In de 19e eeuw was kleinbloemige wilgenstruik een remedie tegen bacteriële dysenterie, omdat het de acute symptomen zoals bloederige diarree, hevige buikkrampen, misselijkheid en overgeven verlichtte. De andere kwaliteiten werden echter al snel erkend. Vandaag de dag is kleinbloemige wilgenbast vooral een van de meest effectieve kruiden voor het bestrijden van aandoeningen van de urinewegen en het ondersteunen van de gezondheid van de prostaat. Wilgenschors wordt gewaardeerd voor typisch mannelijke kwalen, maar heeft ook vele andere toepassingen. De geneeskrachtige eigenschappen zijn onder andere te danken aan de hoge activiteit van looistoffen zoals oenotheïne A en oenotheïne B. Waarom wilgenschors gebruiken bij prostaat- en urineproblemen? Wanneer kan het nog meer helpen? Hoe moet het gebruikt worden?
Inhoudsopgave
- 1 Kleinbloemige wilgenschors – eigenschappen. Een weinig bekend kruid met een buitengewoon werkingsspectrum
- 2 Kleinbloemig wilgenroosje – samenstelling
- 3 Kleinbloemige wilg – gezondheidsbevorderende eigenschappen
- 4 Kleinbloemige wilg – werking op de prostaat en urinewegen. Met andere woorden, een plantaardig middel voor ‘mannelijke problemen’.
- 5 Klein hoefblad en alopecia androgenetica
- 6 Kleinbloemige wilg voor gewrichten
- 7 Kleinbloemige wilg bij acne en andere huidaandoeningen
- 8 Kleinbloemige wilg – toepassing. Wanneer innemen, hoe doseren?
- 9 Voedingssupplementen met kleinbloemige wilgenbast
- 10 Kleinbloemige wilg – contra-indicaties
- 11 Kleinbloemige wilg – bijwerkingen
Kleinbloemige wilgenschors – eigenschappen. Een weinig bekend kruid met een buitengewoon werkingsspectrum
Regelmatig gebruik van de kleinbloemige wilg biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Het heeft veel waardevolle fytochemicaliën die het lichaam versterken en is ook uitstekend voor de huid. Voor mannen die lijden aan goedaardige prostaathyperplasie en voor iedereen die worstelt met urogenitale problemen, kan wilgenbast een gouden recept zijn voor hardnekkige symptomen.
Ondanks de onmiskenbare voordelen is wilgenbast een relatief impopulair kruid, wat zeker te maken heeft met het feit dat het vrij laat ontdekt is en minder vaak beschreven is dan andere kruiden. De vroegste informatie over wilgenbast dateert uit 1880. Het heeft misschien geen rijke traditie die teruggaat tot de oudheid zoals sommige medicinale planten, maar het is zeker de moeite waard om het eens nader te bekijken.
Kleinbloemige wilg (Epilobium parviflorum Schreb.) wordt gerekend tot de teunisbloemfamilie. Hij wordt tot 80 cm groot, de stengel is rechtopstaand en vertakt aan de top. De bladeren zijn smal en lancetvormig en de bloemen zijn klein en groeien afzonderlijk aan de hoeken van de bladeren. De bloemblaadjes zijn lila of paars en hartvormig. De plant bloeit van juni tot september.
Wilgenstruik komt voor in veel delen van de gematigde zone. Hij komt veel voor in Polen en andere Europese landen. Hij groeit ook in Azië, Noord-Amerika en Afrika. In de meeste gebieden waar hij voorkomt, wordt hij beschouwd als een gewone soort. De belangrijkste habitats van de kleinbloemige wilg zijn braakliggende terreinen, woeste gronden, open plekken in het bos, heidevelden, weiden en watergebieden. Soms wordt hij gekweekt als sierplant in tuinen.
Wilgenstruiken zijn weliswaar niche-geneeskrachtige planten, maar hebben een belangrijke rol gespeeld in de volksgeneeskunde. Onze grootmoeders en overgrootmoeders gebruikten het voor darmproblemen, vrouwenkwalen, psoriasis, wonden, urticaria en blaasontsteking. De grondstof van de kleinbloemige wilg is het kruid, d.w.z. het hele bovengrondse deel van de plant dat tijdens de bloeiperiode wordt geoogst.
Kleinbloemig wilgenroosje – samenstelling
Kleinbloemige wilg bevat veel actieve bestanddelen, waaronder oenotheïne A en oenotheïne B (dit zijn tanninesubstanties, derivaten van ellaginezuur), evenals flavonolglycosiden, fenolzuren en plantensterolen.
Dankzij deze en andere elementen neemt het deel aan veel fysiologische processen, heeft het een heilzame werking op het lichaam en vermindert het veel afwijkingen. De werking van wilgenbast in het lichaam is zeer breed, variërend van het stabiliseren van de endocriene economie, het reguleren van de vetstofwisseling, het remmen van ontstekingsprocessen en bacteriële groei, tot het ontgiften van gifstoffen.
De belangrijkste actieve bestanddelen van de kleinbloemige wilg zijn:
- tannines (waaronder oenotheïne A en B),
- flavonoïden(quercetine, isocquercetine, hyperoside, afzeline, myricetine, kemferol),
- fenolglycosiden,
- ellagitannines,
- fenolzuren (gallus, ellaginezuur, ferulinezuur, chlorogeenzuur, koffiezuur, cinnamzuur),
- fytosterolen (waaronder β-sitosterolen en capronzuur),
- vetzuren (linoleenzuur, palmitinezuur, stearinezuur, arachinezuur).
Kleinbloemige wilg – gezondheidsbevorderende eigenschappen
Dankzij het hoge gehalte aan looistoffen heeft kleinbloemig wilgenkruid sterke adstringerende eigenschappen, waardoor beschadigde weefsels sneller regenereren. Dankzij de tannines, maar ook flavonoïden en fenolzuren, vertoont de wilgenplant ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, waardoor de strijd tegen verschillende infecties wordt versneld. Daarnaast dragen veel van de werkzame stoffen in wilgenbast bij aan het in balans brengen van het cholesterol- en suikergehalte in het lichaam.
Kleinbloemig wilgenkruid heeft antioxiderende eigenschappen, waardoor de plant helpt om cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Dit vermindert op zijn beurt de kans op beschavingsziekten en vertraagt de veroudering van het lichaam.
Heilzame eigenschappen van wilgenstruik:
- ontstekingsremmend,
- antibacterieel, schimmelwerend en antiviraal,
- diuretisch (en ondersteunt de normale urinestroom),
- ondersteunend voor de prostaatklier,
- regeneratief,
- tonisch,
- adstringerend,
- anti-seborroe,
- remming van alopecia androgenetica,
- anti-diabetisch,
- anti-cholesterol,
- diarreewerend,
- anti-bloedingen,
- antioxidant,
- tegen kanker,
- immunostimulerend,
- reinigend en ontgiftend.
Kleinbloemige wilg – werking op de prostaat en urinewegen. Met andere woorden, een plantaardig middel voor ‘mannelijke problemen’.
Kleinbloemige wilg staat vooraan bij de kruiden die de werking van de prostaat (of prostaatklier of prostaat) en het urinaire systeem ondersteunen. Het heeft een intensieve en multidirectionele werking, waardoor het opvalt door zijn effectiviteit.
Een groot aantal mannen worstelt met prostaat- en urineproblemen. De meest voorkomende prostaatklacht is de zogenaamde goedaardige prostaathyperplasie. Als gevolg van schommelingen in de hormoonspiegels (vooral door een daling van het testosterongehalte terwijl het oestrogeengehalte niet daalt) groeien de normale cellen van de prostaatklier. Hierdoor neemt het volume van de hele klier toe en dit resulteert in overmatige druk op de blaas en urinewegen.
Als gevolg van de druk van de vergrote prostaat op de urinewegen treden een aantal symptomen op, zoals:
- hoge blaasdruk en toegenomen frequentie van urineren,
- intermitterende urinestraal,
- verzwakte urinestraal,
- langere duur van het urineren,
- problemen bij het op gang komen van het plassen,
- problemen met het volledig legen van de blaas,
- vaak naar het toilet gaan ’s nachts,
- incontinentie.
De bovengenoemde symptomen van prostaathypertrofie zijn over het algemeen zeer hardnekkig en hebben een negatieve invloed op het welzijn en de levenskwaliteit. Daarom is het cruciaal om ze systematisch te verlichten, bijvoorbeeld met behulp van kruiden zoals kleinbloemig wilgenkruid.
Wilgenkruid bestrijdt de vervelende symptomen van goedaardige prostaathyperplasie effectief door:
- het verhogen van de urineproductie,
- het verbeteren van de spierfunctie in de urinewegen (verminderen van urine-incontinentie),
- de urinestroom te verhogen en het ledigen van de blaas te verbeteren,
- verbetering van de functie van de urinewegen en ondersteuning van de prostaatfunctie,
- regulering van de hormoonbalans, vermindering van prostaatgroei,
- vermindering van ontsteking en pijn in de prostaat en urinewegen.
Voor een snellere en intensievere werking is kleinbloemig wilgenkruid de moeite waard in de vorm van kant-en-klare preparaten met geconcentreerde wilgenkruidextracten.
Om de urinestraal te verbeteren en de plasfrequentie bij mannen te verminderen, worden ook andere plantaardige ingrediënten aanbevolen, zoals: Sabalpalmextract, pompoenpitextract, granaatappelextract, brandnetel.
Een reeks krachtige kruideningrediënten om de prostaat te ondersteunen en verlichting te bieden bij plasklachten is te vinden in de formule Prostan Plus.
Klein hoefblad en alopecia androgenetica
Het drinken van infusies van wilgenkruid of suppletie met wilgenkruidpreparaten wordt aanbevolen voor het probleem van alopecia androgenetica.
De plant remt de activiteit van het enzym 5-alpha-reductase, dat betrokken is bij het proces van androgeensynthese. Het helpt ook de activiteit van het enzym aromatase (5-AR) te blokkeren. Dankzij deze eigenschappen gaat het de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) tegen, wat op zijn beurt androgene alopecia vermindert .
Kleinbloemige wilg voor gewrichten
GewrichtsklachtenGewrichtsklachten door overbelasting van gewrichten, degeneratieve veranderingen of blessures in het verleden zijn een steeds vaker voorkomend gezondheidsprobleem. Naast het ontlasten van het aangetaste gewricht en het doen van gewrichtsversterkende oefeningen is het raadzaam om geschikte plantaardige producten te gebruiken die een heilzame werking hebben op de gewrichten. Een daarvan is de besproken kleinbloemige wilg.
Kleinbloemige wilg heeft antioxiderende eigenschappen die de cellen van gewrichtsstructuren beschermen tegen beschadiging. Het helpt ook om de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten op een goed niveau te houden. Het vermindert ook ontstekingen en pijn in de gewrichten.
Kleinbloemige wilg bij acne en andere huidaandoeningen
Kleinbloemige wilg is geschikt voor een aantal huidklachten, zowel hormonale (bijvoorbeeld acne), als seborroïsche, virale, schimmel- en bacteriële infecties.
Bij gebruik in spoelingen of om de huid en slijmvliezen te wassen, versnelt wilgenkruid genezingsprocessen, beschermt en kalmeert het de huid, terwijl het desinfecteert en reinigt. Het vermindert de incidentie van eczeem, verstevigt de huid, verzacht irritatie en reguleert de talgafscheiding. Vermindert zwellingen, vermindert jeuk en roodheid, regenereert de huid.
Kleinbloemige wilg – toepassing. Wanneer innemen, hoe doseren?
Kleinbloemige wilg is een kruidenremedie voor veel vervelende, chronische en terugkerende kwalen. Het is ook nuttig bij een verlaagde immuniteit, een hoog cholesterolgehalte en problemen met de bloedsomloop, evenals bij typisch mannelijke problemen.
Wanneer de voordelen van wilgenbloem de moeite waard zijn:
- bij goedaardige prostaathyperplasie,
- bij blaasontsteking of urethritis,
- bij urine-incontinentie,
- bij moeilijkheden met plassen en het volledig legen van de blaas,
- bij verkoudheid en griep,
- bij terugkerende infecties,
- acne, seborroe en andere huidproblemen,
- bij alopecia,
- bij aandoeningen met ernstige ontstekingen,
- bij hormoonstoornissen (voornamelijk androgeenoverschot),
- bij migraine, zenuwpijn, gewrichtspijn,
- bij ophoping van gifstoffen in het lichaam.
Wilgenbast kan worden geconsumeerd in de vorm van kruidenthee, die wordt bereid door 2 theelepels gedroogd kruid in een glas kokend water te gieten. Deze infusie moet 10 minuten afgedekt trekken. Drink twee keer per dag. Als je niet van het drinken van kruiden houdt, zijn er verschillende voedingssupplementen met wilgenbast verkrijgbaar.
Voedingssupplementen met kleinbloemige wilgenbast
In de apotheek en op internet zijn een aantal kant-en-klare preparaten verkrijgbaar met extracten van kleinbloemig wilgenkruid. Deze zijn over het algemeen samengesteld om de gezondheid van de prostaat te ondersteunen, gewrichtsklachten te verlichten en urinewegaandoeningen te bestrijden.
Kleinbloemige wilg wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten met verwante effecten. Dergelijke supplementen met meerdere ingrediënten hebben over het algemeen een hoge werkzaamheid. In het geval van prostaatproblemen is het de moeite waard om te kijken naar het multicomponentenpreparaat Prostoxalen dat een rijk complex van extracten bevat om de gezondheid van de urinewegen en de prostaat te ondersteunen.
Kleinbloemige wilg – contra-indicaties
Mensen die allergisch zijn voor de plant moeten het gebruik van kleinbloemige wilg vermijden. Andere contra-indicaties zijn zwangerschap en borstvoeding.
Kleinbloemige wilg – bijwerkingen
Hoewel kleinbloemige wilgenbast een kruid is, kan het niet zonder mate gebruikt worden. Houd je aan de dosering die wordt aanbevolen door de fabrikant van het kruidenproduct of voedingssupplement met wilgenkruid. Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van het product per dag.
Zoals elk kruidenmiddel kan wilgenschors bijwerkingen veroorzaken. Voor vrouwen is een lichte verandering van de menstruatiecyclus mogelijk, omdat is aangetoond dat de plant de hormoonhuishouding beïnvloedt. Bij overmatig gebruik kunnen hoofdpijn, buikpijn en huidreacties optreden.
Controleer het kruidenrecept bij plasklachten: Peterselie – gezondheidsbevorderende eigenschappen