Lage testosteronniveaus – oorzaken, symptomen en behandeling

Lage testosteronniveaus bij mannen zijn een steeds vaker voorkomende aandoening. Het treft niet alleen mensen in de kracht van velen, bij wie de verminderde concentratie van dit hormoon wordt geassocieerd met natuurlijke verouderingsprocessen, maar ook jonge en gezonde mannen, die theoretisch op dit gebied geen problemen moeten hebben. Een tekort aan testosteron kan leiden tot seksuele stoornissen, kan ook een negatieve invloed hebben op het niveau van de spieren en een aantal andere effecten. Lees meer over de oorzaken, symptomen en manieren om lage niveaus van testosteron te bestrijden!

Testosteron en zijn belangrijkste taken

Testosteron is een hormoon, dat om goede redenen veel belangstelling vindt bij bezoekers van de sportschool. Inderdaad, het is zeer belangrijk voor fysieke arteriosclerose en spiermassa winst, maar het speelt ook verschillende andere belangrijke rollen in het mannelijke lichaam. Het is in principe een belangrijk mannelijk geslachtshormoon. Het behoort tot de groep van androgenen en wordt voornamelijk in de kernen geproduceerd. Het is verantwoordelijk voor de seksuele ontwikkeling vanaf de tijd van het foetale leven.

Dankzij testosteron worden zowel primaire genitale kenmerken (ontwikkeling van testikels, penis en andere mannelijke genitale organen) als secundaire kenmerken (lage stemkleur, meer overvloedig lichaamshaar, baard, mannelijke lichaamsverhoudingen, mannelijk type spieren) gevormd. Testosteron beïnvloedt ook de productie van sperma, seksuele begeerte en erectie. Dit hormoon heeft ook te maken met de verschijning van bepaalde psychologische kenmerken, gedragingen en emoties, waaronder standvastigheid, moed, de bereidheid om te concurreren, het streven naar dominantie, de neiging tot agressief gedrag.

Laag testosterongehalte – oorzaken

Testosterondeficiëntie (hypogonadisme) kan verband houden met een verminderd vermogen van de testikels om dit hormoon te produceren, of met een gebrek aan stimulatie door de juiste hersenstructuren (hypothalamus en hypofyse) om dit hormoon af te scheiden. De belangrijkste oorzaken van lage testosteronniveaus bij mannen zijn:

  • andropauze (het ingaan van de verouderingsperiode);
  • Sommige ziekten, ontstekingen, infecties (bv. sommige neurologische en endocriene ziekten, kanker, virusziekten, leverziekten);
  • Bepaalde geneesmiddelen en bepaalde vormen van therapie (bv. chemotherapie, radiotherapie);
  • mechanische verwondingen aan de testikels;
  • overgewicht, obesitas (met te veel vet, testosteronproductie is verminderd);
  • gebruik van anabole steroïden;
  • ongezonde levensstijl.

De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan testosteron is natuurlijk de hoge leeftijd van de man en het natuurlijke verouderingsproces, maar de laatste tijd is ook het aantal jongeren dat met dit probleem worstelt toegenomen. Wat kan worden veroorzaakt door een laag testosterongehalte bij een 30-jarige? In het geval van jonge mensen wordt een tekort aan testosteron heel vaak geassocieerd met een ongezonde levensstijl. Het kan het gevolg zijn van overgewicht en obesitas, slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, het drinken van alcohol en andere psychoactieve stoffen, roken, leven onder stress, gebrek aan slaap.

Lage testosteronniveaus zijn een probleem dat niet omzeilt sportschool bezoekers reiken voor anabole steroïden. Het resultaat is dat het hormonale evenwicht wordt vernietigd en de natuurlijke productie van testosteron door het lichaam wordt geremd.

Lage testosteronniveaus – symptomen

Een tekort aan testosteron gaat gepaard met veel symptomen, zowel fysiek als psychisch. In de eerste groep zijn er verschillende soorten seksuele functiestoornissen, problemen met erectie en vruchtbaarheid, verminderd aantal zaadcellen, verminderd libido, verminderde testikels, gynaecomastie (vergroting van de borstklieren). Er kan ook een afname van de botmineraaldichtheid optreden, wat resulteert in een verhoogde frequentie van breuken.

Lage testosteronniveaus kunnen ook worden geassocieerd met veranderingen in het uiterlijk van het mannelijke lichaam – de groei en overvloed aan mannelijk haar kan vertragen, evenals spierzwakte, spiermassa reductie en een toename van lichaamsvet (vooral in de buikstreek). Andere symptomen van een tekort aan testosteron zijn een afname van de fysieke kracht en energie om op te treden en chronische vermoeidheid.

Wat de psyche betreft, kan hypogonadisme leiden tot symptomen zoals apathie en depressie, gebrek aan motivatie en zelfvertrouwen, chronisch slecht humeur, depressie, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, slaapstoornissen.

Lage testosteronniveaus – behandeling

In het geval van lage testosteronniveaus is het belangrijkste om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Op basis daarvan en op basis van de gezondheid van de patiënt kiest de arts een geschikte behandelingsmethode. Soms wordt er een hormoontherapie geïntroduceerd, waarbij testosteron wordt toegediend in de vorm van injecties of, veel minder vaak, orale middelen. Testosteron in tabletten is echter een zeer zware belasting voor de lever, waardoor dit soort behandeling niet vaak wordt toegepast.

Er zijn ook een aantal natuurlijke manieren om het niveau van het belangrijkste mannelijke hormoon te verhogen. Hoe verhoog ik het testosterongehalte? In de eerste plaats moeten we onze levensstijl veranderen in een gezondere levensstijl – verminder stimulerende middelen, zorg voor goede rust, goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining. Daarnaast kunnen voedingssupplementen met ingrediënten die het mannelijke lichaam stimuleren om de testosteronproductie te verhogen ook helpen. Lees meer over: hoe je het testosterongehalte kunt verhogen.

Kan voor u interessant zijn:

Testolan – een natuurlijke testosteronactivator

Category: gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr