Slaapstoornissen – oorzaken, types en behandeling

Een gezonde slaap is absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam, omdat het de regeneratie van krachten mogelijk maakt, de intellectuele efficiëntie verhoogt, een bron van welzijn en energie die nodig is voor dagelijkse activiteiten. Aan de andere kant, verschillende slaapstoornissen veroorzaken een gevoel van constante vermoeidheid, apathie en slecht humeur, ze hebben ook een belangrijke negatieve invloed op het functioneren en de conditie van het lichaam.

Slaapstoornissen – oorzaken

Geschat wordt dat ongeveer 30% van de totale bevolking momenteel slaapproblemen heeft. De toename van het aantal van dergelijke kwalen wordt voor een groot deel veroorzaakt door de omstandigheden van het moderne leven – het steeds snellere tempo, de veelheid van allerlei prikkels, de bijna constante stress die ons vergezelt, het gebrek aan rust of het onvermogen om het goed te organiseren.

Dit alles beïnvloedt de kwaliteit van de slaap en leidt tot een slechtere stemming en zelfs gezondheidsproblemen, een toestand van permanente vermoeidheid, een grotere nervositeit. Er ontstaat een vicieuze cirkel – we hebben problemen met in slaap vallen, omdat we te moe of zenuwachtig zijn, en het niet slapen veroorzaakt bovendien een toename van negatieve symptomen.

Slaapstoornissen zijn allerlei anomalieën wat betreft lengte en kwaliteit. Een gezonde nachtrust betekent niet alleen een passende duur van de nachtrust, maar ook het juiste verloop van de hele cyclus. De slaap bestaat, zoals we weten, uit verschillende fasen, en het wakker worden op het verkeerde moment kan een belangrijke invloed hebben op ons welzijn en onze activiteit. Naast deze externe omstandigheden kunnen ook genetische aandoeningen, individuele psychofysische factoren, zoals levenstragedies of stress, en het niet in acht nemen van een goede slaaphygiëne een invloed hebben op verstoringen in de normale slaapcyclus.

De meest voorkomende vormen van slaapstoornissen

Slaapstoornissen kunnen psychologisch of somatisch gemotiveerd zijn en kunnen het gevolg zijn van verschillende externe factoren. Geestelijke ziekten zoals neurose, depressies, verslavingen en somatische symptomen zoals pijn, stofwisselingsstoornissen en hyperthyreoïdie moeten altijd met een arts worden besproken, zelfs als ze gepaard gaan met slaapproblemen.

Slaapstoornissen zijn echter vaak niet het gevolg van de ene of de andere ziekte, maar van de huidige omstandigheden: tragische ervaringen, stress op het werk, financiële problemen of andere omstandigheden. In de regel leiden ze tot ongemak zoals slapeloosheid. Problemen met in slaap vallen en het in stand houden van de slaap zijn helaas een vrij vaak voorkomend effect van een moderne, nerveuze en weinig gezonde levensstijl.

Op zijn beurt een frequent symptoom van depressie is de zogenaamde hypersomnie, dat wil zeggen een te lange slaap of overmatige slaperigheid die zich overdag voordoet zonder rationele rechtvaardiging. Echter, narcolepsie, een neurologische ziekte die zich overdag uit in plotselinge aanvallen van slaperigheid, waardoor de patiënt in elke situatie in slaap valt, soms vergezeld van katalyse, is relatief zeldzaam.

Een ander type van verstoringen van de slaap en waakzaamheid zijn die meestal worden veroorzaakt door externe factoren – verandering van tijdzones, werken in een ander dan natuurlijk dagritme, evenals de genoemde psychische problemen.

Afwijkingen omvatten ook slaapapneu, een tijdelijke ademstilstand als gevolg van een abnormaal ontwerp of functie van de bovenste luchtwegen. Lunatisme, heerlijke dronkenschap en aanhoudende angsten en nachtmerries komen relatief minder vaak voor.

Behandeling van slaapstoornissen

Slaapproblemen die lang aanhouden hebben een aantal negatieve gevolgen voor het hele lichaam en onze geestelijke gesteldheid. De afname van de lichamelijke conditie gaat gepaard met een gevoel van constante vermoeidheid, irritatie en frustratie, moeite om zich te herinneren en te concentreren, en zelfs een verminderde immuniteit en een grotere gevoeligheid voor een verscheidenheid aan fysiologische en psychische aandoeningen.

Daarom moeten eventuele slaapstoornissen grondig worden gediagnosticeerd en vervolgens worden behandeld. Tegenwoordig kunt u niet alleen een beroep doen op een specifieke arts, zoals een psychiater of neuroloog, maar ook op gespecialiseerde centra voor slaapgeneeskunde. Waarvan speciale psychotherapie met farmacologische ondersteuning wordt over het algemeen gebruikt. Als het gaat om medicijnen en supplementen, wordt slaapmelatonine vaak gebruikt, omdat dit hormoon, afgescheiden door de pijnappelklier, verantwoordelijk is voor de juiste hoeveelheid en kwaliteit van de slaap, en het tekort veroorzaakt negatieve gezondheidsproblemen. Het is ook de moeite waard om zelf voor het slaapcomfort te zorgen.

Hoe beter slapen?

Houd rekening met vaste uren nachtrust, leid een gezonde, fysiek actieve levensstijl, vermijd verslavende stoffen, eet licht verteerbare diners gedurende minstens twee uur voor het slapen gaan, en voordat u in slaap valt, kunt u zich ontspannen met het lezen van bijvoorbeeld een vrolijk boek in de stemming.

Rate this post

Category: gezondheid

One comment

  1. Mensen geven advies over overmatige slaperigheid. Ik zou oneindig slapen in de ochtend, ik word zo slaperig gedurende de dag dat het moeilijk te verdragen is. Ik was bij de dokter maar fysiek gezien is er niets voor mij, het is waarschijnlijk een aangeboren ziekte. Sinds mijn jeugd heb ik problemen met traagheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr