fruit 4508741 640

Granaatappel – geneeskrachtige eigenschappen. De buitengewone krachten van de eigenlijke granaatappel

De granaatappel komt oorspronkelijk uit Azië en is een zeer smakelijke en buitengewoon sappige vrucht, maar ook een schat aan gezondheidsbevorderende ingrediënten. Het is ongetwijfeld een van de gezondste vruchten ter wereld. Zijn kwaliteiten worden al sinds de oudheid gewaardeerd. In oude culturen werd het beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid, energie, kracht, gezondheid en bloei. Regelmatige consumptie van granaatappel is een manier om het lichaam op vele niveaus te verbeteren. Het is ook een methode om de verdedigingsbarrière tegen gevaarlijke beschavingsziekten te versterken, de conditie van het cardiovasculaire systeem te verbeteren en van urinewegklachten af te komen. Lees meer over de eigenschappen van granaatappel en waarom het de moeite waard is om te consumeren.

Granaatappel – een tropische vrucht die al sinds de oudheid bekend is en het waard is om beter te leren kennen

 granaatappelvrucht

De granaatappel (Punica granatum L.) is lid van de bloedwortelfamilie. Hij groeit aan kleine bomen tussen 2 en 5 meter hoog. Het is een vrucht met een karakteristiek vruchtvlees, dat wordt gevormd door een dicht netwerk van glanzende pitjes. Elk zaadje is omgeven door een rozeachtig omhulsel gevuld met sap. Het vruchtvlees is erg lekker – erg zoet, maar toch verfrissend en licht zuur. Qua uiterlijk lijkt de granaatappel een beetje op een appel. Hij is vergelijkbaar in grootte en kleur (roodachtig), maar de schil is veel dikker.

Hoewel de granaatappel zich onderscheidt door zijn zeer aantrekkelijke smaak, wordt hij door ons meestal sporadisch gegeten. Dat is jammer. Het is niet alleen een vrucht met een grote culinaire waarde, maar heeft ook een zeer lange lijst van gezondheidsvoordelen, waaronder sterke ontstekingsremmende, antioxiderende en cardioprotectieve effecten. De granaatappel wordt ook wel de vrucht van het leven of de vrucht van het paradijs genoemd en komt oorspronkelijk uit Azië. Tegenwoordig liggen de grootste plantages in Iran, India, Spanje, Israël en USA.

De granaatappel werd eeuwen geleden al door de mens geconsumeerd voor medicinale en voedingsdoeleinden. De geschiedenis van deze vrucht gaat terug tot de oudheid. Het werd onder andere gewaardeerd in het oude China, Egypte, Mesopotamië en Griekenland. Het werd gebruikt om verschillende kwalen te behandelen, waaronder parasitaire en bacteriële ziekten, diarree, bloedingen, zweren, keelinfecties, hartproblemen, urinewegklachten en onvruchtbaarheid. Het wordt ook gebruikt om elixers voor liefde, jeugd en vitaliteit te bereiden.

Granaatappel – voedingswaarden

Granaatappel bevat, zoals elke vrucht, veel koolhydraten, maar is geen bedreiging voor ons figuur. Het heeft ook niet de neiging om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Het heeft een lage glykemische index (35) en bevat veel waardevolle voedingsvezels.

100 gram granaatappel levert: 83 kcal, 18,7 g koolhydraten, 4 g vezels, 1,7 g proteïne.

Granaatappel is een buitengewone vrucht die rijk is aan vitaminen en mineralen. In de samenstelling vinden we: foliumzuur en andere B-vitamines, vitamine C, vitamine E, vitamine A, kalium, zink, magnesium, calcium, selenium, koper, mangaan, fosfor.

Granaatappel bevat ook veel bioactieve bestanddelen met gezondheidsbevorderende eigenschappen zoals polyfenolen, carotenoïden, tannines, anthocyanen, organische zuren. Het is ook de moeite waard om te wijzen op de fyto-oestrogenen in granaatappelvruchten, die de hormoonhuishouding van het lichaam sterk ondersteunen.

Granaatappel – geneeskrachtige eigenschappen. Waarom is het de moeite waard om granaatappel in je dieet op te nemen?

Granaatappel heeft ontstekingsremmende, antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Door het immuunsysteem te stimuleren om te werken en de groei van micro-organismen en parasieten te remmen en ontstekingen te doven, helpt het om allerlei soorten infecties te bestrijden, of het nu gaat om inwendige infecties of infecties van de huid.

Granaatappel is ideaal bij verkoudheid, griepachtige infecties, koorts en infecties van de bovenste luchtwegen. Bovendien heeft granaatappel een gunstig effect op de spijsvertering. Het verbetert spijsverteringsprocessen, ondersteunt de darmfunctie, gaat constipatie, winderigheid en problemen met de stoelgang tegen. Het helpt ook om diarree tegen te gaan.

Granaatappel is ook een waardevolle ondersteuning voor het endocriene systeem. Het helpt de hormoonspiegels te normaliseren, waaronder testosteron en oestrogeen. Dankzij de fyto-oestrogenen die het bevat, verlicht het symptomen van hormonale schommelingen (waaronder symptomen van de menopauze en de andropauze). Granaatappel heeft ook versterkende eigenschappen. Dankzij de rijke antioxidanten, vitaminen en mineralen ondersteunt het het lichaam in verzwakte en herstellende staten, herstelt het de vitaliteit en verbetert het de regeneratie.

Granaatappel – effecten op de prostaat

 De eigenlijke granaatappel

Het systematische gebruik van granaatappel wordt aanbevolen voor mannen met prostaatproblemen. De vrucht vermindert ontstekingen in de prostaatklier en brengt verlichting van pijn, terwijl het ook problemen met plassen en overmatige druk op de blaas verlicht.

Dankzij talrijke polyfenolische verbindingen en andere antioxidanten heeft granaatappel een beschermend effect op prostaatcellen en vermindert het de progressie van prostaatgroei aanzienlijk. In één onderzoek werd aangetoond dat verbindingen in granaatappel de ontwikkeling van prostaatkanker verminderen en de stijging van het PSA-gehalte vertragen.

Prostan Plus bevat een zeer actief granaatappelextract, samen met een samenstelling van andere ingrediënten die de gezondheid van de prostaat ten goede komen.

Granaatappel helpt ook om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, en het is niet ongewoon dat een hoog cholesterolgehalte prostaatproblemen verergert. Over typisch mannelijke kwalen gesproken, het is ook het vermelden waard dat granaatappel een positief effect heeft op de potentie en erectie.

Granaatappel voor de urinewegen

Granaatappel verbetert de werking van de urinewegen aanzienlijk. Dankzij de vochtafdrijvende eigenschappen gaat het de achterstand van urine in de blaas tegen, verbetert het de urinestroom en elimineert het probleem met het op gang komen van het urineren. Het vermindert ook de frequentie van toiletbezoeken en gaat incontinentie tegen. Door zijn ontstekingsremmende werking vermindert het urineweginfecties.

Granaatappel tegen diabetes

Door de hoge concentratie fenolverbindingen en voedingsvezels in granaatappel, leidt deze vrucht tot de normalisering van de bloedsuikerspiegel. Daarom wordt het vaak aanbevolen voor mensen met diabetes, maar ook voor mensen die pre-diabetes hebben en insulineresistentie.

Antioxidant en anti-kanker eigenschappen van granaatappel

Als we zouden zoeken naar voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan antioxidanten (antioxidanten), zou granaatappelvrucht op een van de eerste plaatsen staan. Het bevat er meer van dan groene thee en rode wijn. Dankzij de antioxidanten is het een krachtig wapen tegen vrije radicalen en helpt het dus om cellen in betere conditie te houden en schade en mutatie te voorkomen.

Door zijn antioxiderende werking vermindert granaatappel de kans dat het kankerproces zich voordoet. Bovendien is de vrucht een waardevol wapen in de strijd tegen kanker. Het remt de groei van kankercellen en helpt ze te vernietigen.

Granaatappel – anti-cholesterol en cardioprotectieve eigenschappen

Volgens onderzoek helpt het drinken van 1 glas granaatappelsap per dag om het slechte cholesterol te verlagen LDL. De vrucht verbetert de bloeddoorstroming, voorkomt stolselvorming en helpt de bloeddruk te normaliseren. Met zijn talrijke antioxidanten beschermt granaatappel het hart en verlaagt het het risico op atherosclerose en andere hart- en vaatziekten.

Granaatappelpitolie, granaatappelsap – hoe gebruik je granaatappel voor medicinale doeleinden?

Het consumeren van granaatappel in welke vorm dan ook heeft voordelen voor de gezondheid. Verse granaatappelvruchten, granaatappelpitolie, granaatappelsap, maar ook vloeibare extracten op basis van granaatappel en granaatappelextracten in capsules werken allemaal goed. De beste gezondheidsbevorderende en helende effecten worden verkregen wanneer granaatappel regelmatig en in voldoende grote hoeveelheden wordt gebruikt (bijvoorbeeld een glas granaatappelsap per dag of 500 mg extract per dag).

Hoe eet je granaatappel?

 Granaatappel in plakjes

De granaatappel is uitstekend om rauw te eten, maar heeft ook veel andere culinaire toepassingen. Het past goed bij typische zoete gerechten en is ook een interessante zoete en fruitige onderbreking in zoute gerechten.

Granaatappelpitjes kunnen worden gebruikt om gerechten te garneren, of ze kunnen worden toegevoegd aan salades, pannenkoekvullingen, omeletten, croutons, stoofschotels of gebakken of gegrild vlees. Uit de verse granaatappelvrucht kunnen we het sap persen of toevoegen aan een smoothie uit een blender. Granaatappelpitjes zijn ook een ideale toevoeging aan fruitsalades, jam, gebakken producten, havermout en allerlei desserts.

Hoe schil je de granaatappelvrucht?

Snijd de bovenkant van de granaatappel af. Daarna snijden we de schil door zodat de vrucht in vieren wordt gedeeld. Leg ze in een pan met lauw water. Na 15 minuten, als de schil geweekt is, buig je hem om en haal je de pitjes eruit. Als ze naar de bodem zinken, haal je ze uit het water en dep je ze droog.

Hoe gebruik je de granaatappelschil?

We kunnen de granaatappelschil drogen en dan gebruiken om helende infusies voor de huid te maken. Deze werken goed bij verschillende infecties, irritaties, seborroe en huiderupties. Infusies kunnen ook een aanvullende behandeling zijn voor de huid die een oppepper nodig heeft.

Bronnen:

  • https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pomegranates
  • https://www.webmd.com/prostate-cancer/alternative-treatments-for-prostate-cancer2
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31298147/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7587354/

Category: mannenzaken

Article by: admin