Dieet met hypothyreoïdie – een eenvoudige manier om uw gezondheid te verbeteren

eieren, grapefruit, avocado, vlees

Een dieet met hypothyreoïdie is niet te streng of ingewikkeld en de uitvoering ervan zou geen groot probleem moeten zijn. Als u een hypothyreoïdie heeft, pas dan uw voedingsplan zo snel mogelijk aan. Dit kan de sleutel zijn tot het verbeteren van uw schildklierfunctie en dus tot het verlichten van de vele onaangename symptomen die u dagelijks tegenkomt. Wij bieden de basisprincipes van een dieet in hypothyreoïdie. Kijk wat je moet eten en vermijd om de prestaties van de klier te verbeteren.

Het belang van een dieet met hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een verstoorde hormonale economie, wat resulteert in een aantal symptomen, zoals vertraagde stofwisseling, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid en slaperigheid, verslechtering van haar- en huidaandoeningen. Afhankelijk van het specifieke geval kan de behandeling van hypothyreoïdie al dan niet gepaard gaan met medicatie.

Of we nu wel of niet medicijnen nemen tegen hypothyreoïdie, we moeten een speciaal dieet invoeren omdat dit essentieel is voor de schildklierfunctie. Sommige voedingsstoffen, zoals jodium, koper en tyrosine aminozuur, ondersteunen de werking van de schildklier en stimuleren deze om hormonen te produceren, waardoor de symptomen van hypothyreoïdie, waaronder vermoeidheid, worden geremd. Andere ingrediënten, zoals vitamine D, bestrijden ontstekingen en stimuleren het immuunsysteem, wat een positief effect heeft op de gezondheid van de schildklier.

Aan de andere kant zijn er veel voedingsmiddelen die de schildklier niet bijzonder goed dienen (bijv. producten uit het bewerkte voedselpalet), vertragen, de opname van jodium en andere belangrijke ingrediënten verstoren, het immuunsysteem verminderen en de hormonale balans verstoren. Daarom is het de moeite waard om de lijst van producten die in het dieet met hypothyreoïdie zijn aangegeven en ontoereikend zijn, te controleren en op basis hiervan een nieuw menu te creëren.

En hier zijn de voedingsstoffen waarvan de systematische suppletie bijzonder belangrijk is voor mensen met hypothyreoïdie:

  • jodium;
  • zink;
  • selenium;
  • koper;
  • ijzer;
  • B-vitaminen;
  • vitamine D;
  • vitamine C;
  • vitamine A;
  • vitamine E;
  • een volwaardige proteïne;
  • onverzadigde omega 3-vetzuren.

Dieet met hypothyreoïdie – wat te eten?

vlees

De producten die worden aanbevolen voor mensen die worstelen met hypothyreoïdie zijn:

  • mager vlees (bevat eiwitten die rijk zijn aan aminozuren, waaronder tyrosine, die waardevol zijn voor de schildklier);
  • zeevissen, zoals haring, sardine, makreel, heilbot, kabeljauw, zalm, heek (rijk aan jodium, omega 3 zuren, compleet eiwit, vitamine D, selenium);
  • zeevruchten (rijk aan jodium, vitamine D en proteïne);
  • magere zuivelproducten, zoals karnemelk, natuurlijke yoghurt, kefir, kwark (bron van eiwitten en probiotische bacteriën die waardevol zijn voor het behoud van een goede schildklierfunctie);
  • eieren (ze zijn rijk aan gezonde eiwitten, vitamine D, vitamine A en vitaminen uit groep B);
  • graanvlokken en -zemelen, gries, volkorenbrood (bron van zink, ijzer, B-vitaminen);
  • peulvruchten zoals groene erwten en kikkererwten (bevatten B-vitaminen, vitamine A, vitamine E, zink en selenium, ijzer);
  • zaden en zaden, walnoten, paranoten, paranoten (bevatten zink, selenium, koper, vitamine E);
  • lijnolie, olie (bron van waardevolle onverzadigde vetzuren);
  • groenten zoals: tomaten, paprika’s, courgettes, wortelen, bieten, knoflook, bladgroenten (bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine A);
  • vruchten, zoals citrusvruchten, appels, bananen, bessen (rijk aan antioxidanten, enzymen, vitaminen).

Mineraalwater is ook een belangrijk onderdeel van een dieet bij hypothyreoïdie. Het is het beste om ze te drinken in de hoeveelheid van ongeveer 1,5-2 l per dag. Het is ook een goed idee om naar voedingssupplementen te grijpen die de schildklier ondersteunen. Het meest effectief zijn die op basis van jodiumrijke algen en met extra ingrediënten om de werking van de klier te verbeteren (bijv. Thyrolin).

Bij het toepassen van een dieet dat de schildklierfunctie ondersteunt, is het ook de moeite waard om aandacht te besteden aan de manier van eten. Je moet 5-6 niet te grote maaltijden per dag eten, met een afstand van ongeveer 3 uur tussen hen. Zulke intervallen zijn een manier om te voorkomen dat je honger krijgt, de bloedsuikerspiegel daalt en de stofwisseling vertraagt.

Wat te vermijden in een dieet met hypothyreoïdie?

Sommige producten kunnen de schildklieractiviteit verzwakken, de symptomen van hypothyreoïdie versterken en auto-immuunprocessen versterken. Hier is het voedsel dat het vermijden waard is:

  • verwerkt voedsel;
  • fast-food;
  • snoepjes en zoute snacks;
  • wit brood, wit meelproducten;
  • kool;
  • spruitjes;
  • raap;
  • koolrabi;
  • broccoli;
  • bloemkool;
  • boerenkool;
  • sojaboon;
  • alcohol;
  • kleurrijke zoete dranken.

Dieet met hypothyreoïdie – menu

Dag 1

  • Ontbijt: havermout met banaan en kaneel.
  • 2 ontbijt: broodjes met volkoren brood met makreel en kwarkpasta
  • Lunch: chili con carne met gemalen kalkoen en bruine rijst
  • Middaghapje: smoothies van citrus, kiwi en pompoenzaden
  • Diner: sandwich met gevogelteham, kwark met komkommer en cottage cheese

Dag 2

  • Ontbijt: omelet met tomaten.
  • 2 Ontbijt: toast met kaasslip, pompelmoes en grapefruit
  • Diner: een champignonpudding
  • Middaghapje: groene erwtencrème bestrooid met geroosterde zonnebloempitten
  • Diner: garnalen salade, volkorenbrood, volkorenbrood

Dag 3

  • Ontbijt: graham met gerookte zalm, paprika en dille.
  • 2 ontbijt: cocktail van karnemelk, fruit en zemelen
  • Lunch: enkele pan met tomaten, courgettes, paprika’s, uien, knoflook, blokjes kipfilet, toast met volkoren- of volkoren toast en pasta
  • Middaghapje: kwark met rozijnen, zonnebloem, honing, lijnzaad en honing
  • Diner: sandwiches met eierpasta, gepekelde komkommersalade, uien en paprika’s

Dag 4

  • Ontbijt: lam met gedroogde veenbessen, walnoten en sesam.
  • 2 ontbijt: broodjes met volkoren brood met kaas met blauwe schimmel en olijven
  • Lunch: pompoensoep, geroosterde vis en groenten, geserveerd met bruine rijst.
  • Middaghapje: hambroodjes met kwark en groentenvulling
  • Diner: lichte varkenshaas of schouderstoofpot met champignons.

Misschien ben je geïnteresseerd in:

  • De ziekte van Hashimoto – symptomen, behandeling, dieet en behandeling
  • Schildklierziekten

Category: gezondheid

5 comments

  1. Ik heb een minder typische vorm van hypothyreoïdie, omdat ik niet aankom, maar ik word geplaagd door andere symptomen. Ik ga geen hormonen nemen, mijn vraag is – is er iemand genezen door alleen maar te eten?

  2. Maria – Ik denk dat het van de persoon afhangt, maar voor zover ik weet, helpt een dieet in de meeste gevallen veel. Ze heeft bijna al mijn symptomen van mij zelf geëlimineerd. Hij is in orde, zijn lichaam is in orde. Maar zo ging het niet meteen, het duurde een paar maanden voordat het voorgoed begon te normaliseren.

  3. Ik ben ook op een megadieet, mega heeft me geholpen. Ik ben er al drie jaar mee bezig. Ik neem nog steeds verschillende kruiden voor de schildklier, ik gebruik veel kruiden om de stofwisseling te versnellen. Probeer ook schildkliersupplementen, althans in het beginstadium, om de schildklier te “schommelen” 😉

  4. Dezelfde tegenstrijdigheden in verschillende bronnen gelden voor de aangegeven en verboden producten. Ergens vond ik nieuws dat granen liever vermeden worden, maar nu al in de 5e rij graanartikelen staan, worden granen aanbevolen. Hoe kun je hier niet gek worden?

  5. @ PaolaKa, zie ik soms ook tegenstrijdige informatie. In het verleden (een paar jaar geleden), toen ik met hypothyreoïdie bij de dokter belandde, adviseerde hij een restrictief dieet, net zonder granen, zuivelproducten en een paar andere dingen. Het is nu anders. Al met al is er op dit moment de overtuiging dat deze ingrediënten ook nodig zijn en dat je ze niet moet opgeven, hoewel natuurlijk alles in balans moet zijn en moet worden aangepast aan de individuele behoeften van het lichaam. Ik denk dat als iemand goed van zuivel- of graanproducten houdt, het geen zin heeft om ze op te geven. Als het voor iemand slecht is, dan is het dat wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr