Kopenhagen dieet (menu, regels, adviezen…) – 13 dagen in het culinaire regime. Is het het waard?

Dieet van Kopenhagen – algemene beginselen

Als we klaar zijn voor een totaal dieet, is er een kans dat we het dieet van Kopenhagen kunnen uitvoeren, maar zo niet, dan is het beter om rond te kijken naar andere afslanksystemen. Het dieet van Kopenhagen legt ons een aantal regels op, variërend van de hoeveelheid calorieën die we per dag mogen consumeren, tot het aantal maaltijden en menu’s, tot de tijdstippen van de maaltijden. We kunnen de late diners vergeten, rond het middaguur heerlijke lunches of pre-centennial snacks. We kunnen al onze eetgewoonten in een lade verstoppen, want hier hebben we te maken met een rigoureus voedingsplan, waarbij we precies 3 maaltijden per dag op strikt vastgestelde tijden eten – ontbijt tussen 8 en 9 uur, lunch tussen 12 en 14 uur, avondeten tussen 17 en 18 uur.

Het is verboden om te eten, extra gerechten te eten (ook al is er weinig calorieën) en het menu te wijzigen. We moeten ook alle soorten vloeistoffen opgeven – sappen, dranken, alcohol, cocktails, vruchtenthee, gearomatiseerd water. De inhoud van de maaltijden is nauwkeurig gespecificeerd, er zijn geen uitzonderingen, geen vervangingen of extra voedingsporties. Het menu in het Kopenhagen-dieet is opgebouwd op basis van slechts enkele producten, waaronder hardgekookte eieren, mager vlees en enkele groenten.

Het dieet van Kopenhagen is een 13-daags dieet. In deze periode kunnen we enkele tot enkele kilo’s verliezen, afhankelijk van het niveau van overgewicht, de snelheid van de metabole veranderingen of de levensstijl. Aangezien dit een zeer restrictief dieet is en een zware belasting vormt voor het lichaam, kunnen we het maar één keer in de 2 jaar doen. De dagelijkse calorie-inname tijdens het Kopenhagen-dieet is 600-800 kcal, wat een zeer lage waarde is, dus voordat we verder gaan met dit plan voor gewichtsverlies, moeten we overwegen of onze levensstijl ons toestaat om ons 13-daagse dieet te baseren op zo’n zwaar getrimd dieet.

Als we, laten we zeggen, handenarbeid doen of veel werk hebben en bijna de hele dag op de vlucht zijn, dan is het Kopenhagen-dieet niet voor ons, omdat het te weinig energie oplevert. Door met hoge snelheid te werken en 600 of 800 calorieën per dag te eten, zouden we kunnen leiden tot uitputting en gezondheidscomplicaties.

Het wordt aanbevolen om de activiteit tijdens het dieet van Kopenhagen te verminderen. We moeten niet alleen de sport opgeven voor deze tijd, maar ook andere, meer fysiek belastende activiteiten. Sport en hoge activiteit tijdens het dieet van Kopenhagen kunnen gevolgen hebben in de vorm van extreme vermoeidheid, vermindering van de stemming, slaperigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, zwakte of algemeen welzijn.

Contra-indicaties voor het Kopenhagen-dieet zijn:

  • onder de 18 jaar,
  • Ouderdom,
  • de zwangerschap en de voedingsperiode,
  • hypertensie, hart- en vaatziekten,
  • lever- en nierziekte,
  • diabetes,
  • maagproblemen, spijsverteringsstoornissen,
  • perioden van herstel,
  • lage immuniteit, slechte gezondheid.

Kopenhagen Dieet – menu’s, producten toegestaan en niet toegestaan

eieren

Het dieet van Kopenhagen gaat uit van een radicale vermindering van vetten en koolhydraten. De lijst van verboden producten is hier extreem lang, en andersom heeft de lijst met toegestane producten slechts een paar artikelen. Bovendien hebben we overdag slechts 3 zeer bescheiden maaltijden tot onze beschikking, bestaande uit bijvoorbeeld hardgekookt ei en wortels, of befsztyk zelf. Op sommige dagen wordt het menu nog meer gereduceerd – we kunnen niets eten voor het avondeten of we drinken alleen koffie met suiker voor het ontbijt. Is het mogelijk om normaal te functioneren op zo’n menu?

Producten die verboden zijn op het dieet van Kopenhagen:

  • brood (de uitzondering is één toast, die we op de 3e, 6e, 10e en 13e dag van het dieet kunnen eten),
  • Zoetigheid, suiker,
  • zoute snacks,
  • kant-en-klare gerechten,
  • sauzen, mayonaise,
  • sapjes, drankjes, alcohol,
  • graan, zemelen,
  • grutten, rijst, pasta,
  • aardappelen,
  • peulvruchten,
  • alle kazen, behalve natuurlijke kwark,
  • Fruityoghurt, gehomogeniseerde kaas, melkdesserts,
  • room, melk, boter,
  • alle vlees, behalve mager rundvlees en kipfilet,
  • de meeste vleeswaren (behalve de magere ham),
  • kant-en-klare kruidenmengsels,
  • Zout,
  • Kauwgom.

Producten die zijn toegestaan in het dieet van Kopenhagen:

  • mager rundvlees en kippenborst,
  • magere vis (forel, tong, kabeljauw),
  • hardgekookte eieren,
  • kleine hoeveelheden fruit,
  • groenten (spinazie, broccoli, tomaten, wortelen, sla),
  • magere ham,
  • natuurlijke yoghurt,
  • kruiden,
  • mineraalwater in grote hoeveelheden (minimaal 2 l water per dag).

Wij maken geen eigen culinaire composities van de toegestane producten, maar consumeren deze volgens het top-downmenu, dat u hieronder vindt.

Dieet van Kopenhagen: basisdieet

Helaas is het dieet in Kopenhagen niet erg gevarieerd, de maaltijden zijn klein, vaak repetitief, homogeen en ascetisch (bijvoorbeeld als onderdeel van een maaltijd eten we slechts 200 g vlees en een paar slablaadjes of alleen geraspte wortelen met citroensap). We kunnen geen producten aan onze maaltijden toevoegen of de menu’s wijzigen tussen de verschillende dagen (wat ik vandaag moet eten, wat ik morgen moet eten, en wat ik morgen, vandaag moet eten). De enige wijziging die we kunnen aanbrengen is het omkeren van de volgorde van de maaltijden binnen één dag, d.w.z. om ‘s morgens een lunch-set te hebben, en ‘s morgens een set voor de lunch, enz. Hier is het exacte menu:

Dag 1 (menu herhaling dag 8)

  • Ontbijt: een kopje zwarte koffie met suikerklontje
  • Diner: 2 hardgekookte eieren, 1 tomaat, 1 glas gekookte spinazie of broccoli
  • Diner: een biefstuk van ongeveer 200 g (van een magere partij rundvlees), wat slablaadjes of een mix van salades met een lepel olie en citroensap.

Dag 2 (menu herhaling dag 9)

  • Ontbijt: een kopje zwarte koffie met suikerklontje
  • Diner: biefstuk, diverse slablaadjes met een lepel olie en citroensap, 1 geselecteerde vrucht
  • Diner: 1 dikkere plak of meerdere dunne plakjes magere ham, een incompleet glas natuurlijke yoghurt

Dag 3 (menu herhaling dag 10)

  • Ontbijt: een mok zwarte koffie met suikerklontje, 1 toast van een sneetje brood (bij voorkeur volkoren)
  • Diner: 1 glas gekookte spinazie, 1 tomaat, 1 vrucht
  • Diner: 2 hardgekookte eieren, 1 dikkere plak of meerdere dunne plakjes magere ham, meerdere slablaadjes of een mix van sla met 1 eetlepel olie en citroensap

Dag 4 (menu herhaling dag 11)

  • Ontbijt: een kopje zwarte koffie met suikerklontje
  • Diner: 1 hardgekookt ei, 1 grote geraspte wortel, natuurkaas of plattelandskaas (ca. 150 g)
  • Diner: ongeveer een half glas suikervrije compote (compote die we met fruit eten), minder dan een glas natuurlijke yoghurt

Dag 5 (menu herhaling dag 12)

  • Ontbijt: 1 grote geraspte wortel met citroensap
  • Diner: magere vis (ongeveer 300 g) gekruid met citroensap en kruiden (bijv. basilicum) gekookt door stomen of gebakken zonder vet.
  • Diner: biefstuk, een paar slablaadjes, een paar koppen gekookte broccoli

Dag 6 (menu herhaling dag 13)

  • Ontbijt: een mok zwarte koffie met suikerklontje, 1 toast van een sneetje brood (bij voorkeur volkoren)
  • Diner: gestoofde kippenborst, diverse slablaadjes met 1 eetlepel olie en citroensap
  • Diner: 2 hardgekookte eieren, 1 grote geraspte wortel

Dag 7

  • Ontbijt: thee
  • Diner: gegrilde of gestoofde kippenborst, geselecteerd fruit
  • Diner: niets

Om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen, kunnen we naast ons dieet ook vitaminesupplementen gebruiken. Voor veel mensen die het dieet van Kopenhagen volgen, zijn speciale supplementen voor gewichtsverlies de optimale optie, zo samengesteld dat ze de eetlust onderdrukken, het gevoel van verzadiging verhogen en tegelijkertijd, dankzij waardevolle plantenextracten, belangrijke vitaminen en macro- en micro-elementen voor ons lichaam leveren.

Check: Rangschikking van vermageringsdieetpillen

Dieet van Kopenhagen: Voedingsmiddelen – Vervangingsmiddelen

Veel amateurs van het Kopenhagen-dieet zijn op zoek naar manieren om de eentonigheid te doorbreken, maar dit is niet gemakkelijk vanwege het kleine aanbod van toegestane producten en strenge aanbevelingen over de vorm van het menu. Zeker, het is mogelijk om enige variatie te introduceren en een originele versie van het dieet van Kopenhagen te creëren, maar het is de moeite waard om te onthouden dat onze vervangers een vergelijkbare voedingswaarde hebben (bijvoorbeeld vergelijkbare hoeveelheden vetten, eiwitten en koolhydraten, vitaminen, mineralen) en een vergelijkbaar caloriegehalte als authentieke producten.

Laten we zeggen dat we in plaats van spinazie en broccoli gebruik kunnen maken van boerenkool, aspergebonen, aubergines, courgette, en in plaats van de traditionele varkensham, kip- of kalkoenham of lendenstuk. U kunt geraspte wortelen afwisselen met selderij, peterselie of koolraap.

Wat fruit betreft, biedt het dieet van Kopenhagen vrijheid, zodat we telkens andere producten uit deze categorie kunnen gebruiken om de culinaire routine te doorbreken. Voor de regelmatige menu-bezoekers, d.w.z. eieren, zal het moeilijk zijn om een fatsoenlijke vervanger voor hen te vinden. Ze vormen de ruggengraat van het dieet en leveren een aanzienlijk deel van de eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Het is dus niet de moeite waard om ze op te geven, maar je kunt klassieke hardgekookte eieren anders bereiden – maak er een pasta van (met een beetje olie of yoghurt en kruiden, bijvoorbeeld bieslook, dille, basilicum) en serveer ze op een blaadje sla of bereid een salade met tomaat of groene komkommer. Sommige hardgekookte eieren worden ook vervangen door eieren in T-shirts.

Een groot probleem voor veel mensen is ook het vaak voorkomende rundvlees op het menu. Niet iedereen vindt haar leuk. Niet iedereen heeft makkelijk toegang tot haar. Kun je de biefstuk vervangen door iets anders? Aan de ene kant moeten we geen vervangingsmiddelen gebruiken, omdat we door het eten van dergelijke biefstukken het lichaam voorzien van veel gezonde eiwitten, veel ijzer en enkele andere belangrijke voedingsstoffen, waardoor we ons kunnen verdedigen tegen hun tekortkomingen en verslechtering van de gezondheid.

Aan de andere kant levert een grote kip- of kalkoenborstbiefstuk ook een flinke portie gezonde eiwitten, mineralen en vitaminen. Hoewel kip- of kalkoenborst iets minder ijzer bevat dan rundvlees, kunnen we deze korting compenseren door veel groene groenten te eten, zoals peterselie, boerenkool, botwinka, verse spinazieblaadjes. Ze zijn klein van formaat en zeer rijk aan voedingsstoffen.

Kortom, een Kopenhagen-dieet met kip of kalkoen in plaats van rundvlees werkt misschien wel, maar het is de moeite waard om te denken aan voldoende grote porties vlees (ongeveer 200-250 g per 1 biefstuk) en het eten van bio-elementenrijke bladgroenten op hetzelfde moment.

Dieet van Kopenhagen – effecten

groene mousse

Het dieet van Kopenhagen trekt meestal mensen aan die vastbesloten zijn om gewicht te verliezen en mensen die niet graag wekenlang wachten op effecten, maar liever veranderingen in het lichaam vrijwel onmiddellijk waarnemen. Dit dieet kan hen dat geven, maar zal het duren? Het is een aparte zaak. De meerderheid van de mensen die erin slagen om hun dieet te voltooien, registreren een gewichtsverlies van ongeveer 5-10 kg. Soms is het mogelijk om nog meer gewicht te verliezen, ongeveer 12-15 kg, maar dit betreft vooral mensen met een zeer hoog overgewicht.

Aanzienlijk gewichtsverlies is het resultaat van radicale koolhydraatverlagingen in het dieet, eliminatie van zout, ongezonde voeding die de stofwisseling verstoort en een algemene daling van het caloriegehalte. Maaltijden beginnen ons plotseling meer dan de helft van de energie te leveren, zodat ons lichaam de vetreserves begint te bereiken. Het is echter geen vet, maar water dat het snelst uit ons lichaam ontsnapt. Door zich te ontdoen van opgehoopt onderhuids water verliezen we intensief gewicht, wat door ons verkeerd kan worden geïnterpreteerd als een afname van het vetweefselniveau. Helaas vereist een volledige vermindering van het vetweefsel meer langetermijneffecten dan een radicaal dieet van twee weken.

Kortom, tegen het einde van het Kopenhagen-dieet zullen we een paar of een dozijn kilo lichter zijn, waarbij een aanzienlijk percentage van het verlies bestaat uit water en minder vet. Er is nog iets anders dat het vermelden waard is, namelijk dat de gevolgen van het dieet van Kopenhagen in veel gevallen helaas niet blijvend zijn. Na zo’n streng vasten vraagt het lichaam om voedsel, en begint dan weer snel water en vet op te slaan, wat zich vertaalt in een toename van het gewicht, dat vaak nog hoger wordt dan voor het dieet.

Dieet van Kopenhagen – voors en tegens

Het dieet van Kopenhagen is ongetwijfeld geen dieet waar iedereen voor zou kiezen. Het is een dieet dat veel stressvoller en moeilijker door te voeren is dan andere plannen voor gewichtsverlies, zoals het tomatendieet, het 1500 kcal-dieet, het havermoutdieet of het South Beach-dieet. Toch heeft het een aantal voordelen die het nog steeds erg populair maken.

De voordelen van het Kopenhagen-dieet:

  • Het is kort, slechts 13 dagen.
  • Het leidt tot snel gewichtsverlies.
  • Het is gemakkelijk, het vereist niet de voorbereiding van chique gerechten.
  • Er is geen grote financiële inspanning voor nodig.
  • Helpt om zich te ontdoen van onderhuids water.
  • Het leidt tot het samentrekken van de maag en helpt zo de hoeveelheid geconsumeerd voedsel te verminderen.

Defecten van het Kopenhagen-dieet:

  • Het legt een te radicale verlaging van de calorieën op (600 of 800 kcal per dag is niet genoeg om ons lichaam goed te laten functioneren).
  • Het voedselplan mist een fatsoenlijk ontbijt. Het ontbijt is immers een basismaaltijd die een gevoel van verzadiging moet geven, lange tijd energie moet leveren en de hele dag de stofwisseling moet “stimuleren” (in het dieet van Kopenhagen drinken we de meeste dagen voor het ontbijt alleen koffie met suiker, wat, ja, een bepaalde hoeveelheid energie geeft, maar dan wel voor een korte tijd).
  • Het is erg eentonig. Nog steeds herhaalde en niet erg gevarieerde maaltijden kunnen ontmoedigend werken.
  • Het geeft geen gevoel van verzadiging, het maakt ons nog steeds hongerig.
  • Het bevat te weinig vitaminen, mineralen, leidt tot voedingstekorten.
  • Het kan leiden tot een langzamer metabolisme.
  • Het maakt dat we ons slechter voelen, maakt dat we ons apathisch voelen, constant moe.
  • Het veroorzaakt problemen met de concentratie, tast de hersenfunctie aan (voor bedienden kan het een groot probleem zijn).
  • Tijdens de duur ervan moet je afzien van sport en andere meer intensieve vormen van activiteit.
  • Het kan spiervezelverlies veroorzaken.
  • Het veroorzaakt een aantal kwalen zoals: hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, haaruitval, verslechtering van de huidconditie.
  • Het is geen dieet voor iedereen, het is alleen voor mensen met een onberispelijke gezondheid, het is niet geschikt voor mensen die te jong en te oud zijn.
  • Het wordt vaak gevolgd door een jojo-effect.

Dieet van Kopenhagen – opinies

Wat we zeker niet vinden onder de meningen over het Kopenhagen-dieet is de unanieme kreet van het al dan niet succesvolle dieet. Hoeveel stemmen voor, hoeveel tegen. De aanhangers van dit dieet benadrukken dat ja, je moet er een beetje moeite voor doen, veel opofferingen doen en omgaan met energiedalingen en verslechtering van de stemming, maar de effecten in de vorm van 5, 7 of zelfs 10 kg zijn minder waard.

En tegenstanders van het dieet van Kopenhagen zijn van mening dat het niet de moeite waard is om een dergelijke last voor het lichaam en risico’s voor de gezondheidscomplicaties te financieren, aangezien er zoveel toegankelijkere en eenvoudigere vormen van gewichtsverlies beschikbaar zijn, die, hoewel ze meer tijd vergen, meer duurzame effecten geven.

Dieet van Kopenhagen – regelgeving

gebakken biefstuk

Er is een grote culinaire eenvoud in het dieet van Kopenhagen, zoals wordt bevestigd door de volgende recepten:

Amber in het Kopenhagen-dieet – recept voor een basisgerecht in het menu

De ingrediënten:

  • een stuk van ongeveer 200 g mager rundvlees
  • citroensap
  • tijm, oregano
  • gemalen zwarte peper
  • 1 lepel olie

Voorbereiding:

We gaan de biefstuk lichtjes breken met een hamer. We wrijven met kruiden, peper en citroensap. We stellen het een paar minuten uit. Leg het vlees op een hete, met olie ingevette pan. We zijn al ongeveer 5 minuten aan elke kant aan het bakken.

Een eenvoudig recept voor spinazie in het dieet van Kopenhagen

De ingrediënten:

  • een half pakje diepvriesspinazie of enkele grote handenvol verse spinazie
  • citroensap
  • tijm
  • knoflooktand

Voorbereiding:

Giet een kleine hoeveelheid water in een steelpan, gooi de spinazie erin en laat enkele minuten sudderen op laag vuur. Kruid met citroensap, tijm, knoflook door een pers geperst, roer, stoofpotje voor een tijdje. Voor het ras kunnen we bieslook, dille of gehakte tomaten toevoegen.

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin