Is gist gezond? Nou, ja. Jarenlang leek het alleen maar een ingrediënt te zijn dat nodig was voor brood en wijn, maar tegenwoordig onthult het zijn verbazingwekkende gezondheidseigenschappen. Het is niet alleen een toevoeging aan gebakken goederen en dranken, maar ook een rijke bron van voedingsstoffen die de immuniteit ondersteunen en huid, haar en nagels ten goede komen. Gist helpt ook om vermoeidheid te verminderen en heeft een aantal andere waardevolle voordelen. Het is de moeite waard om te onthouden dat gist een echte mijn is van B-vitamines, eiwitten, mineralen en enzymen. Hun impact op onze gezondheid is groot en hun mogelijkheden verrassend. Lees het artikel en leer meer over de gezondheidseigenschappen van gist. Ontdek hoe immuunversterkende en heilzame effecten op het lichaam hand in hand gaan met het verbeteren van de conditie van huid en haar.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is gist?
- 2 Bakkersgist, biergist… Soorten gist naar toepassing
- 3 Soorten gist naar vorm
- 4 Welke gist kiezen voor gezondheidsdoeleinden?
- 5 Welke vitaminen en mineralen bevat gist? Voedingswaarden van gist
- 6 Is gist gezond? De gezondheidseigenschappen van gist
- 7 Hoe maak je een gistdrank?
- 8 Gist drinken of gist in supplementen?
- 9 1. gist voor een goed immuunsysteem
- 10 2. gist voor jeugd en vitaliteit
- 11 Gist als bondgenoot van een gezonde, goed werkende schildklier
- 12 4. Gist als recept voor minder eetlust en betere gewichtscontrole
- 13 5. gist verbetert de werking van het glucose-insulinemetabolisme
- 14 6. gist helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen
- 15 7 Gist is een schatkamer van B-vitamines die waardevol zijn voor het zenuwstelsel.
- 16 8. gist ondersteunt de darmfunctie
- 17 9. gist voor sterke botten
- 18 10. gist voor een mooie huid en sterk haar en nagels
- 19 11. gist als een allesomvattend middel tegen huidonzuiverheden, gist tegen acne
- 20 12.Gist als basis voor herstellende maskers voor de beschadigde en oververmoeide huid
Wat is gist?
In een tijdperk van een wijdverspreide zoektocht naar natuurlijke immuunversterkers om het lichaam beter te beschermen tegen ziekteverwekkers en de schadelijke factoren van de beschaving, trekt gist steeds meer aandacht.
Is gist gezond en heeft het een belangrijk effect op het lichaam? Is gist, dat je in elke supermarkt kunt kopen, echt een mijn van waardevolle ingrediënten voor ons? Ja, maar het is belangrijk om te onthouden dat gewone gist ook nadelen heeft. Ten eerste moet het op de juiste manier worden bereid voor consumptie om bioactief te zijn en ons organisme te helpen in plaats van het te schaden.
Als we gist willen consumeren voor gezondheidsdoeleinden, moeten we ons ook voorbereiden op de smaak, die niet erg aangenaam is. Tenzij we kant-en-klare voedingssupplementen gebruiken die gistextracten bevatten. Deze zullen ons niet veroordelen tot onaangename smaaksensaties. Maar daarover later meer.
Wat is gist? Het zijn eencellige organismen die behoren tot het koninkrijk van de schimmels, de gistfamilie en het geslacht Saccharomyces. Er zijn veel soorten gist, maar in de voedingsindustrie wordt vooral de soort Saccharomyces cerevisiae gebruikt. De individuele stammen ervan, waaronder bakkersgist, biergist en wijngist, worden al sinds de oudheid door de mens gebruikt, zowel om te bakken als voor de productie van luxe dranken.
Gisten zijn organismen die zich voeden met eenvoudige suikers en disachariden, wat onder anaerobe omstandigheden leidt totonder anaerobe omstandigheden tot alcoholische gisting (de suikers worden “opgegeten” door de gist en omgezet in alcohol en kooldioxide).
Gisten in het wild komen overal ter wereld voor, onder andere in aarde, water, groenten, fruit, paddenstoelen, kuilvoer, vleesproducten en andere voedingsmiddelen. Ze houden van een warme omgeving met een licht zure of neutrale pH. Levensvatbare cellen van wilde gist kunnen worden waargenomen in de vorm van een witachtig neerslag, dat soms verschijnt op sterk rijp fruit en groenten. Gisten van wilde soorten worden als schadelijk beschouwd en verergeren het bederf van voedsel en dranken.
Voor industriële doeleinden, vooral voor bakkerijproducten, bier en wijn, wordt gist goed geselecteerd en gekweekt onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. Voedingsgist wordt gekweekt in grote fermentatietanks, waar de gist groeit en zich vermenigvuldigt tot geschikte culturen, die vervolgens worden gebruikt bij de productie van verschillende voedingsmiddelen.
Gisten die op deze manier worden gekweekt, worden vervolgens gebruikt als starters in de voedselproductie. Hun gistingsactiviteit beïnvloedt de smaak en andere kenmerken van het product in kwestie (de geproduceerde kooldioxide geeft bijvoorbeeld gebakken producten een hoge mate van luchtigheid).
Bakkersgist, biergist… Soorten gist naar toepassing
Qua toepassing worden de volgende soorten gist onderscheiden:
- Bakkersgist (bakkersgist) – voornamelijk gebruikt voor het bakken van brood, broodjes, cakes en soortgelijke producten. Hun belangrijkste functie is de fermentatie van suikers, wat leidt tot de productie van kooldioxide, pluizen en groei van het deeg.
- Biergist – wordt gebruikt bij het brouwproces. Tijdens de fermentatie van suikers in mout of andere graansubstanties zet biergist deze om in alcohol en kooldioxide.
- Wijngist (wine yeast) – gist speciaal ontwikkeld voor de gisting van druivenmost waarvan wijnen worden gemaakt. De suikers in de most worden omgezet in alcohol.
- Distillateursgist (distillers ‘ yeast) – dit type gist wordt gebruikt bij de productie van gedistilleerde dranken zoals wodka, rum of cognac. Hun belangrijkste functie is het omzetten van de suikers in de grondstof (bijv. graan, fruit, aardappelen) in alcohol.
- Kefir gist – wordt gebruikt om melk te fermenteren bij de productie van kefir. Samen met melkzuurbacteriën zetten ze lactose om in melkzuur.
- Probiotische gist – giststammen die een gunstig effect hebben op de darm- en spijsverteringsgezondheid. Ze worden gebruikt als voedingssupplement om de darmflora te verbeteren.
- Voedingsgist (inactief) – hoewel niet actief in de zin van fermentatie, is het een rijke bron van voedingsstoffen zoals B-vitamines, eiwitten, mineralen en aminozuren. Ze worden voornamelijk gebruikt in supplementatie.
Soorten gist naar vorm
Met betrekking tot de vorm waarin ze voorkomen, kan gist als volgt worden gesystematiseerd:
- Verse gist – gist in de vorm van een vers, zacht blok dat levende, actieve gistculturen bevat. Ze worden het meest gebruikt om te bakken.
- Droge gist – gist verkrijgbaar in de vorm van vlokken of korrels, gevormd door het verwijderen van het water (dus duurzamer en gemakkelijker op te slaan dan verse gist). Ze hebben een zuurdesem nodig om te activeren.
- Instant gist (droge actieve gist) – wordt op een speciale manier gedroogd om het actiever te maken en het gistingsproces onmiddellijk te starten. Er is geen zuurdesem nodig.
Welke gist kiezen voor gezondheidsdoeleinden?
Het kiezen van de juiste gist voor gezondheidsdoeleinden hangt voornamelijk af van individuele behoeften en gezondheidsdoelen. Als je de darmgezondheid wilt ondersteunen, is het de moeite waard om probiotische gist te overwegen, die heilzame micro-organismen bevat die de darmflora ondersteunen.
Aan de andere kant, voor wie de immuniteit wil verhogen en het lichaam wil verzadigen met waardevolle nucleotiden en voedingsstoffen , is voedingsgist in extractvorm in verschillende voedingssupplementen een goede optie.
Welke vitaminen en mineralen bevat gist? Voedingswaarden van gist
Gist bevat een rijk spectrum aan verbindingen die belangrijk zijn voor het werk, de immuniteit en het weefselvernieuwingsproces van het menselijk lichaam. Een daarvan zijn nucleotiden, d.w.z. deeltjes die nodig zijn voor de bouw van onder andere DNA, RNA, enzymen, die betrokken zijn bij alle cellulaire activiteiten. Dankzij hen ondersteunt gist intensief de immuunfuncties en draagt het bij tot de verbetering van regeneratieve processen in het lichaam. De nucleotiden in gist spelen een belangrijke rol bij de eiwitsynthese, de overdracht van hormonale impulsen en het energietransport en hebben daardoor een positief effect op de algehele conditie van het lichaam.
Gist bevat ook een hele reeks vitaminen en mineralen. Het bevat ook een hele reeks aminozuren, eiwitten, enzymen en bètaglucanen die het immuunsysteem stimuleren.
Voedingsstoffen aanwezig in gist
- B-vitaminen: B1, B2, B3, B5 (pantotheenzuur), B6, biotine, foliumzuur, B12,
- vitamine E,
- choline,
- mineralen: zink, ijzer, magnesium, fosfor, jodium, kalium, calcium, selenium, koper, chroom, mangaan,
- aminozuren: lysine, valine, leucine, isoleucine, arginine, tryptofaan, methionine, threonine,
- proteïnen,
- peptiden,
- glutathion,
- onverzadigde vetzuren,
- selenomethionine,
- inositol,
- bèta-glucanen.
Is gist gezond? De gezondheidseigenschappen van gist
Gist is al eeuwenlang bekend en speelt niet alleen een belangrijke rol in bak- of gistprocessen, maar ook in het behoud van een goede gezondheid. Deze onopvallende micro-organismen kunnen ons verrassen met hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. Van het stimuleren van de immuniteit tot het ondersteunen van een gezonde huid en spijsvertering, gist krijgt steeds meer aandacht in de context van een gezonde levensstijl.
Waardevolle eigenschappen van gist:
- regeneratief,
- antioxidant,
- immunomodulerend,
- beschermend (bv. voor het hart, de spijsvertering, het skelet),
- verbetering van de spijsvertering,
- ontstekingsremmend,
- verbeteren van de hersenfunctie,
- versterkend,
- revitaliserend,
- reguleert de koolhydraatstofwisseling,
- herstellend, verbetert de conditie van haar, huid en nagels.
Hoe maak je een gistdrank?
Om je eigen gistdrank te maken, moet je gewoon verse gist inslaan (je kunt ook gedroogde gist gebruiken).
Wat je moet onthouden voordat je het drinkt, is om de gist te ‘doden’ met heel heet water of melk om het te deactiveren. Dit is een zeer belangrijke stap omdat levende gist zich kan nestelen in het spijsverteringskanaal en kan gaan gisten, wat diarree en andere maag-darmproblemen kan veroorzaken.
Eenvoudig recept voor gistdrank:
Doe verkruimelde verse gist (ongeveer 1/3 pakje) in een grote mok. Giet er kokend water of melk (ongeveer 250 ml) bij. Roer grondig tot het volledig is opgelost. Laat afkoelen. Drinken.
Voeg zeker geen producten met eenvoudige suikers toe aan de drank, want die kunnen de gist zijn waardevolle gezondheidseigenschappen ontnemen.
De eerste effecten van het drinken van gist zijn na 2-3 weken merkbaar.
Gist drinken of gist in supplementen?
Het drinken van gist is een effectieve manier om de gezondheid en schoonheid te verbeteren, maar het is ongetwijfeld niet voor iedereen geschikt. Op zijn zachtst gezegd is het qua smaak niet aantrekkelijk. Voor sommigen is het ronduit ondrinkbaar. Het tweede ongemak is de noodzaak om de gistdrank elke dag te bereiden. Niet iedereen heeft hier tijd of zin in.
Voor degenen die de voorkeur geven aan snellere en eenvoudigere oplossingen, voor degenen die zich niet kunnen voorstellen gist te drinken vanwege de slechte smaak, en voor degenen die op zoek zijn naar eensterke en snelwerkende ondersteuning zoeken, zijn kant-en-klare gistsupplementen zeker een betere optie dan een standaard gistdrank.
Oo 12 heilzame werkingen van gist!
1. gist voor een goed immuunsysteem
Gist bevordert de immuniteit door een uitgebalanceerde samenstelling die nucleotiden, B-vitaminen, zink, selenium en andere belangrijke stoffen voor het immuunsysteem bevat. Nucleotiden ondersteunen de synthese van DNA en RNA, wat belangrijk is voor de regeneratieprocessen van het lichaam en voor de productie van immuuncellen.
B-vitaminen spelen een belangrijke rol bij de productie van lymfocyten, belangrijke immuuncellen, evenals antilichamen en cytokinen. Bovendien zijn zink en selenium mineralen die essentieel zijn voor het goed functioneren van immuuncellen, en hun aanwezigheid in gist kan leiden tot een efficiëntere afweerreactie van het lichaam.
Dankzij de rijke samenstelling draagt gist bij aan het versterken van het immuunsysteem en het vergroten van het vermogen van het lichaam om infecties en ziekten te bestrijden.
Een zeer actief gistextract is te vinden in het preparaat NuviaLab Immune. Het bevat ook andere ingrediënten met vergelijkbare effecten, wat zich vertaalt in effectievere capsules.
2. gist voor jeugd en vitaliteit
Dankzij proteïnen, enzymen, aminozuren en vitaminen helpt gist de stofwisselingsprocessen in het lichaam te reguleren. Dankzij nucleotiden en antioxidanten verbeteren ze de regeneratie, vertragen ze het verouderingsproces en vormen ze een beschermende laag voor de cellen. Ze helpen de jeugd en kracht langer te behouden, verhogen het energieniveau en bevorderen een lang leven.
Gist als bondgenoot van een gezonde, goed werkende schildklier
Het consumeren van gist kan gunstig zijn voor de schildklier dankzij ingrediënten zoals jodium, selenium en B-vitamines. Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen, die veel metabolische functies in het lichaam regelen. Selenium en B-vitamines zijn ook betrokken bij de productie van schildklierhormonen en ondersteunen de normale functie van deze klier.
4. Gist als recept voor minder eetlust en betere gewichtscontrole
Het drinken van gist is een goede manier om overmatige eetlust te beteugelen en de hoeveelheid geconsumeerde calorieën beter onder controle te houden. De aanwezigheid van chroom in gist is goed nieuws voor mensen met een probleem met zoetigheid.
5. gist verbetert de werking van het glucose-insulinemetabolisme
Gist kan de bloedsuikerregulatie beïnvloeden dankzij de aanwezigheid van stoffen zoals voedingsvezels, bèta-glucanen en chroom. Deze componenten verbeteren het glucosemetabolisme, vertragen de opname van glucose uit het maag-darmkanaal in de bloedbaan, gaan bloedsuikerpieken na de maaltijd tegen en verhogen de gevoeligheid van het weefsel voor insuline. Zo bevorderen ze de glykemische stabilisatie.
6. gist helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen
Dankzij bètaglucanen (een vorm van oplosbare vezels) helpt gist het cholesterolgehalte te reguleren. Ze binden zich aan cholesterol in het spijsverteringskanaal en stimuleren de uitscheiding ervan uit het lichaam. Regelmatige consumptie van gist kan helpen om het niveau van het ‘slechte’ cholesterol LDL te verlagen.
7 Gist is een schatkamer van B-vitamines die waardevol zijn voor het zenuwstelsel.
Gist is rijk aan B-vitamines, die uiterst belangrijk zijn voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Dankzij deze vitamines vermindert gist vermoeidheidsverschijnselen, verlicht het depressieve toestanden en reguleert het de stemming. Ze verbeteren ook de concentratie en hebben een gunstig effect op mentale prestaties.
8. gist ondersteunt de darmfunctie
Gist ondersteunt de groei en ontwikkeling van gunstige darmflora en verbetert spijsverteringsprocessen, waardoor vervelende maagstoornissen worden voorkomen.
9. gist voor sterke botten
Bestanddelen van gist zoals B-vitamines, calcium, magnesium, fosfor en eiwitten spelen een belangrijke rol bij het behoud van gezonde botten door de botstructuur te versterken, de mineraaldichtheid te verbeteren en regeneratieprocessen te ondersteunen. Regelmatige consumptie van gist kan osteoporose helpen voorkomen en de conditie op oudere leeftijd op peil houden.
10. gist voor een mooie huid en sterk haar en nagels
Dankzij het gehalte aan B-vitamines, waaronder biotine (vitamine H), eiwitten, aminozuren en mineralen zoals koper, zink, ijzer, selenium en selenium.elazo, selenium en andere, ondersteunt gist het regeneratieproces van huidcellen en stimuleert het de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ze versterken ook de haarzakjes en hebben een gunstig effect op de haarstructuur. Ze verbeteren de elasticiteit van de huid en voeden en versterken de nagels, waardoor ze er gezonder uitzien.
11. gist als een allesomvattend middel tegen huidonzuiverheden, gist tegen acne
Gist heeft ontstekingsremmende en huidreinigende eigenschappen. Ze helpen ook de talgproductie te reguleren, waardoor puistjes en mee-eters minder vaak voorkomen. Gist ondersteunt ook een gezonde bacteriële flora van de huid, waardoor de vatbaarheid voor infecties en acneletsels afneemt.
12.Gist als basis voor herstellende maskers voor de beschadigde en oververmoeide huid
Gist kan gunstig zijn voor het herstel van de beschadigde en oververmoeide huid vanwege de inhoud van B-vitamines, aminozuren, eiwitten en mineralen. Deze ingrediënten bevorderen de herstelprocessen in de huid en verbeteren de elasticiteit, hydratatie, voeding, teint en gladheid. Ze hebben ook een positief effect op de teint van de huid.
Bovendien bevat gist stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen die huidirritatie en -beschadiging kunnen verzachten en bijdragen aan huidvernieuwing. Het gebruik van maskers op basis van gist is een manier om de huid er weer gezond uit te laten zien.