17332744041 86754a2eb3 z

Koper en zink voor haar – waarom zou je een dieet volgen dat rijk is aan deze twee elementen?

Koper en zink spelen een zeer belangrijke rol in ons lichaam, en hun tekort kan onder andere een negatieve invloed hebben op de gezondheid en conditie van ons haar. Leer hoe zink en koper op uw haar werken, wat zijn de symptomen van hun tekort en hoe u uw lichaam van voldoende van deze elementen kunt voorzien.

Koper in het lichaam – waar is zij verantwoordelijk voor?

Er wordt weinig gezegd over koper in termen van gezondheid, hoewel we er wat meer aandacht aan moeten besteden. Dit element vervult een aantal belangrijke taken voor onder andere onze gezondheid:

  • koperis betrokken bij het proces van het transport van zuurstof naar de cellen van het hele lichaam,
  • ondersteunt de bloedsomloop,
  • verbetert de absorptiecapaciteit van ijzer,
  • gaat bloedarmoede tegen,
  • heeft invloed op de goede werking van het skelet, het zenuwstelsel en de hersenen,
  • helpt bij het elimineren van bacteriën in het lichaam.

Koper op het haar – hoe werkt het?

Koper speelt ook een belangrijke rol voor ons haar. Het neemt deel aan het proces van de productie van huidpigment, d.w.z. melanine, en beïnvloedt zo het behoud van een sterke, verzadigde, gezonde haarkleur. Bovendien is koper verantwoordelijk voor de elasticiteit van het haar en beïnvloedt het de sterkte en de conditie ervan. Mensen met een gebrek aan koper in hun lichaam hebben vaak problemen met zwak, te delicaat, moeilijk te stylen, splijtend of grijzend haar.

Koperdeficiëntie – hoe manifesteert het zich?

Een tekort aan koper kan een negatief effect hebben op ons immuunsysteem en kan bijdragen aan een verhoogde gevoeligheid voor infecties en ziekten. Het kan botten en bloedvaten verzwakken, tot bloedarmoede leiden en hartfalen veroorzaken. Bovendien kan een kopertekort zich uiten in een gevoelloosheid van de ledematen, tintelingen, verminderde aandacht en geheugenproblemen.

Koper in voedsel – waar te zoeken?

Grote hoeveelheden koper zijn te vinden in granen, bijvoorbeeld zonnebloempitten, maar ook in peulvruchten, noten, vlokken en zemelen en andere volkorenproducten. De rijke bron van koper is ook lever en zeevruchten, vis, bladgroenten en cacao.

Zink en zijn rol in het lichaam

Zink is een essentieel element voor het goed functioneren van ons lichaam. Hij is onder andere betrokken bij vele belangrijke processen:

  • in de celdeling,
  • in eiwitsynthese, RNA en DNA,
  • in de stofwisseling van koolhydraten en vetten.

Zink heeft ook een belangrijke invloed op het immuunsysteem van het lichaam en is essentieel voor de goede werking van het seksuele en bottensysteem, alsook van de huid, het haar en de nagels.

Zink op het haar

zinkDe rol van zink in ons haar is van onschatbare waarde omdat het de processen van haaropbouw regelt. Zink bepaalt de juiste groei en ontwikkeling van het haar. Het beïnvloedt de snelheid van de haarceldeling, “activeert” de juiste hoeveelheid enzymen die nodig zijn om haareiwitten te produceren door de haarmatrix en zorgt voor de levering van de juiste hoeveelheid keratine aan het haar.

Zinktekort – symptomen

Onvoldoende zink in het lichaam geeft vaak symptomen in de vorm van verslechtering van de conditie van de huid, het haar en de nagels. Wonden genezen lang en hard, de frequentie van huidaandoeningen neemt toe, de huid wordt overmatig droog. Spijkers worden broos en ongezond en er verschijnen witte verkleuringen op de nagels. Het haar wordt zwak, dun en dof. Haaruitval neemt ook toe.

Zinktekort in het lichaam kan zich ook uiten in verminderde immuniteit, vertraagde groei en ontwikkeling (bij kinderen en adolescenten), versneld verouderingsproces, gebrek aan eetlust, verstoring van smaak- en reukzintuiglijke waarnemingen, frequente vermoeidheid, depressieve toestanden, verminderde concentratie, hormonale stoornissen en bloedarmoede.

Zink – in welke voedingsmiddelen komt het voor?

Zink komt veel voor in voedsel en de beste bronnen van zink zijn eieren, vlees, vis, noten, amandelen en granen (bijv. sesam, pompoen). Grote hoeveelheden van dit element zijn ook te vinden in: zemelen, graanvlokken en -kiemen, tomaten, peterselie, kool, broccoli, knoflook, peulvruchten, wilde rijst.

Koper en zink voor haar – hoe te gebruiken?

Haaruitval, kaalheid, grijs worden, dun en dun haar, doffe, ondoorzichtige haarkleur en gebrek aan natuurlijke glans, gespleten haarpunten, problemen met de haarstyling – dit alles kan te maken hebben met een tekort aan zink of koper (of beide) in het lichaam. Om dit tegen te gaan, wordt een dieet aanbevolen dat rijk is aan producten die koper en zink bevatten.

We kunnen ook de juiste vitamine-minerale bereidingen gebruiken. Grote hoeveelheden zink en koper zijn onder andere te vinden in de volgende grote hoeveelheden zink en koper Profolan – het rijkste product tegen haaruitval wat betreft de samenstelling.

Category: schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: admin