Fenegriek is een zeer gewaardeerde specerij die wordt verwerkt in kerriemengsels en perfect werkt in alle gerechten met een oosterse smaak. Het is echter ook de moeite waard om de gezondheidsbevorderende kwaliteiten ervan te waarderen, waaronder de positieve invloed op de spijsvertering, het vermogen om het slechte cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel te verlagen, en de sterke ontstekingsremmende werking. Het belangrijkste werkzame bestanddeel, dat verantwoordelijk is voor vele heilzame werkingen, zijn steroïde saponinen, maar de plant is ook rijk aan vele andere waardevolle stoffen. Tot de lange lijst van voordelen van fenegriekzaden behoren de voedende, versterkende en herstellende eigenschappen voor haar en huid. Als men te kampen heeft met alopecia, seizoensgebonden haaruitval, beschadigd haar of trage haargroei of diverse huidimperfecties, kan een fenegriekzaadbehandeling een grote hulp zijn.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is fenegriek?
- 2 Fenegriekzaad – samenstelling
- 3 Fenegriek – geneeskrachtige eigenschappen
- 4 Fenegriek in cosmetica
- 5 Fenegriek – hoe drink je het?
Wat is fenegriek?
Fenegriek of fenegriekzaad (Trigonella foenum-graecum L.) is een plant van de Fabaceae-familie die zeer gewaardeerd wordt in de culinaire wereld en de natuurgeneeskunde. Zijn oorspronkelijke habitat is Azië (bijv. Kaukasus en Oezbekistan) en Oost-Europa (Estland, Moldavië, Oekraïne en Litouwen). Vandaag is het wijdverspreid over de hele wereld. Sinds de oudheid speelt het ook een belangrijke rol in de traditionele Aziatische geneeskunde.
De fenegriekplant lijkt qua uiterlijk op klaver. Hij heeft kleine, drielobbige bladeren, een rechtopstaande, iets opgaande stengel, kleine gele bloemen en vruchten in de vorm van gebogen peulen. Hij wordt tot 50-60 cm groot. Fenegriekzaden – kleine, onregelmatig gevormde, beige zaden – worden gebruikt als rauwe kruiden en specerijen.
Fenegriek verspreidt een zeer specifieke, ietwat zwakke geur die niet erg aangenaam is voor onze reukzin. Het is een sterk honingdragende plant en zeer geliefd bij insecten. Fenegriekzaad bevat een rijk arsenaal aan waardevolle stoffen, waardoor het een veel geëxploiteerde grondstof is, zowel in de fytotherapie als in de natuurlijke cosmetica. Op culinair gebied neemt fenegriekzaad een bijzonder belangrijke plaats in in de Indische en Arabische keuken, maar het wordt ook veel gebruikt in andere Aziatische keukens. Ze worden ook steeds meer aangetroffen in Europese keukens.
Fenegriekzaad – samenstelling
Fenegriek is een plant met veelzijdige gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt als middel tegen steenpuisten, abcessen, eczeem, maar ook bij hoest, tuberculose, bloedarmoede of spijsverteringsproblemen. In de oudheid werd fenegriekzaadolie gebruikt voor lichaamsverzorging.
Vanwege het uiterlijk van de bladeren of de vruchten van de plant is fenegriek bekend geworden onder vele gangbare namen, zoals Grieks hooi, Griekse klaver, fenegriek, filosofenklaver, wonderhertenkruid, goddelijk gras, fenegriek.
De samenstelling van fenegriekzaden is een schat aan waardevolle bestanddelen voor het menselijk lichaam, waaronder vitaminen, mineralen, aminozuren, alkaloïden, sterolen. Veel actieve stoffen in fenegriekzaden werken als antioxidanten, neutraliseren schadelijke reactieve zuurstofsoorten en beschermen onze cellen tegen schade.
Wat bevat fenegriekzaad?
- Eiwitverbindingen,
- aminozuren (waaronder 4-hydroxyisoleucine),
- slijmstoffen (hoofdzakelijk galactomannaan),
- bitters,
- voedingsvezels (hoofdzakelijk glukomannan),
- essentiële oliën,
- vitamine C,
- vitamine A,
- B-vitaminen (riboflavine, thiamine, foliumzuur, B6, vitamine PP of isonicotinezuur-amide),
- steroïde saponinen,
- vettige verbindingen,
- choline,
- fosfolipiden (waaronder lecithine),
- mineralen (waaronder fosfor, zwavel, calcium, magnesium, selenium, zink, ijzer),
- coumarines,
- alkaloïden (hoofdzakelijk trigonelline),
- flavonoïden (b.v. vitexine, isovitexine, quercetine en vicenine).
Fenegriek – geneeskrachtige eigenschappen
Door zijn brede samenstelling zijn de geneeskrachtige eigenschappen van fenegriek zeer divers en betreffenDe geneeskrachtige eigenschappen van de fenegriekplant zijn zeer divers en hebben betrekking op de meeste van onze lichaamsorganen, waaronder de lever, de maag, de dikke darm, de hersenen en de alvleesklier. Interessant is dat de plant ook uitstekende eigenschappen heeft voor de regeneratie van beschadigde weefsels.
Fenegriek heeft ook een gunstige invloed op ons hormonale evenwicht. Bovendien wordt het geclassificeerd als een adaptogeen, wat betekent dat het de aanpassing van het lichaam aan de gegeven omstandigheden versnelt, de gevoeligheid voor lichamelijke en geestelijke stress vermindert, de werking van al onze lichaamssystemen verbetert en het evenwicht in ons systeem herstelt.
Fenegriek voor een goede spijsvertering
Dankzij zijn bitterstoffen, slijmstoffen en voedingsvezels heeft fenegriek een gunstige invloed op het spijsverteringsstelsel. Het heeft ontstekingsremmende en antiparasitaire eigenschappen (het remt de vermenigvuldiging van parasieten in het spijsverteringskanaal en vergemakkelijkt de bestrijding van infecties). Beschermt de slijmvliezen van het maagdarmkanaal, voorkomt maagzweren en voorkomt pijn, bijvoorbeeld na het eten van gekruid voedsel.
Het stimuleert de afscheiding van maag- en pancreassap, gal en speeksel, waardoor de spijsvertering verbetert en indigestie, reflux, brandend maagzuur en een zwaar gevoel in de buikholte worden voorkomen.
Fenegriek heeft een positieve invloed op de darmperistaltiek en heeft tegelijkertijd een beschermende werking op de darmen. Het voorkomt constipatie, winderigheid en winderigheid en reguleert de stoelgangcyclus. Fenegriek ondersteunt bovendien de werking van de lever, beschermt de levercellen en versnelt het regeneratieproces. Het vermindert ook het risico op darmkanker.
Fenegriek voor een gezonde bloedsomloop
De steroïde saponinen die aanwezig zijn in fenegriekzaden spelen een belangrijke rol in de aspecten van onze gezondheid, waaronder de gezondheid van de bloedsomloop. Zij verbeteren de vetstofwisseling, voorkomen overmatige vetopname uit de voeding en leiden tegelijkertijd tot verlaging van het gehalte aan slechte cholesterol in het bloed. Dankzij deze werking verbeteren zij de conditie van de bloedvaten, voorkomen zij de ophoping van atherosclerotische plaque in de slagaders en beïnvloeden zij de verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed.Zij gaan de ophoping van atherosclerotische plaque in de slagaders tegen, beïnvloeden de vermindering van de viscositeit van het bloed, waardoor het risico van bloedklonters, atherosclerose, hartziekten, hartaanvallen en beroerten wordt verminderd.
Fenegriek voor een doeltreffende bestrijding van bacteriën en andere ziekteverwekkers
Dankzij talrijke vitaminen, mineralen, sterolen, eiwitten en antioxidanten ondersteunt fenegriek het immuunsysteem van het lichaam en helpt het zich doeltreffender te beschermen tegen ziekteverwekkers. Het remt de vermenigvuldiging van pathogene micro-organismen, bestrijdt pathogene bacteriestammen, alsmede virussen, protozoa, schimmels en gisten. Vermindert ontstekingen en verzacht infecties die erdoor worden veroorzaakt.
Dankzij zijn hoge antioxiderende werking voorkomt fenegriek aan de beschaving gerelateerde ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Anti-oxidanten in fenegriek neutraliseren de vrije radicalen, waarvan een teveel juist tot deze ziekten leidt.
Fenegriek voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Cumarine, trigonelline, 4-hydroxyisoleucine, galactomannaan en glukomannan zijn de belangrijkste stoffen waarmee fenegriek een gunstige invloed uitoefent op de suikerhuishouding in het lichaam. Het vertraagt de vertering van koolhydraten en remt de opname ervan uit de voeding, waardoor een snelle stijging van de bloedglucosespiegel na de maaltijd wordt voorkomen. Bij regelmatig gebruik verhoogt het de insulinegevoeligheid van de weefsels en wordt de bloedsuikerspiegel stabieler.
Fenegriek voor de spieren
De steroïde saponinen in fenegriekzaden hebben een anabole werking, wat goed nieuws is voor mensen die trainen en streven naar meer spiervolume en een ideale lichaamsbouw. Door de productie van stikstofmonoxide in het lichaam te stimuleren, zorgen zij voor een verhoogde spierpomp. Zij stimuleren ook de synthese van spiereiwitten en verhogen de spierprestaties en het uithoudingsvermogen.
Door de hormoonhuishouding te reguleren, verhoogt fenegriekzaad het gehalte aan biobeschikbaar testosteron (het activeert het lichaam om de productie ervan te verhogen in geval van een tekort). Wanneer fenegrieksupplementen (of fenegriekzaadpoeder) systematisch tijdens de trainingsperiode worden gebruikt, versnellen ze de trainingseffecten.
Check: Testosteron boosters – Rangschikking
Andere eigenschappen van fenegriek
- stimuleert de bloedvormende functie van het beenmerg, bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en gaat zo bloedarmoede tegen,
- reguleert de hormoonhuishouding, helpt de hormoonspiegels te stabiliseren in geval van hormonale schommelingen (bv. tijdens de menopauze en de andropauze),
- ondersteunt de vermindering van vetweefsel (door de stofwisseling te reguleren en de koolhydraatstofwisseling in het lichaam te normaliseren),
- stimuleert de lactatie,
- het is nuttig bij ziekten van het gezichtsorgaan,
- helpt bij aandoeningen van de luchtwegen (stimuleert de slijmproductie, heeft een slijmoplossende werking),
- verlicht de zwelling,
- helpt bij kneuzingen en bloeduitstortingen,
- is een natuurlijke remedie voor steenpuisten en zweren,
- helpt bij purulente dermatitis,
- bestrijdt uitslag, acne en andere huidproblemen,
- versnelt wondgenezing, bevordert huidregeneratie,
- verbetert de conditie van haar en huid,
- heeft een positief effect op het libido,
- ondersteunt de gezondheid van de prostaat.
Fenegriek in cosmetica
Gemalen fenegriekzaad is een van die natuurlijke producten die op zeer veelzijdige wijze kunnen worden gebruikt, zowel voor huidverzorging, lichaamsverzorging als haarverzorging. Door fenegriekzaadpoeder te combineren met andere natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige oliën, citroensap, honing, zemelen, melk enz, Daarnaast kan ook fenegriekpoeder aan de fenegriekplant worden toegevoegd als toevoeging aan het fenegriekmengsel . Fenegriek kan ook worden toegevoegd aan zelfgemaakte lichaamsscrubs en haarmassages.
Fenegriek op de huid
Fenegriek geeft de huid een rijke voedingsimpuls. Het verzorgt de huid, beschermt haar tegen ongunstige invloeden, verstevigt haar, kalmeert haar, helpt haar het juiste hydratatieniveau en de juiste teint te behouden en verbetert het uiterlijk van de huid in ruime mate.
Hoe werkt fenegriek op de huid:
- voedt,
- regenereert,
- beschermt tegen uitdroging en irritatie,
- gladstrijken,
- reinigt, desinfecteert, bestrijdt bacteriën en schimmels,
- egaliseert de huidstructuur, elimineert huidveranderingen,
- bedrijven, revitaliseert.
Fenegriek voor het haar
Fenegriekzaden bevatten een breed scala aan bestanddelen die ons haar nodig heeft voor een juiste groei en ontwikkeling. Daarom is het een van de krachtigste en heilzaamste geneeskrachtige planten voor de conditie van ons haar. Het is de moeite waard fenegriekzaden te gebruiken voor een kruidenbehandeling van het haar, of het nu gaat om overmatig haarverlies, verzwakking, broosheid en breuk, gebrek aan glans en vitaliteit of in geval van andere haarproblemen. Een behandeling met fenegriekzaad is versterkend, voedend, verbetert het uiterlijk en beschermt het haar in één.
De bestanddelen van fenegriekzaad dragen ook bij tot de wederopbouw van de haarstructuur, bevorderen de vitaminisering en de mineralisering van het haar, regenereren de haarcellen, remmen haaruitval en hebben een gunstige invloed op de haargroei.
Fenegriek in het haar – hoe moet ik het gebruiken?
In winkels en apotheken is fenegriek verkrijgbaar in tabletten of capsules tegen een gemiddelde prijs van ca. 20-25 zł per 100 capsules. Er zijn ook haarverzorgingssupplementen met meerdere ingrediënten en fenegriek verkrijgbaar. Een voldoende lange orale behandeling kan zeer goede resultaten opleveren met betrekking tot de versterking en regeneratie van het haar. Nog betere resultaten kunnen worden bereikt door de toepassing van fenegriekpreparaten of een fenegriekdrank te combineren met een directe inwrijving van de hoofdhuid.
Een pakje gemalen of ongemalen fenegriekzaad, dat als basis zal dienen voor maskers en doekjes, kost iets minder dan een dozijn zł. Voor hoofdhuidmassages kunnen we ook kant-en-klare fenegriekolie gebruiken, die weliswaar zeer doeltreffend is tegen haaruitval, maar iets duurder is dan de zaden. Voor een flesje van 30 ml betalen we ongeveer 30-35 zł.
Zelfgemaakte behandeling tegen haaruitval op basis van fenegriekzaad
Een haarmassage van gemalen fenegriekzaden is een effectieve methode om de haarwortels en follikels te versterken en haaruitval te verminderen.
Giet een glas kokend water over het gemalen fenegriekzaad (ca. 1 eetlepel). Laat afkoelen, zeef en giet in een verstuiverflesje. Spuit de vloeistof op de hoofdhuid en wrijf lichtjes. Het is het beste om de wrijving om de 2-3 dagen aan te brengen of zelfs elke dag indien nodig.
Zelfgemaakt haarmasker met fenegriek (regenereert, versterkt, verbetert de conditie van haar en hoofdhuid)
Doe 2 eetlepels gemalen fenegriekzaad in een kom, voeg ongeveer 1 eetlepel citroensap toe en ongeveer 1 eetlepel olijf- of cosmetische olie (bijv. argan-, jojoba- of andere olie). Meng tot de consistentie van een slurry is verkregen. Aanbrengen op het haar, ongeveer 30 minuten wachten, uitspoelen en het haar wassen met een milde shampoo.
Fenegriek – hoe drink je het?
Doe een lepel fenegriekzaadpoeder in een mok en giet er kokend water over. Laat 10 minuten afgedekt trekken. Strain. Drink 2 keer per dag, 100 ml elk. Je kunt er wat honing bij doen.