centella 205635 1280

Gotu kola (Aziatische roerdomp) – 7 verbazingwekkende kwaliteiten waar u dol op zult zijn

Gotu kola, of Centella asiatica L., is een beroemde natuurlijke genezer en jeugddrank met een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de oudheid. In de natuurlijke Indische geneeskunde (Ayurveda), waar het een van de leidende posities inneemt, wordt het onder andere gebruikt om het geheugen te verbeteren, huid- en hart- en vaatziekten te bestrijden. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van de ketting zijn echter veel meer. Over de veelzijdigheid, de mogelijke toepassingen en de positieve invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid schrijven we in dit artikel.

Gotu kola – plantaardige oorsprong en kenmerken

De naam van de gotha kola is vertaald als een kelkblad. De squawk is een vaste plant, hij behoort tot de Baldash (selderij) familie, komt van nature voor in de subtropische en tropische zones (o.a. Afrika, Australië, Azië), hij bewoont vooral natte plaatsen, gelegen in de nabijheid van rivieren of watermassa’s, rotsachtige gebieden en overvloedig begroeid met grassen.

De Gotu kola is een lage plant, voorzien van een verticale hoofdwortel en een dunne, zwevende stam. Op de stam zitten knopen waaruit lange bladstelen, een rond of niervormig blad en een getande rand groeien. De kleine witte, rozige of roodachtige bloemetjes worden in verschillende stukken verzameld in een baldakijn. De grondstof die in de kruidkunde wordt gebruikt is het bovengrondse deel van de roerdomp, maar soms wordt de hele plant gebruikt.

Gotu kola – samenstelling

Talrijke genezende eigenschappen van gotu kola zijn het resultaat van de uiterst rijke en uiterst waardevolle samenstelling voor ons lichaam. Allereerst is de plant een echte schatkamer van verbindingen uit de groep van pentacyclische triterpenische saponinen (o.a. asiaticoside, bramoside, braminoside, madecasoside, tannicide, centelloïde, asiatisch zuur, madecasic acid, bramic acid). Naast hen vinden we in de Aziatische roerdomp ook: monoterpenen, sesquiterpenen, fytosterolen, bioflavonoïden, tannines, vitamine A, C, K, E, magnesium.

Gotu kola

Gotu kola – gezondheidsbevorderende eigenschappen

De Gotu kola is een van de beste adaptogenen, d.w.z. planten die het lichaam helpen zich aan te passen aan de heersende omstandigheden. Adaptogenen verhogen onze weerstand tegen stressfactoren, normaliseren de verstoorde processen in het lichaam en verlichten zo vele ziekten en kwalen. Dankzij deze eigenschappen herstellen adaptogenen, waaronder gotu kola, het evenwicht in het lichaam, verhogen ze de vitaliteit en hebben ze een zeer gunstig effect op ons dagelijks welzijn.

Tegelijkertijd is gotu kola een gewaardeerde plant nootroop. Nootropen zijn stoffen die het centrale zenuwstelsel ondersteunen, de doorbloeding van de hersenen verbeteren door het verhogen van de zuurstoftoevoer, het niveau van de neurotransmitters helpen reguleren, neuronen beschermen tegen schade en de mentale prestaties en het welzijn verbeteren. Belangrijk is dat de nootropische en adaptogene eigenschappen van de ketting goth hand in hand gaan met vele andere. De plant zal nuttig zijn om onze schoonheid te verbeteren en zal ons ook helpen tijdens het gewichtsverlies.

Het is de moeite waard om de belangrijkste eigenschappen van de Aziatische roerdomp nader te bekijken. Zij zijn het antwoord op de vraag waarom de plant steeds populairder wordt, waarom de voedingssupplementen die het bevatten verkooprecords breken en waarom gotu kola al bijna 3000 jaar een eervolle plaats inneemt in de oude Indiase geneeskunde – Ayurveda.

Ten eerste verbetert de gotha cola de bloedsomloop en elimineert het risico op hart- en vaatziekten.

Regelmatig gebruik van gotha cola kan bijdragen aan een algehele verbetering van het cardiovasculaire systeem. De plant versterkt de bloedvaten, verbetert hun flexibiliteit en dichtheid, vermindert de doorlaatbaarheid. Het voorkomt verstopping van de bloedplaatjes, elimineert spanning in de slagaders, stabiliseert druk en pols, voorkomt stolsels, verbetert de veneuze circulatie, vermindert de zwelling, helpt bij het bestrijden van spataderen en zogenaamde spataderen op de benen.

Door het stimuleren van de doorbloeding draagt de gotha cola bij aan een betere zuurstofvoorziening en voeding van cellen en weefsels. Dankzij het gunstige effect op het hart- en vaatstelsel kan de plant een waardevolle steun zijn voor mensen die lijden aan hypertensie, chronische veneuze insufficiëntie, spataderen en aambeien.

Ten tweede, de gekookte cola reinigt het lichaam van schadelijke stoffen

Gotu kola is een van de planten met vochtafdrijvende en dus zuiverende eigenschappen. Het draagt bij aan het verhogen van de hoeveelheid uitgescheiden urine, waarmee gifstoffen en onnodige stofwisselingsproducten uit het lichaam worden verwijderd. Door de detox van het lichaam te ondersteunen, verbetert gotu cola de stofwisseling, verbetert de stemming, verhoogt het energieniveau en vermindert de gevoeligheid voor psychofysische vermoeidheid en verbetert de conditie van de huid en het haar.

Ten derde, de gotha cola blokkeert infecties en allergieën, heeft een pijnstillende werking, versterkt de immuniteit van het lichaam.

Een goede manier om om te gaan met vaak opgelopen verkoudheid, allergieën, infecties wordt besproken in gotu kola. De plant zal ons helpen het lichaam te versterken en een sterkere barrière te creëren tegen verschillende soorten allergenen en ziekteverwekkers. Dankzij het rijke gehalte aan bioflavonoïden, etherische oliën en andere waardevolle actieve stoffen heeft de Aziatische centurio ontstekingsremmende, antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen.

Het bestrijdt infecties en allergieën, verhoogt de immuniteit, vermindert pijnen van verschillende aard. Het helpt ook bij gewrichtsaandoeningen, verlicht spierpijn, bevordert de weefselregeneratie en versnelt het proces van herstel van stress, blessures en verwondingen.

Ten vierde, de gotha cola heeft een groot effect op de huid, verbetert de schoonheid ervan.

De Aziatische inktvis is een van de meest waardevolle planten met huidvernieuwende en anti-aging eigenschappen. Het stimuleert de productie van collageen en elastine en verbetert zo de teint, het vochtgehalte, de elasticiteit en de stevigheid van de huid. Het voorkomt de vorming van rimpels, verbetert de conditie van de huid en beïnvloedt een jonger uiterlijk, vermindert zwellingen en donkere kringen onder de ogen, heeft een gunstig effect op de conditie van haar en nagels.

Gotu kola stimuleert de productie van nieuwe epidermis en stimuleert het proces van huidregeneratie, wat resulteert in een snellere genezing van wonden, verminderde zichtbaarheid van littekens, efficiëntere verwijdering van eczemen en andere huidonvolmaaktheden, verzachtende psoriatische letsels, vermindering van striae.

Ten vijfde, gotu kola helpt om gewicht te verliezen.

De Aziatische roerdomp zal ons op verschillende manieren helpen om gewicht te verliezen en ons figuur te modelleren. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en remt zo hongeraanvallen af, waardoor we worden beschermd tegen het eten van te veel calorieën. Het heeft een vochtafdrijvende werking en helpt zo het overtollige onderhuidse water kwijt te raken, wat resulteert in een lager gewicht, een gevoel van lichtheid, gebrek aan zwelling, vermindering van water cellulitis. Het stimuleert de reiniging van het lichaam van gifstoffen, wat de stofwisseling verbetert, en zoals u weet is een snelle stofwisseling een snellere verbranding van calorieën.

Een belangrijk kenmerk van het koken met kettingen in de context van gewichtsverlies is ook de positieve invloed op de stemming en het werk van de geest. Het bestrijdt depressieve toestanden, depressie en apathie, maakt dat we ons beter voelen, meer gemotiveerd en gretiger en bereidwilliger om te handelen. Deze positieve gevoelens maken het makkelijker voor ons om door te gaan met afslanken.

Gotu kola

Ten zesde, gotu cola is de bewaker van het mentale evenwicht…

Net als elke andere adaptogeen, “repareert” gotu kola wat er fout gaat in ons lichaam. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het effect van deze plant op het zenuwstelsel. Als we geplaagd worden door constante nerveuze spanning, angst, angst, nervositeit en een veelheid aan negatieve gedachten, heeft gotu kola een kalmerend, ontspannend, angstverlagend effect, waardoor negatieve emoties worden geëlimineerd.

Aan de andere kant, als we geconfronteerd worden met ontmoediging, onverschilligheid en gebrek aan daadkracht, depressie, chronische vermoeidheid, gotische collage triggert in ons enthousiasme, passie voor actie, motivatie, optimisme, creativiteit en energie. Wat tegenwoordig belangrijk is, als we van alle kanten worden aangevallen door stressfactoren, is gotu kola een van de beste componenten die de weerstand tegen stress verhogen en de staat van innerlijke harmonie ondersteunen.

Ten zevende, de gotha cola activeert de hersenen, verbetert de concentratie en het geheugen, verhoogt de intellectuele efficiëntie.

Het is een effectief nootroop middel dat een gunstig effect heeft op de cognitieve functies, de productie van nieuwe hersencellen stimuleert en het niveau van belangrijke neurotransmitters zoals dopamine, serotonine, GABA of acetylcholine verhoogt.

Gotu kola heeft ook een sterke neuroprotectieve werking. Het beschermt neuronen tegen neurotoxinen en vrije radicalen en ondersteunt de reconstructie van eerder beschadigde zenuwcellen. Het verbetert de oxygenatie van de hersenen, gaat neurodegeneratieve ziekten tegen en helpt om uitstekende mentale prestaties op oudere leeftijd te behouden.

Het stimuleren van de hersencirculatie en het verbeteren van de communicatie tussen neuronen, gotu cola verhoogt de intellectuele capaciteit en verbetert het proces van het onthouden van nieuwe informatie. Het verbetert het vermogen om zich te concentreren, maakt een langere focus op één taak mogelijk. Het bevordert de helderheid van geest en efficiënte gedachtevorming. Het verhoogt de waakzaamheid, de scherpzinnigheid, voegt creativiteit toe, laat ons mentaal langer werken zonder een gevoel van mentale uitputting.

Gotu kola – opinies

Volgens talrijke verklaringen van gotu kola is een van de beste adaptogenen die een duidelijke verbetering geven in het functioneren van zowel de hersenen zelf als het hele organisme (inclusief het cardiovasculaire systeem). De meest voorkomende meningen over gotha cola betreffen het uitstekende effect van de plant op de mentale prestaties, de concentratie en het geheugen. In tal van commentaren lezen we ook over de verbetering van de geestelijke gezondheid, de eliminatie van chronische vermoeidheid, angst, depressieve toestanden, verhoogde weerstand tegen stress, uitstroom van negatieve emoties en blijvende stemmingsverbetering.

Lees een overzicht van Brain Actives – een voedingssupplement dat goth cola en verschillende andere ingrediënten bevat om de hersenfunctie te verbeteren en stress te bestrijden.

Brain Actives

Bronnen:

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin