12210886046 d9d5d0d14b c

De bergrozenkrans, oftewel gouden wortel voor stress en geestelijk evenwicht. Ontdek de opmerkelijke kwaliteiten van deze plant

De gouden wortel, de rozenwortel, de Aäronische riet, de koninklijke kroon, de poolwortel – dit zijn de namen waarmee de plant professioneel de bergrozenkrans (Rhodiola rosea) wordt genoemd. Deze fantastische bijnamen weerspiegelen perfect de buitengewone kwaliteiten van de rozenkrans als een kruid met genezende eigenschappen. De essentie van zijn invloed is dat het behoort tot de zogenaamde adaptogenen, d.w.z. planten die het makkelijker maken voor het lichaam om zich aan te passen aan de algemeen begrepen stress. De rozenkrans is vooral nuttig om het evenwicht van het zenuwstelsel te herstellen en de intellectuele functies te verbeteren.

Bergrozenkrans – oorsprong, voorkomen en samenstelling van de plant

De rozenkrans in de bergen is een plant uit de grove familie, al eeuwenlang bekend in de Chinese geneeskunde, en wordt sinds de oudheid ook door de Euraziatische volkeren voor medicinale doeleinden gebruikt. Het is te vinden in het noordpoolgebied en het hooggebergte van het noordelijk halfrond, in Europa, Azië en Noord-Amerika. En hoewel het officiële onderzoek naar de eigenschappen ervan pas in de twintigste eeuw begon, schreef de volksgeneeskunde al aan de gouden wortel het vermogen toe om de fysieke en mentale capaciteit en de weerstand tegen stress te vergroten, wat vandaag de dag wetenschappelijk is bewezen.

Wortels en wortels worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, omdat ze de meest waardevolle stoffen bevatten. Dit zijn vooral rosavijn, dat het stressniveau vermindert en het herstel van het natuurlijke evenwicht van het lichaam vergemakkelijkt, en salidroside, dat de neuronen beschermt tegen oxidatieve stress. Bovendien bevat het hars andere waardevolle verbindingen zoals flavonoïden, fytosterolen, catechinen, proanthocyanidinen. Dankzij de rijke inhoud blijkt de plant niet alleen nuttig te zijn voor het zenuwstelsel en de mentale functies, maar ook voor de behandeling van een aantal andere gezondheidsproblemen.

Bergrozenkrans als voorbeeld van een plantenadaptogeen

Meestal begrijpen we stress als een toestand van nerveuze spanning. Vanuit medisch oogpunt hebben we echter altijd te maken met een stresssituatie wanneer bepaalde omstandigheden, intern of extern, het natuurlijke evenwicht van het lichaam verstoren. Plant adaptogenen behandelen niet zozeer specifieke ziekten, maar herstellen de stabiliteit en het juiste evenwicht in het functioneren van individuele organen en systemen, zodat het lichaam het hoofd kan bieden aan negatieve factoren. Adaptogenen hebben een beschermende functie met betrekking tot organen en organen, versterken de immuniteit en vergemakkelijken zo de aanpassing van het lichaam aan de omstandigheden.

Als adaptogeen kruid heeft de rozenkrans, naast vele andere effecten, een positief effect op het zenuwstelsel, verbetert de stressbestendigheid, ondersteunt de hersenfunctie, verbetert het geheugen en de concentratie en het vermogen om kennis te absorberen. Het voegt kracht en energie toe en heeft antidepressieve eigenschappen. Belangrijk is dat de werkzame stoffen die in Rhodiola rosea aanwezig zijn, helpen om het stressniveau te verminderen en zich aan te passen aan de situatie, zonder de normale lichaamsfuncties te verstoren, maar met alleen het effect dat nodig is om het evenwicht te herstellen.

bergkristal, Rhodiola rosea

Bergbroodboom – gezondheidsbevorderende eigenschappen

Onder de vele kwaliteiten van Rhodiola rosea moet men in de eerste plaats noemen:

Positief effect op het zenuwstelsel en de psyche

Een belangrijk en zeldzaam kenmerk van deze plant is dat het tegelijkertijd het centrale zenuwstelsel stimuleert en kalmeert. Het ondersteunen van de hersenen en het zenuwstelsel op hetzelfde moment kalmeert en verwijdert spanning en voegt energie toe, verbetert de stemming, elimineert vermoeidheid.

Hart bescherming

Bergrozenkrans verhoogt de energiebronnen van de hartspier, beschermt het hart tegen ritmestoornissen en stressfactoren die leiden tot de schade, normaliseert de bloeddruk, vermindert het risico op hypoxie.

Toenemende weerstand

Deze plant heeft een positief effect op het immuunsysteem. Door het stimuleren van de productie van NK-cellen, d.w.z. specifieke immuuncellen, verhoogt het de immuunactiviteit van het lichaam en beïnvloedt het het herstel van de homeostase.

Verbetering van de prestaties en de bescherming van de spieren

De Arctische wortel verhoogt de efficiëntie en het uithoudingsvermogen van sporters aanzienlijk, waardoor de anabole processen en het effectieve gebruik van de energiereserves toenemen. Tegelijkertijd heeft het een ontstekingsremmende werking en helpt het het spierweefsel te beschermen tegen beschadiging.

Antioxiderend effect

Het tonen van een buitengewoon vermogen om de effecten van hypoxie te minimaliseren, op hetzelfde moment vernietigt de rozenkrans effectief vrije radicalen, werkt als een antistollingsmiddel en antikanker. Dankzij de stof salidroside beschermt het ook de neuronen tegen oxidatieve stress door het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten.

Profylactisch belang

Aangezien de werkzame stoffen in de wortelstokken en wortels een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben, kan de bergroos met succes worden gebruikt bij de preventie van verschillende ziekten en als een middel om het verouderingsproces te vertragen. Het wordt ook aanbevolen tijdens periodes van vermoeidheid, zwakte of herstel, omdat het zowel het lichaam als de psyche versterkt.

Het belang van de rozenkrans in de bergen voor een betere geestelijke conditie

Het Rhodiola rosea-extract helpt het mentale en emotionele evenwicht te herstellen, ongeacht de duur van de ervaren stress. Het effect van de plant als adaptogeen heeft een groot bereik, omdat het enerzijds het zenuwstelsel stimuleert en anderzijds een kalmerend en ontspannend effect heeft. Het activeert de mentale functies en vermindert tegelijkertijd de spanning, stabiliseert de stemming en elimineert de vermoeidheid.

Stimulatie van het zenuwstelsel

De belangrijkste rol in dit geval wordt gespeeld door stoffen die nootropen worden genoemd en die een gunstig effect hebben op een aantal processen die zich in het centrale zenuwstelsel afspelen. Ten eerste verhogen ze de mentale capaciteit door hun efficiëntie te verhogen, ten tweede bevorderen ze, door het werk van het zenuwstelsel te normaliseren, de ontspanning en de verbetering van de gemoedstoestand.

Dit multidirectionele effect van nootropen, oftewel hersenboosters, is het resultaat van hun speciale eigenschap, namelijk dat ze neurotransmitters controleren, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van signalen tussen zenuwcellen, zoals dopamine of serotonine. Bovendien regelen nootropen de verbindingen tussen de afzonderlijke gebieden van de hersenen en verhogen ze de bloedtoevoer.

Lees ook een overzicht van de nieuwe multicomponent brain booster: BrainActives

Ondersteuning van denkprocessen

Hersenboosters hebben zeker invloed op de kwaliteit van de mentale functies. Ze verhogen de efficiëntie van het denkproces, verbeteren de concentratie en het leren, verbeteren het geheugen. Daarom wordt de rozenkrans vooral aanbevolen tijdens periodes van intensieve mentale activiteit, omdat het ongetwijfeld onze intellectuele capaciteiten ontwikkelt.

Verhoging van de weerstand tegen stress

Een ander belangrijk kenmerk van Rhodiola rosea is, net als andere plantenadapters, het verhogen van de weerstand tegen allerlei stresssituaties en het herstellen van het natuurlijk evenwicht, vooral mentaal. Onderzoek heeft aangetoond dat de stoffen in de rozenkrans het niveau van cortisol, d.w.z. het stresshormoon, verlagen, de angst verlichten en de stemming verbeteren.

Hulpmaatregel bij depressie

Door zijn eigenschappen kan de rozenkrans nuttig zijn bij de behandeling van milde en matige depressieve omstandigheden. Het is gebleken dat het in dergelijke gevallen bijna net zo effectief is als synthetische drugs, namelijk het verlichten van depressies zonder de bijwerkingen te veroorzaken die onvermijdelijk zijn bij het gebruik van synthetische drugs en zonder het lichaam te belasten.

bergroos, gouden wortel

Hoe gebruik je de Arctische wortel?

Bergrozenkrans is op grote schaal beschikbaar in de vorm van capsules, ook veganistisch, extract, en ten slotte poeder, dat bestaat uit de gemalen wortel van de plant. U kunt ook uw eigen tinctuur maken van geplette wortelstok, deze met spiritus overgieten en 2 weken opzij zetten.

Rhodiol moet ’s ochtends of voor verhoogde mentale of fysieke inspanning worden ingenomen, terwijl het innemen ervan voor het slapengaan soms, vanwege de stimulerende eigenschappen, moeilijkheden kan opleveren bij het in slaap vallen.

Hoewel de rozenkrans geen gevaarlijke bijwerkingen blijkt te veroorzaken, moet deze met mate en voorzichtigheid worden gebruikt en als u antidepressiva gebruikt, is het noodzakelijk om uw arts te raadplegen.

Bronnen:

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin