Vermoeide ogen zijn een veel voorkomende kwaal die vooral jonge en middelbare leeftijd, werkende en studerende mensen treft. Het probleem met correct zicht en de bijbehorende symptomen, zoals vervelende hoofdpijn en droge ogen, zijn grotendeels te wijten aan de levensstijl. Het visuele apparaat wordt nog steeds intensief gebruikt, bijvoorbeeld door urenlang naar schermen en displays van elektronische apparaten te staren. Dit is echter slechts een van de oorzaken van vermoeide ogen en problemen met helder zicht. Hoe zorgt u voor uw gezichtsvermogen?
Inhoudsopgave
- 1 Vermoeide ogen, wazig zicht – een steeds vaker voorkomend verschijnsel bij jong en oud
- 2 Vermoeide ogen – oorzaken
- 3 Branden, jeuk, pijn – de meest voorkomende symptomen van vermoeide ogen
- 4 Vermoeidheid van de ogen en droge-ogensyndroom
- 5 Hoe vermoeide ogen voorkomen – preventie van onschatbare waarde
- 6 Eenvoudige huismiddeltjes voor vermoeide ogen – hoe de symptomen in een mum van tijd te verlichten?
- 7 Wat te doen bij vermoeide ogen – de beste ingrediënten voor een goed gezichtsvermogen gebruikt in oogdruppels en supplementen
- 8 Vermoeidheid van het zicht, branderig gevoel, roodheid, tranen – wanneer naar de oogarts gaan?
Vermoeide ogen, wazig zicht – een steeds vaker voorkomend verschijnsel bij jong en oud
Het oog is een van de meest gespecialiseerde en ingewikkelde, maar ook meest gevoelige structuren van het menselijk lichaam. Het is ook een orgaan dat het grootste deel van ons leven intensief moet werken. Het begint elke dag met werken als we wakker worden en de oogleden voor het eerst openen, en eindigt vlak voor het slapen gaan.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze ogen vaak overbelast en vermoeid raken, vooral als we activiteiten uitoefenen waarbij onze ogen voortdurend onder moeilijke omstandigheden moeten werken (bv. bij ongunstige verlichting) of onze ogen vaak moeten gebruiken. Dit geldt des te meer als we bezig zijn met activiteiten waarbij onze ogen onder moeilijke omstandigheden moeten werken (bijv. bij ongunstig licht) of vaak op één punt moeten focussen.
Veel factoren, meestal gerelateerd aan onze dagelijkse gewoonten en het werk dat we doen, beïnvloeden de conditie van ons visuele apparaat. Heel vaak komt dit probleem voor bij mensen die veel tijd doorbrengen voor schermen en displays van elektronische apparaten. Vandaar het hoge percentage jongeren dat klaagt over deze kwaal. Ook bij kinderen wordt het verschijnsel van vermoeide ogen, pijnlijke ogen en problemen met het gezichtsvermogen steeds vaker waargenomen. Hoe ontstaat het effect van vermoeide ogen?
Het oog is een complexe structuur die bestaat uit: de oogbol (met inbegrip van de lens, het hoornvlies, de iris en het netvlies), de oogzenuw (die visuele prikkels geleidt), de spieren van het uitwendigHet oog wordt bestuurd door de oogzenuw (die visuele prikkels doorgeeft), de uitwendige spieren van de oogbol (verantwoordelijk voor de motoriek van het oog) en het beschermingsapparaat van het oog (in de vorm van de oogleden, wimpers, bindvlies en de traanklier die tranen produceert). De goede werking van het oog wordt gecontroleerd door het visueel centrum in de hersenschors.
De functie van het beschermingsapparaat van het oog is het oog te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Terwijl de oogleden het oog vooral beschermen tegen verwondingen en te sterk licht, beschermen de door de traanklier afgescheiden tranen het oog vooral tegen micro-organismen, stof, vuil en infecties.
Zoals gezegd is de traanklier verantwoordelijk voor de productie van tranen. Deze worden continu afgescheiden en vormen een zogenaamde traanfilm op het oppervlak van de oogbol. De traanfilm fungeert als een specifiek smeermiddel voor de oogbol en voorziet tegelijkertijd het hoornvlies van voedingsstoffen en neemt deel aan het reinigingsproces van het visuele apparaat.
Blootstelling van de ogen aan sterke negatieve invloeden of langdurige belasting van de ogen kan de traanproductie verstoren. De traanfilm wordt dan verstoord, met als gevolg te droge ogen, een verhoogde gevoeligheid voor irritatie en ontstekingen, wazig zicht en een gevoel van ongemak en vermoeidheid in de ogen.
Vermoeide ogen – oorzaken
In dit tijdperk van alomtegenwoordige digitale apparaten is het gezichtsorgaan van de meesten van ons gespannen, en het probleem van correct zicht komt vaak genoeg voor om zelfs de jongsten te treffen. Veruit de meest voorkomende oorzaak van visuele vermoeidheid zijn lange uren voor een beeldscherm of telefoonscherm. Er bestaat zelfs een syndroom dat nauw samenhangt met de moderne levensstijl, waarbij de meeste vrije tijd wordt doorgebracht in het gezelschap van elektronica. Dit staat bekend als het computer vision syndrome.
Er zijn echter ook andere oorzaken van vermoeide ogen, waaronder milieu-, beschavings- en ziektegerelateerde oorzaken. Vaak houdt het verschijnsel oogvermoeidheid verband met het verrichten van zeer monotoon werk of werk dat een hoge mate van waarneming, alertheid en concentratie vereist.
Mogelijke oorzaken van vermoeide ogen zijn
- langdurig staren naar een televisie, computerscherm of tablet- of telefoonscherm,
- lange tijd naar hetzelfde object kijken vanaf een vaste afstand,
- langdurig staren naar zeer verre objecten,
- langdurig lezen, vooral lezen bij ongeschikt licht en het lezen van zeer kleine lettertjes,
- constante of frequente blootstelling aan kunstlicht,
- voortdurend verblijf in ruimten met een zeer lage luchtvochtigheid,
- slechte keuze of verdeling van het licht in de kamer (bv. slechte keuze of slechte verdeling van het licht in de kamer (bv. een te helder scherm in verhouding tot de algemene binnenverlichting, spotverlichting die hard is in plaats van diffuus, slecht geplaatste lampen die buitensporig veel licht op onze ogen richten),
- lange perioden van autorijden zonder het nemen van pauzes,
- slecht uitgebalanceerde voeding,
- tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen (vooral vitamine A, E, C en zink, selenium, koper),
- vervuilde omgeving, smog,
- frequente of langdurige blootstelling aan rook,
- frequent verblijf in kamers met airconditioning,
- oogafwijkingen,
- slecht passende glazen,
- algemene uitputting
- bepaalde ziekten (vooral die van de beschaving, zoals hoge bloeddruk, reuma of diabetes),
- allergieën.
Branden, jeuk, pijn – de meest voorkomende symptomen van vermoeide ogen
Wanneer we het oogapparaat overbelasten of blootstellen aan ongunstige externe factoren, ontstaat er een tekort aan traanfilm en worden de verdedigingsfuncties van het oog verzwakt. Als gevolg daarvan treedt een hele reeks acute symptomen op.
De meest voorkomende symptomen van een oververmoeid, overbelast gezichtsorgaan zijn:
- jeuk en branderigheid van de ogen,
- dichtknijpen van de ogen,
- roodheid rond de oogleden,
- een droog gevoel in de ogen,
- een gevoel van een vreemd lichaam onder de oogleden,
- donkere kringen en wallen onder de ogen,
- wazig zicht,
- pijnlijke ogen
- waterige ogen,
- zwaarte van de oogleden,
- ophoping van pus in de hoeken van de ogen,
- gevoel van zand onder de oogleden,
- hoofdpijn.
Vermoeidheid van de ogen en droge-ogensyndroom
Het effect van vermoeidheid van de ogen, evenals toenemende problemen met het visuele apparaat, is vaak een gevolg van het zogenaamde droge-ogensyndroom. Dit is een groep symptomen die optreden als gevolg van een verstoorde traanproductie en een verhoogde traanverdamping, waardoor de traanfilm wordt afgebroken en het oogoppervlak onvoldoende wordt bevochtigd. Het droge-ogensyndroom wordt steeds vaker behandeld als een afzonderlijke ziekte-eenheid die farmacologisch kan worden behandeld. Onbehandelde droge-ogensyndroom kan leiden tot complicaties en permanente schade aan het oog.
Droge-ogensyndroom treedt meestal op als gevolg van langdurig lezen of computerwerk. In dergelijke gevallen zijn de ogen lange tijd op één oppervlak geconcentreerd en knipperen ze minder vaak, wat bijdraagt tot het uitdrogen van de buitenste structuren van het oog.
Het risico op het ontwikkelen van het droge-ogensyndroom neemt toe bij mensen die kampen met auto-immuunziekten, neurologische en dermatologische aandoeningen, alsmede diabetes, glaucoom en reuma. Het is ook hoger bij dwangmatige rokers en mensen die gewoonlijk in kamers met airconditioning verblijven of in landen met een droog en warm klimaat wonen. Soms worden droge ogen veroorzaakt door een disfunctie van de ooglidklieren.
De belangrijkste symptomen van het droge-ogensyndroom zijn een branderig gevoel, een gevoel van zand in de ogen, ophoping van afscheidingen in de bindvlieszak, oogpijn, ongemak bij het knipperen en fotofobie. De symptomen zijn ’s avonds en ’s nachts erger.
Om het optreden van het droge-ogensyndroom en de directe gevolgen daarvan – visuele vermoeidheid en zichtproblemen – te voorkomen, is het de moeite waard preventieve maatregelen te nemen.
Het is vooral raadzaam om tijdens het werken achter de computer pauzes te nemen en de afstand en de instellingen van het beeldscherm dienovereenkomstig aan te passen. Lees alleen bij geschikt licht en pauzeer met tussenpozen. Vermijd een omgeving met droge of vervuilde lucht. Als u last heeft van droge ogen, is het gebruik van zogenaamde kunsttranen aan te bevelen. Dit zijn vrij verkrijgbare oogdruppels met een hydraterende, reinigende, irritatieverzachtende en beschermende werking.
Hoe vermoeide ogen voorkomen – preventie van onschatbare waarde
Vermoeide, jeukende en pijnlijke ogen zijn een van die kwalen die meestal volledig kunnen worden vermeden met de juiste preventieve maatregelen. Met systematische oogverzorging, de juiste voeding of suppletie en het gebruik van eenvoudige trucs op momenten dat het gezichtsorgaan intensief wordt gebruikt, kunnen we ons wapenen tegen vervelende symptomen.
9 eenvoudige tips om oogvermoeidheid tegen te gaan:
- Gebruik een monitor van goede kwaliteit voor uw computer, zorg voor de juiste instellingen voor helderheid, scherpte, contrast, resolutie, lettergrootte. Probeer de monitor ongeveer 70 cm van uw gezichtsveld te plaatsen. De monitor mag niet te hoog staan (de bovenrand van het scherm moet zich onder uw ogen bevinden). Het mag ook niet tegen een raam staan (tenzij het donker is) en er mogen geen reflecties zijn.
- Neem pauzes tijdens het werken achter de computer. Een pauze van 5 minuten om het uur of zo wordt aanbevolen. Tijdens deze pauze is het een goed idee om ergens weg te kijken, bij voorkeur naar het raam.
- Zorg voor voldoende licht om te lezen. Neem korte pauzes tijdens langere leessessies.
- Draag op zonnige dagen een getinte UV-zonnebril.
- Probeer zo min mogelijk in rokerige, stoffige, benauwde ruimtes te verblijven. Vermijd ook smog.
- Overdrijf de airconditioning en verwarming in uw huis, kantoor en auto niet. Lucht uw huis regelmatig en gebruik luchtbevochtigers.
- Houd uw lichaam goed gehydrateerd. Drink daartoe ongeveer 2 vloeistoffen per dag.
- Houd uw ogen goed gehydrateerd, bijvoorbeeld door uw ogen meerdere keren per dag te wassen met schoon, lauw water of een zoutoplossing.
- Zorg voor gezonde voeding. Probeer veel groene, gele, oranje en rode groenten te eten. Breng ook veel fruit in uw dieet, vooral: bosbessen, frambozen, bramen, aalbessen, veenbessen, aardbeien, donkere druiven, kersen, avocado’s. Ook grijp vaak naar granen en zaden, lijnzaad, granen, zemelen, noten, eieren, vis, olie, koudgeperste oliën, peulvruchten.
Eenvoudige huismiddeltjes voor vermoeide ogen – hoe de symptomen in een mum van tijd te verlichten?
De volgende huismiddeltjes kunnen ons helpen om het effect van vermoeide ogen snel te verwijderen:
- Theecompressen voor vermoeide ogen – brouw 2 theezakjes in ongeveer 100 ml kokend water. Eenmaal afgekoeld aanbrengen op gesloten oogleden. Na 30 minuten het kompres verwijderen.
- Kruidenkompressen voor vermoeide ogen – brouw kamille of calendula in zakjes (ongeveer 75 ml kokend water voor 2 zakjes). Laten afkoelen. Haal de zakjes uit het water en breng ze aan op de oogleden. Ongeveer een half uur bewaren.
- Ooglid-of korenbloemkompressen – giet 1 eetlepel ogentroost of korenbloem in 100 ml kokend water. Ongeveer 20 minuten laten trekken en dan zeven. Doop 2 watten of wattenschijfjes in de vloeistof en breng deze gedurende een half uur aan op de oogleden.
- Melkkompressen voor vermoeide ogen – giet een kleine hoeveelheid lauwe melk in een kom. Week er 2 watten of wattenschijfjes in en breng het aan op de gesloten oogleden. Ongeveer een half uur laten inwerken en de wattenschijfjes om de paar minuten opnieuw onderdompelen.
- Aardappel- of komkommerkompres voor vermoeide en gezwollen ogen – Rasp een afgekoelde aardappel of komkommer op een fijne rasp. Verdeel in 2 delen. Doe in een gaasje en breng het aan op de oogleden. 20-30 minuten bewaren.
- Oogmassage – sluit de ogen. Trek de oogleden strak. Met gesloten oogleden de ogen stevig naar rechts bewegen, enkele seconden vasthouden en dan hetzelfde doen in de tegenovergestelde richting. Masseer vervolgens met schone vingers (wijsvinger, middelvinger en ringvinger) het bovenste ooglid in een lichte, cirkelvormige beweging, van de binnenhoek naar de buitenhoek. Masseer de huid onder het oog in omgekeerde richting – van buiten naar binnen. U kunt hiervoor het beste een beetje milde crème gebruiken.
- IJskompressen voor de ogen – wikkel 2 ijsblokjes in een gaasje en masseer de huid rond de ogen er lichtjes mee.
Wat te doen bij vermoeide ogen – de beste ingrediënten voor een goed gezichtsvermogen gebruikt in oogdruppels en supplementen
Naast huismiddeltjes en preventieve maatregelen zijn vochtinbrengende oogdruppels en voedingssupplementen die het gezichtsorgaan uitgebreid ondersteunen een goed recept voor gezonde ogen en goed zicht. De meest effectieve en meest gebruikte actieve ingrediënten in de preparaten zijn:
- Luteïne – versterkt de ogen en beschermt ze tegen schadelijke factoren. Verhoogt de weerstand van het visuele apparaat tegen blauw licht. Door zijn antioxiderende eigenschappen bestrijdt het vrije radicalen die een negatief effect hebben op het gezichtsvermogen. Vermindert het risico op maculadegeneratie en andere oogziekten.
- Zeaxanthine – vertoont soortgelijke effecten als luteïne. Het is een krachtige antioxidant, beschermt tegen ultraviolette straling, versterkt het gezichtsvermogen en gaat de schadelijke effecten van vrije radicalen op het gezichtsvermogen tegen. Het remt degeneratieve processen van het gezichtsorgaan.
- Anthocyanen – hebben antioxiderende eigenschappen, sluiten de bloedvaten in het ooggebied af en versterken het gezichtsorgaan. Ze beschermen de oogcellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Ze hebben een positief effect op de kwaliteit van het gezichtsvermogen.
- Vitamine A – een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt die het oogorgaan beschadigen. Vitamine A heeft een gunstige invloed op het netvlies. Het versterkt de ogen, maakt ze bestand tegen vermoeidheid, voorkomt nachtblindheid en vermindert de kans op oogziekten.
- Bijvoet – vermindert de symptomen van vermoeidheid van de ogen, beschermt de ogen, vermindert roodheid, zwelling en donkere kringen onder de ogen.
- Natriumhyaluronaat – een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in oogdruppels. Het hydrateert het oog perfect en bestrijdt de acute symptomen van oogvermoeidheid.
Een rijk voedingssupplement voor een verbeterde en betere oogfunctie: Visitec
Vermoeidheid van het zicht, branderig gevoel, roodheid, tranen – wanneer naar de oogarts gaan?
In de meeste gevallen levert het gebruik van preparaten, huismiddeltjes en preventieve oogzorg bevredigende resultaten op. Als de aanhoudende symptomen echter blijven verergeren of enkele weken aanhouden , ondanks de toepassing van verschillende middelen, is het raadzaam een oogarts te bezoeken.