brain 4177256 1280

Nootropen – maak kennis met 4 stoffen die het werk van je geest zullen verbeteren!

Inhoudsopgave

Wat zijn nootropen?

tablets

Nootrope (procognitieve) stoffen zijn een grote groep synthetische en natuurlijke stoffen, die een gunstig effect hebben op het werk van de geest. Nootropen, of nootropics, brain boosters, pro-cognitieve middelen of smart drugs, verbeteren de cognitieve functies, verhogen de mentale vaardigheden, verhogen de efficiëntie van mentale processen en verbeteren het geheugen en de aandacht. Tegelijkertijd reguleren nootrope middelen de werking van het zenuwstelsel en verbeteren onze stemming. Ze stabiliseren de stemming, verminderen stress, bevorderen ontspanning en verminderen mentale vermoeidheid.

Het is niet zonder reden dat nootropen intelligente stoffen worden genoemd. Ze helpen om het evenwicht in de hersenprocessen te herstellen en tonen zo een aantal gunstige effecten voor het zenuwstelsel en “repareren” bestaande afwijkingen, waardoor we een betere mentale vorm krijgen.

Er zijn twee categorieën van pro-cognitieve middelen op de markt: nootropische geneesmiddelen, receptgeneesmiddelen en nootropische voedingssupplementen, waaronder natuurlijke stoffen.

Nootropen – hoe beïnvloeden nootrope stoffen de hersenen?

Nootropische agentia beïnvloeden onze hersenen op een multidirectionele manier, waarbij een van hun belangrijkste eigenschappen is het reguleren van het niveau van neurotransmitters (bv. dopamine of serotonine), de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van signalen tussen zenuwcellen. Een andere taak van de nootropics is het normaliseren van de verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen. Bovendien verhogen de nootropen de doorbloeding van de hersenen en verbeteren zo de zuurstoftoevoer en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, wat bevorderlijk is voor de geestelijke gezondheid.

Het is ook de moeite waard om de ontstekingsremmende, antioxiderende en neurobeschermende eigenschappen van nootrope stoffen te vermelden. Deze middelen beschermen onze hersenen perfect tegen ongunstige factoren, zoals veroudering, oxidatieve stress, hypoxie, toxines, terwijl ze tegelijkertijd het werk van het orgaan activeren, waardoor we betere intellectuele prestaties en een betere mentale vorm krijgen.

Die kunnen profiteren van de supplementatie van plantengroeikoppen:

 • mensen die worden blootgesteld aan veel mentale inspanning;
 • mensen met verminderde concentratie en geheugen;
 • Professionals waarin creativiteit en een hoge intellectuele competentie belangrijk zijn;
 • personen die aan stressoren worden blootgesteld;
 • een oudere persoon;
 • mensen met slaapstoornissen;
 • mensen met stemmingswisselingen, angst, depressieve toestanden en andere mentale stoornissen;
 • personen die lijden aan bewegingsstoornissen, spraakstoornissen en neurodegeneratieve ziekten;
 • mensen die herstellende zijn van verslavingen;
 • mensen die hun geestelijke gesteldheid willen verbeteren;
 • mensen die aan sporten doen en aan hoge fysieke belasting worden blootgesteld.

Plant nootropen – doeltreffende en veilige hersendoping

Ginkgo biloba
Ze komen van bekende geneeskrachtige planten, die al eeuwenlang worden gebruikt, beïnvloeden het menselijk lichaam op een natuurlijke manier, wanneer ze systematisch worden gebruikt, zijn zeer effectief, zijn niet verslaafd, resulteren niet in een verslechtering van de stemming en mentale conditie op het moment van hun terugtrekking, brengen geen vrijwel geen negatieve bijwerkingen met zich mee – dergelijke voordelen worden aangeboden door de nootdruppels van planten, dus het is niet verwonderlijk dat ze door steeds meer mensen worden gebruikt.

Nootrope voedingssupplementen, vooral die van hoge kwaliteit, gestandaardiseerd voor de aanwezigheid van bepaalde bio-actieve stoffen, geven meestal zeer bevredigende resultaten. Natuurlijk, mits ze regelmatig en over een langere periode worden aangenomen. Ze werken goed voor zowel de wens om de prestaties van de hersenen te verbeteren (bv. voor wetenschappelijke en creatieve doeleinden), voor de wens om de mentale vorm en de conditie van de zenuwen te verbeteren, voor stress en intellectuele spanningen, als voor het vertragen en voorkomen van neurodegeneratieve ziekten.

De meest effectieve natuurlijke nootropen

1. Ashwagandha (Welcome Sleepy) – initiatiefnemer van een hoog mentaal vermogen, stress moordenaar

Ashwagandha, of Welcome Sleepy (Withania somnifera), ook wel Indische ginseng genoemd, is een ongewone plant, die al honderden jaren wordt gebruikt in de oosterse geneeskunde, met een breed scala aan toepassingen en multidirectionele effecten. Het bevat vitanolids, vitanosiden, flavonoïden en sitindoïden – stoffen die verantwoordelijk zijn voor adaptogene, anti-aging, kankerverwekkende en ondersteunende werking van het organisme op vele niveaus. Ashwagandha verbetert de immuniteit en vergemakkelijkt de controle van vele kwalen en ziekten (zoals diabetes, astma, hypothyreoïdie, hypertensie, hypertensie, hypertensie, artritis).

Witania Sleepy heeft ook een zeer duidelijke invloed op de mentale sfeer, omdat het een van de meest gewaardeerde natuurlijke nootropen is. Het verbetert de concentratie en het geheugen, ondersteunt denkprocessen, laat de geest transparant en vatbaar voor het verwerven van nieuwe kennis. Tegelijkertijd immuunsysteem tegen stress, heeft een positief effect op de stemming, helpt bij het bereiken van een staat van ontspanning en intern evenwicht, verbetert de werking van het zenuwstelsel, ondersteunt de strijd tegen psychische stoornissen.

2. Gotu kola – een plant met een breed scala aan nootropische activiteiten

Gotu cola, of Centella asiatica L., is een waardevolle medicinale plant, die al honderden jaren in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Het bevat saponinen, triterpeenzuren, flavonoïden (quercetine, kemferol), fytosterolen, aminozuren, vitaminen A, E, C, K en magnesium. Dankzij deze stoffen heeft het een zeer positief effect op de cognitieve functies, stabiliseert het de stemming en verbetert het de werking van veel organen en systemen van ons lichaam.

Het bevat grote hoeveelheden antioxidanten en heeft een anti-aging effect. Het heeft goede ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft een uitstekende werking op de bloedsomloop, versterkt de bloedvaten, verbetert de doorbloeding, waardoor de cellen beter van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien. Het versnelt de wondgenezing en verbetert de conditie van de huid door het corrigeren van gebreken zoals: rimpels, littekens, Cellulit, eczeem, droogte en ruwheid van de huid, psoriasis, eczeem en vitiligo.

De Gotu cola heeft indrukwekkende nootropische eigenschappen. Het verbetert de werking van het centrale zenuwstelsel, helpt bij concentratie- en geheugenproblemen, verbetert de mentale prestaties tijdens een grote intellectuele inspanning, heeft een positieve invloed op de cognitieve functies.

Het elimineert mentale vermoeidheid, vermindert het stressniveau, gaat depressieve toestanden tegen, verlicht nerveuze spanningen, bevordert de kalmte. Het zal ten goede komen aan mensen die lijden aan slapeloosheid, uit de verslavingen komen, worstelen met psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel. Het wordt ook aanbevolen voor senioren om de mentale prestaties te verbeteren, neuronen te beschermen tegen veroudering, dementie te voorkomen en de effecten van ouderdomsgerelateerde ziekten te verminderen.

3. Bacopa monnieri, of kleinbladig spek – een betrouwbare beschermer van de gezondheid van onze neuronen

Bacopa monnieri is een andere geneeskrachtige plant die afkomstig is uit het oude Indiase genezingssysteem. De werkzame stoffen zijn: saponinen (of beter gezegd bakosiden A en B), flavonoïden (apigenine, luteoline), alkaloïden (bramine, herpestine), fytosterolen en betulinezuur. Dankzij deze ingrediënten heeft het een gunstige invloed op de hersenfunctie en ondersteunt het de strijd tegen tal van ziekten, waaronder epilepsie, Parkinson, Alzheimer, ADHD, ADHD, diabetes, artritis, aandoeningen van de luchtwegen en huidziekten.

Bacopa monnieri heeft goede ontstekingsremmende, koortswerende en antioxiderende eigenschappen. Het heeft ook uitstekende neuroprotectieve eigenschappen, waardoor het het risico op degeneratieve ziekten van het zenuwstelsel vermindert of hun ontwikkeling remt als ze al zijn opgetreden.

Kleinbladige bacopa heeft een adaptogene werking, vermindert stress, gaat stemmingswisselingen tegen, kalmeert de zenuwen, vermindert angst, helpt bij het herstellen van een goede geestelijke conditie. Verbetert de signaaloverdracht tussen zenuwcellen, waardoor de mentale prestaties verbeteren. Verbetert het geheugen, feitenonderzoek en focus. Het stimuleert de productie van neurotransmitters, waaronder serotonine, en heeft dus een positieve invloed op de stemming.

4. Ginkgo biloba – goed geheugen, grote vitaliteit en een hoge mentale conditie in één – Ginkgo biloba – goed geheugen, grote vitaliteit en hoge mentale conditie in één.

In ons land staat het vooral bekend om de verbetering van het geheugen van ouderen, maar de reikwijdte van de positieve acties is veel breder. Ginkgo biloba is rijk aan flavonoïden en terpenoïden (inclusief ginkgolides en bilobalid). Dankzij deze werkzame stoffen heeft het een hoge neurobeschermende en antioxiderende werking. Het beschermt de hersenen tegen ischemie, voorkomt de dood van neuronen, vertraagt het verouderingsproces, bestrijdt vrije radicalen en voorkomt de desastreuze impact ervan op het lichaam.

Ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie aanzienlijk, wat resulteert in een betere oxygenatie en voeding van zowel de hersenen als de cellen van het hele lichaam. Als gevolg van de systematische inname van extracten uit deze plant, verbetert het geheugen merkbaar, het vermogen om nieuwe kennis op te nemen en de algemene toename van de mentale conditie. Bovendien verhoogt gingko de weerstand tegen stress en vermindert het de mentale en fysieke vermoeidheid.

Andere noemenswaardige plant nootropen zijn dat wel:

 • ginseng,
 • De rozenkrans in de bergen,
 • L-teanine,
 • Lion’s Mane schimmel,
 • Chinese citroen,
 • Cacaoboom.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin