Lage testosteronniveaus – oorzaken, symptomen en behandeling

haltersLage testosteronniveaus bij mannen zijn een steeds vaker voorkomende aandoening. Het treft niet alleen mensen in de kracht van velen, bij wie de verminderde concentratie van dit hormoon wordt geassocieerd met natuurlijke verouderingsprocessen, maar ook jonge en gezonde mannen, die theoretisch op dit gebied geen problemen moeten hebben. Een tekort aan testosteron kan leiden tot seksuele stoornissen, kan ook een negatieve invloed hebben op het niveau van de spieren en een aantal andere effecten. Lees meer over de oorzaken, symptomen en manieren om lage niveaus van testosteron te bestrijden!

Testosteron en zijn belangrijkste taken

Testosteron is een hormoon, dat om goede redenen veel belangstelling vindt bij bezoekers van de sportschool. Inderdaad, het is zeer belangrijk voor fysieke arteriosclerose en spiermassa winst, maar het speelt ook verschillende andere belangrijke rollen in het mannelijke lichaam. Het is in principe een belangrijk mannelijk geslachtshormoon. Het behoort tot de groep van androgenen en wordt voornamelijk in de kernen geproduceerd. Het is verantwoordelijk voor de seksuele ontwikkeling vanaf de tijd van het foetale leven.

Dankzij testosteron worden zowel primaire genitale kenmerken (ontwikkeling van testikels, penis en andere mannelijke genitale organen) als secundaire kenmerken (lage stemkleur, meer overvloedig lichaamshaar, baard, mannelijke lichaamsverhoudingen, mannelijk type spieren) gevormd. Testosteron beïnvloedt ook de productie van sperma, seksuele begeerte en erectie. Dit hormoon heeft ook te maken met de verschijning van bepaalde psychologische kenmerken, gedragingen en emoties, waaronder standvastigheid, moed, de bereidheid om te concurreren, het streven naar dominantie, de neiging tot agressief gedrag.

Laag testosterongehalte – oorzaken

Testosterondeficiëntie (hypogonadisme) kan verband houden met een verminderd vermogen van de testikels om dit hormoon te produceren, of met een gebrek aan stimulatie door de juiste hersenstructuren (hypothalamus en hypofyse) om dit hormoon af te scheiden. De belangrijkste oorzaken van lage testosteronniveaus bij mannen zijn:

 • andropauze (het ingaan van de verouderingsperiode);
 • Sommige ziekten, ontstekingen, infecties (bv. sommige neurologische en endocriene ziekten, kanker, virusziekten, leverziekten);
 • Bepaalde geneesmiddelen en bepaalde vormen van therapie (bv. chemotherapie, radiotherapie);
 • mechanische verwondingen aan de testikels;
 • overgewicht, obesitas (met te veel vet, testosteronproductie is verminderd);
 • gebruik van anabole steroïden;
 • ongezonde levensstijl.

De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan testosteron is natuurlijk de hoge leeftijd van de man en het natuurlijke verouderingsproces, maar de laatste tijd is ook het aantal jongeren dat met dit probleem worstelt toegenomen. Wat kan worden veroorzaakt door een laag testosterongehalte bij een 30-jarige? In het geval van jonge mensen wordt een tekort aan testosteron heel vaak geassocieerd met een ongezonde levensstijl. Het kan het gevolg zijn van overgewicht en obesitas, slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, het drinken van alcohol en andere psychoactieve stoffen, roken, leven onder stress, gebrek aan slaap.

Lage testosteronniveaus zijn een probleem dat niet omzeilt sportschool bezoekers reiken voor anabole steroïden. Het resultaat is dat het hormonale evenwicht wordt vernietigd en de natuurlijke productie van testosteron door het lichaam wordt geremd.

Lage testosteronniveaus – symptomen

Een tekort aan testosteron gaat gepaard met veel symptomen, zowel fysiek als psychisch. In de eerste groep zijn er verschillende soorten seksuele functiestoornissen, problemen met erectie en vruchtbaarheid, verminderd aantal zaadcellen, verminderd libido, verminderde testikels, gynaecomastie (vergroting van de borstklieren). Er kan ook een afname van de botmineraaldichtheid optreden, wat resulteert in een verhoogde frequentie van breuken.

Lage testosteronniveaus kunnen ook worden geassocieerd met veranderingen in het uiterlijk van het mannelijke lichaam – de groei en overvloed aan mannelijk haar kan vertragen, evenals spierzwakte, spiermassa reductie en een toename van lichaamsvet (vooral in de buikstreek). Andere symptomen van een tekort aan testosteron zijn een afname van de fysieke kracht en energie om op te treden en chronische vermoeidheid.

Wat de psyche betreft, kan hypogonadisme leiden tot symptomen zoals apathie en depressie, gebrek aan motivatie en zelfvertrouwen, chronisch slecht humeur, depressie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, slaapstoornissen.

Lage testosteronniveaus – behandeling

In het geval van lage testosteronniveaus is het belangrijkste om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Op basis daarvan en op basis van de gezondheid van de patiënt kiest de arts een geschikte behandelingsmethode. Soms wordt er een hormoontherapie geïntroduceerd, waarbij testosteron wordt toegediend in de vorm van injecties of, veel minder vaak, orale middelen. Testosteron in tabletten is echter een zeer zware belasting voor de lever, waardoor dit soort behandeling niet vaak wordt toegepast.

Er zijn ook een aantal natuurlijke manieren om het niveau van het belangrijkste mannelijke hormoon te verhogen. Hoe verhoog ik het testosterongehalte? In de eerste plaats moeten we onze levensstijl veranderen in een gezondere levensstijl – verminder stimulerende middelen, zorg voor goede rust, goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining. Daarnaast kunnen voedingssupplementen met ingrediënten die het mannelijke lichaam stimuleren om de testosteronproductie te verhogen ook helpen. Lees meer over: hoe je het testosterongehalte kunt verhogen.

Kan voor u interessant zijn:

Testolan – een natuurlijke testosteronactivator

Category: mannenzaken

8 comments

 1. Het probleem is nog groter omdat jongens stoppen met het zijn van jongens ook in termen van mentaliteit, uiterlijk, en niet alleen in termen van hormoonspiegels in het lichaam. Zoals ik kan zien dat die meer gestileerd zijn dan mijn vrouwenvrienden, opent de geit in mijn zak.

 2. Kris87 Wat wil je dat een man voor zichzelf zorgt, zijn haar stylen, epileren en voor zijn kleding zorgt, wat betekent dat hij het niet weet? Ik denk dat de echte man een goed verzorgde man is.

 3. Dizzy gaat niet over een week in één kledingstuk lopen, een lach op je kleding zetten, behaard zijn als een aap of een wandelaar met gelijmd haar. Ik bedoel overmatige styling, gedragen als een baby, het dragen van kleren alsof ze levend uit de garderobe van een vrouw komen, het uitglijden, het verzorgen, het verfijnen van de look tot in de laatste details, zoals in het geval van een baby. Steeds vaker zie ik zo’n man, vooral onder jongeren. Maar mannelijkheid is voor mij de basis, ik verlies mijn mannelijke kwaliteiten of stijl niet ten koste van vuile mode, die nu heerst voor overdreven styling. Ik heb het niet over lichaamsverzorging, ik zorg ook voor mezelf, ik heb het over gedrag, karakter en uiterlijk voorkomen.

 4. Het feit dat als je er een aantal ziet, je handen naar beneden vallen. Neem de een met de ander op de zijde, trek er een keer aan en de ander onmiddellijk om ze te laten voelen wat testosteron is en gooi de vrouwelijke tips van haar naar beneden.

 5. De beste manier om je testosteron te verhogen is om je levensstijl voortdurend te veranderen. Ik klaag daar op dit moment niet over, al had ik wel eens een verlaging gehad van wat er in het onderzoek naar voren kwam. Maar ik had een heel andere manier van leven dan nu. Ten eerste, nul beweging en inspanning. Ten tweede, een vuilnisdieet. Ten derde, sommige alcoholen en draken vrij vaak zelfs. Mijn maatje trok me op de stilte en ik keek hoe ze daar functioneren. Na verloop van tijd trok deze manier van leven me naar binnen en je voelde er mee. Een resultaat dat al in de standaard staat

 6. Ik zou iedereen aanraden die te weinig testosteron heeft om tot de sterkte te komen. Er is geen betere drug dan krachttraining, dan wordt de test natuurlijk gestimuleerd in ons lichaam. Ik was er toen ik een beetje mannelijk kan zeggen – nul spieren, baard, apathie, gewichtstoename. In het algemeen, kwaliteit van leven en uitstraling – tragedie. Maar sinds ik de crossfit binnenkwam is alles radicaal veranderd. Geleidelijk, natuurlijk. Nu is mijn lichaam vergeleken met dat van hemel en aarde. Eindelijk zie ik eruit als een man. Zelfbewustzijnd, krachtig, mannelijkheid….alles in plus.

 7. Ik heb al een 5e kruis op mijn nek en op de een of andere manier klaag ik niet over laag testosteron. Als je hoort dat 30-jarigen of zelfs 20-jarigen er problemen mee hebben, geloof je je eigen oren niet. Boeren, verplaats je ezels naar de sportschool en zet wat stimulerende middelen opzij, en al snel zal mannelijkheid terugkeren.

 8. Als iemand problemen heeft met laag testosteron, dan raad ik de grondmeisje aan. Het is naar mijn mening het beste op dit punt. Kan gebruikt worden als een op zichzelf staand supplement of in een mengsel met vergelijkbare ingrediënten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr