dakos 3538425 1280

Diabetisch dieet – voedingsadviezen, menu’s, recepten

Oorzaken van diabetes

suikerklontjes

Diabetes mellitus (diabetes mellitus) is een stofwisselingsstoornis die bestaat uit stoornissen in de hoeveelheid glucose en het oneigenlijke gebruik ervan door lichaamscellen.

De oorzaak van een dergelijke aandoening kan zowel insulinetekort als resistentie tegen insuline zijn. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt afgescheiden en waarvan de productie toeneemt naarmate het glucosegehalte stijgt, en dat verantwoordelijk is voor het transport naar de cellen en als gevolg daarvan de omzetting van suiker in energie.

Ongebruikt als energiebron hoopt de glucose zich op in fysiologische vloeistoffen en in intercellulaire ruimten, waardoor een hele reeks nadelige veranderingen in het lichaam ontstaan, waaronder een verminderde verdeling van vetten. De meest zichtbare verschijnselen van diabetes zijn, naast een hoge bloedsuikerconcentratie, verhoogde dorst, frequent plassen, slaperigheid en zwakte.

Basistypen diabetes mellitus

Immunologisch gemotiveerde type I-diabetes komt het vaakst voor bij jongeren en is gebaseerd op tekortkomingen in de insulineproductie, vandaar de term “insuline-afhankelijk”. De symptomen zijn hyperglykemie, d.w.z. een te hoge glucoseconcentratie, gewichtsverlies, sterke eetlust, frequent plassen, zwakte, de aanwezigheid van suiker en ketonlichamen in de urine. Type I leidt vaak tot alvleeskliervernietiging en ernstig insulinetekort.

Type II-diabetes mellitus komt vooral voor bij mensen in het midden en bij ouderen, vaak met overgewicht en hoge bloeddruk. De belangrijkste bijdragen aan deze ziekte zijn levensstijl en dieet, en het is het feit dat de oorspronkelijk correcte hoeveelheid insuline die door de alvleesklier wordt geproduceerd de verwerking van de geconsumeerde suikers niet aankan. Het niveau van dit hormoon moet voortdurend stijgen, wat resulteert in de zogenaamde insulineresistentie van de weefsels.

Het belang van voeding bij de behandeling van diabetes

avocado- en zalmsandwiches

Glycemische Index (IG) speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is een indicator voor de stijging van de bloedsuikerspiegel na consumptie van een voedingsmiddel.

Zo wordt aangenomen dat producten met een lage glycemische index een index van minder dan 50 hebben, een gemiddelde GI van 55-70, een high van meer dan 70.

Diabetici moeten kiezen voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index omdat producten met een hoge GI resulteren in een sterke stijging van het suikergehalte en een even sterke insulineafgifte. Het glucosegehalte daalt echter relatief snel en de eetlust komt weer terug. Dat is nog niet alles – hoe meer glycemische stoffen we het lichaam leveren, hoe meer de alvleesklier insuline moet produceren.

Als onze voeding rijk is aan koolhydraten, wordt het lichaam immuun voor insuline, dan treedt een fenomeen op dat insulineresistentie wordt genoemd. Ondertussen consumeert de moderne consument veel producten met een hoger suikergehalte zonder het te beseffen.

Eenvoudige suikers, voornamelijk fructose, zijn bijna overal aanwezig: in koolzuurhoudende dranken, gebak en andere zoetwaren, yoghurt, ketchup, dressings, zelfs in brood. Rechte suikers worden snel geabsorbeerd en verhogen snel het glucoseniveau, en aangezien er een overmaat aan suikers is, begint het lichaam voorraden op te bouwen en deze om te zetten in vetweefsel.

In het geval van diabetes mellitus zijn een adequaat dieet en een verandering van levensstijl essentiële voorwaarden voor een effectieve behandeling. En in tegenstelling tot de schijn, hoeft een diabetisch dieet niet een of ander draconisch dieet te betekenen, het is een gezond dieet, dat overigens de moeite waard is om aan te bevelen aan alle mensen, of ze nu diabeet zijn of niet. Een dergelijke evenwichtige voeding moet ook worden aangepast aan individuele omstandigheden, met name leeftijd, lichaamsgewicht, ernst van de ziekte en lichaamsbeweging.

Diabetisch dieet – belangrijkste principes

De doelen die we moeten bereiken met behulp van een dieet zijn: het niveau van de bloedsuikerspiegel normaliseren en tegelijkertijd hongeraanvallen voorkomen, het zogenaamde “snacken”, vooral snoepjes, het reguleren van de processen van de stofwisseling, het cholesterol- en drukniveau, het bereiken van het juiste lichaamsgewicht, het verbeteren van de conditie en het welzijn. Om dit te bereiken moeten, naast een passend menu, bepaalde ijzeren regels worden gevolgd, namelijk:

  • Elke maaltijd moet eiwitten, vetten en koolhydraten bevatten in bepaalde verhoudingen om het lichaam van de juiste hoeveelheid energie te voorzien.
  • U moet 5 maaltijden per dag eten (3 grotere en 2 kleinere), met tussenpozen van ongeveer elke 3-3,5 uur, om ongunstige schommelingen in de bloedsuikerspiegel te vermijden.
  • Personen met overgewicht of obesitas mogen de norm van 1200 kcal per dag niet overschrijden, personen met het juiste gewicht van 1600 kcal. Als we een fysiek actieve levensstijl hebben, kan deze waarde iets hoger liggen.
  • Bij de selectie van voedingsmiddelen geven we zeker de voorkeur aan producten met een lage glycemische index en vermijden we producten met een hoge GI.
  • Elke maaltijd moet een portie groenten bevatten die niet alleen een lage glycemische index hebben, maar ook extreem waardevolle vezels leveren voor de stofwisseling.

Basisenergiebronnen die nodig zijn voor een diabetisch dieet

broccoli-soep

Veel mensen denken dat als we te maken hebben met een dieet voor diabetici, we het eten van koolhydraten of vetten moeten opgeven. Maar daar gaat het niet om.

Kies producten met een lage glycemische index en enkele vetten, denk aan de vitaminen en mineralen, maar we kunnen het voedsel dat de primaire energiebron van het lichaam is niet volledig elimineren, omdat dit het lichaam dreigt te vernietigen.

1. koolhydraten

Het dieet voor diabetici betekent niet dat we de koolhydraten volledig moeten opgeven, omdat ze de basis vormen van de energievoorziening van het lichaam. Het is echter noodzakelijk om voornamelijk producten met een lage glycemische index te gebruiken die complexe koolhydraten bevatten. Deze worden, in tegenstelling tot eenvoudige suikers, geleidelijk vrijgegeven en veroorzaken geen verhoogde bloedglucosespiegel en insulineafgifte.

De beste bron van dergelijke koolhydraten zijn groenten en volkoren graanproducten. Geschat wordt dat het aandeel van deze verbindingen in het dieet ongeveer 45% van de totale calorische waarde van de dagelijkse voeding zou moeten uitmaken. Groenten en graanproducten bevatten ook zeer belangrijke voedingsvezels, wat ook een positief effect heeft op de suikerstofwisseling. Op zijn beurt mag het aanbod aan fruit niet groter zijn dan ongeveer 300 gram per dag.

2. Vetten

Hoewel ze recentelijk alom bekritiseerd zijn, vormen ze toch een essentieel onderdeel van het menu, ze zouden tot 35% van de energiewaarde van het dieet moeten vertegenwoordigen. Het is slechts een kwestie van zo weinig mogelijk (10%) verzadigde vetten te consumeren, ten gunste van enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetten. Deze laatste zijn vooral te vinden in vis en zeevruchten, plantaardige oliën, zaden en noten. Het is ook belangrijk om het cholesterol- en triglyceridengehalte systematisch te controleren.

3. eiwit

Deze uiterst belangrijke voedingsstof komt niet alleen voor in vlees, maar ook in zuivelproducten en plantaardige producten, met name peulvruchten, die ook een rijke bron van B-vitaminen en -mineralen zijn. Als we al naar vlees en worsten reiken, laten we dan kiezen voor mager, zonder vet, en melkproducten zijn het best natuurlijk, zonder enige smaak of aroma. Het aandeel van eiwit in de dagelijkse energiebehoefte is 15 tot 20%, terwijl het voor zwaarlijvige mensen hoger kan zijn – 20 tot 30%.

Wat te eten met diabetes en wat te vermijden?

kruiden, specerijen, linzen, kikkererwten

Het menu voor diabetici hoeft niet eentonig en niet erg smakelijk te zijn. Integendeel, wij beschikken over een voldoende aantal aan te bevelen voedingsmiddelen, waaruit u smakelijke en gevarieerde maaltijden kunt samenstellen. U hoeft alleen maar de aanwijzingen te volgen die in dit geval worden gegeven.

Dieet voor diabetes – aangegeven producten

  • Diabetici moeten producten eten die veel vezels bevatten, wat enerzijds de spijsvertering reguleert en glucosepieken voorkomt, en anderzijds een gevoel van verzadiging geeft. Deze omvatten volkoren graanproducten – grutten, rijst, pasta, havermout, gerst en roggevlokken, bij voorkeur al dente.
  • Groenten zoals sla, tomaten, komkommers, courgettes, asperges, radijzen, paprika’s, uien, bloemkool, aspergebonen, soja, linzen, erwten. Het is de moeite waard om te weten dat gekookte groenten, zoals aardappelen, wortelen of bieten, een hogere glycemische index hebben dan rauwe. We kunnen bessen en citrusvruchten, pruimen, appels, peren en kersen eten, maar in beperkte hoeveelheden.
  • Zuivelproducten, bij voorkeur natuurproducten, yoghurt, kefirs, karnemelk, magere of halfvette witte kaas.
  • Mager vlees, mager vlees en vis, bij voorkeur zeedieren die naast andere waardevolle voedingsstoffen ook Omega3-zuren bevatten. De aanbevolen manier om vlees en vis te bereiden is stomen, stoven zonder eerst te bakken of te bakken.
  • Vetten – voornamelijk plantaardige oliën.
  • Noten, zaden, zaden als bron van hoogwaardige vetten, vitaminen en mineralen.

Dieet voor diabetes – verboden producten

  • Allerlei soorten fastfood en kant-en-klare gerechten, vet vlees en slachtafval, gele kaas en vette zuivel moeten worden vermeden.
  • Men zou moeten afzien van gefrituurde gerechten, de consumptie van zout en suiker beperken (het kan worden vervangen door een zoetstof), proberen om minder vaak te reiken voor aardappelen, witte bloemproducten vermijden.
  • Vermijd fruit met een hoge GI, zoals bananen, druiven, watermeloenen of ingeblikt fruit en koolzuurhoudende dranken, die meestal een zeer hoog suikergehalte hebben.
  • Vermijd alcohol.

Diabetisch dieet. Voorbeelden van dagmenu’s

Het is belangrijk om niet alleen producten met een lage glycemische index te selecteren, maar ook om de dagelijkse calorische waarde niet te overschrijden. En als we zorgen voor de afwisseling en de smaak van de maaltijden, zal het diabetes-dieet niet vervelend zijn. Ontbijt of diner met diabetes hoeft niet minder smakelijk te zijn dan voor gezonde mensen.

Tabel 1

  • Ontbijt – twee sneetjes volkorenbrood, witte kaas, sla, radijs, groene thee
  • Tweede ontbijt – frambozen, bessen of bosbessen met yoghurt en havermout
  • Diner – bloemkoolsoep, gestoofde kippenborst zonder vel, tomaat- en pepersalade, bruine rijst
  • Middagsnack – groentesap
  • Diner – geroosterde kabeljauw in folie, ingelegde komkommer

Tabel 2

  • Ontbijt – twee sneetjes volkorenbrood met gevogelteham en komkommer, bittere koffie of thee
  • Tweede ontbijt – groentesalade: bijvoorbeeld groene sla en peterselie, raap, tomaat, peper, komkommer
  • Diner – soeproom van tomaten, gevogelte en plantaardige risotto
  • Middagthee – een kleurrijke salade met cottage cheese
  • Diner – omelet met spinazie, salade met wortel en appel

Tabel 3

  • Ontbijt – brood met weinig boter, natuurlijke yoghurt met ontbijtgranen en fruit, wortelsap
  • Tweede ontbijt – roerei met spinazie, thee
  • Diner – vis met zemelen, aspergesalade
  • Thee – fruitsalade
  • Diner – cottage cheese met groenten

Diabetisch dieet – voorschriften

Recept voor een kleurrijke salade met cottage cheese

Trek de ijsbergsla in kleinere stukken, voeg er tomatenblokjes, groene komkommers en gele paprika’s aan toe, beweeg er ongeveer 50 g magere kwark op, breng het geheel op smaak met olie en balsamico azijn.

Recept voor gebakken kabeljauw in folie

Was en droog de kabeljauwfilet, wrijf met een beetje zout en peper, citroensap en geplette teentjes knoflook. Smeer de folie in met olie, leg de vis en wikkel hem strak in. Ongeveer 30 minuten bakken, na het ontkoken kunt u met verse dille bestrooien.

Recept voor in zemelen gebakken vis

Was en droog de heek of andere visfilet, snijd de ui in ringen en dek de vis af, laat hem een paar uur in de koelkast staan. Klop vervolgens het eiwit stijf, zout de vis en vacht in het eiwit en de zemelen. Bak in plantaardige olie, na het bakken tot een gouden kleur op een papieren handdoek om het vet af te voeren.

Recept voor aspergesalade

Stoom de bonen, voeg de gepelde en in blokjes gesneden tomaat en de fijngesneden ui toe. Breng op smaak met olie, citroensap, knoflook of een beetje suiker.

Leven met diabetes is niet het einde van de wereld…

Zoals bij elke andere ziekte mag diabetes niet worden onderschat. Dit betekent echter niet dat we geen normaal leven kunnen leiden zolang we aan bepaalde noodzakelijke veranderingen voldoen. Om te beginnen moeten we, zoals al is gezegd, wennen aan een gezond, evenwichtig laag-glycemisch en caloriearm dieet, wat ook ons figuur ten goede komt.

Toch is lichaamsbeweging belangrijk, want stilte is gunstig voor alle ziekten en zwaarlijvigheid. Ten slotte kunnen we, om het suikergehalte te verlagen en de normale alvleesklierfunctie te herstellen, onszelf ondersteunen met supplementen zoals die op basis van Diabeters plantaardige grondstoffen.

Lees het overzicht van voedingssupplement Diabeters
diabeters

Category: gezondheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin