Diabetes is een uiterst verraderlijke ziekte, die in het begin moeilijk op te merken is, maar die steeds meer mensen treft, helaas ook zeer jonge mensen. Naar schatting zijn er in Polen ongeveer 3 miljoen mensen met diabetes, en 1 miljoen van hen zijn zich daar niet van bewust. Intussen kan ernstige ziekte worden voorkomen als we de zogenaamde pre-diabetische toestand op tijd diagnosticeren en de juiste stappen ondernemen.
Pre-diabetes, d.w.z. een stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door een verhoogde bloedglucosespiegel, is een ernstig risicosignaal voor de ontwikkeling van diabetes, hoewel het gelukkig omkeerbaar is en slechts een onmiddellijke verandering van levensstijl vereist.
Inhoudsopgave
Pre-diabetes – symptomen. Hoe herken je pre-diabetes?
Abnormale glucosetolerantie, of pre-diabetes, wordt gekenmerkt door een hogere bloedsuikerspiegel, die echter niet zo hoog is als bij diabetes. Indien dit niet tijdig wordt vastgesteld of behandeld, kan het echter leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2, die helaas al onomkeerbaar is.
Meestal is er aanvankelijk een kleine verstoring in de koolhydraatstofwisseling, soms moeilijk op te sporen met tests. Na verloop van tijd stijgt het glucosegehalte alleen ’s morgens of na een maaltijd. Geleidelijk aan wordt het evenwicht in het lichaam echter verstoord en begint het suikergehalte rond de bovengrens te schommelen of deze zelfs te overschrijden.
Een dergelijke kleine maar constante stijging van de bloedsuikerspiegel is zeer schadelijk voor de bloedvaten en de perifere zenuwen en kan de pre-diabetische toestand doen overgaan in gevorderde diabetes. Bovendien kunnen zich in dit stadium reeds ernstige veranderingen in het gezichtsorgaan voordoen.
De volgende symptomen moeten u ertoe aanzetten de nodige stappen te ondernemen, in de eerste plaats een controle en zo nodig een bezoek aan uw arts:
- voelde permanent vermoeidheid,
- overmatige slaperigheid, bijvoorbeeld, zich uitend in een plotselinge behoefte om een dutje te doen,
- een onredelijke toename van eetlust en dorst,
- droge mond,
- overmatige uitdroging van de huid,
- frequent urineren,
- frequente infecties,
- plotselinge zichtproblemen.
De bloedsuikercurve – normen
Pre-diabetes is de tussenfase tussen gezond zijn en diabetes type 2. Tests zijn veruit het beste middel om de feiten vast te stellen en het uitgangspunt om op basis van de resultaten passende maatregelen te nemen.
De normale nuchtere bloedglucosespiegel bij een gezond persoon ligt tussen 70-99 mg/dl. Als het testresultaat tussen 100 en 125 mg/dl ligt, moet een aanvullende OGTT-test worden uitgevoerd, de zogenaamde suikercurve. Bij de suikercurve wordt een veneus bloedmonster genomen, vervolgens wordt een glucoseoplossing toegediend en na 60 en 120 minuten wordt de suikerspiegel opnieuw getest.
Een nuchtere bloedsuikerspiegel in de suikercurve-test tussen 100-125 mg/dl is een abnormale nuchtere bloedsuikerspiegel. Een resultaat tussen 140-200 mg/dl twee uur na inname van glucose is abnormale glucosetolerantie.
Dit soort resultaten wijst op een pre-diabetische toestand, d.w.z. het laatste moment vóór de ontwikkeling van volwaardige diabetes. Een resultaat van 200 mg/dl en meer wijst daarentegen op diabetes type 2 in een gevorderd stadium.
Pre-diabetes – oorzaken, risicofactoren
Hoewel pre-diabetes nog geen diabetes is, kan het zich er wel op elk moment in ontwikkelen. Daarom mag het niet worden onderschat, en als onze levensstijl een bron van risicofactoren is, moeten we nog systematischer ons bloedglucosegehalte testen.
Als hoofdoorzaken van abnormale glucosetolerantie, d.w.z. potentieel gevaarlijke omstandigheden voor de gezondheid, worden voornamelijk overgewicht en zwaarlijvigheid beschouwd, alsmede slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging.
Deze worden gevolgd door:
- hart- en vaatziekten,
- hypertensie,
- hoog cholesterolgehalte,
- polycysteus ovarium syndroom,
- eerdere zwangerschapsdiabetes,
- genetische aandoeningen.
Analoge redenen worden ook genoemd in de context van diabetes zelf.
Wat is het verband tussen zwaarlijvigheid en pre-diabetes of diabetes? Welnu, overtollig lichaamsvet draagt bij tot een verhoogde productie van verschillende stoffen die de normale werking van insuline en de opname van glucose door de cellen van ons lichaam hinderen.
Als gevolg daarvan wordt een subtiel evenwicht in het lichaam verstoord, wat leidt tot een hele reeks negatieve stofwisselingsverschijnselen en bijgevolg kan leiden tot ernstige ziekten zoals schade aan hart, bloedvaten, nieren, gezichtsvermogen en zenuwstelsel.
Een even belangrijke invloed op de mogelijke ontwikkeling van diabetes is onze levensstijl. Gebrek aan beweging en de zogenaamde sedentaire levensstijl brengen het risico met zich mee van verstoringen in de werking van het gehele organisme, in de eerste plaats van het cardiovasculaire systeem, maar ook van het ademhalings-, zenuw-, spier-, bot- en gewrichtssysteem.
Na verloop van tijd vermindert het vermogen van het hart om bloed te pompen, krijgen de lichaamscellen te weinig zuurstof en worden ze minder goed gevoed, neemt de longcapaciteit af en worden de botten, spieren en gewrichten zwakker. Het metabolisme vertraagt, de koolhydraatstofwisseling is verstoord, in plaats van energie te produceren, stapelt het lichaam reserves op in de vorm van vetweefsel.
Pre-diabetes – tests, diagnose
Om het risico op het ontwikkelen van diabetes te elimineren, is het noodzakelijk om de levensstijl en het dieet grondig te veranderen. Maar dat is niet alles. Aangezien bij veel ziekten, waaronder diabetes, de vroegtijdige diagnose, d.w.z. in het stadium van pre-diabetes, het belangrijkst is, is het raadzaam van tijd tot tijd een glucosetest uit te voeren.
Frequente screeningtests zijn een uitstekende gelegenheid om dit te doen. Naast de controle van de bloedsuikerspiegel kan een glucosebelastingstest worden uitgevoerd, de zogenaamde suikercurve.
Dit type test heeft een volledige diagnostische waarde, op voorwaarde dat men zich aan bepaalde regels houdt; allereerst mag men enkele dagen voor de test zijn levensstijl of dieet niet radicaal veranderen, omdat de verandering het resultaat zal vervalsen. De test mag niet worden uitgevoerd tijdens infecties of ontstekingen, die ook de resultaten kunnen beïnvloeden.
Meer gespecialiseerde diagnostische instrumenten zijn onder meer insuline-, C-peptide- en antilichaamtests.
Hoe om te keren pre-diabetes – de beste methoden
Het negeren van de pre-diabetische toestand en het gebrek aan behandeling (voornamelijk in de vorm van het veranderen van uw levensstijl naar een gezondere) is een eenvoudige manier om diabetes type 2 te ontwikkelen.
Hier zijn enkele tips over hoe de ontwikkeling van de gevaarlijke diabetes te voorkomen.
Pre-diabetes – dieet
Om te beginnen moet worden opgemerkt dat het dieet in het geval van pre-diabetes geenszins streng is en dat bepaalde voedingsmiddelen volledig moeten worden geweerd. Het gaat er veeleer om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen om het risico op het ontwikkelen van diabetes te vermijden en, wat zeker belangrijk is, gepaard te gaan met gewichtsvermindering.
De algemene regel is om regelmatig te eten, ongeveer 4-5 per dag, met minder volume en calorieën.
Ongeveer 45% van de energiewaarde moet bestaan uit complexe koolhydraten, d.w.z. producten zoals volkorenbrood, granen, donkere rijst en griesmeel. Naast een lage glycemische index bevatten ze grote hoeveelheden vezels, die goed zijn voor het lichaam (vooral de spijsvertering), een verzadigd gevoel geven en de spijsvertering reguleren.
Om dezelfde redenen bevelen wij ook alle groenten aan en, in mindere mate, fruit, vooral die met een lager suikergehalte, zoals appelen, kersen, aardbeien, frambozen, aalbessen, grapefruit, kruisbessen en bosbessen.
Iets hogere glycemische index hebben kersen, peren, druiven, ananas, bananen.
Eiwitbronnen zijn magere zuivelproducten, eieren, vis, gevogelte en peulvruchten. Dierlijke vetten moeten worden vervangen door plantaardige oliën, de inname van zout en natuurlijk suiker moet worden beperkt.
Vermijd halffabrikaten en sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoetwaren, gezoete dranken, gearomatiseerde kaas of yoghurt en alcohol.
Pre-diabetes – veranderingen in levensstijl
Tegenwoordig hoeft waarschijnlijk niemand er meer van overtuigd te worden dat de voorwaarde voor een goede gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch, een passende, individueel op de behoeften en mogelijkheden afgestemde, lichamelijke activiteit is. Bovendien is het voor de preventie en zelfs de behandeling van sommige ziekten een onmisbaar element van de therapie. Dit is het geval bij pre-diabetes en gevorderde diabetes.
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op de koolhydraatbalans, verbetert de algemene conditie en het welzijn, en bevordert gewichtsverlies.
De meest aanbevolen vorm van activiteit is aërobe lichaamsbeweging – nordic walking, snelwandelen, fietsen, zwemmen, maar afhankelijk van leeftijd en fysieke mogelijkheden kan praktisch elke vorm van sport worden beoefend. Het belangrijkste is dat deze activiteit systematisch en regelmatig moet zijn.
Pre-diabetes – natuurlijke remedies
Kruiden kunnen een belangrijke ondersteuning bieden bij een licht verhoogde glucosespiegel. Zij genezen misschien niet de diabetes in een gevorderd stadium, maar helpen wel de bloedsuikerspiegel te verlagen, de koolhydraatstofwisseling te verbeteren en de ongemakken die gepaard gaan met storingen van de glucosespiegel tot een minimum te beperken.
De meest doeltreffende kruiden in dit verband zijn onder meer:
- witte moerbei – remt de afscheiding van enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van glucose, en voorkomt zo verhogingen van de bloedsuikerspiegel, vooral na de maaltijd
- paardenbloem – heeft vele gezondheidsbevorderende effecten, waaronder het helpen reguleren van de suikerspiegel, alsmede het verlagen van de glykemische index van voedsel en het vertragen van de opname van suikers
- kaneel – bekend als een aromatische specerij, heeft ook eigenschappen die helpen bij het reguleren van de glucosespiegel
- salie – werkt op een vergelijkbare manier als sommige anti-diabetes medicijnen
- fenegriek – verbetert weefselgevoeligheid voor insuline, vertraagt maaglediging
In het geval van pre-diabetes wordt zelden een farmacologische behandeling toegepast, maar kan men in plaats van kruiden een kant-en-klaar voedingssupplement nemen dat verschillende natuurlijke stoffen bevat die de suikerspiegel verlagen en de glycemie stabiliseren.
Een van de meest gewaardeerde in dit verband is Redusugar – een modern, geavanceerd preparaat met een gediversifieerde samenstelling die maar liefst 9 natuurlijke stoffen bevat die bekend staan om hun antidiabetische eigenschappen.
Bronnen:
- https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes
- https://www.healthline.com/health-news/how-to-prevent-prediabetes-from-becoming-diabetes
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22683128/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317206
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/311056