Depositphotos 123421966 S

Gezichtsrimpels – waar komen ze vandaan en hoe bestrijd je ze?

Gezichtsrimpels hebben, zoals de naam al zegt, te maken met gezichtsuitdrukkingen. Wanneer we lachen, ontevredenheid, verbazing, woede of andere emoties tonen, vormen zich verschillende grimassen op ons gezicht, waardoor de huid gaat rimpelen. Omdat de gezichtsspieren vanaf onze geboorte meewerken, begeleiden gezichtsrimpels ons ook ons hele leven, maar tijdens de kindertijd en de adolescentie zijn ze nauwelijks merkbaar. Naarmate de huid haar stevigheid verliest, worden ze meer uitgesproken en voegen ze visueel jaren toe aan ons uiterlijk. Gelukkig bestaan er doeltreffende methoden om mimische rimpels tegen te gaan. Wat zijn deze methoden?

Wat zijn mimische rimpels en hoe ontstaan ze?

Een verandering in de textuur en het uiterlijk van de huid is het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam. Naarmate we ouder worden, verliest de huid haar hoge hydratatieniveau en kan ze minder goed watermoleculen binden. Ook regenereert de huid niet meer zo efficiënt en snel als vroeger. Ook de productie van collageen en elastine, de belangrijkste fibrillaire eiwitten voor de stevigheid en samenhang van de huid, vertraagt met de leeftijd.

Rimpels zijn vervormingen en depressies in de huid als gevolg van veranderingen in de structuur. Ze kunnen de vorm aannemen van groeven, fijne lijntjes, maaswerk van dunne en fijne lijntjes, plooien, vouwen. Mimische rimpels verschijnen het eerst in ons gezicht, nog vóór andere tekenen van huidveroudering zoals verslapping van het gezichtsovaal, huidverslapping, halsrimpels of verlies van huiddichtheid.

Depositphotos 138656326 S

Gezichtsrimpels ontstaan door het intensieve werk van de gezichtsspieren. Geschat wordt dat onze gezichtsspieren tot 15.000 bewegingen per dag maken. Daarom zijn gezichtsrimpels het meest uitgesproken bij mensen met de meest dynamische en expressieve gezichtsuitdrukkingen. Bij mensen met neutrale gelaatsuitdrukkingen zijn ze minder uitgesproken en ontstaan ze later.

De eerste gezichtsrimpels worden op verschillende leeftijden waargenomen, maar meestal rond de leeftijd van 30 jaar. Aanvankelijk zijn gezichtsrimpels fijn en verschijnen ze alleen wanneer de gezichtsspieren werken (bv. wanneer we ons voorhoofd fronsen of onze ogen dichtknijpen). Ze verdwijnen wanneer de spieren zich ontspannen.

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid echter steeds minder gehydrateerd, dunner en minder elastisch, waardoor mimische rimpels blijven bestaan. Ze worden niet alleen zichtbaar wanneer de gezichtsspieren werken, maar ook wanneer ze in rust zijn.

Soorten fijne lijntjes

De eerste mimische rimpels verschijnen meestal in de buurt van de ogen. De huid rond de ogen is zeer kwetsbaar. Ze is ook dunner dan andere delen van het gezicht en daarom gevoeliger en vatbaarder voor irritatie en beschadiging.

Op latere leeftijd verschijnen gezichtsrimpels op het voorhoofd, de wangen en de kin. Maar niet alle mensen volgen deze volgorde; veel hangt af van genetica en gezichtsuitdrukkingen. Sommige mensen hebben in hun jeugd al vrij uitgesproken verticale “leeuw”-rimpels of dwarse rimpels op het voorhoofd of nasolabiale rimpels (zogenaamde lachrimpels).

Soorten gezichtsrimpels

 • rimpels in de ooghoeken (zogenaamde kraaienpootjes),
 • rimpels onder de ogen,
 • rimpels rond de mond (fijne lijntjes boven de bovenlip, zogenaamde rokerslijntjes, en marionetlijntjes onder de mondhoeken),
 • nasolabiale rimpels (die lopen van de neuskwabben naar de mondhoeken),
 • de rimpel tussen de wenkbrauwen,
 • horizontale rimpels op het voorhoofd.

Hoe kunt u gezichtsrimpels tegengaan?

 het gezicht van een vrouw

Hoewel het huidverouderingsproces aan niemand voorbijgaat, zult u merken dat het bij de een langzamer en bij de ander sneller gaat. Dit heeft te maken met een aantal factoren, waaronder genetische aanleg, het aangeboren aantal collageenvezels, het huidtype en de dikte van de huid, maar ook de levensstijl die we leiden en de huidverzorgingsregimes die we toepassen.

Het is niet waar dat we geen invloed hebben op rimpels. Het huidverouderingsproces kan worden vertraagd en verminderd. Een rijpe huid kan een mooi uiterlijk behouden, ze moet alleen worden verzorgd en onthouden met consequente, regelmatige huidverzorging.

Check: Hoe je gezicht te verjongen?

9 tips om het voortbestaan van gezichtsrimpels te voorkomen?

 • Vermijd zonnebaden, vooral vaak en langdurig, en als u toch in de zon gaat, is het goed eraan te denken u te beschermen met zonnebrandcrème SPF. Het is goed te weten dat overmatige blootstelling aan de zon een van de belangrijkste factoren is die verantwoordelijk zijn voor fotoveroudering van de huid en de vorming van rimpels. Zelfs een half uurtje zonnebaden leidt tot de vernietiging van collageenvezels, laat staan een langdurig verblijf in de felle zon. Vermijd ook de zonnebank, die zeer schadelijk is voor de huid.
 • Houd uw gezicht gehydrateerd (bijvoorbeeld door het gebruik van vochtinbrengende crèmes en hydraterende maskers). Een droge huid is veel vatbaarder voor rimpelvorming.
 • Gebruik gezichtscrèmes (dag en nacht) die afgestemd zijn op uw huidtype.
 • Vergeet niet uw gezicht elke dag grondig te reinigen. Was altijd uw make-up af voordat u naar bed gaat.
 • Drink veel water (ongeveer 1,5 – 2 liter per dag). Eet gezond. Gebruik regelmatig producten die rijk zijn aan: vitamine A, E, C, B, zink, selenium, koper, mangaan, flavonoïden, carotenoïden, omega 3 zuren, aminozuren, chlorofyl, beta-cyaninen en beta-xanthinen.
 • Vermijd alcohol en sigaretten. Zij versnellen het verouderingsproces sterk, zijn funest voor de huid en verouderen het gezicht.
 • Zorg voor voldoende slaap (ongeveer 7-8 uur slaap per nacht). Voldoende slaaphygiëne is een zeer belangrijke, maar vaak verwaarloosde factor voor een goede huidconditie. Tijdens een rustige nachtrust regenereren alle lichaamscellen, ook de huidcellen. Na een goede nachtrust zien we er jonger en vitaler uit, onze huid is strakker en gladder en ziet er gezonder uit. Na een slechte nachtrust of te weinig slaap ziet ons gezicht er daarentegen moe, grauw en dof uit. We hebben lelijke blauwe plekken en wallen onder onze ogen, en de huid is vatbaarder voor beschadigingen en de vorming van gezichtsrimpels.
 • Vermijd stress, overwerk en uitputting.
 • Vermijd een vervuilde omgeving.

Dagelijks, ’s morgens en ’s avonds dag- en nachtcrème aanbrengen (bij voorkeur vanaf jonge leeftijd, voordat de rimpels de tijd hebben om in te trekken), een goede reiniging en voeding van devoeding van de gezichtshuid, het vermijden van factoren die schadelijk zijn voor de huid – dit zijn acties waarmee we onze teint op elke leeftijd in topconditie kunnen houden.

Gezichtsspieroefeningen, geavanceerde gezichtsserums en professionele behandelingen kunnen ook helpen om de vorming van gezichtsrimpels en andere tekenen van huidveroudering af te remmen.

Hoe kom je van gezichtsrimpels af? Ten eerste, stel je gezichtsspieren op de proef!

 De vrouw doet aan gezichtsspiergymnastiek

Gezichtsgymnastiek of gezichtsyoga (oefeningen gecombineerd met massage) zijn eenvoudige behandelingen om de microcirculatie te stimuleren en de gezichtsspieren te verbeteren. Ze zijn een doeltreffende manier om de tekenen van veroudering tegen te gaan en, wat nog belangrijker is, ze kunnen door iedereen in het comfort van zijn eigen huis worden uitgevoerd zonder enige moeite of belasting van de portemonnee.

Gezichtsoefeningen kunnen op elke leeftijd worden toegepast, en natuurlijk, hoe vroeger je ermee begint, hoe beter de resultaten.

Regelmatige gezichtsoefeningen helpen om de spieren te versterken en de huid beter en strakker te laten hechten. De teint wordt steviger en de vernieuwingsprocessen worden gestimuleerd, waardoor het hele gezicht er jeugdiger uitziet.

De volgende oefeningen werken bijzonder goed bij het voorkomen van gezichtsrimpels:

 • trek de nek omhoog en probeer vervolgens de kaak stevig naar voren te trekken,
 • open de mond wijd, alsof u de letter “O” uitspreekt, en probeer de lippen stevig achter de tanden te houden,
 • Masseer de wangen van binnenuit met ronddraaiende bewegingen (vooral waar de nasolabiale groef zich vormt),
 • Trek afwisselend de wangen op en trek ze naar binnen,
 • trek de lippen naar binnen en druk ze stevig aan,
 • leg twee vingers (wijsvinger en middelvinger) op de buitenste ooghoeken en trek de huid heel licht opzij, knijp dan met je ogen,
 • Plaats het kussen van je hand tussen je wenkbrauwen en je vingers op je hoofd, druk naar beneden en til het kussen van je hand iets op, laat het na een paar seconden weer zakken,
 • Plaats de vingers horizontaal op het voorhoofd, druk de huid samen en plooi tegelijkertijd het voorhoofd.

Voer elke oefening 5-10 seconden uit. Doe verschillende herhalingen in 2-3 reeksen.

Anti-rimpel cosmetica

 vrouw brengt crème aan op het gezicht

Om de vorming van gezichtsrimpels effectiever tegen te gaan, wordt aanbevolen crèmes te gebruiken die actieve bestanddelen bevatten die dedie de productie van collageenvezels stimuleren, het hydratatieniveau van de huid verbeteren en gekenmerkt worden door antioxiderende eigenschappen. Deze omvatten

 • retinol
 • AHA-zuren,
 • vitamine E,
 • co-enzym Q10,
 • peptiden,
 • ceramiden,
 • vitamine C,
 • zeealgen,
 • plantaardige oliën
 • hyaluronzuur,
 • cafeïne,
 • collageen.

Bekijk het anti-aging gezichtsserum dat effectief rimpels in het gezicht aanpakt: EleveRenew

Home remedies voor fijne lijntjes en rimpels

Terwijl mimische rimpels in de jeugd zeer dynamisch zijn en de neiging hebben om onmiddellijk te verdwijnen na een verandering in de gezichtsuitdrukkingHoewel ze de neiging hebben om onmiddellijk te verdwijnen na een verandering in gezichtsuitdrukking, worden ze op latere leeftijd permanent, waardoor ons gezicht er ernstiger en ouder uitziet. Om te voorkomen dat gezichtsrimpels dieper worden en blijven bestaan, is een veelzijdige aanpak zinvol, waarbij lichaamsbeweging wordt gecombineerd met hoogwaardige antiverouderingscosmetica en thuisbehandelingen.

Eenvoudige thuisbehandelingen tegen rimpels:

 • Fruitmasker: meng (of rasp) perzik, kiwi en avocado. Breng de pasta aan op het gezicht. Afspoelen na 25 minuten.
 • Appel en havermout masker: rasp een appel, voeg 2 eetlepels havermout toe in kokend water. Meng en breng aan op het gezicht. Afspoelen na 20 minuten.
 • Bananenmasker: Rasp of plet een banaan met een vork. Voeg een eetlepel citroensap toe. Aanbrengen op het gezicht gedurende 20 minuten.
 • Eiwitmasker: klop eiwitschuim en breng aan op het gezicht. Afwassen na 15 minuten.
 • Yoghurt masker: Meng 4 eetlepels natuurlijke yoghurt met een eetlepel vloeibare honing. Aanbrengen op het gezicht. Afwassen na 20 minuten.
 • Appelciderazijn kompres: Meng 1 eetlepel appelciderazijn met 3 eetlepels water. Week watten in het mengsel en spoel je gezicht ermee af. Spoel af na 5 minuten.

Professionele behandeling voor fijne lijntjes en rimpels

Om fijne gezichtsrimpels glad te strijken en diepere rimpels ondieper te maken, kunnen we ook professionele behandelingen gebruiken. De meest populaire zijn:

 • Botox behandeling (deze wordt vooral gebruikt voor het gladstrijken van horizontale voorhoofdsrimpels, verticale voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes, rimpels rond neus en mond, rimpels in de hals),
 • behandeling met hyaluronzuur (wordt vooral gebruikt om rimpels rond de ogen en de mond te verminderen),
 • laser rimpel verwijdering behandeling (voornamelijk gebruikt voor kraaienpootjes, rimpels onder de ogen, nasolabiale rimpels, rimpels rond de mond, verslapping van het ovale gezicht, maar ook voor verkleuring en littekens),
 • mesotherapie met naalden (toegepast op een geselecteerd deel van het gezicht om het huidoppervlak te egaliseren, rimpels te verminderen en de teint te verstevigen).

Het drinken van collageen om uw huid volledig te verjongen en uw hele lichaam te revitaliseren: Collagen Select

Category: schoonheid

Article by: admin