Reinigingsdieet – voor gezondheid en een slank figuur

broccoli op een vork

Een zuiverend dieet kan onze weg naar een slank figuur verkorten, maar het kan ook onze gezondheid verbeteren door het lichaam te ontgiften van schadelijke stoffen. Gedurende het leven verzamelt ons lichaam verschillende soorten giftige stoffen, die een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn. Ze komen van verschillende factoren, voornamelijk milieuvervuiling, het ongezonde voedsel dat we consumeren, maar ook onze levensstijl – stress, gebrek aan beweging, slaaptekort en ontspanning. Schadelijke stoffen die zich in het lichaam ophopen, verzwakken de immuniteit en dragen zo bij tot de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Zuiverend dieet – waarom is het zo belangrijk?

Naast het opnemen van de noodzakelijke voedingsstoffen, verzamelt ons lichaam ook de verschillende “rommel” die overblijft na het proces van de stofwisseling. Ze moeten op natuurlijke wijze volledig worden verwijderd door de organen, lever en nieren die daarvoor bestemd zijn. De moderne levensstijl betekent echter dat natuurlijke mechanismen de zuivering van het lichaam niet kunnen bijhouden. We eten te weinig groenten en fruit en te veel meel en eiwitproducten, vetten, snoep en verwerkt voedsel. We hebben te weinig beweging en te veel stress, we ademen vervuilde lucht in en we laden ons lichaam bovendien met stimulerende middelen.

Om deze redenen is het moderne menselijke systeem vaak verstoken van essentiële vitaminen en mineralen, aangezuurd en belast met giftige stoffen. Zuivering van het lichaam is het regenereren, hydrateren, ontzuren en zuurstof geven aan elke cel in het lichaam. Door het gebruik van een zuiverend dieet versterken we ons immuunsysteem en minimaliseren we het risico op het ontwikkelen van een van de vele ziekten van de beschaving. Het zuiverende dieet kan van tijd tot tijd worden toegepast, als een eendaagse behandeling of als een paar dagen langere ontgifting, bijvoorbeeld in het voorjaar of de herfst.

Kijk ook eens: Wat te eten om af te vallen?

Toxineklaring dieet – principes en contra-indicaties

groene cocktail van broccoli, citroenen, appels, kiwi's

De behandeling moet worden uitgevoerd in het weekend of op feestdagen, wanneer het werk geen hoge activiteit van ons vereist. Minstens een week voor de start van uw dieet moet u stoppen met het consumeren van sterk bewerkte voedingsmiddelen en moet u suiker en vetten verminderen.

Het hele mechanisme van ontgifting is gebaseerd op twee factoren – uitsluiting van bepaalde ongezonde voedingsproducten uit de voeding en tegelijkertijd het lichaam voorzien van waardevolle stoffen die het lichaam zuiveren en regenereren. Op deze manier ondersteunen we de natuurlijke ontgiftingsprocessen in de lever, nieren, darmen en huid, terwijl we tegelijkertijd de stofwisseling reguleren en verbeteren.

Tijdens het reinigingsdieet moet u rekening houden met enkele ongemakken, dit zijn de effecten van het ontgiftingsproces, namelijk hoofdpijn, slaperigheid, vermoeidheid, overmatig zweten, problemen met de stoelgang of diarree. Om onaangename symptomen te voorkomen, is het noodzakelijk om de behandeling goed voor te bereiden, zoals hierboven vermeld, en niet van de ene op de andere dag een restrictief dieet in te voeren. Het zuiverende dieet vereist ook het drinken van veel water en kruideninfusies, en daarna, om de behaalde resultaten niet te verspillen, geleidelijk aan het menu te verrijken, maar rekening houdend met de principes van gezond eten.

Een zuiverend dieet wordt niet aanbevolen voor kinderen, zwangere en zogende vrouwen. Het moet worden gebruikt door gezonde mensen in het algemeen, en moet zeker niet lijden aan ziekten van het spijsverteringsstelsel, het urinewegstelsel, een acute ontsteking.

Een reinigingsdieet en afslanking

gekleurde salade

In ons streven om ons te ontdoen van overgewicht, streven we vaak naar zeer radicale oplossingen, in de overtuiging dat we op deze manier het probleem van overgewicht voor eens en voor altijd zullen elimineren. Meer is er niet, maar zelden levert de hongerstaking de verwachte resultaten op de lange termijn op.

Hoewel een langere hongerstaking een snel gewichtsverlies veroorzaakt, verzwakt en vernietigt het het lichaam. Bovendien zorgt het niet voorzien van de nodige voedingsstoffen ervoor dat de stofwisselingsprocessen worden vertraagd, en wanneer de hongerstaking voorbij is, wordt elke geconsumeerde calorie onmiddellijk opgeslagen in het vetweefsel. Het is dus slechts een stap naar een snelle terugkeer naar het oude gewicht, of zelfs naar het overtreffen ervan.

Ondertussen kan een zuiverend dieet een uitstekend instrument zijn in de strijd tegen overgewicht, omdat het niet alleen ontgift, maar ook een snellere stofwisseling bevordert en het lichaam voorziet van de meest waardevolle voedingsstoffen. Om het gewenste effect te bereiken, moet een reinigings- en afslankingsdieet natuurlijk iets langer meegaan.

Een eendaags reinigingsdieet dat bestaat uit het eten van alleen groenten en fruit en drinkwater zal uw lichaam alleen maar in staat stellen om te ontspannen en zich te ontdoen van een deel van de giftige stoffen en zwellingen, bijvoorbeeld. Het reinigingsdieet van enkele dagen zal de positieve effecten zeker versterken. Als we besluiten tot een langdurige groente- en fruittherapie, zoals Dr. Dabrowska’s dieet, zullen we niet alleen het lichaam grondig reinigen van giftige stoffen die de goede werking verstoren, maar we zullen ook gewicht verliezen.

In het geval van een zuiverend dieet is het afslanken wat langzamer, omdat we geen snelle vermindering van het lichaamsvet kunnen verwachten, maar alleen al de regulering en versnelling van de stofwisseling is gunstig voor een slank cijfer en heeft ook een goede invloed op onze gezondheid en welzijn.

Lees ook: Cocktails voor gewichtsverlies

Zuiverend dieet – menu

koolschaafsel

De basis van de afslankende en reinigende behandeling zijn producten met een hoog vezelgehalte, groenten, fruit, kruiden, volle granen, water en kruidenthee, zaden en zaden. Het wordt aanbevolen om 5 tot 9 porties groenten en fruit per dag te consumeren, vooral wortel- en bladgroenten, kuilvoer en fruit met een laag suikergehalte.

In de eerste week van het dieet moeten we ons beperken tot groentegerechten, in de tweede week kunnen we volle granen introduceren – bruine rijst, boekweit of lamsvleesgrutten en zuivelproducten. Dit zijn allemaal natuurlijke producten die arm zijn aan koolhydraten en vetten, maar rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en andere waardevolle bioactieve stoffen.

Wat het plantaardige gedeelte betreft, moet het in het menu worden opgenomen:

 • wortelgroenten – wortel, selderij, rode biet, raap, radijs, peterselie
 • bladgroenten – sla, boerenkool, peterselie, tuinkers, spinazie, rucola, kruiden, enz.
 • kool, broccoli, bloemkool, broccoli, koolrabi, koolrabi en koolrabi.
 • uiengroenten – ui, knoflook en prei
 • pompoengroenten – pompoen, courgette, komkommers
 • troosteloze groenten – tomaten, paprika’s
 • peulgroenten – soja, kikkererwten, linzen, bonen

Voorbeeld van een menu in het reinigingsdieet

Week één

Dag 1:

 • ontbijt – selderiesalade, komkommer en paprika, bietensap, groene thee
 • diner – koolsoep, tomatensalade, vruchtenthee
 • diner – gestoomde bloemkool, wortelsalade, gemberthee

Dag 2:

 • ontbijt – gebakken groenten, wortelsap
 • diner – voorjaarsborscht, appel- en preisalade, bietensap
 • diner – gestoofde, vetvrije prei, radijsjes en tomatensalade, groene thee

Dag 3:

 • ontbijt – gekookte kool met tomaten, gestoofde appels, kruidenthee, tomaten en gekookte kool
 • diner – stoombroccoli, selderiesap
 • diner – gestoofde courgette, rucola, wilde roosenthee

Week twee

Dag 1:

 • ontbijt – tomaat- en pepersalade, geroosterde appel, yoghurt
 • diner – koolrabi-soep, selderiesalade, komkommer en bieslook, bietensap
 • diner – lamsvleesgrutten met bessen of frambozen, kruidenthee

Dag 2:

 • ontbijt – carpaccio van gekookte rode biet met citroensap en rucola, sneetje brood, groentesap, en een plakje brood en groentesap
 • diner – gebakken courgettes, raapsteengroenten, vruchtenthee, gebakken courgettes
 • diner – gekookte asperges, mix van verschillende salades, wortelsap, en een mix van verschillende salades

Dag 3:

 • ontbijt – groenteschotel, Grahambrood, yoghurt en groenteschotel
 • diner – linzen gehaktballetjes, tomaat en uiensalade, gebakken appel
 • diner – koolsoep, wortelsalade met gember, kruidenthee, wortelsalade en kruidenthee

Tussen de maaltijden door kunt u rauwe of zuurkoolgroenten eten, salades met kruiden, in principe zonder kwantitatieve beperkingen. Vetten, vlees, wit brood, aardappelen, snoepjes, sterke koffie en thee, stimulerende middelen, moeten echter absoluut worden uitgesloten. Drink grote hoeveelheden vloeistoffen, d.w.z. stilstaand water, kruideninfusies, groentesappen.

Reinigingsdieet – recepten voor verschillende vegetarische gerechten

Vegatarische mix

Snij de ui in veren, paprika in reepjes, tomaten in blokjes, voeg de gehakte pompoen of courgettes toe en stoof ze samen tot ze zacht zijn. Voeg de kruiden toe – zout, peper, knoflook, piment, laurier, lavas of basilicum en oregano.

Gazpacho

Snijd de rode en groene paprika’s en de verse komkommer in blokjes, voeg de fijngehakte rode uien en knoflookteentjes, fijngehakte gepelde tomaten, verse kruiden, zoals dille, peterselie, bieslook, zout en peper toe. Meng alles samen, breng op smaak met citroensap en laat afkoelen in de koelkast. Je kunt er natuurlijke yoghurt of kefir aan toevoegen.

Groenteduiven

Bereid kool als een traditionele kool. Gebruik gekookte en gesnipperde groenten – wortelen, peterselie, selderij, uien, tomaten, kruid met zout, peper en kruiden. In gevouwen toestand in een pan doen en in groentebouillon stoven. U kunt boekweitgrutten of bruine rijst aan de vulling toevoegen.

Wij bevelen aan: Top 10 vetverbranders

Category: afslanken

9 comments

 1. Dit soort reiniging is super cool. Als je wilt afvallen, begin daar dan mee. Ik weet uit eigen ervaring dat niets beter werkt dan deze twee weken durende detox. Gedurende deze tijd kunt u uw lichaam voorbereiden op verdere vetreductie. Alleen al tijdens de detox (bijna 2 weken) verloor ik bijna 10 kg. Ja, ik had veel overgewicht, maar het is nog steeds veel gewicht naar mijn mening. En deze 10 kg viel zonder enige oefening, want zelfs tijdens het ontgiften is het niet aan te raden om te veel moeite te doen. Ik verstop me niet, zo’n zuiverend dieet betekent veel offers, want in een week eten we alleen groenten en fruit, en in twee weken voegen we graanproducten toe, maar het is mogelijk om het te weerstaan, en het voordeel voor het cijfer en de gezondheid is kolossaal.

 2. Ik ben bang dat ik dit dieet niet heb kunnen bijbenen. Ik zou 8 dagen ontgiften en ik heb het maar 3 dagen met moeite volgehouden. Niet voor mij om alleen groenten en fruit te eten. Mijn lichaam riep om hem kaas, vlees…. 😉

 3. Gretta121 – in deze 3 dagen is je lichaam er zeker in geslaagd om zichzelf grotendeels te reinigen. Bovendien heeft niet iedereen een langer fruit- en groentedieet, ik moet toegeven dat ik het ook geprobeerd heb en dat ik het niet lang heb volgehouden. Voor mij is het menu zonder zuivelproducten en vis (want zonder vlees zou ik het op de een of andere manier kunnen doen) niet echt de moeite waard.

 4. En ik ben helemaal voor een reinigingsdieet. Ik was gebaseerd op een ander dieet, maar in totaal breng ik mijn eigen wijzigingen aan. De eerste 2 dagen heb ik de sap detox gedaan – ik heb alleen versgeperste sappen van groenten gegeten met een kleine toevoeging van fruit. De komende 5 dagen heb ik naast de sappen ook diverse groente- en fruitgerechten gegeten. In de tweede week introduceerde ik graanvlokken en brood van volkoren, bruine rijst en boekweit- en boekweitgrutten. Daarnaast heb ik aan het eind van de tweede week magere kwark geïntroduceerd. En in 3 weken tijd heb ik er natuurlijke yoghurt, melk, magere kaas, magere vis, volkoren pasta aan toegevoegd. Ik heb tot nu toe gegeten, het is al anderhalve maand geleden. Ik ga naar twee maanden en voeg mager vlees toe en blijf in deze nieuwe eetgewoontes 🙂 Wat betreft het afvallen, het is een geweldig effect voor mij – 8 kg minder.

 5. Ik ben niet een van de voedselgeoriënteerde mensen daar. Ik voel me ongemakkelijk met beperkingen als groenten, fruit, geen vlees en ik begin meteen iets te eten. Daarom eindigt elk dieet in mijn land helaas in een fiasco. Maar ik ga op een andere manier om met overgewicht, namelijk door te investeren in scheidsrechters en elke dag of bijna elke dag een uurtje training te doen. Openbaring 🙂

 6. BabsDe Ik heb hetzelfde. Ik kan me niet voorstellen dat ik zelfs maar een paar dagen alleen groenten en fruit kan eten. De eerste zou klote zijn als ik mijn favoriete volkoren toast niet kon eten als ontbijt of een heerlijk zelfgemaakt, licht losbandig diner 😀 Aan de andere kant is het misschien de moeite waard om mezelf een paar dagen te overbelasten, want de gezondheidsvoordelen van zo’n ontgifting zijn heel erg groot.

 7. Natuurlijk is het de moeite waard, vooral als uw levensstijl niet de gezondste is. Ik voelde en zag er vreselijk uit vanwege de overdaad aan verwerkt voedsel en roken. Ik heb een paar dagen zo’n ontgifting gedaan en was als een pasgeborene: D Toen heb ik het roken sterk verminderd, het dieet veranderd in een veel gezonder dieet en tot nu toe heb ik alleen nog maar winst gemaakt.

 8. Ik ben nu 3 weken op dieet en ik moet zeggen dat ik me goed voel en ik ben al 5 kg afgevallen. In het begin was het echter zwak. Het organisme werd een beetje gek van zo’n radicale verandering (daarvoor was ik mega hoeveelheden vuilnisvoer aan het consumeren). Ik had weinig energie, hoofdpijn, ik voelde me slaperig. Maar het is maar voor de eerste paar dagen. Toen werd mijn humeur beter. Ik moet zeggen dat de voordelen van een dergelijke reiniging van onschatbare waarde zijn. De betere huidverschijning, geen constipatieproblemen, geen vertering, meer energie, beter humeur, is over het algemeen van mening dat het metabolisme zich nog minder en op gewicht nog minder en minder heeft bewogen.

 9. Als je overgewicht hebt, kan dit soort detox echt leiden tot explosief gewichtsverlies, in tegenstelling tot als je klein bent. Met een klein overgewicht (5 kg te veel) had ik niet zo’n spectaculaire erfenis. Ik ben nauwelijks twee pond afgevallen in meer dan twee weken. Maar het feit, het welzijn en de conditie van de huid super na een dergelijke reiniging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Article by: piotr