voor een gezonde prostaat.

De belangrijkste bestanddelen van pompoenzaden:

 • vitaminen (vitamine A, vitamine E, thiamine, niacine, foliumzuur, riboflavine, vitamine B6, vitamine K, vitamine C),
 • onverzadigde vetzuren (enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren),
 • mineralen (zink, selenium, magnesium, kalium, fosfor, calcium, koper),
 • fytosterolen,
 • cucurbitacine,
 • polyfenolen,
 • lecithine,
 • lignanen,
 • proteïne,
 • voedingsvezels.

De energiewaarde van pompoenpitten is 560 kcal in 100 g. Een handvol van dit product levert ongeveer 100 kcal, een lepel 60 kcal.

Hoewel pompoenzaden vrij calorierijk zijn, kunnen we ze toch in ons dieet opnemen, zelfs als we bezig zijn met afvallen. Waarom? Omdat ze meestal in kleine hoeveelheden worden gegeten (na 2-3 handenvol treedt er een verzadigd gevoel op en verdwijnt de eetlust). Bovendien bevatten pompoenpitten veel voedingsvezels, wat goed is voor een slanker figuur, en hebben ze een zeer lage glykemische index. Ze brengen dus geen risico op gewichtspieken met zich mee.

Pompoenpitten – gezondheidsvoordelen

 Pompoenpitten in een salade

Het dagelijks of meerdere keren per week eten van pompoenpitten is een geweldige manier om veel vitamine- en mineralentekorten aan te vullen. Bovenal vullen pompoenpitten zinktekorten aan en ondersteunen zo de seksuele functie, stimuleren het ontgiftingsproces van het lichaam en activeren het immuunsysteem om beter te werken.

Het eten van pompoenpitten is ook een manier om het lichaam te voorzien van een hele reeks vitaminen en elementen die nodig zijn voor een goede huidconditie, waaronder vitamine A, vitamine E en B-vitaminen. Waarom is het nog meer de moeite waard om naar pompoenpitten te grijpen?

Pompoenpitten voor de urinewegen

Pompoenpitten permanent in je menu opnemen is een van de meest effectieve huismiddeltjes tegen aandoeningen aan de urinewegen. Hieronder vallen urineweginfecties, maar ook andere gezondheidsproblemen die leiden tot incontinentie, vaak moeten plassen of moeite met het legen van de blaas.

Waarom zijn pompoenpitten een van de beste natuurlijke ondersteuners van de gezondheid van de urinewegen? Het antwoord is hun rijke samenstelling, met minstens 8 ingrediënten die de urinewegen beschermen, versterken en reguleren. Dit zijn onder andere zink, selenium, cucurbitacines, mangaan, bèta-sitosterolen, fyto-oestrogenen, vitamine C en adenosine.

Hoe pompoenpitten de urinewegen ondersteunen:

 • verminderen ontstekingen in de urinewegen,
 • bestrijden de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor urineweginfecties,
 • versterken de blaas- en bekkenbodemspieren, waardoor het probleem van incontinentie wordt tegengegaan,
 • verbeteren de urethrale functie,
 • vermindert de druk op de blaas, gaat overactieve blaas tegen,
 • versterkt de bloedvaten in de urinewegen,
 • hebben een diuretisch effect, verhogen de kracht van de urinestraal, waardoor het makkelijker wordt om te plassen,
 • regelen de frequentie van het urineren,
 • voorkomen het vasthouden van urine in de blaas, helpen de blaas volledig te legen.

Hooggeconcentreerd pompoenpitextract, verrijkt met andere urinewegondersteunende ingrediënten, zit in UrinoFix.

Pompoenpitten – eigenschappen voor mannen (voor prostaat en goede seksuele prestaties)

Pompoenpitten zorgen, vooral door hun gehalte aan zink, selenium, omegazuren en sterolen, voor een goede werking van de voortplantingsorganen en beschermen de cellen van de prostaatklier, waardoor prostaathypertrofie wordt voorkomen.

Dankzij de bèta-sitosterolen die ze bevatten, helpen pompoenpitten het volume van de prostaat te verminderen, leiden ze tot een vermindering van prostaglandines in prostaatweefsel en reguleren ze ontstekingsprocessen in prostaatcellen. Ze zorgen ook voor het behoud van een goede blaasfunctie.

Pompoenpitten moeten permanent worden opgenomen in het dieet van mannen die hun prostaat gezond willen houden, evenalsmannen die hun libido willen verhogen, hun seksuele prestaties willen verbeteren en hun vruchtbaarheid willen vergroten. De zink in pompoenpitten heeft een positief effect op de kwaliteit en kwantiteit van het geproduceerde sperma en het aantal en de beweeglijkheid van het sperma. Zink reguleert ook de afscheiding van hormonen, waaronder testosteron, en zorgt ervoor dat de geslachtsdrift en potentie op peil blijven.

Bekijk een formule met meerdere ingrediënten om de gezondheid van de prostaat te ondersteunen: Prostoxalen

Pompoenpitten voor een gezond hart en bloedvaten

Dankzij de onverzadigde vetzuren en fytosterolen dragen pompoenpitten bij tot een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor zedat ze een zeer goede preventieve maatregel zijn tegen hart- en vaatziekten zoals atherosclerose, coronaire hartziekten, hartaanvallen en beroertes. Deze ingrediënten hebben ook een positief effect op de functie van de hartspier. De vitamine K en kalium in pompoenpitten zijn ook goed voor de gezondheid van het hart- en vaatstelsel.

Pompoenpitten als bescherming tegen beschavingsziekten

De zink, vitamine A, vitamine C en vitamine E in pompoenzaden, evenals fytochemicaliën zoals carotenoïden, fytosterolen en lingans, zorgen ervoor dat pompoenzaden zich onderscheiden door hun sterke antioxiderende werking. Door bij te dragen aan de verwijdering van overtollige vrije radicalen uit het lichaam, gaan ze oxidatieve stress op cellen tegen en beschermen ze deze daardoor tegen schade.

De antioxiderende eigenschappen van pompoenzaden vertalen zich in een vertraging van het verouderingsproces en een verhoogde bescherming tegen beschavingsziekten zoals kanker, diabetes, maculadegeneratie, maar ook neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimera.

Pompoenpitten tegen wormen

Pompoenpitten bevatten cucurbitacine dat een krachtig wapen is tegen wormen in het menselijk lichaam. Het werkt door het zenuwstelsel van de parasieten te beschadigen en hun uitdrijving uit het lichaam te vergemakkelijken. De cucurbitacine in pompoenpitten is vooral nuttig tegen parasieten in het spijsverteringskanaal, zoals lintworm, duodenale haakworm, menselijke spoelworm en pinwormen.

Om van wormen af te komen, worden 2-3 eetlepels gemalen pompoenpitten in combinatie met 2 eetlepels honing of vruchtensap op een lege maag gebruikt. Na 30 minuten wordt een theelepel of eetlepel ricinusolie gedronken om een laxerend effect te krijgen. De parasieten worden met de ontlasting verwijderd.

Pompoenpitten en diabetes

Pompoenpitten hebben een zeer lage glycemische index, wat betekent dat het eten ervan geen bloedsuikerpieken veroorzaakt. Bovendien verhogen pompoenpitten niet alleen de bloedsuikerspiegel niet, maar helpen ze zelfs om deze te normaliseren. Daarom wordt hun aanwezigheid in het dieet aanbevolen voor mensen met diabetes problemen.

Pompoenpitten om de werking van het zenuwstelsel te verbeteren

Omdat pompoenpitten een bron zijn van magnesium, zink, selenium, lecithine, kalium en omegazuren, hebben ze een zeer positief effect op het zenuwstelsel. Ze normaliseren de stemming, gaan mentale vermoeidheid tegen en helpen goede mentale prestaties te behouden.

Welke andere gezondheidseigenschappen hebben pompoenzaden?

 • Ze verbeteren en versnellen het proces van het verwijderen van zware metalen en gifstoffen uit het lichaam,
 • hebben een versterkend effect op botten en tanden
 • stimuleren de haar- en nagelgroei,
 • hebben een heilzame werking op de huid – regenereren en revitaliseren de huid,
 • hebben een positief effect op de vruchtbaarheid van vrouwen en bevorderen de normale ontwikkeling van de foetus (dankzij het foliumzuurgehalte),
 • versnellen het genezingsproces van wonden.

Hoe gebruik je pompoenpitten voor gezondheidsdoeleinden?

 Pompoenpitten in een slakom, naast rauwe pompoen

We zullen de waardevolle eigenschappen van pompoenpitten ten volle ervaren door dit product vaak en in de juiste hoeveelheden te gebruiken. De optimale portie is 30 g pompoenpitten per dag (ongeveer 3 eetlepels).

We kunnen een dagelijkse portie pompoenpitten (30 g) in één keer of in 2-3 doses consumeren. We kunnen de zaden onversneden snacken, er smoothies mee maken uit een blender of ze, eenmaal fijngemalen, mengen met honing, yoghurt of sap en ze als moes consumeren.

Geroosterde pompoenpitten en rauwe pompoenpitten – toepassingen in de keuken

Pompoenpitten zijn een snack die welbekend is bij liefhebbers van de gezonde keuken, met een interessante smaak en veel culinaire mogelijkheden. Ze kunnen rauw worden gegeten of geroosterd in een droge pan. Ze kunnen op zichzelf worden gegeten, samen met andere zaden (bijv. zonnebloempitten) en noten, of worden toegevoegd aan desserts, blender-smoothies en maaltijden.

Pompoenpitten werken goed als toevoeging aan salades, vullingen, pasta’s, pestosauzen, yoghurt, havermout, kaas en kwark, en gebakken producten (cake, gebak, muffins). Ze kunnen ook worden gestrooid op toast en sandwiches en worden toegevoegd aan sommige warme gerechten, waaronder soepen (vooral roomsoepen), pastagerechten en rijstgerechten.

Hoe bewaar je pompoenpitten?

Pompoenpitten moeten op een droge en koele plek bewaard worden. Als je van plan bent om ze lang thuis te bewaren, kun je ze het beste in de koelkast bewaren.

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/health/mens-health/pumpkin-seeds-and-prostate
 • https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds
 • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/

Category: gezondheid

Article by: admin