Zemelen (soorten, kenmerken, recepten) – natuurlijke hulp bij het afvallen

Zemelen

Zemelen is de buitenste laag van graan, dat is het residu van de verwerking van tarwe, rogge, haver en andere granen tot meel of gries. Zemelen zijn rijk aan een aantal waardevolle voedingsstoffen, afwezig of in kleine hoeveelheden aanwezig in reeds verwerkte granen, vooral in witte bloem. Ze zijn gezond en caloriearm en worden aanbevolen als aanvulling op de maaltijd, niet alleen voor mensen die afvallen.

Zemelen – pro-gezondheidseigenschappen

graanproducten

De graankorrels zijn van buitenaf voorzien van een coating om het graan zelf te beschermen. Tijdens de verwerking wordt de korrel van het buitenste omhulsel en soms van de volgende laag eronder verwijderd. Het meel en de gries die op deze manier worden verkregen, verliezen een groot deel van hun voedingswaarde, met name de voedingswaarde, in het bijzonder de vezels, maar ook bepaalde onverzadigde vetzuren, zetmeel, mineralen en eiwitten, terwijl ze in de zemelen, die technologisch gezien afval zijn, intact blijven.

Het zijn graanzemelen wat een rijke bron van vezels is, die de darmwerking perfect reguleert en het lichaam zuivert van schadelijke residuen van de stofwisseling, waardoor ziekten van het spijsverteringsstelsel worden voorkomen.

Vezel bestaat uit een onoplosbare fractie die water en toxines absorbeert en een oplosbare fractie die een voedingsstof levert voor nuttige bacteriën in het maagdarmkanaal en onder andere verantwoordelijk is voor de bestrijding van een verscheidenheid aan ziekteverwekkers. Vezel in zemelen bestrijdt constipatie en reguleert de ontlasting, maar speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van colorectale kanker, spataderen, aambeien, hernia’s, enz.

Zemelen bevatten ook waardevolle voedingsstoffen, foliumzuur, eiwitten, koolhydraten, B-vitaminen, vitamine E, magnesium, kalium, zink, ijzer en fosfor. Deze stoffen hebben een gunstig effect op veel levensprocessen.

Een van de voordelen van zemelen zijn bijvoorbeeld:

 • het verlagen van het niveau van slechte en het verhogen van het niveau van goede cholesterol,
 • het normaliseren van de bloeddruk en suikerspiegels,
 • stollingspreventie,
 • positieve invloed op het uiterlijk van de huid en het vertragen van het verouderingsproces,
 • verbetering van mentale processen en mentale functies.

Dit alles betekent echter niet dat we ze in onbeperkte hoeveelheden moeten consumeren, want in bepaalde omstandigheden kunnen ze negatieve gevolgen hebben.

Zemelen en afslanken

tailleomvang

Zemelen helpen ongetwijfeld om het overtollige gewicht te verliezen. In de eerste plaats zwelt de vezel die erin zit op, neemt het volume toe en verlengt zo het gevoel van verzadiging na een maaltijd. Op deze manier voelen we geen honger en verminderen we de hoeveelheid voedsel. Zemelen zelf zijn niet calorisch genoeg om bij te dragen aan gewichtstoename, terwijl ze voldoende voedingsstoffen hebben om geen zwakte van het lichaam te veroorzaken. Tegelijkertijd kalmeren ze de darmen, absorberen ze gifstoffen, verwijderen ze afzettingen en verlagen ze het niveau van slechte cholesterol.

Als er geen contra-indicaties zijn, is het de moeite waard om van tijd tot tijd een eendagsdieet voor granen toe te passen, dat bestaat uit het eten van alleen zemelen en graanvlokken in verschillende vormen. Op deze manier versnellen we de stofwisseling en reinigen we het lichaam van giftige stoffen, terwijl we tegelijkertijd een halve kilo gewicht kwijt raken. Het is zeker wenselijk om graanzemelen als vast onderdeel van het dagmenu op te nemen, niet alleen voor gewichtsverlies, maar gewoon als ingrediënt in een gezonde voeding. Het resultaat zal des te beter zijn als we ongezonde producten van het menu uitsluiten – wit brood, snoep, vette levensmiddelen en verwerkte levensmiddelen.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat, zoals bij andere producten, ook zemelen niet overdreven moeten worden. Een hoog vezelgehalte vertraagt de opname van andere voedingsstoffen en sommige medicijnen, kan ook de darmperistaltiek vertragen, constipatie veroorzaken en de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel irriteren. Volgens diëtisten is 30 gram per dag de maximumdosis en wordt deze niet slechts één keer geconsumeerd. Begin met een kleinere hoeveelheid, verhoog deze geleidelijk tot een maximum en drink veel meer water dan voorheen.

Zemelensoorten beschikbaar voor verkoop

In de winkels kunnen we natuurlijke tarwezemelen, haver, rogge, spelt, boekweit en maïs kopen, evenals gegranuleerde gearomatiseerde zemelen, maar deze laatste missen veel van de originaliteit en waarde van de echte graanresten.

Tarwezemelen

Tarwezemelen zijn het meest populair, vooral omdat ze door hun hoge vezelgehalte en lage suikergehalte de stofwisseling sterk verhogen. Een hoog gehalte aan onoplosbare vezelfractie verbetert de darmperistaltiek en B-vitaminen hebben een positief effect op koolhydraten, eiwitten, vetten en het zenuwstelsel. Hun calorische waarde is ongeveer 270 kcal per 100 gram. Tarwezemelen worden ook gekenmerkt door een hoog ijzer-, magnesium-, kalium-, koper-, zink-, jodium-, maar ook fosforgehalte, wat helaas niet erg gunstig is, vooral voor mensen met nier- en urinewegaandoeningen.

Haverzemelen

Haverzemelen worden beschouwd als de gezondste. Hoewel ze een lager vezelgehalte hebben, vooral in de oplosbare fractie, maar omdat het in contact met water de vorm aanneemt van een viskeuze gel, heeft het een positief effect op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal en levert het voedsel voor de goede bacteriën die er in leven zijn. Het belangrijkste voordeel van haverzemelen is het vermogen om het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen, wat bijdraagt aan de vermindering van het risico op atherosclerose van de vaten. Bovendien absorberen ze vet en dragen ze door hun hogere gehalte aan onverzadigde vetzuren bij tot betere vetparameters in het lichaam. De calorische waarde van haverzemelen is ongeveer 380 kcal per 100 gram.

Roggezemelen

Roggezemelen hebben, net als tarwezemelen, fracties van onoplosbare vezels, waardoor het gemakkelijker is om gewicht te verliezen. De voedingsvezels zwellen op in de maag, wat het gevoel van verzadiging geeft, bovendien zijn ze relatief weinig calorieën, per 100 g is er ongeveer 280 kcal. Ze worden vooral aanbevolen voor mensen met hypertensie of hartaandoeningen, omdat ze grote hoeveelheden kalium en magnesium bevatten, met relatief kleine hoeveelheden fosfor en zink.

Speltzemelen

Spelt zemelen zijn afgeleid van een oude en recent teruggekeerde tarwevariëteit en bevatten meer voedingsstoffen dan standaardtarwe. Ze zijn voornamelijk rijk aan ijzer en calcium, maar hebben ook veel vezels, waardoor ze de darmwerking regelen. De energiewaarde is ongeveer 280 kcal per 100 gram.

Boekweitzemelen

Boekweitzemelen daarentegen hebben het hoogste eiwitgehalte, tot 40 g per 100 g product, en een hoog magnesium- en zinkgehalte. Ze hebben echter minder vezels, omdat ze ongeveer 13 gram hebben, en hun energiewaarde is ongeveer 340 kcal per 100 gram product. Door hun eigenschappen zijn ze bijzonder geschikt voor mensen met bloedarmoede en actieve sporters.

Maïszemelen

Maïszemelen hebben het hoogste vezelgehalte van alle graanzemelen, namelijk ongeveer 75 g per 100. Het bevat ook veel magnesium, maar ook fosfor, B-vitaminen, kalium en ijzer. 100 g maïszemelen is ongeveer 225 kcal.

Hoe zemelen te eten, of een paar passende recepten

tarwe

Het onbetwistbare voordeel van zemelen is dat ze aan vrijwel elke maaltijd kunnen worden toegevoegd. Giet in het begin een klein theelepeltje in de yoghurt en voeg het na verloop van tijd toe aan salades, soepen en sauzen. U kunt ook in de verleiding komen om speciale gerechten met zemelen te maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Shake van kefir, vruchten en zemelen

250 ml kefir, een lepel zemelen, een handvol bessen, frambozen, aardbeien of andere kleine vruchten in een schotel doen, mengen en klaar.

2. Bananen-pinaziecocktail met zemelen

300 ml kefir, een lepel zemelen, een handvol verse spinazie, bananen. Giet de kefir een paar minuten over de zemelen, voeg spinazie en banaan toe, meng alles tot een gladde massa.

3. Vruchtensalade met roggezemelen

Was het fruit, snijd grotere vruchten in blokjes, doe ze in een kom, bestrooi ze met citroensap, roer en bestrooi ze met zemelen (ongeveer 1 eetlepel).

4. Haver koekjes met zemelen (met vanille noot)

Ingrediënten:

 • 50 g boter
 • 150 g havermeel
 • 3 eetlepels haverzemelen
 • 100 g suiker
 • vanillesuiker
 • ei

Uitvoering:

Doe alle ingrediënten in een kom, kneed ze tot een uniforme massa, kneed ze vervolgens tot kleine balletjes en leg ze met grote tussenpozen op de bakplaat, maak ze een beetje plat. Bak op 180 graden gedurende ongeveer 15 minuten goudbruin op 180 graden.

5. Kippenborst in zemelenzemelen coating

Snijd het vlees in plakjes, wrijf het in met zout, peper en knoflook. Verdeel het ei, brood de plakjes vlees eerst in een ei, dan in zemelen, bak ze in een koekenpan of bak ze in de oven.

Category: afslanken

7 comments

 1. Kennis over zemelen in een pil – bedankt 🙂 Niets anders dan naar de markt te gaan om een mandje van verschillende zemelen te halen 🙂 Eigenschappen en positieve effecten op het indrukwekkende organisme 🙂

 2. Zemelen zijn briljant en ook zeer goedkoop. Super werk aan de figuur, natuurlijk doen ze niet al het werk voor ons, maar ze helpen wel. Bij mij thuis heerst elke ochtend een zemelencocktail: D versnelt de stofwisseling voor de hele dag en elimineert verschillende maagverhalen 😉 Ik adviseer

 3. Inka30, wat voeg je toe aan een zemelencocktail als deze? Ik ga vanaf morgen elke dag een kopje met een cocktail (voor het tweede ontbijt) naar mijn werk nemen en een basis van recepten verzamelen om niet in eentonigheid te vervallen 🙂

 4. UlkaRed cocktails zijn meestal gebaseerd op kefir en zemelen. En de andere ingrediënten, het hangt af van wat ik net heb van de toestand van de keuken die ik heb. Veel gebruikte ingrediënten zijn: gemengde aardbeien, bosbessen, spinaziebladeren, bananen, boerenkool, geperst sap van grapefruit of sinaasappel. Pas op dat je de hoeveelheid zemelen in zo’n cocktail niet overdrijft, want ze zwellen meestal op 😉 Ik voeg meestal ongeveer 2 eetlepels per groot kopje toe.

 5. Dankzij Inka zal ik zeker gebruik maken van uw cocktailopties 😀 Ik heb onlangs een geweldig recept op het web bedacht – ik ben er zeker van dat het alle slimmers zal aanspreken 😉 Een cocktail net op tijd voor de lente. Probeer een bosje bieten, een halve bos peterselie, appel, kiwi, 2 eetlepels tarwe of roggezemelen. Hak de fles en de peterselie in kleinere stukjes, maak de appel schoon van de zaadnesten, meng alles in een kopjesmixer. Super eenvoudig en super effectief – reinigt en stimuleert de stofwisseling. Het zal erger zijn als het kever seizoen voorbij is.)

 6. UlkaRed – als het knelpuntseizoen voorbij is, kunt u verschillende groenten (bijv. sla, boerenkool, spinazie) en gewone rode bieten gebruiken, die het hele jaar door verkrijgbaar zijn;)

 7. Ja, nou ja, de cocktails met zemelen zijn groot, de zemelen zijn groot 🙂 Mega universal, wat naar mijn mening hun grote voordeel is. Ze kunnen aan de meeste gerechten worden toegevoegd. De laatste tijd, als ik al een laagje van iets, het is alleen in zemelen, ik gebruik het ook in plaats van meel, bijvoorbeeld in pannenkoeken, pannenkoeken, omeletten, ik voeg mijn eigen koekjes en andere desserts…… Ze zijn veelzijdig en vermageringsdieet, zoals voor mij een van de basisproducten in de keuken, zonder dewelke ik niet zonder kon: D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr