Slaapproblemen bij volwassenen en kinderen

Wekker

Het fenomeen dat we slapeloosheid noemen is niet alleen dat we niet in slaap kunnen vallen, maar het is eerder een specifiek onvermogen om te slapen, waarvan de kwantiteit en kwaliteit het lichaam in staat stelt om de volgende dag volledig te regenereren en zich volledig uitgerust te voelen. Alleen al de lengte van de slaap, die een genetisch kenmerk is, loopt niet vooruit op slaapproblemen, ook al duurt het bijvoorbeeld maar 5 uur.

Waar moet ik voor slapen?

Slapeloosheid, of slapeloosheid, treedt op wanneer slaapstoornissen ernstig genoeg zijn om het normale functioneren gedurende de dag te bedreigen. Dit geldt voor alle gebieden van ons leven en onze activiteiten. Onvoldoende slaapkwantiteit of slechte kwaliteit van de slaap leidt tot verminderde aandacht en concentratie, irritatie en een slecht humeur. Om de negatieve effecten van slapeloosheid op het persoonlijke en sociale leven te zien, is het voldoende om naar de statistieken te kijken – slapeloze mensen veroorzaken twee keer zoveel ongevallen op het werk en in het vervoer.

Slapen is essentieel voor de regeneratie van kracht, egalisatie van hartritme en druk, omgaan met stress, regulatie van biochemische economie, celvernieuwing, consolidatie van verworven kennis en vaardigheden. Slaapproblemen van allerlei aard hebben zeker een negatieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, dragen bij aan stofwisselingsstoornissen, verzwakte immuniteit, verslechtering van alle mentale functies, verminderen stemming en stemming, en verhogen zelfs het risico op hart- en vaatziekten en hypertensie, diabetes en obesitas.

Slaapstoornissen – de meest voorkomende vormen van slapeloosheid

Slapeloosheid

De meest voorkomende vorm van slaperige problemen zijn problemen met in slaap vallen. We hebben er mee te maken als we ondanks hardnekkige inspanningen, het draaien in bed, het zoeken naar de meest comfortabele houding en het tellen van rammen, een paar uur lang niet komen slapen. Interessant is dat dit soort problemen vaak relatief jonge, professioneel actieve mensen treffen.

Het tweede type is voortijdig wakker worden. Dit is meestal het geval voor grotere gevoeligheid voor licht, omdat de dageraad de afscheiding van melatonine, het slaaphormoon, remt. Het is de moeite waard om te weten dat als je een groter drankje drinkt voor een goede nachtrust, je sneller slaapt, maar de droom zelf zal ondieper en korter zijn.

Een ander type slaapstoornissen is het regelmatig wakker worden ’s nachts. Het kan veroorzaakt worden door de oorzaken van ziekte, maar ook door te veel eten in de avond, te veel vocht, snurken en nachtapneu.

Een ander type aandoening is het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dan staan we, ondanks voldoende slaap, net zo moe op als we liggen, en het lichaam, dat zich niet heeft weten te regenereren, functioneert net zo goed als na een nachtrust.

Slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door bepaalde ziekten zoals depressie, degeneratieve veranderingen in de wervelkolom, infecties, de ziekte van Parkinson, maar de overgrote meerderheid van hen zijn te wijten aan een gebrek aan zorg voor een goede slaaphygiëne.

Slapeloosheid bij volwassenen

Tot voor kort werd slapeloosheid vooral bij ouderen gediagnosticeerd, wat tot op zekere hoogte het gevolg is van de fysiologische verslechtering van de slaapkwaliteit als gevolg van verminderde melatonineafscheiding. Maar sinds enige tijd hebben dergelijke moeilijkheden zowel jongeren als jongeren, zelfs kinderen, getroffen. Problemen met in slaap vallen, intermitterende of onrustige slaap, vroeg ontwaken, zelfs 40% van de bevolking.

Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren. De intensiteit van het werk en de daarmee gepaard gaande stress, een onhygiënische levensstijl, onregelmatige voeding en gebrek aan lichaamsbeweging hebben een directe invloed op de kwantiteit en kwaliteit van onze slaap. Een veel voorkomende gebeurtenis tot laat in de avond is een intensivering van de emotionele spanning, waardoor het onmogelijk is om te ontspannen en te kalmeren, wat nodig is om in slaap te vallen. En zelfs als we erin slagen in slaap te vallen, keren de gevoelens die we ervaren terug in de vorm van nachtmerries, of in de vorm van wakker worden midden in de nacht en het onvermogen om weer in slaap te vallen. Noch tv-kijken voor het slapen gaan, noch een paar uur slapen voor de computer is nuttig voor een goede nachtrust.

Slaapstoornissen bij kinderen

Slapeloosheid

Dit is een bijzonder gevaarlijk fenomeen voor kinderen, aangezien een voldoende lange en goede nachtrust in hun geval absoluut noodzakelijk is voor een goede fysieke, intellectuele en emotionele ontwikkeling. Slaaptekort kan leiden tot een tragere groei en een abnormale stofwisseling, wat bevorderlijk is voor diabetes, obesitas en lipidenstoornissen.

Bij kleine kinderen komen problemen met in slaap vallen het vaakst voor. Volgens schattingen betreft dit ongeveer 20 tot 30% van de kinderen tussen 1 en 6 jaar. De geneeskunde definieert dit fenomeen als gedragsslapeloosheid, omdat het te wijten is aan een gebrek aan passend gedrag, dat het zogenaamde slaapritueel vormt. Laat naar bed gaan of het ontbreken van een vaste tijd, tot op het laatste moment activiteit in combinatie met intensivering van emotionele prikkels, afwezigheid van het moment van rust en ontspanning direct voor het slapen, zijn de belangrijkste redenen voor het onvermogen van de baby om in slaap te vallen.

Een andere kwestie is de moeilijkheid om ’s nachts in slaap te vallen of wakker te worden als gevolg van stress, problemen op school of gezinsproblemen. In dergelijke situaties moet een psycholoog worden geraadpleegd.

Hoe beter slapen?

Voor zowel volwassenen als kinderen is een goede slaaphygiëne het belangrijkste. Een gezonde levensstijl in combinatie met lichamelijke activiteit, het in acht nemen van de vaste uren van naar bed gaan en opstaan, het bieden van comfortabele omstandigheden in de slaapkamer, het vermijden van sterke emotionele prikkels, het kalmeren en ontspannen vlak voor het slapen gaan, het opgeven van overvloedige avondmaaltijden, zijn de noodzakelijke voorwaarden voor een goede nachtrust. Volwassenen moeten er ook aan denken om alcohol, nicotine, koffie, sterke thee en zelfs stimulerende dranken zoals cola van het avondmenu te verwijderen.

Indien nodig kunnen wij u helpen met milde kruidenpreparaten zoals melatonine, balsem of lupuline (extract van hopbellen). Hopbellen kunnen ook worden gebruikt voor een kalmerend avondbad en een glas warme melk of kamille-infusie kan worden gegeven aan uw baby.

Category: gezondheid

10 comments

  1. Ik had slaapproblemen tijdens de hormoonbehandeling. De behandeling hielp niet, ik voelde me nog erger, dus ik heb het afgerond. Helaas bleven de problemen met slapen in mijn erfenis achter. Heeft u melatoninetabletten ingenomen? Ik vraag het omdat er de laatste tijd veel over is gezegd en er is ook veel lof, maar er zijn ook enkele contra-indicaties, bijwerkingen……. Dus ik weet niet of het de moeite waard is.

  2. Magdulo, u kunt uw arts vragen wat hij vindt dat u melatonine moet gebruiken. Ik kan vanuit mijn ervaring zeggen dat het zeker de moeite waard is om er naar te grijpen. Hij helpt me met problemen met in slaap vallen, wat me soms achtervolgt als gevolg van een nogal turbulente, nerveuze levensstijl. Als je gezond bent, raad ik melatonine aan, maar als je gezondheidsproblemen hebt, is het beter om eerst een arts te raadplegen.

  3. @ Magdula, wat de bijwerkingen van melatonine betreft, heb ik geen negatieve effecten opgemerkt. Positieven alleen 🙂 De informatie lijkt erop te wijzen dat melatonine overmatige slaperigheid, hoofdpijn of zelfs depressieve toestanden kan veroorzaken, maar het is waarschijnlijk wanneer iemand meer neemt dan aanbevolen. In ieder geval doseer ik zoals het op de verpakking staat en ik voel een duidelijke verbetering van de kwaliteit van de slaap en het welzijn.

  4. Ik heb ongeveer een maand lang zeer ondiep geslapen. Ik heb geen dromen, over het algemeen heb ik een beetje het gevoel dat ik toekijk, bewustwording alsof ik ergens achterin op de loer lag. Heeft u opmerkingen, wat kan de reden zijn en hoe kunt u die bestrijden?

  5. Baikka353, drinkt u misschien te veel koffie of andere stimulerende middelen? Misschien heb je ook te veel prikkels die je zenuwstelsel stimuleren, vooral ’s avonds? Probeer uw koffie opzij te zetten, probeer altijd te ontspannen en kalmeren in de avonduren, sommige kruiden of milde kruidentabletten kunnen ook helpen.

  6. Dankzij RedFortress. Inderdaad, stimulerende middelen en overmatige stimulatie van het zenuwstelsel kunnen de oorzaak zijn. Ik realiseerde me ook dat ik naast de koffie waar ik van houd, onbewust een extra portie cafeïne heb gedoneerd, die deel uitmaakte van de sprankelende bereiding. Ik heb de hoeveelheid cafeïne verminderd, ik maak avonden met een boek en een kopje citroenmelisse en het is beter om te slapen 🙂

  7. Er wordt veel gesproken over kruiden om te slapen, zoals melisse, valeriaan of hop, maar ik raad eerst lavendel aan. Het heeft zo’n heerlijke, hypnotiserende geur dat je het niet eens nodig hebt om het te drinken (zoals andere kruiden), bestrooi gewoon een kussen met lavendelolie om te slapen als een kind 🙂

  8. Laura, ik heb verschillende kruiden geprobeerd, lavendel ook. Toegegeven, ze maakten het makkelijker om in slaap te vallen, maar het ontwaken bleef ’s nachts. Ik heb een baan in verschillende ploegendiensten en mijn biologische klok is gek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr