books 4118058 1280

Hoe kan de concentratie worden verbeterd met natuurlijke methoden?

Concentratie is een specifiek vermogen van onze geest om de aandacht te richten en te houden op een specifiek probleem, object of fenomeen. Het ontwikkelt zich met de leeftijd, maar kan ook moeilijk te bereiken zijn voor oudere mensen of als gevolg van ongunstige omstandigheden en levensstijl. Hoe kan de concentratie worden verbeterd? Het blijkt dat het geenszins erg ingewikkeld is, het vereist slechts enkele veranderingen in de levensstijl en gevolgen in de consolidatie ervan.

Hoe kan men de concentratie en het geheugen verbeteren door middel van mind training?

De hersenen zijn in zekere zin hetzelfde orgaan als de andere, en om functioneel te blijven moet het nog steeds actief zijn. Er is een populair gezegde dat een ongebruikt brein, zoals een ongebruikte spier, gewoon verdwijnt.

Natuurlijk moet dit niet letterlijk worden genomen, maar het voortdurend oefenen van het geheugen en de concentratie heeft een positief effect op de hersenfunctie en levert directe voordelen op in de vorm van steeds efficiëntere mentale functies. Dit is vooral belangrijk in het geval van ouderen, omdat het ongunstige veranderingen in het functioneren van alle mentale activiteiten voorkomt.

We hebben verschillende technieken tot onze beschikking – oefeningen, mentale spelletjes, psychologische therapieën en zelfs hypnose. Het belangrijkste is om onze geest niet te laten verpletteren, hem voortdurend te mobiliseren om te werken, problemen voor te stellen die moeten worden opgelost, terwijl we zorgen voor de juiste voorziening van de hersenen met zuurstof en voedingsstoffen, die verder zullen worden besproken. Dankzij een intensieve mentale inspanning zullen ons geheugen en onze concentratie perfect werken, zelfs in ongunstige omstandigheden of op hoge leeftijd.

Voorbeelden van concentratie-oefeningen

puzzel

Het duurt tot 15 minuten per dag om uw geest te trainen, en u ziet al na een paar dagen meetbare resultaten. Er zijn veel specifieke oefeningen, bovendien kunnen we ze zelf verzinnen en zal er ook nog extra mind training zijn. De eenvoudigste en meest voor de hand liggende zijn activiteiten als het lezen van teksten die concentratie vereisen, het oplossen van kruiswoordraadsels en wiskundige taken, het in elkaar zetten van puzzels, scrabble, schaken of enkele kaartspellen, bijvoorbeeld bridge.

Daarnaast kunnen we eenvoudige technieken toepassen die concentratie vereisen, zoals het tellen van 100 tot 1, noodzakelijkerwijs achterwaarts, omdat we op deze manier onszelf dwingen om te focussen of associaties te spelen. Je kunt ook goed naar een object kijken, het dan verbergen en proberen het uit het geheugen te beschrijven. U kunt zich de gebeurtenissen uit het verleden in detail herinneren, een boek dat u ooit heeft gelezen of een film die u lang geleden heeft gezien.

Het werk van de hersenen wordt ook verbeterd door schijnbaar ongerelateerde manuele activiteiten. Bijvoorbeeld, de betrokkenheid van een niet-dominante hand bij alledaagse taken zoals het kammen of omdraaien van de pagina’s van een boek (linkshandig als je rechtshandig bent en vice versa), verbetert het hersenwerk aanzienlijk. Oogoefeningen werken op een vergelijkbare manier – horizontale oogbewegingen van rechts naar links en omgekeerd, of wankelend met achten, vergemakkelijken de samenwerking tussen de twee hersenhelften, en bevorderen ook een goede hydratatie van de oogballen.

Bijkomende belangrijke factoren om te overwegen

Er zijn ook vaste regels die de moeite waard zijn om te volgen, namelijk:

  • Vermijd bij het uitvoeren van een taak afleiding (TV, luide muziek, gesprekken);
  • We richten ons slechts op één doel, we doen niet aan meerdere activiteiten tegelijk;
  • Het geheugen kan het beste worden geoefend door de nieuw verworven kennis vele malen te herhalen;
  • In geval van concentratieproblemen mobiliseren we ons door het vinden van een positieve motivatie, bijvoorbeeld: als ik deze taak doe, krijg ik promotie of een soort van beloning, als ik klaar ben, kan ik me uitleven in pleziertjes, enz.

Hulpmiddelen voor het lichaam en dus de hersenen als voorwaarde voor mentale fitheid

Het vermogen om zich te concentreren is het resultaat van vele verschillende factoren en omstandigheden. Een goede zuurstofvoorziening van de hersenen is zeker bevorderlijk voor het verbeteren van alle mentale functies, inclusief het vermogen om de aandacht te richten en het efficiënte geheugen. Op zijn beurt kan hypoxie het gevolg zijn van een oppervlakkige, oppervlakkige ademhaling.

Het proces van de ademhaling is onvrijwillig en onvoorwaardelijk, dus we besteden er vaak niet genoeg aandacht aan. Ondertussen zorgt elke ademhaling niet voor voldoende zuurstof in de hersenen, waardoor we ons moe en slaperig voelen, en mentale functies zoals concentratie, snelle associatie, geheugen, zijn aanzienlijk verslechterd.

Het is de moeite waard om te onthouden dat we af en toe ademhalingsoefeningen moeten doen die bestaan uit een diafragma-ademhaling – we krijgen langzaam lucht uit onze neus die het diafragma en de maag activeert, en laten dan langzaam los met onze mond.

De oxygenatie van het lichaam is ook gunstig voor de zogenaamde aërobe of aërobe oefeningen, d.w.z. aëroob, dus in het geval van verzwakte mentale functies is het aan te raden om een pauze in te lassen en een aantal van dergelijke oefeningen uit te voeren. In het algemeen moeten we ervoor zorgen dat het lichaam zo veel mogelijk frisse lucht krijgt, wandelingen en frequente ventilatie van kamers zijn essentiële voorwaarden voor een hygiënische levensstijl.

De rol van lichaamsbeweging, d.w.z. hoe de concentratie door middel van sport kan worden verbeterd

vrouw die yoga beoefent

Het lijdt geen twijfel dat elke vorm van lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op ons lichaam, zowel puur lichamelijk als geestelijk. De mens is een psychofysisch geheel, dus, zoals het oude gezegde luidt, een gezonde geest in een gezond lichaam. Fysieke fitheid heeft een enorme invloed op het functioneren van de hersenen, wat wordt bewezen door tal van studies. Ze hebben aangetoond dat zelfs een beetje intense maar systematische sportactiviteit het risico om ziek te worden met Alzheimer, Parkinson of Huntington vermindert.

Aerobic-oefeningen kunnen worden gebruikt op vrijwel elke leeftijd en ongeacht de mate van training, evenals wandelen, zwemmen, yoga of aerobics. De meer gevorderden in de sport kunnen gebruik maken van eenvoudige krachttraining, intervallen, joggen of vechtsporten. Wat belangrijk is, is niet zozeer het soort sport als wel de regelmaat en de regelmaat. Het spreekt voor zich dat lichaamsbeweging niet alleen de lichamelijke en geestelijke gezondheid bevordert, maar ook een slank figuur. Overtraining moet echter worden vermeden, omdat dit het biochemische evenwicht van het lichaam dreigt te verstoren en de productie van vrije radicalen dreigt te overdrijven.

Het belang van slaap en rust voor de mentale fitheid

Als we willen dat onze hersenen feilloos functioneren, moeten we een goede nachtrust krijgen en rationeel leren uitrusten. Dit zijn waarheden die zo voor de hand liggen dat ze niet ter discussie moeten worden gesteld, maar in deze hectische en gespannen tijden lijken veel mensen ze te negeren.

Het blijkt dat het verkorten van de slaap met maar liefst twee of drie uur per dag een negatief effect kan hebben op de basis geestelijke vermogens en op de lange termijn ernstige geheugenstoornissen kan veroorzaken. Gebrek aan rust, onvermogen om de huidige problemen te doorbreken en volledige ontspanning hebben vergelijkbare destructieve effecten.

Het concentratie- en herinneringsvermogen heeft een ongunstige invloed op het concentratie- en herinneringsvermogen, vooral op het slaaptekort in de zogenaamde NREM-fase, voorafgaand aan de REM-fase. In de NREM-fase, die wordt gekenmerkt door trage oogbewegingen en het optreden van deltagolven van hersenactiviteit, is er sprake van consolidatie en versterking van de cognitieve functies. Een te korte nachtrust verstoort dit proces en leidt tot concentratiestoornissen overdag.

Laten we daarom geen spijt hebben van onze slaap, en als we het ons kunnen veroorloven, laten we zelfs een kort dutje doen gedurende de dag. Dit zal zeker onze mentale en fysieke gezondheid bevorderen, aangezien slaaptekort ook de immuniteit van het lichaam vermindert.

De invloed van voeding op de geestelijke gesteldheid, d.w.z. hoe kan men het geheugen en de concentratie verbeteren door goed te eten?

Een betere mentale en fysieke conditie wordt ongetwijfeld bevorderd door een rationeel en goed samengesteld dieet. Om te kunnen genieten van een volledige mentale conditie, een goed geheugen en het vermogen om zich volledig te concentreren, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ons menu voldoende rijk is, met name aan B-vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen, foliumzuur, mineralen en andere.

De hersenen vereisen een betrouwbare aanvoer van voldoende hoeveelheid en kwaliteit aan calorieën, die worden omgezet in de nodige energie voor het functioneren ervan. Daarom moeten we, als we helder willen denken, zonder belemmeringen, ons richten op een bepaald probleem en een betrouwbaar geheugen hebben, ook zorgen voor een goed dieet.

Ten eerste, vitaminen

B-vitamines spelen een uiterst belangrijke rol in het denkproces. Zo is bijvoorbeeld vitamine B1 belangrijk voor de overdracht van zenuwimpulsen en kan het tekort ervan blijvende schade aan de zenuwcellen veroorzaken. Dankzij vitamine B6 wordt serotonine geproduceerd, die het werk van het zenuwstelsel aanzienlijk ondersteunt, en een tekort aan deze vitamine leidt tot achteruitgang van het geheugen en vroegtijdige veroudering van de zenuwcellen.

Een speciale functie wordt vervuld door foliumzuur, of vitamine B9, B11 of folatine. Het neemt deel aan talrijke biochemische processen die in het lichaam plaatsvinden, en zijn tekort kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder degeneratie van het zenuwweefsel. Toch zijn de resterende vitaminen van deze groep – B3, absoluut essentieel in het proces van het onthouden of B4 en de vitaminen A, E en C belangrijk zijn.

Even belangrijke mineralen

Mineralen verbeteren niet alleen de geleidbaarheid van zenuwimpulsen en ondersteunen de hersenfunctie, maar hebben net als vitaminen ook antioxiderende eigenschappen. IJzer is een zuurstofdrager, calcium helpt bij het geleiden van zenuwimpulsen en magnesium, dat bovendien bijdraagt aan de productie van B-vitamines. Kalium verbetert de oxygenatie van de hersenen, fosfor verbetert de intelligentie en het geheugen, zink beschermt het zenuwstelsel tegen vrije radicalen.

Complexe koolhydraten

De hersenen gebruiken tot 25% van de energie die aan het lichaam wordt geleverd, waaronder bijna de helft van de glucose die in het bloed circuleert en die, afgezien van zuurstof, de basisbron is voor de toevoer ervan. Om gezondheidsredenen dient men echter eenvoudige suikers te vermijden en te reiken naar complexe koolhydraten. Op deze manier voorzien we ons lichaam en onze hersenen van voldoende energie, zonder angst voor een overmatige en snelle stijging van het suikergehalte en de vorming van vetweefsel.

Essentieel eiwit

Eiwit is een essentiële bouwsteen van de hersenen, die ook verantwoordelijk is voor een efficiënte regeneratie van zenuwcellen. Het tekort ervan resulteert niet alleen in een algemene verzwakking van het lichaam, maar ook in problemen met het geheugen, de concentratie en alle denkprocessen.

Waardevolle omega-3-vetzuren

Omega-achtige onverzadigde vetzuren hebben een positief effect op de hersenfunctie. Ze verbeteren het geheugen en de concentratie, verminderen het risico op dementie en houden de geest lang fris.

Lecithin

Deze stof is vooral belangrijk voor mensen die getroffen zijn door achteruitgang van de hersenen, hetzij door leeftijd, hetzij als gevolg van stress en vermoeidheid. Lecithine verbetert de mentale functie, met name het geheugen, de concentratie, het helder denken en het leervermogen.

Wat moeten we eerst eten?

Naast de producten die de basis vormen van een gezonde voeding, d.w.z. groenten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, vezels en complexe koolhydraten, volkoren graanproducten en melk en zijn producten, en ten slotte vis, bij voorkeur uit de zee, is het de moeite waard om het menu aan te vullen met niet erg populaire, in dit geval zeer belangrijke, ingrediënten.

Het gaat bijvoorbeeld om lijnzaad, een rijke bron van lecithine, zink en onverzadigde vetzuren, en sojaproducten met een vergelijkbare samenstelling. Het dagmenu bevat peulvruchten, pompoenpitten, noten, zaden, gedroogd fruit en een beetje bittere chocolade.

U kunt ook kant-en-klare preparaten gebruiken die in gecondenseerde vorm de belangrijkste componenten voor de efficiëntie van de geest bevatten, zoals bijvoorbeeld voedingssupplement Brain Actives, dat een combinatie is van nootropische stoffen die waardevol zijn voor het werk van de hersenen.

Lees de Brain Actives review

Voedingssupplement ter ondersteuning van de hersenen Brain Actives

Bronnen:

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin