Depositphotos 372907400 S

Kudzu wortel (kudzu root) – geneeskrachtige eigenschappen. Een waardevol adaptogeen en ook een hulpmiddel in de strijd tegen verslavingen

Kudzu wortel (Pueraria lobata) is een kruid met vele fascinerende gezondheidsbevorderende eigenschappen waardoor het al eeuwenlang een aandachtspunt is in de geneeskunde en kruidenkunde. kudzu root komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en wint nu wereldwijd aan populariteit. Een van de belangrijkste actieve bestanddelen van de kudzu wortel zijn de isoflavonen, waaraan veel therapeutische eigenschappen worden toegeschreven. Sinds enige tijd is de kudzuwortel ook bekend geworden als een effectief middel bij het afkicken van alcohol. Met zijn vermogen om het onthoudingssyndroom te verlichten en het zenuwstelsel en het lichaam als geheel te ondersteunen, is kudzu een van de meest waardevolle grondstoffen in de fytotherapie.

Kudzu wortel (Pueraria lobata) – een edele plant met Chinese traditie

 Kudzu (Pueraria lobata)

Kudzu (Pueraria lobata) is een beroemde medicinale plant uit de bonenfamilie. Het is een klimplant met paarse bloemen en grote, driebladerige bladeren. Het belangrijkste deel van de plant is de dikke, knolvormige wortel, die de belangrijkste medicinale grondstof is. Het wordt gebruikt in het dieet voor multidirectionele ondersteuning van de gezondheid en om de verdedigingsbarrière tegen schadelijke factoren van de beschaving te versterken.

Kudzu wortel is ook een van de belangrijkste kruiden om te helpen bij het afkicken van stimulerende middelen, waaronder sigaretten en alcohol. Andere namen voor kudzu zijn patch resistor of patch lead.

Kudzu komt van nature voor in China en op de eilanden van Oceanië en Japan, maar is ook geïmporteerd naar andere gebieden in de wereld, waaronder de Kaukasus, Oekraïne, Noord-Amerika en Midden-Amerika. De plant heeft een voorkeur voor gematigde en subtropische klimaten.

Hij groeit voornamelijk in bossen, bergachtige gebieden, velden, langs wegen en rivieren. Kenmerkend voor Pueraria lobata is dat het zich zeer snel verspreidt, zelfs razendsnel, en daardoor de groei van andere planten belemmert, zodat het in veel gebieden op aarde als een invasieve soort wordt beschouwd.

De kudzu wortel wordt al sinds de oudheid gebruikt in de natuurgeneeskunde. kudzu root speelde een bijzonder belangrijke rol in de Chinese geneeskunde, waar het onder andere werd gebruikt als remedie tegen koorts, verkoudheid, migraine, diarree en allergieën. Door de overvloedige samenstelling en de steeds groeiende wetenschappelijke rapporten over de werking van deze wortel, vindt het nu echter ook vele andere toepassingen.

Kudzu wortel – geneeskrachtige eigenschappen

De actieve ingrediënten in de wortel van de Pueraria lobata eetbare plant, zoals flavonoïden en saponinen, verbeteren stofwisselingsprocessen en zorgen voor een goed functionerende hormoonbalans. Ze hebben ook een hoog antioxidantpotentieel, waardoor ze cellen in het hele lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Het onderzoek naar cucurbitacine begon eind jaren 1980 aan de Universiteit van North Carolina. In die tijd werd bewezen dat kudzu de functie van het zenuwstelsel stabiliseert. In de jaren 1990 werden de isoflavonen in de kudzu wortel ontdekt.

Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van kudzuwortel:

 • verlicht hoofdpijn,
 • helpt koorts sneller te verlagen,
 • vermindert spierpijn,
 • verbetert het algemene mentale en fysieke welzijn,
 • normaliseert de bloeddruk,
 • vermindert ontstekingen en verlicht pijn die gepaard gaat met ontstekingen,
 • verbetert de stofwisseling,
 • helpt bij het reguleren van de eetlust (voorkomt snacken en overeten),
 • vermindert de behoefte om stimulerende middelen te gebruiken,
 • verbetert de prestaties van de hersenen,
 • ondersteunt de hormoonhuishouding,
 • helpt de bloedsuiker- en cholesterolspiegel te reguleren,
 • verbetert de spijsvertering,
 • heeft anti-emetische eigenschappen,
 • heeft anti-allergische eigenschappen,
 • verbetert de conditie van bloedvaten,
 • heeft antimicrobiële eigenschappen,
 • heeft immunomodulerende eigenschappen,
 • heeft antioxiderende eigenschappen.

Kudzu wortel – effecten en samenstelling van de plant. Welk effect heeft kudzu root op het lichaam?

 Kudzu wortel

Kudzu heeft een hoog zetmeelgehalte dat rijk is aan flavonoïde verbindingen, waaronder isoflavonen, die zeer waardevol zijn voor de gezondheid. Deze zijn verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsbevorderende en genezende effecten van de wortel. Ze stimuleren de afscheiding van enzymen en verbeteren stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Isoflavonen vormen ook een schild voor cellen tegen vrije radicalen en andere schadelijke factoren. Er is een reden waarom isoflavonen ook fytohormonen of fyto-oestrogenen worden genoemd. Ze gedragen zich in het lichaam als onze natuurlijke hormonen en compenseren op die manier hormoontekorten en de symptomen van hormonale stoornissen.

De isoflavonen in kudzu ondersteunen ook het metabolisme van vetten in het lichaam en gaan het aanhouden van hoge totale cholesterolwaarden in het bloed tegen. Naast isoflavonen bevat kudzu ook een hele reeks vitaminen en bio-elementen die de orgaanfunctie ondersteunen, het lichaam versterken en de huid ten goede komen. Dankzij de saponinen heeft kudzu een ontstekingsremmende en antibacteriële werking en dankzij flavonoïden zoals quercetine en rutine versterkt het de afweer van het lichaam.

De belangrijkste actieve bestanddelen in kudzu zijn:

 • isoflavonen (puerarine, daidzin en daidzeïne),
 • saponinen,
 • quercetine,
 • rutine,
 • hyperoside,
 • apigenine,
 • luteoline,
 • fenolzuren,
 • polysachariden,
 • aminozuren,
 • calcium,
 • ijzer,
 • fosfor,
 • zink,
 • vitamine A,
 • vitamine B6,
 • vitamine B9,
 • vitamine C.

Kudzu wortel in de strijd tegen verslavingen

Kudzu onderscheidt zich door de ongewoon hoge concentratie isoflavonen in de wortel, met name daidzin en daidzeïne, waardoor het de strijd tegen verslavingen op verschillende manieren ondersteunt. Het is onder andere effectief in het geval van alcoholverslaving, het vergemakkelijkt het afkicken en het verlicht de effecten van langdurig en intensief alcoholgebruik.

Kudzuwortel heeft een veelzijdig effect op het lichaam in situaties van overmatig alcoholgebruik. De isoflavonen in kudzu activeren enzymen die ethylalcohol afbreken.

Kudzu verbetert het metabolisme van ethylalcohol en blokkeert de omzetting ervan in het giftige acetaldehyde, dat verantwoordelijk is voor de symptomen van alcoholvergiftiging. Het verlicht symptomen van overmatig alcoholgebruik en alcoholontwenning, zoals angst, slaapproblemen, prikkelbaarheid, geïrriteerdheid, slapeloosheid, handtrillingen. Kudzu ondersteunt ook het ontgiftings- en herstelproces bij alcoholverslaafden.

Een andere waardevolle eigenschap van kudzu, wat betreft het alcoholonttrekkingsproces, is dat het de dopamineniveaus stabiliseert en het mentale welzijn verbetert, wat tot gevolg heeft dat de behoefte om alcohol te drinken vermindert, waardoor de hoeveelheid geconsumeerde ethanol afneemt.

Door de stemming te verbeteren en een grotere innerlijke rust te herstellen, voorkomt deze wortel het gebruik van alcohol in situaties van hoge spanning(we voelen ons goed, dus we hebben het “medicijn” van een stimulerend middel niet meer nodig).

Bekijk de kudzu capsules voor verlichting van de onaangename effecten van alcohol: Reliver

Kudzu wortel is ook een van de meest gebruikte kruiden in de strijd tegen sigarettenverslaving. Het werkt goed bij zowel stoppen als minderen met roken.

Het stabiliseert de stemming en helpt om je emoties beter onder controle te houden, waardoor je niet naar een sigaret grijpt als je nerveus of gestrest bent. Behalve dat het helpt om het aantal gerookte sigaretten te verminderen en de effecten van nicotineontwenning te verlichten, helpt het ook om het lichaam sneller te ontdoen van gifstoffen die door het roken zijn opgebouwd.

Kudzu en het zenuwstelsel, kudzu als adaptogeen

 Kudzu wortel

Dankzij puerarine, daidzin, daidzeïne en andere fytochemicaliën helpt de kudzuwortel de niveaus van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine, te reguleren. Hierdoor verbetert het mentale welzijn aanzienlijk. Kudzu wortel is ook een van de meest populaire adaptogenen. Het stelt het lichaam in staat om zich gemakkelijker aan te passen aan moeilijke, stressvolle omstandigheden en herstelt de homeostase in het systeem.

Door de afscheiding van belangrijke neurotransmitters te stimuleren, stabiliseert kudzu de stemming, vermindert angst en vrees, bestrijdt nerveuze spanning en ondersteunt een gezonde slaap (helpt je sneller in slaap te vallen en verhoogt de slaapkwaliteit). Het verbetert ook de mentale prestaties, heeft een positief effect op de concentratie, ondersteunt denkprocessen en maakt je beter bestand tegen mentale vermoeidheid.

Dankzij de hoge concentratie antioxidanten heeft kudzu bovendien neuroprotectieve eigenschappen, wat betekent dat het de zenuwcellen beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.zenuwcellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en neurotoxines (waardoor het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals dementie en de ziekte van Parkinson afneemt).

Kudzu voor een goede cardiovasculaire functie

Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten heeft kudzu een positief effect op het cardiovasculaire systeem, het beschermt het en verbetert de functie ervan. De isoflavonen in kudzu bevorderen de verwijdering van cholesterol uit het lichaam en gaan de vorming van atherosclerotische plaque op de wanden van de slagaders tegen, waardoor het risico op atherosclerose en coronaire hartziekten wordt verminderd.

Kudzu verhoogt ook de prestaties van de hartspier, beïnvloedt vaatverwijding en helpt de bloeddruk te verlagen. Dankzij quercetine en andere flavonoïden versterkt en versoepelt het de bloedvaten en verbetert het de bloeddoorstroming.

Kudzu wortel als ondersteuning voor het endocriene systeem

Dankzij het hoge gehalte aan fytohormonen in de vorm van isoflavonen, die zich in het lichaam gedragen als natuurlijke hormonen die door ons lichaam worden geproduceerd, vermindert kudzu de onaangename symptomen van hormonale schommelingen. Daarom is het onder andere zeer nuttig tijdens de menopauze en de andropauze.

Kudzu – toepassing. Hoe Pueraria lobata wortel doseren?

De manier waarop kudzu supplementen worden gebruikt kan variëren afhankelijk van de vorm van het preparaat, de dosis kudzu per capsule of per portie van het preparaat, evenals de gezondheidstoestand en de ernst van de kwaal.

Om de effecten van kudzuwortelextract te optimaliseren, moet het supplement regelmatig en gedurende een langere periode worden ingenomen. De algemeen aanbevolen dosering is 2-4 capsules per dag (gelijk aan 1-2 g kudzu wortel).

Kudzu wortel in poedervorm en kudzu wortelextracten in de vorm van capsules zijn verkrijgbaar in sommige apotheken en kruidenwinkels, maar vaker zijn ze te vindenmaar zijn vaker te vinden op het internet, waaronder e-apotheken, natuurvoedingswinkels en supplementen- en kruidenwinkels, en rechtstreeks op de websites van supplementenfabrikanten.

Kudzu wortel – bijwerkingen en contra-indicaties

Over het algemeen heeft kudzu geen bijwerkingen. Af en toe (bij te veel gebruik) kunnen misselijkheid, duizeligheid en spijsverteringsproblemen optreden. Contra-indicaties voor het gebruik van kudzu zijn onder andere zwangerschap, borstvoeding, hormonale aandoeningen en het gebruik van antistollingsmiddelen.

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/nutrition/kudzu-root
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10090398/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920470/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17980785/

Category: gezondheid

Article by: admin